Dukascopy - ECN

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.

Co myślisz na temat tego brokera?

Zdecydowanie polecam
27
40%
Poza paroma minusami są ok
22
33%
Przeciętny
6
9%
Mają wiele wad
1
1%
Stanowczo odradzam
11
16%

Liczba głosów: 67

Awatar użytkownika
ZomG
Gaduła
Gaduła

Re: Dukascopy - ECN

Nieprzeczytany post autor: ZomG »

Wielkie dzięki!

Dukascopy Europe Logo
Sprawdź najnowszą ofertę DukasCopy
Rachunek Rzeczywisty Rachunek Demonstracyjny

houk
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: houk »

Witam.
Chciałbym opisać swoje negatywne doświadczenia związane z działalnością tego brokera udającego renomowaną firmę.
W czwartek 8 maja na danych (ważnych- Nonfarm Payrolls) przeszli już samych siebie. Jak każdy broker przed danymi rozszerzyli spredy. Na parze cadchf spred wyniósł 84,6 pipsa (tak, to nie pomyłka ani żaden bad tick)! Dla porównania podam, że średni zakres wahań w ciągu 1 dnia notowań dla tej pary to ok. 91 pipsów (tyle wynosi ATR z 30 okresów)! Idealnie wykosili klientom SL. Kto mi wytłumaczy dlaczego broker (niby) ECN rozszerza tak spred? Sprawdziłem innych brokerów żeby porównać. W przypadku brokerów używających MT4 nie da się dokładnie sprawdzić jaki był wtedy spred (nie ma ceny ask na wykresie) ale najniższy poziom ceny bid z tego okresu dużo nam mówi. Podaję minimalną cenę bid w tym czasie:

Dukascopy : 0,75618
BZWBK 0,76048
Bossa 0,7606
Fxpro 0,7599

Nieźle to wygląda na załączonym poniżej wykresie.

Dane z Fxpro są z konta Demo, pozostałe dane z kont Live. Innych brokerów nie sprawdzałem ale zapewne minimalna cena bid w tym czasie kształtowała się w okolicy 0,76000 tak jak na podanych przeze mnie przykładach. Jak widać jedynie Dukascopy zastosował ten megaspred na danych. Cena bid była niżej o 40 pipsów niż średnio u innych brokerów. Wykosili tym samym wszystkie SL klientów mających owarte długie pozycje na tej parze w przedziale ok. 80 pipsów. Do tego z dużym poślizgiem, bo oczywiście jeśli klient zdziwi się, że ma SL zaliczonego np. 10 pipsów niżej niż ustawiony to wytłumaczą mu, że "przecież były ważna dane i jest to normalna sytuacja" :)
Dochodzi do kuriozalnych sytuacji, może następnym razem zastosują spred 200 albo 300 pipsów bo przecież były ważne dane. Myślę, że przekroczyli wszelkie granice zdrowego rozsądku w tym przypadku i dlatego o tym piszę. Oczywiście nie było żadnej informacji, że wystąpił błąd, że przywrócą wykoszone pozycje itp... Tak jakby była to normalna sytuacja.

