Maflow-fibo - Day trading eur/usd...

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Mpapiez

Re: Maflow-fibo - Day trading eur/usd...

Nieprzeczytany post autor: Mpapiez »

wojtek1976. pisze:Chyba nie myślisz że z 10 tyś zł można się z tego utrzymać. :D
Oczywiście że nie...
100 000 pln wg mnie to minimum na koncie u broka i z 200.000 PLN na koncie dla własnego samopoczucia żeby presji nie było.

Jeżeli o mnie chodzi, to forex ma być tylko dodatkiem, a nie głównym źródłem utrzymania.
To tak bardzo wybiegając w przyszłość.

wojtek1976.
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: wojtek1976. »

Jest dokładnie tak jak mówisz, jak chcesz się czegoś nauczyć to idż do proptrading ,tam dadzą tobie narzędzia włącznie z pieniędzmi, nie warto marnować czasu.

krystian74
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: krystian74 »

Mpapiez pisze:Zadanie 3 oblane... , więc obniżka poprzeczki.
Więc na dziś koniec...

Zadanie 4 na jutro:

lot: 0.01, SL 20 pips

- Uzyskać 5 zyskownych wejść:
- Zmieścić się w 10 wejściach max
- osiągnąć profit
- Po wykonaniu zadania zakończyć dzień...
Tak sobie myślę nad tym SL 20pip czy możesz go zmniejszyć np: 5pip ?

Mpapiez

wojtek1976. pisze:Jest dokładnie tak jak mówisz, jak chcesz się czegoś nauczyć to idż do proptrading ,tam dadzą tobie narzędzia włącznie z pieniędzmi, nie warto marnować czasu.
Pieniądze akurat nie są problemem - nie wdając się w szczegóły mam z czego żyć.
Forex to dla mnie wyzwanie i hobby, gdzie z powodu tego pierwszego miałem myśl żeby jednak odpuścić, bo czas to jednak mimo wszystko pieniądz.
Druga sprawa, to jednak dla własnej satysfakcji wole to sam rozgryźć, niż korzystać z czyichś metod.
Nie chodzi mi o to żeby na tym zarabiać na razie, ale żeby mieć ładny track record.
Jak to będzie śliczne, to i większe depo u broka sie znajdzie.

Mpapiez

krystian74 pisze:
Tak sobie myślę nad tym SL 20pip czy możesz go zmniejszyć np: 5pip ?
To "4" zadanie nie jest już ważne.
Będzie obowiązywać check lista.

Sl zostanie na 15 pipsach. 5 czy 10 pipsowy Sl to już hardcore nie dla mnie :wink:

chihuahua
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: chihuahua »

Wg mnie ogólnie sporo niepotrzebnie tracisz nie przez nieprzestrzeganie swoich zasad, ale przez brak praktycznego uwzględnienia jednej zasady.

Zacytuję autora nieznanego z moich notatek:
Najważniejsze jest odróżnić czy rynek jest techniczny czy jest w panice (zarówno kupna jak i sprzedaży). To jest to, czego nie rozumiałem przez wiele lat. Próba stosowania technicznych układów w rynku panicznym jest bardzo ryzykowne i mija się z celem.
Myślę, że bez względu na warunki systemu musisz stworzyć sobie klasyfikację rynku intraday lub w szerszej perspektywie.
Są dni, że ktoś robi zlecenia w pakietach w jednym kierunku na duże kwoty i wtedy żadne kreski go nie zatrzymają. Postaraj się to ubrać jakoś po swojemu. Dla mnie taka klasyfikacja jest w ogóle podstawą działań. Dla Ciebie może być jedynie ciekawostką (być może zbędną), ale spróbuj spojrzeć na to w ten sposób, tj. po sklasyfikowaniu rynku na X gram normalnie, ale po klasyfikacji na Y np. nie gram zleceń na short, albo wcale tego dnia, do wyjaśnienia się sytuacji.
Jak na świętego Hieronima jest deszcz albo go ni ma,
to pod koniec listopada pada albo nie pada.

