Pie

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.

Supply / Demand

Korzystam
138
64%
Nie korzystam
79
36%

Liczba głosów: 217

Awatar użytkownika
admkowal
Pasjonat
Pasjonat

Re: Pie

Nieprzeczytany post autor: admkowal »

powiem szczerze że do wyznaczenia bazy nie przywiązuje dużej wagi. bardziej patrze na ruch. jutro pokaże na screenach a może artykulik jakiś napisze bo ten temat wraca:)
its not what you trade its how you trade it
trading is waiting
--
więcej info na temat tradingu - strona www w profilu

AK

Awatar użytkownika
Damfry
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Damfry »

admkowal pisze:powiem szczerze że do wyznaczenia bazy nie przywiązuje dużej wagi. bardziej patrze na ruch. jutro pokaże na screenach a może artykulik jakiś napisze bo ten temat wraca:)
Nie ukrywam, byłbym wdzięczny za artykulik.
Nie dziw się, że temat wraca. Dawno temu odpaliłeś temat SD jako nieliczny, przez co bardzo dużo wniosłeś w trading wielu ludzi.
Dla mnie samo pojęcie popytu podaży po Twoim dzienniku stało się podwaliną/filarem do strategii i nie ukrywam, że cieszy mnie Twój comeback .

Myślę, że masz znacznie więcej czytelników niż tu się udziela, także jeśli masz ochotę... Pisz do bólu. Rzetelnej wiedzy nigdy dostatek :wink:

pzdr.

weekend23
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: weekend23 »

Hej Adam,
Powiedz co dla Ciebie jest potwierdzeniem wejścia ?

Awatar użytkownika
admkowal
Pasjonat
Pasjonat

Chciałem napisać artykuł ale jak się zabrałem to nie wiedziałem od czego zacząć bo informacji jest multum.... Ale powoli będę dziergał. Żeby jednak odpowiedzieć Ci na pytanie - w skrócie przedstawiam.

1) Szukamy nierównowagi w podaży i popycie. (Zdecydowany ruch ceny)
24.05-gu-h4.png
2) Warto sprawdzić na oddaleniu i mniejszych TF - jakość zjazdu. (Ja tylko tak wyznaczam ruch)
24.05-gu-m15-1.png
3) Znając ruch - wyznaczamy bazę. Konsolidację skąd cena szybko uciekła. Zasada mówi Supply bierzemy wicki i low z body z konsoli. Jednak uważam, że to zbyt duże uproszczenie.
24.05-gu-h4-baza.png
4) Doprecyzowanie na mniejszym TF.
spoko, że tylko 3 załączniki można dodać. A nie mogę nastepnego posta dodać bo nie można posta pod postem.... Sorka, ale to mega durne założenia biorąc pod uwagę, że wykresy to podstawa na forex....

Ważna rzecz - nie każdy poziom warto grać. Jest wiele rzeczy, które trzeba brać jeszcze pod uwagę ale po kolei:)

@weekend23
nie mam czegoś takiego na głównym TF. Jeśli jestem w strefie wysokiego prawdopodobieństwa zwrotu ceny to staram się zajmować takie transakcji na niższym TF. Na niższym TF korzystam z tych samych zasad. Tam jednak wchodzę po ruchu w moją stronę.

Pytanie dla dociekliwych - dlaczego nie kupowałem z poziomu na longi - drugi od prawej?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
trading is waiting
--

AK

pozytyw
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: pozytyw »

Ciężko o L było bo ciągle działała strefa podaży z H4. Widać to po cenie na niższych interwałach tzn. owszem, tworzyły się bazy ale...na S:)
Miejsca z których można było grać L tzn. bazy z mniejszych interwałów tej dużej świecy wzrostowej z H4 były przebijane bez problemów a żeby wejść w L to muszą nam się tworzyć jakieś bazy na mniejszych interwałach w kierunku który nas interesuje czyli potwierdzenie, że cena reaguje na strefę.
Spiesz się powoli.