Kolejną sprawą, którą chciałbym opisać jest opcja maksymalnego poślizgu cenowego przy zleceniach typu STOP. Jest taka opcja i Dukascopy udaje, że chroni to klientów przed ewentualnym poślizgiem cenowym. Na początku nie stosowałem tej opcji przy zleceniach STOP ale zauważyłem, że poślizgi cenowe są dużo większe niż u mojego poprzedniego brokera. Dziwne bo przecież DUkascopy to niby duży ECN i nie powinno im zależeć na na tym żeby przy otwarciu zlecenia "golić" klienta. Posprawdzałem dokładnie w opisach na stronie internetowej jak działa użycie tej opcji i stwierdziłem, że będę ją stosował przy zleceniach STOP bo nie chce więcej poślizgów np. 2 pipsy na euraud czy ponad 50 pipsów na usdzar. Zlecenie STOP jeszcze nigdy nie weszło mi bez poślizgu :)
W instrukcji opisane jest, że jeśli cena dojdzie do poziomu ze zlecenia STOP klienta, a nie będzie możliwe w danym momencie zawarcie zlecenia to po przekroczeniu poziomu ceny ze zlecenia zlecenie zamieni się w zlecenie Limit z poziomem ceny z pierwotnego zlecenia STOP. I tu pojawia się niezmiernie ważny szczegół, według mnie najważniejszy jeśli chodzi o stosowanie tej opcji- kiedy to zlecenie zamieni się w zlecenie z limitem. Odkryłem to przypadkowo, obserwując "na żywo" realizację mojego zlecenia na parze audnzd. Otóż, na podstawie tego co przeczytałem w opisie na stronach Dukascopy byłem pewien, że jeśli zlecenie STOP mi nie wejdzie bo nie będzie możliwe zrealizowanie zlecenia bez poślizgu (ustawiam maksymalny poślizg równy 0) to zlecenie od razu zmieni się w zlecenie z limitem, ale tak nie jest. Owszem zamieni się ale dopiero wtedy jeśli cena "odbije" sporo od naszego poziomu wejścia i są duże szanse, że zlecenie w ogóle nam wtedy nie wejdzie! W obserwowanym przypadku dopiero "odbicie" ceny na ok. 4 pipsy spowodowało aktywowanie zlecenia z limitem i minęło kilka minut. W tym czasie pierwotne zlecenie STOP zniknęło a zlecenie z LIMITem nie pojawiło się jeszcze. Podejrzewam, że dla każdej pary są ustawione jakieś limity odbicia ceny rynkowej od ceny z naszego pierwotnego zlecenia STOP. Nigdzie nie ma informacji na ten temat! Przecież z góry powinno być to określone żeby klient wiedział na co się decyduje. Nieraz może się zdarzyć, że skoro cena odbije na 4 pipsy to już nie zawróci i wtedy w ogóle nie mamy zawartej zyskownej transakcji! Także Dukascopy daje jasny sygnał: albo decydujesz się na nasze niemałe poślizgi cenowe przy zleceniach STOP albo ustaw sobie maksymalny poślizg nawet na zero ale wtedy ryzykujesz dużo, że zlecenie w ogóle Ci nie wejdzie. A jeśli tak będzie to "stracisz" zyskowne wejście :) Nieźle... Dlaczego nie podają nigdzie tego, że cena musi odbić i to sporo od poziomu wejścia żeby nasze zlecenie zamieniło się w zlecenie z limitem?

Do tego chciałbym dołożyć jeszcze kolejną niekorzystną sprawę. W piątek ok. 18 polskiego czasu dźwigna na koncie z 1:100 zmienia się automatycznie na 1:30 i jeśli ktoś ma otwartą pozycję, która nie pokrywa mniejszej dźwigni to automatycznie zamykają część transakcji. Oczywiście po to, aby chronić klienta :)

Nie potrafię zrozumieć też dlaczego nie można sobie "normalnie" sprawdzić historii transakcji, jak np. w przypadku MT4. Trzeba naprawdę niekiepskiej gimnastyki umysłowej i dużych umiejętności matematycznych żeby dojść ile naprawdę jest się "do przodu" czy "w plecy" na danej transakcji. I z tym liczeniem trzeba poczekać co najmniej do 23 polskiego czasu bo jeśli wcześniej ktoś to policzy to na drugi dzień czeka go niespodzianka bo musi liczyć od nowa :) Wczorajsze obliczenia okażą się nieaktualne bo rzeczywiste i ostateczne rozliczenie transakcji następuje tak naprawdę o 23 czasu polskiego. Czemu nie zrobią tego tak, aby wszystko było jasne i czytelne dla klienta? Oczywiście są programy, które wszystko to przeliczają tak jak MT4 ale chyba w JForex powinno też to być możliwe.

Na koniec coś pozytywnego. Jeśli chodzi o "jakość" i przejrzystość danych na wykresach to są najlepsi ale to marne pocieszenie wobec stosowania wyżej opisanych praktyk.

Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Witaj,

Odnośnie Twojej transakcji i spreadów nie chciałbym się odnosić, szczególnie z par jakich nigdy nie obserwowałem. Mogę jedynie dodać, że to nie broker rozszerza spread, a jest to wynik dostępnej płynności. Może akurat jakiś dostawca nawalił, a może problem leżał jeszcze gdzie indziej. Szczegóły zna Dukascopy i Ty, z którym zapewne sprawę załatwiałeś. Niestety Dukascopy publicznie odpowiedzieć na Twoje zarzuty nie może więc wszystko się komplikuje i z góry są na przegranej pozycji. Jeśli jednak sprawa się jeszcze nie zakończyła to zachęcam do rozmów - są nastawieni na długofalową współpracę i myślę, że uda się znaleźć zadowalające rozwiązanie.
Posprawdzałem dokładnie w opisach na stronie internetowej jak działa użycie tej opcji i stwierdziłem, że będę ją stosował przy zleceniach STOP bo nie chce więcej poślizgów np. 2 pipsy na euraud czy ponad 50 pipsów na usdzar. Zlecenie STOP jeszcze nigdy nie weszło mi bez poślizgu
Jak dałeś "2 pips", czyli 0.2 pipsa to trochę się nie dziwię :). Tym bardziej jeśli grasz przy dynamicznym rynku. Ja jednak wielokrotnie korzystałem z tej opcji i większych problemów nie było. Aleee... Omijam dane szerokim łukiem. I trzeba uwzględnić kwotowania rozszerzone o dodatkową cyfrę.
Do tego chciałbym dołożyć jeszcze kolejną niekorzystną sprawę. W piątek ok. 18 polskiego czasu dźwigna na koncie z 1:100 zmienia się automatycznie na 1:30 i jeśli ktoś ma otwartą pozycję, która nie pokrywa mniejszej dźwigni to automatycznie zamykają część transakcji. Oczywiście po to, aby chronić klienta
A to akurat mnie bardzo dziwi, że się dziwisz ;). Ten mechanizm zabezpieczający jest zapisany w regulaminie (który akceptujemy zakładając konto), na stronie brokera, na stronach partnerów, w wiki JForex oraz wielokrotnie pisano o tym na tym forum. Innymi słowy, trzeba się nagimnastykować, aby to przeoczyć. Dźwignia zmieniana jest o ok. 1/3 od wartości na rachunku, czyli jeśli mamy ustawione 1:300 to spada do 1:100, jeśli 1:200 to do 1:60 i przy 1:100 do wspomnianych 1:30. Tobie może się to wydawać bez sensu ale Dukascopy to nie jedyny broker, który obniża lewar przed zamknięciem rynku. Czemu? Ano temu, że jak ktoś sobie otworzy za 90% konta pozycję na jakimś 'egzotyku' to jest spora szansa, że zaliczy debet. Klient straci kasę, a broker będzie miał problem żeby ją od niego ściągnąć. Dla mnie logiczne i jak najbardziej jestem ZA. Jeśli ktoś rozsądnie posługuje się lewarem to w ogóle tego nie odczuje ;).
Nie potrafię zrozumieć też dlaczego nie można sobie "normalnie" sprawdzić historii transakcji, jak np. w przypadku MT4.
Nie samym MT4 trader żyje. Dukascopy ma to rozwiązane tak, a nie inaczej i już ;). Nie dramatyzowałbym z tym, że "wymaga to sporej gimnastyki", bo wystarczy chwilę przysiąść nad zrozumieniem co faktycznie oznaczają poszczególne kolumny, wiedzieć w jaki raport wejśc i nie ma problemu choć faktycznie przyznaję, że przydałaby się prezentacja graficzna jak w raporcie szczegółowym MT. Jeśli ktoś oczekuje, że JForex nagle stanie się MT4 to niestety. To wręcz MT4 przez ostatnie kilka lat starało się przybliżyć do JForex ;).
Transakcje rozliczane są o 23 - to prawda. Taki zabieg księgowy. Ale różnice mogą być zarówno na nasz plus jak i minus w zależności od zmiany kursu rozliczeniowego, a w sposób zauważalny odczujemy to tylko jeśli graliśmy naprawdę dużym wolumenem.

