Maflow-fibo - Day trading eur/usd...

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Mpapiez

Re: Maflow-fibo - Day trading eur/usd...

Nieprzeczytany post autor: Mpapiez »

Obydwa cele weszły.
Mamy potwierdzenie trendu wzrostowego, więc ostatnie wejście na dziś wsadze na jakiejś cofce.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Mpapiez

No i weszło ostatnie wejście na dziś.
Wybiliśmy wczorajszy high. Z racji że świeca jest bardzo duża, obydwa cele ostawione pod T1 i okrągłem poziomem.

Mpapiez

No i kolejny trade zakończony sukcesem.
Dziś już nic więcej nie będzie. Mam nauczke ze wczorajszego overtradingu.

Generalnie cena doszła co do pipsa do mojego TP, ale niezrealizowało o wielkość spreadu :wink: ...
Później po małej cofce podjąłem decyzje o wyjściu z ręki, ponieważ stanąłem przed wyborem realizacji zleceń w okolicach miejsca gdzie i tak chciałem to zrobić, lub ryzykować cały zarobek dla 6 pipsów aby puknęło w TP.

Decyzja była dość prosta - wyjście z ręki.
Poniżej wszystkie wejścia z dziś ( 4 wejścia x 2 połówki). 2 wejścia są ze wczoraj, więc zostały przypisane na dziś, bo dziś nastąpiła realizacja.

Mpapiez

Taki motywyjący obrazek, dla tych którym się spekulacja podoba ale myślą żeby się poddać :).
Jak to mówią - "never give up".

Najlepiej wychodzić z założenia, że są ludzie którzy z tego robią ogromne pieniądze, a oni przecież też kiedyś zaczynali. Narzędzia mamy te same ( własna głowa), a cechy można przecież szlifować.

success.jpg

Mpapiez

Kolejna ciekawostka.
Znalazłem na angielskojęzycznym forum dot. forexa, wypowiedzi ludzi którzy byli długi czas Traderami w dużych instytucjach finansowych. Na razie namierzyłem ich dwóch.

Tak czytam te ich wątki i pokrywają się ciekawe rzeczy:

- obydwoje zwolinili się po jakichś 12-15 latach pracy

- Obydwoje twierdzą że gdyby wiedzieli jak to wygląda, to nigdy by takiej pracy nie podjęli

- Twierdzą że większość traderów w instytucjach to stado baranów i część detalistów przerasta ich swoimi
umiejętnościami, a gdyby spekulowali własnym rachunkiem to by wyzerowali w krótkim czasie.

- Większość z nich nie korzysta z żadnych "super informacji, terminalu bloomberg'a ani niczego takiego. Ci dwaj zgodnie stwierdzili, że jedyne co mieli przed oczami, to wykres.

- Obydwoje mają ogromny szacunek do detalistów którzy robią na swój rachunek

- Co roku na start dostawali pewną sumę pieniędzy pod opiekę. Jeden podał przykład że gdy zaczynał, miał zarobić 1 mln dolarów w ciągu roku. Co roku suma kasy była taka sama, tylko target większy. Gdy odchodził, kazali mu zrobić 25 mln. Co ciekawe, gdy nie wykonasz planu, zwalniają Cię lub degradują, a na twoje miejsce przychodzi ktoś inny.

Mnie tylko ciekawi ile oni zarabiali ? Bo podejrzewam że przynajmniej z 10-20% od zarobionej kwoty.

No i standardowo na koniec ciekawy cytat.
Dotyczy polowania na stop lossy ( przy okazji mamy potwierdzenie, że to nie jest mit), oraz tego, że to najzwyklejsi traderzy tacy jak my :
Retail traders, don't sell yourself short. What we looked at as far as technical, charts, fundamentals, etc is pretty much the same thing that you look at as well. The Spot guys would always talk about highs and lows and support and resistance. Some would use that to "run stops" (meaning getting the price to trade that level to uncover s/l loss orders in order to make a few pips. So be careful where you put your stops, the bank traders will gun for them if they can!!!! Also, there was never any Hedge Fund's that did anything you and I wouldn't do, if eur was selling off because of Draghi's comments they sold like the rest of us only in size. Don't be impressed with Hedge Funds at least when it comes to the spot market. They don't know anymore or are anymore sophisticated that you are, its just a matter of degree. I give you another example, the biggest FX fund (or at least most well know) out there when I was in the business was FX Concepts. They gave back their customers money a year or two ago because they couldn't make money trading FX.