Awatar użytkownika
admkowal
Pasjonat
Pasjonat

Kończąc ostatniego posta.

4) Doprecyzowanie na mniejszym TF.
24.05-gu-m30.png

pozytyw - podpowiedź:) to o czym mówisz to konsekwencja powodu dla którego nie grałem L. Oczywiście można tak sprawdzać ale inny powód mną kierował:)
trading is waiting
--

AK

Awatar użytkownika
Fesiek
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Fesiek »

admkowal pisze:Pytanie dla dociekliwych - dlaczego nie kupowałem z poziomu na longi - drugi od prawej?
I odpowiedź w tym samym poście:
admkowal pisze:Ważna rzecz - nie każdy poziom warto grać. Jest wiele rzeczy, które trzeba brać jeszcze pod uwagę[..]

1. Być może patrzysz na reakcję ceny na poziomie, tak jak tu na kablu gdzie już wcześniej pisałeś, że przymierzasz się do eSki ale nie wchodziłeś na dotyk ceny tylko czekałeś jak cena zareaguje. Mam tu taką zagadkę, której nie mogę rozkminić. Cena doszła do poziomu podaży w czwartek i ponad dobę kisiła się w tym obszarze. Dopiero dane makro w piątek zrzuciły cenę. Gdyby dane były inne cena poszybowała by w górę i na nic by była cała analiza tego jak cena zachowywała się w bazie. Czy to nie jest ruletka gdzie cena pójdzie z bazy? Czy to właśnie na to mówisz "statystyka zrobi swoje"?

2.Może dlatego, że ten drugi od prawej na Longi jest w zasadzie zawarty w środku w spadkach - tych trzecich od prawej. Czyli podaż jest większa od popytu.
ech...

rafkapsa
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: rafkapsa »

Witaj,

Krótka analiza sytuacji na GBP/USD. Ponadto co znajdziesz na wykresie jeszcze był inne czynniki przemawiające za short.

Obrazek

Od razu uprzedzę pytanie. Nie zajmowałem pozycji na GBP/USD, bo leczyłem kaca;)) Nie tylko tradingiem człowiek żyje!;)

Fesiek pisze:
admkowal pisze:Pytanie dla dociekliwych - dlaczego nie kupowałem z poziomu na longi - drugi od prawej?
I odpowiedź w tym samym poście:
admkowal pisze:Ważna rzecz - nie każdy poziom warto grać. Jest wiele rzeczy, które trzeba brać jeszcze pod uwagę[..]

1. Być może patrzysz na reakcję ceny na poziomie, tak jak tu na kablu gdzie już wcześniej pisałeś, że przymierzasz się do eSki ale nie wchodziłeś na dotyk ceny tylko czekałeś jak cena zareaguje. Mam tu taką zagadkę, której nie mogę rozkminić. Cena doszła do poziomu podaży w czwartek i ponad dobę kisiła się w tym obszarze. Dopiero dane makro w piątek zrzuciły cenę. Gdyby dane były inne cena poszybowała by w górę i na nic by była cała analiza tego jak cena zachowywała się w bazie. Czy to nie jest ruletka gdzie cena pójdzie z bazy? Czy to właśnie na to mówisz "statystyka zrobi swoje"?

2.Może dlatego, że ten drugi od prawej na Longi jest w zasadzie zawarty w środku w spadkach - tych trzecich od prawej. Czyli podaż jest większa od popytu.

Awatar użytkownika
Fesiek
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Fesiek »

rafkapsa pisze:Ponadto co znajdziesz na wykresie jeszcze był inne czynniki przemawiające za short.
Masz na myśli czynniki gospodarcze? Wybory w GB?
ech...

rafkapsa
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: rafkapsa »

Związane ze strategią Fundów i Banków Inwestycyjnych:)
Fesiek pisze:
rafkapsa pisze:Ponadto co znajdziesz na wykresie jeszcze był inne czynniki przemawiające za short.
Masz na myśli czynniki gospodarcze? Wybory w GB?

ODPOWIEDZ