Dukascopy - ECN

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.

Co myślisz na temat tego brokera?

Zdecydowanie polecam
27
40%
Poza paroma minusami są ok
22
33%
Przeciętny
6
9%
Mają wiele wad
1
1%
Stanowczo odradzam
11
16%

Liczba głosów: 67

Awatar użytkownika
ZomG
Gaduła
Gaduła

Re: Dukascopy - ECN

Nieprzeczytany post autor: ZomG »

raposo pisze:
ZomG pisze:Wiesz już może coś o tej luce, która zniknęła? :D
Odpowiedź jest w zedytowanym poście - tak jak obiecałem ;).
O, faktycznie :)
Pewnie do nich napiszę, choć w żaden sposób mnie to nie dotknęło. Ale podejrzewam, że w odpowiedzi dostanę jakąś okrągłą marketingową papkę, no bo co innego poza chęcią ukrycia luki poprzez dodanie/modyfikację czasu jednego ticka mogło się tu stać...

Dukascopy Europe Logo
Sprawdź najnowszą ofertę DukasCopy
Rachunek Rzeczywisty Rachunek Demonstracyjny

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Takie rzeczy to nie u Dukascopy ;). Kilka różnych rzeczy mogło się stać ale to już sam broker postara Ci się wyjaśnić, bo ja nie chciałbym nic przekręcić. Jeśli pierwsza odpowiedź okaże się dość ogólnikowa to podrąż temat ;).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
ZomG
Gaduła
Gaduła

Witam wszystkich klientów Dukascopy! ;)
Rozpocząłem dziś „walkę” o to, by Dukascopy wprowadziło opcję przestawiania Stop Lossa na Break Even po osiągnięciu danej liczby (określonej przez użytkownika) pipsów. Jeśli uważasz, że ta opcja mogłaby być dla Ciebie przydatna albo po prostu chcesz zmotywować brokera do dalszej pracy ;) , napisz proszę do swojego account managera z prośbą o wprowadzenie takiego udogodnienia (bez żadnych wypracowań, jedno zdanie na pewno wystarczy). Może wspólnie uda nam się to osiągnąć?
Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Pablo90
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Pablo90 »

A czy jest możliwość wprowadzenia w Dukascopy niższych minimalnych wielkości transakcji dla kontraktów na indeksy i towary?

Awatar użytkownika
ZomG
Gaduła
Gaduła

Dzień dobry.
Raposo, wytłumaczysz mi (jeszcze) jedną rzecz? Wystawiłem (jako dostawca płynności) zlecenie bid. Czemu zostało ono zrealizowane dopiero wtedy, gdy dotarła do niego cena ask? Czy nie wystarczy, że znajdzie się ktoś, kto chce sprzedać po cenie, którą ustawiłem w zleceniu bid, a więc nie powinno być ono realizowane, gdy cena rynkowa bid dojdzie do mojego zlecenia bid?
A przy okazji - w jakie dni naliczane są swapy? W środę potrójny czy jak to działa?
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Pablo90
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Pablo90 »

ZomG najprawdopodobniej dopiero kiedy cena ask dotarła do Twojej ceny znalazł się ktoś kto chciał wziąć z rynku Twoje zlecenie. Chyba jest też tak, że zlecenia poniżej jednego lota nie są widziane w orderbooku i to też może mieć znaczenie (tego nie jestem pewien, możliwe, że pomyliłem z innym brokerem, po za tym nie wiem jaką wielkością lota grasz). Kiedyś na stronie dukascopy było napisane, że większość zleceń bid/offer jest realizowane kiedy rynek się "zkrosuje", chyba, że właśnie znajdzie się ktoś po drugiej stronie, kto wybierze zlecenie wcześniej.

Awatar użytkownika
ZomG
Gaduła
Gaduła

Sprawdziłem teraz kilkakrotnie i tak to działa (jeśli wyciągam poprawne wnioski) - aby zlecenie bid zostało zrealizowane, musi go dotknąć bieżąca cena ask, a aby zlecenie offer zostało zrealizowane, musi go dotknąć bieżąca cena bid (oczywiście istnieje ryzyko braku realizacji, nawet jeśli te warunki zostały spełnione). Nie rozumiem, czemu tak jest, czemu nie wystarczy bid do realizacji bida i ask do realizacji offera.
Co więcej, kilkakrotnie czytałem tutaj, że bycie dostawcą płynności pozwala uniknąć kosztów spreadu, a w związku z powyższym to nieprawda, no bo otwieramy zlecenie kupna po cenie ask, a sprzedaży po bid. Coś mi umyka?
Jedyna korzyść to eliminacja negatywnych poślizgów (mogą wystąpić pozytywne), ale kosztem ryzyka braku realizacji zlecenia.
Co do widoczności zleceń w drabince - chyba nie ma to znaczenia, skoro (jeśli) one i tak tam są, tylko ukryte.
A może zlecenia bid/offer poniżej jednego lota (grałem 0,4, a przy testowaniu 0,01) wcale nimi nie są, tylko są zwykłymi zleceniami limit z zerowym dopuszczalnym poślizgiem i możliwością częściowej realizacji?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Pablo90 pisze:A czy jest możliwość wprowadzenia w Dukascopy niższych minimalnych wielkości transakcji dla kontraktów na indeksy i towary?
Minimum wynosi 1 kontrakt więc siłą rzeczy mniej się nie da ;).
ZomG pisze:Dzień dobry.
Raposo, wytłumaczysz mi (jeszcze) jedną rzecz?
Składając zlecenie "umieść bid" otwieramy zlecenie oczekujące, które jest zrealizowane zazwyczaj kiedy cena ASK osiągnie cenę naszego zlecenia. W momencie kiedy oferowana przez nas płynność, zostanie podjęta przez innego klienta, u nas zostaje otwierana pozycja długa po cenie BID (czyli cenie pozycji krótkiej), więc eliminujemy całkowicie występujący spread.

