Jak, gdzie i w jaki sposób się uczyć

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
firestone
Uczestnik
Uczestnik

Jak, gdzie i w jaki sposób się uczyć

Nieprzeczytany post autor: firestone »

Każdy na początku drogi, każdy początkujący zmaga się z problemem typu ~" nie ogarnę tego, jak tego się nauczyć i czy w ogóle można się tego nauczyć czy to tylko kwestia " loterii" z pewną dozą wiedzy? czy tylko "wybrani" po ekonomii czy finansach mają szansę na pojęcie tego, a może każdy kto wykaże się determinacja, ciężka pracą i nauką. ma takie same szanse?
No właśnie ~ NAUKĄ ~ skąd ja czerpać? każdy wie ~ na dole kupować na górze sprzedawać " ale przecież nie ruszysz autem widząc tylko gdzie jest sprzęgło i kierownica... i co z tego że wiesz jak je odpalić jak nie masz pojęcia jak to zebrać w kupę by ruszyło. Podobnie jest z FX, analiza techniczną itd. Czytasz książki, oglądasz webinary a może i nawet uczestniczysz w płatnych drogich szkoleniach. czy to pomaga? masz pełną głowę informacji z każdej możliwej strony odnośnie rynku, analizy technicznej itd. ale jak to poskładać do kupy? czy pomaga czytanie książek, szkolenia webinary a może najlepszy jest mentor ~ nauczyciel ~ tylko gdzie można takiego spotkać?
temat ten stworzyłem po to by dzielić się tu informacjami odnośnie nauki i nabierania doświadczenia, każdy kto ma coś fajnego, mądrego do powiedzenia odnośnie swojego doświadczenia swojej drogi i nauki o FX co mu dało najwięcej itd jest miłe widziany
kozaków którzy nie mają nic ciekawego do powiedzenia oprócz głupich komentarzy itd. a sami myślą że są traderami mistrzami świata tu nie potrzeba :D

Awatar użytkownika
meylo
Pasjonat
Pasjonat

Re: Jak, gdzie i w jaki sposób się uczyć

Nieprzeczytany post autor: meylo »

Z mojego doświadczenia wynika, że nadmiar informacji szkodzi, powoduje mętlik w głowie. Uczyć się oczywiście trzeba. Moim zdaniem najlepszą i najszybszą drogą do sukcesu jest wybór lub stworzenie własnego systemu i podążanie za nim. Książki, jak najbardziej, to skarbnica wiedzy ale te właściwe. Przeczytałem ich sporo, a te do których wracam wcale nie są ściśle naukowymi rozprawami na temat rynku. (Moje ulubione : " Jak zarobiłem 2.000.000 $ na giełdzie " oraz " Wspomnienia gracza giełdowego " ).
Rzecz najważniejsza w każdym zawodzie - DOŚWIADCZENIE, by je zdobyć trzeba działać, ciągle działać zgodnie z systemem i być zdyscyplinowanym. Najbardziej wartościowa nauka odbywa się wtedy gdy pracujesz. Dopracowuję swój prosty system i jednocześnie szkolę się w dyscyplinie. I tyle :)
Powodzenia :)
In uptrending markets, buy weakness as it returns to strength.
In downtrending markets, sell strength as it returns to weakness.
https://www.myfxbook.com/members/meylo/meylo/11290261
https://www.forexfactory.com/meylo#acct.33-tab.overview-explorer.252829

Awatar użytkownika
zastepczy19
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: zastepczy19 »

" Jak zarobiłem 2.000.000 $ na giełdzie " bardzo dobra pozycja. Dobrze sie czyta i doglebna analiza slow autora tworzy nam zalazki strategii. Przekladajac na AT autor inwestowal na wybicia z konsoli zgodnie z obecnym trendem. Cos w tym stylu co w stopce i filmiku tlumacze. http://forex-nawigator.biz/forum/ca-pp- ... 26833.html

Jesli chodzi o nauke to najlatwiej i najszybciej czlowiek nauczy sie tradowac wlasnie tradujac.
Jazdy na rowerze nie nauczymy sie plywajac :D
Dobrze miec kogos kto nas poprowadzi na kiju ( jak tata gdy Was uczyl na rowerze jezdzic :) )
Poprowadzi ale nie odwali roboty za Was bo tak sie nie da :)
Pozdrawiam

