Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Re: Wszystkie pytytania dozwolone-Dla początkujących Forexow

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Witaj,

XM współpracuje z Comparic.pl - chłopaki prowadzą wiele ciekawych webinariów, ktore są darmowe. Tutaj znajdziesz całą listę:
http://www.xm.com/pl/webinars
Forma edukacji zależy od Twoich prywatnych preferencji. Możesz czytać sam, oglądać filmy lub uczestniczyć w szkoleniach. Ja preferowałem pierwszą opcję ale "za moich czasów" materiałów było dużo, dużo mniej i tylko po angielsku. Teraz nie ma z tym problemu.

Odnośnie słownika:
http://forexclub.pl/forex/slownik-inwestora/
Jak czegoś nie rozumiesz to możesz śmiało pisać w tym temacie - do tego właśnie służy ;).
Czy nie jest błędem start od bonusowych 30$ bez dźwigni?
Bez dźwigni będzie ciężko grać przy takim depozycie ale na pewno błędem bym tego nie nazwał. To bardzo dobra forma nauki. Demo też jest jak najbardziej wskazane. Możesz grać na wielu kontach jednocześnie.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
c.ajto
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: c.ajto »

Grzybek pisze:Dzień dobry,

Rozpoczynam swoją przygodę z Forexem, nawet posty z działu dla początkujących brzmią jak czarna magia, czy może jest gdzieś dostępny słowniczek pojęć?
To chyba najbardziej rozszerzona i aktualna wersja :wink:

http://forex-nawigator.biz/forum/skroty ... 24902.html

Awatar użytkownika
sardo nunspa
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: sardo nunspa »

Pomóżcie ludzie bo choć początkujący nie jestem, to się wrobiłem jak początkujący :oops: . Mam dawne konto w Oanda US division i chciałem je przenieść do Europe division. W tym celu muszę otworzyć nowe konto i nacisnąłem sobie self empleyed. A co ja robię? Prowadzę gospodarstwo rolne, które jest na ojca, bo ojciec jest za stary na ten sport. Zasiać, zabrać, zaorać, to jakieś 20 dni roboty w roku dotacje z unii wziąć, dopłatę do paliwa w gminie no i najważniejsze krus. Oczywiście domyślacie się co jeszcze robię.
Tu mam korespondencję :
Employment details: Upon review of the information you submitted during the registration process we noticed that you indicated you are 'Self Employed'. Before we can deem your account ready to accept funds kindly confirm your self-employed business name, nature of business and your job title in your email reply.

Please submit the relevant information and document(s), in reply to this email, at your earliest convenience.

Czym ich nakarmić żeby się odwalili.
Obrazek

Baton
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Baton »

1. Wczoraj o 23.00 powstała luka na parach z funtem w Admiralu, u innych brokerów tej luki nie ma. Dlaczego tak jest i czy można coś z tym zrobić? Miałem w tej luce zlecenia oczekujące.

2. Zauważyłem że o 23.00 Admiral robi krótką przerwę w notowaniach, z czego to wynika?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

sardo nunspa pisze:Pomóżcie ludzie bo choć początkujący nie jestem, to się wrobiłem jak początkujący :oops: . Mam dawne konto w Oanda US division i chciałem je przenieść do Europe division. W tym celu muszę otworzyć nowe konto i nacisnąłem sobie self empleyed. A co ja robię? Prowadzę gospodarstwo rolne, które jest na ojca, bo ojciec jest za stary na ten sport. Zasiać, zabrać, zaorać, to jakieś 20 dni roboty w roku dotacje z unii wziąć, dopłatę do paliwa w gminie no i najważniejsze krus. Oczywiście domyślacie się co jeszcze robię.
Tu mam korespondencję :
Employment details: Upon review of the information you submitted during the registration process we noticed that you indicated you are 'Self Employed'. Before we can deem your account ready to accept funds kindly confirm your self-employed business name, nature of business and your job title in your email reply.

Please submit the relevant information and document(s), in reply to this email, at your earliest convenience.

Czym ich nakarmić żeby się odwalili.
Ja może podpowiem tylko tyle, że brokerzy zazwyczaj (nigdy?) proszą o doprecyzowanie takich informacji ale jednocześnie nie wymagają potem żadnych dokumentów potwierdzających zatrudnienie itd. pod warunkiem, że nie zakładasz konta firmowego.