Pozdrawiam i liczę, że uda Wam się dojść do jakiegoś konsensusu :).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

houk
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: houk »

raposo pisze:
Posprawdzałem dokładnie w opisach na stronie internetowej jak działa użycie tej opcji i stwierdziłem, że będę ją stosował przy zleceniach STOP bo nie chce więcej poślizgów np. 2 pipsy na euraud czy ponad 50 pipsów na usdzar. Zlecenie STOP jeszcze nigdy nie weszło mi bez poślizgu
Jak dałeś "2 pips", czyli 0.2 pipsa to trochę się nie dziwię :). Tym bardziej jeśli grasz przy dynamicznym rynku. Ja jednak wielokrotnie korzystałem z tej opcji i większych problemów nie było. Aleee... Omijam dane szerokim łukiem.
Chyba nie zrozumiałeś co chciałem przekazać jeśli chodzi o poślizgi. Wcześniej nie używałem opcji maksymalnego poślizgu i zdarzało się, że zlecenia np. na euraud wchodziły z poślizgiem 2 pipsy co na "normalnym" rynku (nie na danych) jest bardzo dużym poślizgiem. Oczywiście nie był to przypadek jednorazowy, dlatego zdecydowałem się to opisać i wyrazić opinię, że Dukascopy "rzeźbi" klientów na poślizgach i to całkiem nieźle.

Nie potrafię zrozumieć też dlaczego nie można sobie "normalnie" sprawdzić historii transakcji, jak np. w przypadku MT4.
Nie samym MT4 trader żyje. Dukascopy ma to rozwiązane tak, a nie inaczej i już ;). Nie dramatyzowałbym z tym, że "wymaga to sporej gimnastyki", bo wystarczy chwilę przysiąść nad zrozumieniem co faktycznie oznaczają poszczególne kolumny, wiedzieć w jaki raport wejśc i nie ma problemu choć faktycznie przyznaję, że przydałaby się prezentacja graficzna jak w raporcie szczegółowym MT. Jeśli ktoś oczekuje, że JForex nagle stanie się MT4 to niestety. To wręcz MT4 przez ostatnie kilka lat starało się przybliżyć do JForex ;).
Transakcje rozliczane są o 23 - to prawda. Taki zabieg księgowy. Ale różnice mogą być zarówno na nasz plus jak i minus w zależności od zmiany kursu rozliczeniowego, a w sposób zauważalny odczujemy to tylko jeśli graliśmy naprawdę dużym wolumenem.

Pozdrawiam i liczę, że uda Wam się dojść do jakiegoś konsensusu :).
Na pewno nie oczekuję, że Jforex stanie się MT4. Dałem tylko przykład, że można historię transakcji zapisywać w dużo bardziej przejrzysty i przyjazny dla klienta sposób. Zresztą w przypadku platformy transakcyjnej jako całości są dużo ważniejsze kwestie niż historia transakcji..
Pozdrawiam

oszkosz
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: oszkosz »

Sory Raposo

Chyba nie wiesz o czym piszesz
Jaki zabieg księgowy...
Zamykam transakcje o 12: 00 ,jest rozliczana po kursie godzina 12:00
Jak coś się może zmienić na rachunku o 23 ,to chyba żart
Jak to zart to słaby ,jak nie to też słabo.

Oszkosz

xXx
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: xXx »

oszkosz pisze: Jak coś się może zmienić na rachunku o 23 ,to chyba żart
Chodzi o otwarte pozycje przenoszone na nastepny dzien.

oszkosz
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: oszkosz »

Do xxx

Ja rozliczenie rozumiem jako pozycje Zamknięte.
Pozycje otwarte nie powodują żadnego "rozliczania".
Zrozumiałe jest że depozyt faluje wraz z kursem /24 h na dobę
Nie rozumiem ,czy w Dukascopy kurs o 23: 00 jest jakoś zamrożony i obowiązuje do swoistych rozliceń.
I kiedy rusza od nowa ?
Oszkosz

