Nie podoba mi sie wczorajszy close i do FEDu chce wyrzucic.highend pisze:Obserwuję Apple od 2 lat.... i w tym czasie nie zauważyłem spadków po dobrych wynikach (lepszych od oczekiwanych)
raz pamietam spadek jak wyniki byly dobre, ale gorsze od oczekiwanych - luka w dół
Apple na S to jak walka z wiatrakami - wiemCiezki temat i lepiej poszukac innej spółki na shorty niż "kopać się z koniem" czyli najbogatszą spółką świata.
Ale Apple jest jak wyrocznia. Jak zacznie spadać to zwali się całe SP500 i giełda USA.
Masz shorta na sp500?
Wielki Wybuch
- ZielonaMgielka
- Maniak
Re: Wielki Wybuch
może to tak celowo zrobiliZielonaMgielka pisze: Nie podoba mi sie wczorajszy close i do FEDu chce wyrzucic.

no i podbili futy po sesji.... ale czemu masz shorta skoro zakładałeś wybicie górą z konsolidacji (czyli ponad poziom 2120) ?
FB: highendforex - Tańczący z Wykresami
Pozwolę sobie trochę pofantazjować co i jak widzę na najbliższy rok dwa - traktujcie to wyłącznie jako SCI-FI.
A zatem:
- dolar juz nie wyjdzie poza swoje maksy, oczekiwanej podwyżki stóp w USA nie będzie
- indeksy będą spadać (giełdy), a Apple być może nawet zaliczy poziom 80 USD/akcja
- wynikiem tego będą coraz słabsze dane z USA
- wobec powyższego EURUSD powinien dotrzeć do 1.20 (i to wyłącznie za sprawą osłabienia dolara, dodruk EUR nie ma tu nic do rzeczy).
- w 2016 FED ogłosi program QE4 czyli nowy dodruk dolara
efektem tego będzie wystrzał giełd (Apple wyleci na 150-180), a edek będzie po 1.40 - 1.60 (do kiedy ma trwać QE w europie - 2 lata? jak Mario wygasi QE, a FED zrobi QE4 to edek będzie naprawdę w kosmosie)
To takie moje luźne przemyślenia
Traktować wyłącznie w kategoriach SCI-FI 
A zatem:
- dolar juz nie wyjdzie poza swoje maksy, oczekiwanej podwyżki stóp w USA nie będzie
- indeksy będą spadać (giełdy), a Apple być może nawet zaliczy poziom 80 USD/akcja
- wynikiem tego będą coraz słabsze dane z USA
- wobec powyższego EURUSD powinien dotrzeć do 1.20 (i to wyłącznie za sprawą osłabienia dolara, dodruk EUR nie ma tu nic do rzeczy).
- w 2016 FED ogłosi program QE4 czyli nowy dodruk dolara

To takie moje luźne przemyślenia

Męczy ten SP500 - rozrysowałem cały duży trend poniżej.
Widać jak byk, że target to 2500 punktów.....
Sęk w tym, że do myślenia korekcyjnego skłoniły mnie mniejsze trendy (tutaj nie narysowane).
Ta eSka co widać.... zastanowie się czy uciekać czy zostawić
Widać jak byk, że target to 2500 punktów.....
Sęk w tym, że do myślenia korekcyjnego skłoniły mnie mniejsze trendy (tutaj nie narysowane).
Ta eSka co widać.... zastanowie się czy uciekać czy zostawić

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- ZielonaMgielka
- Maniak
PA - bearish outside bar:)highend pisze:może to tak celowo zrobiliZielonaMgielka pisze: Nie podoba mi sie wczorajszy close i do FEDu chce wyrzucic.
no i podbili futy po sesji.... ale czemu masz shorta skoro zakładałeś wybicie górą z konsolidacji (czyli ponad poziom 2120) ?
Rynek zdjal buy stopy powyzej ostatni gorek:
https://www.tradingview.com/x/bwToTkQd/
Wczorajsza swieczka mimo poczatkowych spadkow zamknela sie z duzym impetem powyzej istotnego poziomu i sugeruje kontynuacje wzrostow. Nie interesuje mnie czy ktos to zrobil celowo czy nie... wieczorem FED a sytuacja nie jest wystarczajaco jasna.
Rozumiem i widzę - czyli zamykasz z palca czy czekasz na ewentualny SL ?
Zatem zobaczymy co zrobi FED, a wieczorem będę dalej kombinował z SP500
a jak się zapatrujesz na DAX? Do końca miesiąca 2 dni - aktualna swieca monthly wygląda..... tak jak wygląda
Mój DAX wygląda na razie tak:
Zatem zobaczymy co zrobi FED, a wieczorem będę dalej kombinował z SP500
a jak się zapatrujesz na DAX? Do końca miesiąca 2 dni - aktualna swieca monthly wygląda..... tak jak wygląda

Mój DAX wygląda na razie tak:
Nie powiem żebym dziś narzekał 
idę sobie cały czas z analizami, a więc głównie pod osłabienie dolara USA.
Co jak dzisiaj widać mocno się opłaciło.
Edek wystrzelił choć fundamentalnie mamy dodruk i euro się winno osłabiać, ale przecież w edku występuje waluta "USD". Czy trzeba coś więcej dodawać?
DAX runął.... wystarczy parę stron wcześniej zobaczyć analizę jaką wspólnie z kolegą Meylo robiliśmy na daxa.
Kolega Płaski pewnie dorzucił do depo kolejne 50 kawałków - gratki z góry!

Pszeniczka ładnie odbija, ropa cisnie do góry, miedź... metale złoto itp - ogólnie wszystkie surowce - thank you dollar

idę sobie cały czas z analizami, a więc głównie pod osłabienie dolara USA.
Co jak dzisiaj widać mocno się opłaciło.
Edek wystrzelił choć fundamentalnie mamy dodruk i euro się winno osłabiać, ale przecież w edku występuje waluta "USD". Czy trzeba coś więcej dodawać?
DAX runął.... wystarczy parę stron wcześniej zobaczyć analizę jaką wspólnie z kolegą Meylo robiliśmy na daxa.
Kolega Płaski pewnie dorzucił do depo kolejne 50 kawałków - gratki z góry!

Pszeniczka ładnie odbija, ropa cisnie do góry, miedź... metale złoto itp - ogólnie wszystkie surowce - thank you dollar

Zielona Mgiełka pewnie trzyma shorta na sp500 i nie ma obaw o SL 
W nawiązaniu do rozważań o Apple - poziom 130 nie jest wsparciem. W ogóle to widzę jazdę w dół. Pewnie wielu inwestorów przeciera oczy ze zdziwienia, ze jak że Apple że przecież rekordowe wyniki, że ta spółka "wiecznie rośnie" itp itd.

W nawiązaniu do rozważań o Apple - poziom 130 nie jest wsparciem. W ogóle to widzę jazdę w dół. Pewnie wielu inwestorów przeciera oczy ze zdziwienia, ze jak że Apple że przecież rekordowe wyniki, że ta spółka "wiecznie rośnie" itp itd.
Wczorajsza świeczka na SP500 (dzienna) to było oszustwo
! Podpucha żeby ludzie mysleli, że nie będzie spadków.
Jednak prawidłowo wyglądała swieczka dzienna na Apple (wczorajsza) - po niej należało spodziewać się spadków.
I oto dzisiaj się potwierdziło

Jednak prawidłowo wyglądała swieczka dzienna na Apple (wczorajsza) - po niej należało spodziewać się spadków.
I oto dzisiaj się potwierdziło

Widziałeś takie cudo ? Jeśli 100 było retestem to pyknęło idealnie.