Robiwan
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Robiwan »

Z perspektywy czasu - na pewno warto przeczytać książki nt. tradingu - te wymienione powyżej to rzecz jasna bezwzględna podstawa, inne szukać np. poprzez maklerska.pl.
Szkolenia? Niestety, nie spotkałem się jeszcze z wiarygodnym, któremu bym zaufał. Właśnie, zaufanie do tzw. "mentora" czy własnego systemu to podstawa w tym biznesie.
Na pewno należy poświęcić czas i zaangażowanie, niestety, efekty są gdy poświęcisz się całkowicie...
Przynajmniej ja to tak widzę.
Preferuję codzienny kontakt z rynkiem, aby wyrobić sobie własny osąd. Zaufanie do własnych możliwości, wiara w nie to niezaprzeczalne podstawy tradingu.
Coś fajnego jest w "Dezyderacie", jak się ją przeczyta pod kątem gry rynkowej...
Kilku fajnych gości założyło własne strony, fora - warto poczytać (np. comparic.pl fx-forum.pl forextrader.pl).
Podsumowując - praktyka, która wyrobi doświadczenie. Niestety, to wredne zajęcie, miesza w głowie, wchodzi głęboko, sprawia, że budujesz scenariusze, które się nie spełniają i pozostaje ból, z którym albo się nauczysz żyć albo... zaliczysz grono sfrustrowanych, których wg KNF-u jest ponad 81% a wg mnie ponad 95%...
Niemniej, warto, bo to wspaniała przygoda.
W " Królestwie niebieskim" (taki film Ridleya Scotta) jest tekst - "Czym jest Jerozolima? pyta główny bohater. Niczym odpowiada Saladyn. Wszystkim dodaje po chwili. No właśnie, i tak to z tym forexem jest.
Pozdr. R.

Awatar użytkownika
traderany
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: traderany »

Odpowiedź na pytanie jest dwojaka, z jednej strony prosta, z drugiej skomplikowana.

Na czym polega prostota?
Trading opiera się na prostych założeniach: prosty jak budowa cepa system, który działa (najlepiej sprawdzony przez traderów), nauka na rachunku demonstracyjnym, następnie przejście na rachunek rzeczywisty i tyle.

Skomplikowaność to konsekwencja tego, co jest w nas. Nie jesteśmy z natury stworzeni do tradingu. Człowiek na podstawie ewolucji nabył pewne cechy, które przydatne w życiu codziennym, przeszkadzają w tradingu.
Podstawową kwestią jest stres i reakcja na niego. Stres pojawia się w warunkach zagrożenia. Organizm reaguje na zagrożenie w specyficzny sposób, aby wyeliminować zagrożenie lub zminimalizować jego skutki, przygotowując do walki, ucieczki... Strata pieniędzy także powoduje stres, w związku z tym organizm reaguje jak na każde zagrożenie, stara się je wyeliminować lub zminimalizować jego skutki. Już na samą myśl o otwarciu pozycji niedoświadczony trader dostaje gęsiej skórki, a jej otwarcie powoduje reakcję, nad którą nie potrafi zapanować. Jest to normalna reakcja organizmu na zagrożenie. Organizm rozpoznaje trading jako niebezpieczeństwo, z tym wiąże się szereg konsekwencji, które są opłakane w skutkach, ale nie jest to miejsce na zagłębianie się w temat.
Kolejna przeszkoda to świat, otoczenie, w którym żyjemy. Od urodzenia jesteśmy prowadzeni za rękę – rodzice, nauczyciele, szef, przepisy... Trading jest inny. Działasz sam na własną odpowiedzialność. Życie nie przygotowuje nas do takiej samodzielności.

