Maflow-fibo - Day trading eur/usd...

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Mpapiez

Re: Maflow-fibo - Day trading eur/usd...

Nieprzeczytany post autor: Mpapiez »

krystian74 pisze:Wczoraj był dzień i dzisiaj jest dzień, te dwa dni się różnią miedzy sobą wszystkim. Tak samo jest na FX nie można zakładać i pisać o dyscyplinie że mamy to czy tamto osiągnąć. Każdy dzień i każde zlecenie należy traktować jak coś nowego. Co już się nie zdarzy. A czy mamy wpływ na tą sytuację ?? Okaże przyszłość.
Ale dlaczego nie ? Rzuć okiem jeszcze raz na moją checklistę.
Przy zachowaniu dyscypliny, nie jestem w stanie kontrolować tylko 2 punktów:

- Osiągnąć jakikolwiek profit
- Przynajmniej 3 wejścia zakończyć zyskiem

Reszta punktów jest w pełni możliwa do kontroli.
I jedna rzecz jest wspólna - nie mamy kontroli ani wpływu na to jak się sytuacja rozwinie na rynku, ale każdego dnia mamy kontrolę nad tym co sami robimy.

I na koniec jeszcze raz mój ulubiony cytat ostatnio:
A bricklayer shows up for work every day of his working life and executes with the same methodology brick by brick by brick. The same consistency applies to traders, as well. I have not changed my trading methodology and execution strategy in 20 years. I guess Iím the bricklayer.

krystian74
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: krystian74 »

FX jest formą zarabiania kasy znacznie różniącą się od jakiekolwiek innej pracy. Opieramy się na danym systemie i możemy uwierzyć lub nie, że to działa. Jeżeli nasze założenia będą trafne przez długi czas, zapominamy o dyscyplinie. Kiedy nasz system raz działa, a raz nie staramy się to wytłumaczyć brakiem dyscypliny. Przechodziłem ten etap i w pewnym momencie stwierdziłem, skoro mam wszystko czego chciałem na początku to czego doszukuję się dziury w całym. Zapomniałem o założeniach, gram to co widzę. Cena zawsze weryfikuje czy mam rację czy .... no trudno.
Cytat z Zun Si:
"Aby uniknąć tego, co silne, trzeba uderzać w to, co słabe"

Mpapiez

Tak tylko wrzucam :)...
Kolejny setup gdzie normalnie bym ryzykował wejście :wink: ...
Mogłem wejść i już być na BE, ale trzymam się zasad... kuźwa ciężkie to :)...

Pokrycie średnich z okrągłym poziomem ;)...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Mpapiez

Dobra - jutro nie mam prawie czasu na forex, więc powchodziłem w nocy na poczet jutrzejszego dnia.

Na edku wpadły 2 pipsy... , co prawda dopisało mi to do dnia wczorajszego chociaż sam nie wiem czemu...

Dodatkowo aktualnie podwójne wejście na nzd/usd...
Tutaj filozofii nie ma. Wejście stricte na okrągły poziom...

Minimalnie za szybko wszedłem, do sl'a brakło dosłownie 1 pipsa, ale zaskoczyło, więc zrobiłem dokładke...
Różnie może być, także jak będzie możliwość to BE jak najszybciej.

Druga pozycja ma mniejszy SL, tak żeby się zrównać z "15" z pierwszej.

Finalnie na jutro po południe zostawiam sobie 2 wejścia, ale jak by czasem te NZD weszły, to wtedy mam 3 zyskowne pozycje i na tym będzie koniec tradingu :)).

Mpapiez

wrzucam tutaj również jako ciekawostkę.
Udało mi się namierzyć jakaś Babkę która jest profesjonalnym traderem i pracowała dla deutche banku...

Jej analiza dla edka... Wynika z tego że wg niej okolice 1.13 to miejsca do ucieczek z longów dopiero.

Może bym to olał, ale ona idealnie przewidziała zachowania kabla po GDP :shock: .

Mpapiez

No i cóż...

Okazało się że jednak będe miał dziś czas, a wypstrykałem sobie wejście przez noc i musiałbym się wyłączyć z rynku...
Ta opcja byłaby bez sensu, a ciężko nie wejść w pozycje jak jest w 100% systemowy setup.

Niektórzy tu dobrze pisali, że każdy dzień jest inny i nie ma sensu się w ten sposób limitować.

Zmodyfikuje check listę w ten sposób że:

1) Wyrzucam limit "5" wejść na dzień. Po prostu z powodu dużej ilość BE za szybko mi ten limit sie wyczerpuje

2) Wprowadzam zmianę, że 3 stratne wejścia w ciągu dnia oznacza koniec tradingu. (wcześniej było 3 pod rząd)...

3) Stop loss może być zmniejszany (wcześniej sztywne 15 lub BE), ale max wartość pozostaje na "15".
----------------------------------------------------------------------------------

Ale tak reasumujać, 4 wejścia zakończyły się zyskiem póki co, 2x wyłapałem stop lossa, więc to wejście poniżej jeżeli się zakończy sl'em, to było ostatnie dziś :wink: .

Mpapiez

Jeszcze widok z M15, żeby było wiadomo na podstawie czego jest target.

Mpapiez

No i poszło na BE i czekamy na TP1 lub TP2.

Jak ma się udać to się uda i mnie nie wybiją :wink: .

Mpapiez

Jako że mój dzienniczek, to nie tylko moje zmagania z rynkiem, ale również pogaduchy o foreksie, popatrzcie jak się zapatruje zawodowy trader z dużym doświadczeniem na to co się dzieje na kablu (wypowiedź z przed 14 godzin).

After all the hard work of making profits on the long side on cable and shorting US$, please don't tilt it down the pan by taking reckless shorts!
Too much fund money is currently sitting long on cable to 'blindly' short this market at levels and/or zones
. A selling structure will need to appear as evidence vrs the open interest and options market vols that shorts are +ve.
You don't need to nail tops and bottoms, absolutely no need for that!

Mpapiez

Wrzucam jako ciekawostkę, dlaczego warto trzymać BE jeżeli mamy cel, a nie próbować zabezpieczać 5/6 pipsów :)

Zablokowany