Maflow-fibo - Day trading eur/usd...

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
m4ki
Gaduła
Gaduła

Re: Maflow-fibo - Day trading eur/usd...

Nieprzeczytany post autor: m4ki »

Szybkie podsumownie:

1) złamanie już na samym początku dnia wiele zasad
- ilość transakcji
- ilość pozycji otwartych w tym samym momencie
- przekroczenie limitu stratnych pozycji
- przekroczenie wielkości pozycji

2) Granie na kilku instrumentach, zamiast skupić się na jednym

3) Chęć odegrania się

4) Overtrading
- siedziałeś za długo przed wykresem
- za dużo pozycji

14 godzin przed monitorem to dużo za dużo, nie wiem jak u Ciebie, ale kiedy ja siedzę przed wykresem to mój mózg ciągle analizuje wykres, myślę non stop i tworzę sobie w głowie różne scenariusze, które zmieniają co chwila, szukam dobrych wejść, denerwuję się, że nie wykorzystałem okazji, ale nie wchodzę i szukam dalej, i tak w kółko. To jest praca umysłowa, eksploatująca twój mózg w 100%, po kilku godzinach mózg jest zmęczony, przestajesz myśleć klarownie, zaczynasz popełniać błędy, chcesz koniecznie coś ugrać, nawet kilka PLN, ale przez zmęczenie materiału dokonujesz błędne wejścia, zaliczasz drobne obsuwy (bo masz SL, którego nie przesuwasz, prawda? ), zaczyna pojawiać się stres i to w połączeniu ze zmęczeniem jest drogą do sukcesu ! Nie, do MC !!!

Powiedz proszę ile czasu wczoraj spędziłeś w ciągu tych 14 godzin grania na świeżym powietrzu, nie licząc wyjścia na papierosa (o ile palisz, to kolejny element, który osłabia twój mózg) ? No ile ?

Ile zjadłeś wczoraj pełnowartościowych posiłków ? Ile wypiłeś wody ?

Założę się, że nic z tego !

Uważam, że mało jest prac umysłowych, które tak eksploatują mózg jak FX, jak zamierzasz siedzieć tyle godzin to musisz robić przerwy, choć byś miał stracić kilka fajnych trejdów. Przerwa, odpoczynek na świeżym powietrzu (spacer, sport itp.) i uzupełnienie paliwa pozwoli Tobie spojrzeć na nowo na wykres.

Ten cały overtrading, stres + zmęczenie, łamanie zasad ( z ostatnich dni) doprowadziło do tego, że zniszczyłeś się psychicznie, cały dzień trajdowałeś, byłeś na plusie potem minus, potem plus i tak w kółko, aż w końcu byłeś na 0, nadszedł koniec dnia miałeś już zrytą czachę tym wszystkim, przestałeś logicznie myśleć (w sumie to już pewnie po 4 godzinach, nie myślałeś) i się poddałeś i postanowiłeś postawić wszystko na jedną kartę, bo już ci się nie chciało.

Zagrałeś na AUD ALL IN, no cóż jeśli nie zamknąłeś tej pozycji w porę, to przy tym SL o 4:25 zaliczyłeś MC.

Twoim najważniejszym narzędziem pracy jest mózg, nie jakieś wskaźniki (które są do dupy i wprowadzają szum, ja gram bez wskaźników), daj mu odpocząć, daj mu paliwa, pozwól mu się naładować ! A on Ci to wynagrodzi, ale również:
- zasady, konsekwencja, dyscyplina i cierpliwość muszą być.

Życie Ci ucieknie jak będziesz tyle czasu spędzał przed monitorem, znajdź sobie drugie zajęcie, które trochę cie oderwie od tego, idź na siłownie, pobiegaj, twój mózg odpocznie, będziesz miał lepsze samopoczucie, poprawisz swoją sylwetkę i jak dorobisz się na FX wyjdziesz bogaty, umięśniony i wyrzeźbiony na plażę i wszystkie panny Twoje (taki mój plan :P ) :)

Powodzenia
Let the pips flow 8)

Awatar użytkownika
c.ajto
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: c.ajto »

krystian74 pisze: Powiedzmy sobie szczerze: albo psychika, albo system.
System uznaniowy (a taki ma MP) bez mocnej psychy nie będzie działał, mocna psycha bez systemu... za chwilę się rozsypie jak domek z kart.
irmentruda pisze:widze, ze Mp ma te same problemy co ja. Jakis tam "system", ktory potrafi miec profit factor > 1 ale to "system" pozbawiony jednej podpory - dyscypliny. Syndrom boga na zmianę z żądzą odegrania się.

@Krystian - masz racje, gdyby moj czy Mpapieza "system" byl kompletny to psychika miałaby wtórne znaczenie, ponieważ sam system nie doprowadzałby to zjazdów kapitału, które robią tornado w głowie.
Tylko w pełni automatyczne systemy mogą marginalizować rolę psychiki w tradingu.