Umieść bid = pozycja krótka po cenie ASK

Jeżeli nasze zlecenie "umieść offer" jest zrealizowane (zazwyczaj w momencie kiedy cena BID osiągnie cenę naszego zlecenia), otrzymujemy pozycję krótką otwartą po cenie ASK, czyli znów bez spreadu (Sprzedajemy po cenie kupna). Zlecenia poniżej 1 lota nie są widoczne w głębokości rynku. Więcej informacji: https://www.dukascopy.com/swiss/pl/about/faq/#a604

Umieść Offer = pozycja długa po cenie BID

Należy zrozumieć, iż występując jako dostawca płynności to klient dyktuje warunku (brak spreadu, negatywnego poślizgu).
Zlecenia te umożliwiają użytkownikom działanie w roli dostawców płynności poprzez umieszczanie poszczególnych Bid/Offer bezpośrednio na rynku SWFX – Swiss Forex Marketplace. Bid/Offer są podobne do zleceń z limitem i są używane do kupna lub sprzedaży waluty po określonej lub lepszej cenie. W porównaniu do zleceń z limitem, umieszczanie Bid/Offer posiada kilka zalet. Umieszczanie wszystkich Bid/Offer bezpośrednio na rynku umożliwia ich podejmowanie przez konsumentów płynności i tym samym pozwala umieszczającym je traderom unikać kosztów spreadu. Wymagany depozyt zabezpieczający dla zleceń typu Bid/Offer jest rezerwowany natychmiast, gdy zlecenie zostaje zaakceptowane co oznacza,że mniej czasu jest potrzebne przy procesowaniu egzekucji. Dodatkowo użytkownicy mogą określić przedział czasowy przez jaki zlecenie może zostać podjęte w systemie (GTC - Ważne do anulowania / Ważne przez / Ważne do). Wszystkie te cechy sprawiają, że umieszczanie Bid/Offer jest wartościowym narzędziem dla handlu typu intraday.
Informacja o place bid/offer również w wiki: https://www.dukascopy.com/wiki/#Place_BID_OFFER
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

gientek
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: gientek »

Kiedyś sobie to łopatologicznie tłumaczyłem i rozumiałem to tak:
- umieść bid - czyli my wrzucamy na rynek bida wiec ktoś kto z tego bida skorzysta sprzeda więc my kupimy,czyli :
Umieść bid = pozycja długa po cenie bid
- umieść offer - czyli my wrzucamy na rynek aska wiec ktoś kto z tego aska skorzysta kupi więc my sprzedamy,czyli :
Umieść offer = pozycja krótka po cenie ask

Awatar użytkownika
ZomG
Gaduła
Gaduła

raposo pisze:
Umieść bid = pozycja krótka po cenie ASK

Umieść Offer = pozycja długa po cenie BID
No... nie. Odwrotnie (w teorii, moja praktyka wskazuje na coś innego, o czym poniżej).
raposo pisze: Składając zlecenie "umieść bid" otwieramy zlecenie oczekujące, które jest zrealizowane zazwyczaj kiedy cena ASK osiągnie cenę naszego zlecenia. W momencie kiedy oferowana przez nas płynność, zostanie podjęta przez innego klienta, u nas zostaje otwierana pozycja długa po cenie BID (czyli cenie pozycji krótkiej), więc eliminujemy całkowicie występujący spread.
Sprawdziłem i gdyby tak było, pozycja po otwarciu byłaby na zero. Tymczasem ona jest na minusie o wartość spreadu, bo zlecenie bid jest realizowane dopiero przy cenie ask i po cenie ask. Spread byłby omijany, gdyby było realizowane przy cenie bid po cenie bid. Zresztą jaki sens miałaby realizacja tego zlecenia dopiero po osiągnięciu ceny ask, skoro chodzi o transakcję na cenie bid, czyli można by ją zrealizować wcześniej? Sprawdź sam na najmniejszym możliwym zleceniu.

Gientek, dobrze mówisz, ale z moich obserwacji wynika, że w praktyce to tak nie działa i zlecenia bid/offer są zwykłymi zleceniami typu limit.

-- 08 cze 2015, 14:58 --

Dorzucam screena jako potwierdzenie. Są na nim dwie transakcje - jedna otwarta ze zlecenia bid, druga ze zlecenia buy limit, obie po tej samej cenie, tj. 0,76400, i na obu wystąpił ten sam dodatni poślizg. Więc...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ODPOWIEDZ