Awatar użytkownika
Fesiek
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Fesiek »

Jak się dobrze wgłębicie w raporty duka to pozycje są o godzinie 23:00 zamykane i otwierane ponownie. Niestety ma to wpływ na ogólny wynik transakcji. Nie wiem, może miałem po prostu pecha jak jakiś czas temu próbowałem sił na D1 i pozycje miałem otwarte kilka dni, to codziennie o 23:00 zamknięcie i ponowne otwarcie pozycji zjadało mi pipsa lub kilka pipsów z wyniku. Jak wynik wyszedł na minus to był on gorszy o te kilka, kilkanaście pipek w stosunku do wyniku pochodzącego z różnicy cen otwarcia i zamknięcia pozycji. Tak więc każdy brok ma plusy i minusy. Bierzmy tych co mają mniejsze minusy.
:564:
ech...

Awatar użytkownika
ZomG
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: ZomG »

Oj raposo, momentami niestety siejesz demagogię. Przecież użytkownicy JForex nie chcą wykresów jak w MT4 dlatego, że chcą kopię MT4, a dlatego, że są one wygodne i użyteczne. A ich brak jest uciążliwy. Więc argumenty typu „nie samym MT4 żyje człowiek” czy „jesteście przyzwyczajeni do MT4, ale to minie” są bardzo naciągane, bo ludzie oczekują po prostu pewnych funkcji, których w JForex nie ma, i zmiana przyzwyczajeń na to nie wpłynie. Nie ma wykresu balance, nie ma przesuwania SL na BE, nie ma podawanej na wykresie wartości spreadu, nie ma kilku innych miłych udogodnień. Jest więc pole do ulepszeń (czego Dukascopy na razie nie robi), A Ty - mimo tego, że z nimi współpracujesz - mógłbyś to obiektywnie przyznać, zamiast traktować ich platformę jak wzorzec z Sèvres.
Swoją drogą obiła mi się kiedyś o uszy informacja, że trwają prace nad JForex v.4 (chyba), ale było to dawno, a nic takiego się jak dotąd nie pojawiło.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

oszkosz pisze:Sory Raposo

Chyba nie wiesz o czym piszesz
Jaki zabieg księgowy...
Zamykam transakcje o 12: 00 ,jest rozliczana po kursie godzina 12:00
Jak coś się może zmienić na rachunku o 23 ,to chyba żart
Jak to zart to słaby ,jak nie to też słabo.

Oszkosz
Oszkosz, wręcz przeciwnie, dobrze wiem o czym piszę ale zanim nazwiemy coś słabym żartem warto zagłębić się w detale... ;)

Jest to zabieg księgowy, a nie coś na czym klienci tracą, a jeżeli tak to jest to sprawa naprawdę groszowa. Powiedzmy, że masz konto handlowe w PLN. Handlując na EUR/USD, wynik pozycji otrzymujesz w USD. Jeżeli pozycja jest zamknięta np o 18:00 z w wynikiem +100USD, wynik w dolarach zostaje zapisany i w raporcie portfela pokazany jest aktualny kurs wymiany tego zysku +100USD na walutę bazową rachunku czyli PLN. Kurs może się lekko wahać, lecz o 23:00 jest on ostatecznie zapisany i już się nie zmienia. Kurs wymiany może zmienić się na korzyść lub niekorzyść klienta, lecz nie zachodzi tutaj użycie dźwigni finansowej i wymiana jest 1:1. Nawet różnica kilkunastu pipsów jest praktycznie nieodczuwalna. Ważnym elementem jest to, że klienci mogą na tym zyskiwać w ten sam sposób po kilka groszy - to zalezży od rynku. Godzina rozliczeniowa przypada w Dukascopy właśnie na 23:00, kiedy zaczyna się nowy dzień księgowy dla rozliczania swapów itp, więc stąd też księgowanie kursów o tej porze.

Mało który broker tak robi ale Dukascopy akurat tak. No ale jeśli komuś to tak bardzo przeszkadza... To rady nie mam.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

ODPOWIEDZ