Każdy inny system wymagający od tradera decyzji o wejściu lub nie musi być poparty mocną psychiką, ta z kolei odpowiada za utrzymanie dyscypliny podczas gry, dyscyplina w grze pozwala na sprawne funkcjonowanie systemu, sprawnie funkcjonujący system przynosi zyski, zyski wzmagają zaufanie do naszego systemu i własnych umiejętności, sprawiają że stajemy się również mocniejsi mentalnie.
Koło się zamyka.
Gdy jeden z tych elementów zawodzi, odbija się to na całości. Wystarczy poczytać byle jaki dziennik żeby to zobaczyć.

@MP - myślę, że jesteś bardzo blisko skompletowania zasad własnej gry, niestety bardzo daleko jeśli chodzi o stronę mentalną.
Za bardzo chcesz już i teraz, pamiętam jedno z twoich wejść na BUDUJĄCEJ się świecy, bałeś się że setup ci ucieknie, więc wszedłeś szybciej po "lepszej" cenie. Niestety, świeczkę przekręcili i złapałeś SLa. Zachowanie, które nie powinno mieć miejsca w grze gościa z takim doświadczeniem jak ty.

To jeden z najwartościowszych dzienników na Nawi, pokazuje wejścia Live i wszytko to, z czym boryka się trader podczas gry.

Życzę powodzenia w grze, a przede wszystkim cierpliwości - zdążysz zarobić :564:

@m4ki - bardzo dobry post :!: ( z tym że jeśli potrafi grać na wskaźnikach, niech gra, nie tutaj jest pies pogrzebany)

Awatar użytkownika
m4ki
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: m4ki »

c.ajto pisze: ....

@m4ki - bardzo dobry post :!: ( z tym że jeśli potrafi grać na wskaźnikach, niech gra, nie tutaj jest pies pogrzebany)

Dzięki.

Grałem trochę na wskaźnikach, ale często wprowadzały mnie w błąd (być może źle je odczytywałem) i męczyły, teraz staram się czytać wykres i wczuć w niego, mam przez to mniej wejść ale za to więcej zyskownych. Jedynie czym się wspieram to pivoty.

Staram się wyeliminować jak najwięcej elementów z gry, by nie utrudniać sobie trejdingu wprowadzając niepotrzebny szum do głowy. Wykres jest prosty, góra dół, więc system też musi prosty oraz zasady muszą być proste i zrozumiałe. (Mpapież nałożył sobie za dużo blokad/zasad, złamanie jednej zwiększa tolerancję do złamanie drugiej itd.)

Wskaźniki to przeszłość, nie zapominajmy o tym.
Wykres to przeszłość i teraźniejszość
Mózg prognozuję przyszłość na podstawie danych jakie widzi, im więcej danych tym bardziej jest przeciążony, nie utrudniajmy mu pracy, wybierzmy te dane najbardziej wiarygodne, wykres i nauczmy się go czytać, ponieważ tam jest wszystko zawarte co potrzeba.
Let the pips flow 8)

Mpapiez

Nieprzeczytany post autor: Mpapiez »

Dzięki chłopaki za wasze posty.
Generalnie ideą moich poprzednich journali jak i tego właśnie, jest pokazanie dokładnie tego, co sie ze mną dzieje podczas tradingu i wszystkich efektów ubocznych związnych z giełdą.
Robię to tylko po to, żeby kiedyś się do tego cofnąć i zobaczyć przez co przechodziłem, oraz po to, żeby inni widzieli, że takie problemy nie dotyczą tylko ich.

Powiedzmy sobie szczerze, większość journali na tym forum służy tylko do chwalenia się wynikami, lub poszczególnymi wejściami. Problem w tym, że nikt nie pokazuje co się kryje między tym wszystkim, a potem taki dziennik znika z dnia na dzień wraz z autorem.

Też mógłbym ukryć konto, w dziennik wrzucać w większości tylko udane wejścia i na koniec pisać ile "zarobiłem"...
Część ludzi zaczeła by mnie naśladować, a jak by im nie wychodziło, to pisałbym że źle grają :)...
Po pewnym czasie urosnąłbym tutaj w legendę i wszyscy by w to wierzyli... tylko po co ?

Jednego takiego faworyta jako flagowy przykład mam co lekką rączką robił po 100% na miesiąc i nagle przepadł.
No ale może został milionerem i nie ma dla nas czasu :wink: .

@m4ki

Twój post chyba sobie wydrukuje i w ramkę powieszę :shock:
Jak to przeczytałem to nasuneło mi się jedno zdanie - "ło żesz kurwa !"
Prawda jest taka, że o godzinie 14:00 po wyrobieniu check listy powinienem byl odejść od lapka...

Międzyinnymi dlatego też ta przerwa. Odświeże umysł i wrócę do handlu, bo to po prostu lubię.