Trading sam w sobie jest bardzo prosty, problem jednak jest w nas samych. Aby być traderem nie trzeba kupować drogich kursów, one nie robią tradera. Trzeba mieć system, nauczyć się go, a następnie pracować nad tym, aby blokujące mechanizmy, w które zostaliśmy wyposażeni, nie przeszkadzały w tradingu, aby nie zmuszały do podejmowania działań, które wykluczają zyskowny trading. Trzeba je po prostu zneutralizować. Czy czytać książki? Tylko dobre, ale one także nie robią traderem.

Pozdrawiam,
traderany
No excuses. Ever. That’s the rule professional traders live by.

Awatar użytkownika
zastepczy19
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: zastepczy19 »

traderany bardzo dobry wpis.
Skopiowac i czytac az sie zrozumie i pojmie co kolega napisal ;)

Awatar użytkownika
Mustafa
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mustafa »

Czy czytać książki? Tylko dobre, ale one także nie robią traderem.
Skopiowac i czytac az sie zrozumie i pojmie co kolega napisal
same konkrety, teraz wszystko jasne :mrgreen:

Ja ci powiem tak, naśladowanie innych niewiele pomoże ponieważ każdy będzie uczył się inaczej, bo ma inne predyspozycje. Przede wszystkim nie każdy się nadaje, bo jeśli tak by było to byśmy mieli samych milionerów. Zacznij od tego kim jesteś, jakie masz mocne i słabe strony dlaczego chcesz to robić; adrenalina, zabawa, chciwość, czy ciężka praca. Magicznie i tajemnicze metody oraz łatwa forsa na FX to bujda na resorach marketingowy syf, kiedyś dostałem szokującą reklamę;

Każdy dzień bez naszego systemu(czytaj wiedzy) to ileś tam funtów straty, i wyliczone ile niby jestem już do tyłu...
Albo inne, że w tydzień będziesz bogaty, gdyby tak było reklamy nie byłby potrzebne.
Nie chodzi o to czy masz rację czy nie, tylko o to, co robisz kiedy masz rację lub jak się zachowujesz jeżeli racji nie masz.

Mpapiez

Nieprzeczytany post autor: Mpapiez »

Ja ci dam parę rad, z własnego doświadczenia...
Dziś jak bym zaczynał od zera, to w ten właśnie sposób:

1) Graj na niskim lewarze 1:5 jest OK. Twój trading na początku i tak będzie Day tradingiem zapewne.
Taki lewar pomoże ci stosować poprawny money management. Jesteś tylko człowiekiem i w dodatku totalnym żółtodziobem - więc nie licz na to, że zawsze zapanujesz nad chciwością i chęcią odegrania się. Zaczniesz zarabiać małe pieniążki, to możesz powoli zwiększać depo i zarabiać relatywnie bezpiecznie większe.

Zauważ że niewielu jest brokerów oferujących tak niski lewar. Nie bez powodu.
I pamiętaj, jeżeli po wejściu w pozycje "musisz" patrzeć cały czas na wykres, może to oznaczać, że ta pozycja wywoluje u ciebie zbyt duży stres, własnie z powodu przelewarowania.

2) Poczytaj o podstawach. Im system prostszy tym lepszy. Wybicia ze wsparć i oporów, wybicia linii trendów, + pare podstawowych formacji, oraz może jakaś średnia. Więcej nie trzeba - tylko próbuj na tym grać.

3) Unikaj oscylatorów.

4) Obserwuj parę podstawowych instrumentów - z czasem zauważysz pewne charakterystyczne ruchy. Nie graj na wszystkim co się rusza. Ja po paru latach na eur/usd, wiem o której godzinie można się spodziewać ruchu, jak może edek zareagować na ważne dane makro itp...

5) Prostota prostota i jeszcze raz prostota.

6) NIGDY ŻADNYCH SZKOLEŃ - pomyśl o tym w ten sposób - dlaczego ktoś kto zarabia ogromne pieniądze, chciałby tracić czas na bawienie się w szkolenia za "grosze" ?... - moim zdaniem szkoda pieniędzy bo więcej nauczysz się wpłacając część kosztu szkolenia na własny rachunek inwestycyjny.

Jak już koniecznie chcesz się u kogoś szkolić, to jeżeli ci nie pokaże statementu za ostatnie 6 miesięcy - to uciekaj od takiego. Uczciwy szkoleniowiec nie powinien mieć żadnego problemu z udowodnieniem, że potrafi i zarabia.