Mpapiez

Ciekawostek ciąg dalszy.
Wiele osób próbuje handlować używajać wolumenu, korzystając z różnych źródeł...

Tutaj ciekawostka, dementująca zastosowanie wolumenu w handlu:
No. No, you can't have visibility to ALL trade volume in the spot FX or retail FX space. And no, any visibility is probably not usable in any way. I imagine many retail traders will disagree with me, especially on that last "No". To these traders, don't bother trying to convince me otherwise. I've heard it all before.

Jak by kogoś interesował ten wątek z zawodowym traderem z dużej instytucji, to jest tutaj:
http://www.forexfactory.com/showthread.php?t=486128

Awatar użytkownika
T-REX
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: T-REX »

Trejdowałeś jeszcze dzisiaj??? konto na minusie... :shock:
Prawdziwa głupota zawsze pokona sztuczną inteligencję

Mpapiez

T-REX pisze:Trejdowałeś jeszcze dzisiaj??? konto na minusie... :shock:
Tak - pobawiłem się jeszcze, bo stwierdziłem że jednak wracam na real.
Konsola mnie wycięła...

Od poniedziałku wracam na poważnie. Real już podpięty.

kosz

Nieprzeczytany post autor: kosz »

Retail traders, don't sell yourself short. What we looked at as far as technical, charts, fundamentals, etc is pretty much the same thing that you look at as well. The Spot guys would always talk about highs and lows and support and resistance. Some would use that to "run stops" (meaning getting the price to trade that level to uncover s/l loss orders in order to make a few pips. So be careful where you put your stops, the bank traders will gun for them if they can!!!! Also, there was never any Hedge Fund's that did anything you and I wouldn't do, if eur was selling off because of Draghi's comments they sold like the rest of us only in size. Don't be impressed with Hedge Funds at least when it comes to the spot market. They don't know anymore or are anymore sophisticated that you are, its just a matter of degree. I give you another example, the biggest FX fund (or at least most well know) out there when I was in the business was FX Concepts. They gave back their customers money a year or two ago because they couldn't make money trading FX.
Nie ma w tym żadnej logiki. Logiczne wnioski są następujące:

1) Na rynkach istnieją dwie strony: wygrywająca i przegrywająca
2) Strona przegrywająca postępuje inaczej niż strona wygrywająca

Zatem ludzie którzy zarabiają (zwykle fundusze, banki itp.) nie mogą kupować tam, gdzie kupują wszyscy i sprzedawać tam gdzie sprzedają wszyscy co prowadzi do prostego wniosku, że nie mogą stosować tych samych metod. Zatem twierdzenie, że banki i fundusze stosują te same metody co rzesze amatorów jest bzdurą.

Jeśli ktoś chce zarabiać na rynkach najpierw musi wiedzieć, jak działają permanentnie przegrywający amatorzy (czyli w zasadzie poczytać to forum, analityków itp) a następnie zacząć sprzedawać kiedy oni kupują i kupować kiedy oni sprzedają. Chcecie wierzyć, że rynki finansowe to poważna sprawa, oparta na wielkich wydarzeniach i danych ale niestety tak nie jest. To najzwyklejsza gra kto z kogo zrobi większego frajera. A frajerem jest ten, kto słucha emocji a nie rozumu.

Mpapiez

Tak kończąc dzisiejszy dzień, jak wspomniałem ruszyłem z tym realem troszkę szybciej.

Wrzuciłem dziewiczą eskę pod okrągły poziom i konsolidacje.
Co prawda niewiele brakło do stop lossa, ale chyba już będzie OK, bo się namalował podwójny szczyt.

Targety zrewidowane w oparciu o to, co wykres pokazał.

Ps. Postanowiłem ograniczyć swoją aktywność na forum tylko do własnego dzienniczka, złapałem parę reprymend, a nie mam zamiaru z nikim tutaj wojować, bo wszyscy jedziemy na jednym wózku.

Zablokowany