Mpapiez pisze:Sl zostanie na 15 pipsach.
Nie boisz się dziennej zmienności, który z technicznego pkt widzenia jest szumem (przynajmniej wg mnie)? Często przez wąskie stopy mimo przewidzenia dziennego celu ceny (long albo short) to właśnie zmienność powoduje wycinanie stopów.
Ja robiłem analizy i jeśli przyjąć średnią dzienną zmienność 100~150 pipsów, to ustawiałem 50 pipsów SL i 100 pips TP i jedna pozycja dziennie. Da się tak grać (lepiej stałym lotem to wychodzi niż zmiennym), ale mnie to irytowało mimo wszystko, że płynny rynek chciałem zamknąć w sztywnych ramach. Zależy od podejścia bo jeśli ktoś jest statystykiem i lubi ograniczać świat do zamkniętych ram, to takie podejście będzie idealne. Poza tym nie lubię przegrywać definitywnie - wolę walczyć do końca a moja metoda na to pozwala.
Poza tym, jeśli mogę się wtrącić - nie polecam grać na dwóch parach walutowych jednocześnie, a już szczególnie w trybie daytradingu. Korelacja jest na tyle wysoka, że albo pozycje się wzajemnie znoszą albo dublują skutkując gorszą skutecznością. Z trzech sytuacji (znoszenie się, dublowanie strat, dublowanie zysków) tylko jedna się opłaca a więc 33% czasu gry na wielu parach jednocześnie trzeba poświęcić na odegranie strat z 66% zachowań traderowi niesprzyjających.