Ps. To są moje osobiste przemyślenia. Mistrzem foreksa nie jest jestem, ale coś u mnie zaczyna iskrzyć.
Ps2. Przygotuj sobie odpowiednią dawkę cierpliowści. Najlepsi (ci co się ujawnili) gracze forexowi, zaczynali zarabiać średnio dopiero po 3-4 latach, ale kto wie, moze Ty masz właśnie to coś i szybciej ci to przyjdzie ? :wink:

Awatar użytkownika
Mustafa
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mustafa »

Mpapiez pisze: 1) Graj na niskim lewarze 1:5 jest OK. Twój trading na początku i tak będzie Day tradingiem zapewne.
Taki lewar pomoże ci stosować poprawny money management. Jesteś tylko człowiekiem i w dodatku totalnym żółtodziobem - więc nie licz na to, że zawsze zapanujesz nad chciwością i chęcią odegrania się. Zaczniesz zarabiać małe pieniążki, to możesz powoli zwiększać depo i zarabiać relatywnie bezpiecznie większe.
Nie prawda jeśli nauczysz się policzyć wielkość pozycji i trzymasz sie zasad to lewar gra na twoją korzyść.

U mnie dokonał sie przełom kiedy zrozumiałem, że nie muszę siedzieć non stop na pozycji. Jeśli ktoś niezależnie od warunków usiłuje kopać się z koniem to jest uzależniony od adrenaliny. Dla niego nie ważny jest wynik ważne, że jest w grze dopóki depozytu nie zabraknie! I KAŻDY broker pokocha was za taką grę, dlatego taki model jest lansowany. Nie masz czasu musisz natychmiast kupować sprzedawać, jutro zamykamy kramik, więcej nie będzie okazji, dla wszystkich nie wystarczy!

Zdajcie sobie wreszcie sprawę, że na rynku karty rozdają zawodowcy, którzy posiadają wielopokoleniowe tradycje i doświadczenie. A detaliczni idą jak świnie na rzeź, bez doświadczenia z wątpliwym przygotowaniem. Kogo chcecie oszukać raczej tylko siebie...
Nie chodzi o to czy masz rację czy nie, tylko o to, co robisz kiedy masz rację lub jak się zachowujesz jeżeli racji nie masz.

jackub

Nieprzeczytany post autor: jackub »

Firestone,
Nie uzyskasz, na tym forum ani na żadnym innym odpowiedzi jaką droga iść, każdy trader musi odnaleźć swoją wlasną, a czy była słuszna oceni to dopiero po latach. Doprawdy śmieszą mnie rady w stylu nie uzywaj tego albo uzywaj tylko tego. Czytaj albo nie czytaj, chodź na kursy albo nie chodź. Bo są rózne książki, rózne kursy, bo każdy człowiek jest inny. Wszystkie te rady, napewno są szczere i wynikają z czyjegoś doświadczenia. Ale nie z twojego.To samo dotyczy lewara, MP naprawdę wszędzie reklamujesz niski lewar a tak naprawdę po prostu nie potrafisz się kontrolować i stwarzasz sobie sztuczne ograniczenia, zamiast zmieniać siebie, a chyba o to chodzi.
Załóż konto demo, weź pierwszy z boku prosty system i sprobuj zrobić 10 -20 - 50 tradów zobacz co ci z tego wychodzi, moze się znudzisz i caly ten cyrk będzie na nic.... poszukaj sobie systemów np na http://forex-strategies-revealed.com/ i pobaw sie miesiąc dwa... jak to mówią POPYKAJ... i może nie zaczynaj od M15/M5/M1, proponuje H4/D1, zobaczysz sam co robic dalej, dopytuj się ludzi o konkrety a nie o wszystko na raz... nie ma dobrej odpowiedzi na wszystko na raz.
A na początek ZAPOMNIJ o tym że zarobisz wielkie pieniądze,
Miłej zabawy

fajny tekst: http://forex-nawigator.biz/forum/twoja- ... 19651.html

ODPOWIEDZ