Mpapiez

Stwierdzam że coraz fajne i wartościowe teksty w tym journalu się pojawiają.
Coś w tym jest co napisałeś chihuahua. Przemyśle jak to rozpoznać po swojemu.

Tak czy owak aktualnie ja jestem w odwrocie i sam dla siebie dla przekory postaram się cały miesiąc wytrzymać z tą moją nową check listą i żelazną dyscypliną.

Chcę po prostu sprawdzić czy mam tą statystyczną przewage nad rynkiem.
Wydawało mi się że ją mam, a problemy leżą tylko w psychice jeszcze.
Po ostatnich 3 tygodniach mam ogromne wątpliwości co do własnych umiejętności...

No ale wszystko się okaże. Także proszę mnie przywołać do pionu jak zobaczycie jakiekolwiek odstępstwo :).

Awatar użytkownika
Damfry
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Damfry »

anturo pisze:Ja ostatnio zaczynam przyglądać się Pivotom, i poszukuję namiętnie takiego co będzie rysował pivoty bez repaintu na nowy dzień, tylko ciągłą linia, raz wyżej raz niżej. Wiem, ze coś takiego jest, ale nie mogę znaleźć. Tylko takim, da się przeglądać historie i zweryfikować wnioski :)
Gdyby ktoś posiadał w swojej bibliotece, albo znał nazwę to będę wdzięczny za udostępnienie.
Szukasz czegoś takiego?

http://api.ning.com/files/*Abtys78g0uNH ... 6.49PM.png[/quote]

Bóg zapłać (w pipsach najlepiej) dobry człowieku, właśnie o to mi chodziło :)

waller

Nieprzeczytany post autor: waller »

Mpapiez pisze:Sl zostanie na 15 pipsach.
Nie boisz się dziennej zmienności, który z technicznego pkt widzenia jest szumem (przynajmniej wg mnie)? Często przez wąskie stopy mimo przewidzenia dziennego celu ceny (long albo short) to właśnie zmienność powoduje wycinanie stopów.
Ja robiłem analizy i jeśli przyjąć średnią dzienną zmienność 100~150 pipsów, to ustawiałem 50 pipsów SL i 100 pips TP i jedna pozycja dziennie. Da się tak grać (lepiej stałym lotem to wychodzi niż zmiennym), ale mnie to irytowało mimo wszystko, że płynny rynek chciałem zamknąć w sztywnych ramach. Zależy od podejścia bo jeśli ktoś jest statystykiem i lubi ograniczać świat do zamkniętych ram, to takie podejście będzie idealne. Poza tym nie lubię przegrywać definitywnie - wolę walczyć do końca a moja metoda na to pozwala.
Poza tym, jeśli mogę się wtrącić - nie polecam grać na dwóch parach walutowych jednocześnie, a już szczególnie w trybie daytradingu. Korelacja jest na tyle wysoka, że albo pozycje się wzajemnie znoszą albo dublują skutkując gorszą skutecznością. Z trzech sytuacji (znoszenie się, dublowanie strat, dublowanie zysków) tylko jedna się opłaca a więc 33% czasu gry na wielu parach jednocześnie trzeba poświęcić na odegranie strat z 66% zachowań traderowi niesprzyjających.

Mpapiez

Do tej pory żyłem z ciasnym SL to i dalej dam rade :wink: .
Cała sztuka to brać odpowiednie TP do ustawionego SL. Mnie nie interesuje jak się zakończy cały dzień, tylko chciałbym coś tam regularnie obrywać.

Ja generalnie po sobie zauważyłem, że ja lubie szybkie rozwiązania. Tzn - wchodzę i w ciągu godziny max dwóch chciałbym mieć wynik swojego wejścia. A jeżeli chodzi o strach - on przemija jak masz statystyke swoich wejść.

Zablokowany