I tak prawda jest taka, że przez te 8 miesięcy prowadzenia journali nauczyłem się więcej (nawet sam o sobie) i zarobiłem (bo w zasadzie prócz czasu to nic nie straciłem) więcej niż przez wcześniejsze 2,5 roku.

Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: highend »

M4ki - ma to sens co piszesz :)
FB: highendforex - Tańczący z Wykresami

krystian74
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: krystian74 »

Z tego co wyczytałem w twoim dzienniku. Po ilości postów, lubisz i masz wielkie ambicje co do inwestowania na FX. Trochę się mylisz że powinno się odejść od wykresu.

1. Kiedy odchodzisz od wykresu ???? wina strachu
-- Nie rozumiesz i nie czujesz ceny w jakim kierunku się będzie poruszała ( wina systemu )
--Zrobiłeś parę błędów i nie wiesz dlaczego ( wina psychiki )

2. Kiedy odchodzisz od wykresu ???? zarabiając
-- przemęczenie, senność, brak koncentracji itd.

W innym wypadku siedzisz i zarabiasz. Budujesz sobie depozyt.

Mpapiez

krystian74 pisze:Z tego co wyczytałem w twoim dzienniku. Po ilości postów, lubisz i masz wielkie ambicje co do inwestowania na FX. Trochę się mylisz że powinno się odejść od wykresu.

1. Kiedy odchodzisz od wykresu ???? wina strachu
-- Nie rozumiesz i nie czujesz ceny w jakim kierunku się będzie poruszała ( wina systemu )
--Zrobiłeś parę błędów i nie wiesz dlaczego ( wina psychiki )

2. Kiedy odchodzisz od wykresu ???? zarabiając
-- przemęczenie, senność, brak koncentracji itd.

W innym wypadku siedzisz i zarabiasz. Budujesz sobie depozyt.
Dziękuje wam za wasze wszystkie opinie raz jeszcze :wink:.
Rzeczywiście ucieczka od wykresu to nie jest żadne rozwiązanie gdy problem leży gdzieś indziej.

Zrobiłem sobie dziś przerwę do południa.
Pospacerowałem na świeżym powietrzu, odetchnałem i jest od razu lepiej. Po południu wróciłem na REAL.
Tak jak pisałem - na demo nie wejdę już nigdy, nawet dla testów.

To na czym się skupiłem dziś, to bezwzględne trzymanie się dyscypliny, nieprzesuwanie stop lossa tak żeby był systemowy i branie profitu w momencie chociażby cienia wątpliwości.
Stwierdziłem również że nie ma sensu limitować się ilością tradeów, bo to co ja w zasadzie robie, to jest scalping.
Jedyne ograniczenie jakie zostawie, to 3 x zaliczony stop loss - oznacza zakończenie przymusowe dnia.

Efekt ? Znowu jest piorunujący.
Mój system jest OK - tego jestem pewien.
Dopóki trzymałem dyscypline w środę i czwartek, wyniki nawet mnie dziwiły.

Reasumując, potwierdza się to o czym wielu z was mówi.
Brak dyscypliny niszczy pewność siebie, osłabia system, tworzy spore straty powodując jeszcze wiekszy brak dyscypliny i faktycznie błędne koło się zamyka.

Wracam również do pierwotnych założeń - M15 jako główny wykres, M5 do szczegółowego wejścia.
No nic, czas kontynuować swoją męczarnie z rynkiem :!:

Mpapiez

Tak żeby dzienniczek żył, ostatnie moje wejście które jest jeszcze otwarte.
Powody wejścia i wyznaczone targety.

Aktualnie zabezpieczone.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Mpapiez

Pojawił się cień wątpliwości, więc zamknałem wejście na Target 1.

Cytat na dziś:
c.ajto pisze:system wymagający od tradera decyzji o wejściu lub nie musi być poparty mocną psychiką, ta z kolei odpowiada za utrzymanie dyscypliny podczas gry, dyscyplina w grze pozwala na sprawne funkcjonowanie systemu, sprawnie funkcjonujący system przynosi zyski, zyski wzmagają zaufanie do naszego systemu i własnych umiejętności, sprawiają że stajemy się również mocniejsi mentalnie.
Koło się zamyka.
Gdy jeden z tych elementów zawodzi, odbija się to na całości.

Bardzo mądrze napisane, więc warto to wytłuścić w moim dzienniczku :wink:.

krystian74
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: krystian74 »

Nie chcę Tobie mieszać w głowie.
Kiedyś byłem fanem tego systemu: https://www.mql5.com/en/code/8290 Kiedy przestrzegasz zasad jest wszystko ok. SL jest też gdzie ustawić. Porównywałem M1-M5 lub jak wolisz M5-M15. Nie wszystkie składniki Trend Followe są potrzebne. Kwestia opanowania wzrokowego kolorowego wykresu.

Zablokowany