Czyli... Możesz obudzić w sobie pisarza, który zapewne gdzieś głęboko w Tobie drzemie :).

-- Dodano: pt 08-05-2015, 9:36 --
Baton pisze:1. Wczoraj o 23.00 powstała luka na parach z funtem w Admiralu, u innych brokerów tej luki nie ma. Dlaczego tak jest i czy można coś z tym zrobić? Miałem w tej luce zlecenia oczekujące.

2. Zauważyłem że o 23.00 Admiral robi krótką przerwę w notowaniach, z czego to wynika?
Najlepiej zadać te pytania Admiralowi, a nie tutaj ;). Wtedy odpowiedź będzie bardziej precyzyjna.

AM zawsze robił przerwę w kwotowaniach o 23:00 na kilka minut, powołując się na bardzo mizerną płynność w tym momencie. Luka to skutek zawieszenia kwotowań i jednoczesnego ruchu na danej parze walutowej. Wątpię, aby uznali reklamację, bo z tego co pamiętam zastrzegają takie sytuacje w regulaminie - warto przeczytać co się akceptowało.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
sardo nunspa
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: sardo nunspa »

Wtedy rolują i naliczają swap. Różnie to wygląda u broków ECN może przyciąć na chwilę MM jak Oanda rozszerza spreda, czasami nawet do 10 na eur/usd na pół minuty ( w sam raz, żeby skosić stopa :lol: ). Rada: nie graj o 23, a jak masz pozycję, to uważaj na stop loss.
Obrazek

Awatar użytkownika
Kuba Brzeziński
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Kuba Brzeziński »

nie ma tu mowy o 50%.... strach i emocje.... chciwość i strach tak bym to nazwał....
Racja jest jak dupa,każdy ma swoją - J.Piłsudski

prostokąt
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: prostokąt »

Witam!
Mam pytanie nie związane z Forexem lecz odnośnie zwykłych akcji. Muszę pisać tutaj, na tym forum, ponieważ nigdzie nie moge doczekać się odpowiedzi :(

Mój problem jest taki. Chciałbym wycenić akcje. Czy do tego moge użyć wskaźnika Cena do zysku? ( C/Z )
Jeśli wyjdzie mi za pomocą tej metody że akcje są warte 10 zł a cena rynkowa wynosi 5 zł to akcje są niedowartościowane tak ?

Proszę o pomoc!

Awatar użytkownika
meylo
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: meylo »

Nie handluję akcjami, myślę sobie, że cena akcji wynosi tyle ile wynosi cena akcji w danym momencie. Przy wycenie C/Z można się pewnie zdziwić, skoro cena akcji dziś wynosi 5 złotych, to znaczy, że tyle właśnie dziś jest warta i żaden wskaźnik tego nie zmieni. Moje zdanie :)
In uptrending markets, buy weakness as it returns to strength.
In downtrending markets, sell strength as it returns to weakness.
https://www.myfxbook.com/members/meylo/meylo/11290261
https://www.forexfactory.com/meylo#acct.33-tab.overview-explorer.252829

rekamil97
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: rekamil97 »

Mam pytanie odnośnie takiego pomysłu na inwestycje. Zakładając dowolne dane (żeby było prosto liczyć) np:

1 dolar po 3 zł
1 kg złota po 100 dolarów

Po miesiącu:
1 dolar po 4 zł
1 kg złota po 200 dolarów.

----------------------------
1) Gdybym zainwestował 300 zł tylko w dolara (uzyskuje 100 dolarów) po miesiącu wypłacam 400 zł (+100 zł zysku)

2) Gdybym zainwestował 300 zł w dolara - uzyskuje 100 dolarów. Za 100 dolarów kupuje 1 kg złota.
Po miesiącu sprzedaje 1 kg złota i uzyskuje 200 dolarów. Następnie kupuje za to złotówki i otrzymuje 800 zł (+500 zł zysku)

---------------------
Oczywiście te parametry są całkowicie "zmyślone" ale akurat w ostatnim tygodniu cena złota i dolara poszła do góry (zwykle spadek dolara oznacza wzrost złota ale nie jest to zasada). Czy w praktyce jest sens robić taką "podwójną inwestycje" jak opisałem w pkt 2). ? Jak się ma taka teoria do rzeczywistości?

ODPOWIEDZ