DayTrading: Piątek 17.04.2015

Dyskusje na temat aktualnej sesji: komentarze, analizy, opinie.

Prognoza EURUSD na dzisiaj

Czas głosowania minął 18 kwie 2015, 00:00

Wzrost
20
57%
Bez zmian
4
11%
Spadek
11
31%

Liczba głosów: 35

Awatar użytkownika
Mat2314
Pasjonat
Pasjonat

Re: DayTrading: Piątek 17.04.2015

Nieprzeczytany post autor: Mat2314 »

highend pisze: dla mnie sprawa jest dość jasna: jeśli nie pogłębią LOW edka (1.048xx to było?) to idziemy up. Kropka i basta.
Widać że chcą do góry i wszyscy to widzą - zrobią więc pewnie jeszcze jakąś czystkę ze zjazdem na dołki - tak myślę.
No właśnie mam na myśli raczej nadchodzący tydzień - 2 tygodnie. W perspektywie makro dla mnie nadal obowiązuje trend spadkowy z tendencją do przechodzenia w trend boczny (jak obecnie). Sądziłem, że jakiś atak na dołek będzie, ale żeśmy się cofnęli. Może to nic nie znaczy (odsyłam do dołka z początku października ub. r, czy stycznia tego r.) i jak się trochę pokręcimy to gruchniemy niżej. A może idzie atak na (dla mnie dość ważny rejon) 1,10 -1,11? Pewnie tak, była próba stestowania dołu, ale popyt wybroniła, to teraz odwrotnie. Nie zmienia to faktu, że czuję się skołowany, a było już w czwartek lkę brać i z trendem krótkoterminowy płynąc. Ale co teraz? Nie wiem, trzeba coś wymyślić :D
Albo lepiej pozycji nie zajmować.
highend pisze: A wiecie czemu tak myślę? Już pisałem na przykładzie ropy. Co by było gdyby edek spadł na parytet albo niżej? Kto by wtedy pakował eSki ? Zapewne już nikt. Nie może być tak, ze wszyscy zarobią (wtedy by pewnie każdy L wrzucał).
To samo ropa - co by było jakby spadła na 25-30 ? każdy by się zapakował w L bez wyjątku. A tak wypchali ludzi bez mydła.
Dla mnie to akurat bez porównania. Waluta to nie surowce, w których jest pewien dolny poziom, którego przekroczenie nie powinno nastąpić. Edek może lecieć i lecieć choćby na 0,1, byleby były ku temu powody. Oczywiście, możesz rzec, i będziesz mieć rację, iż pomiędzy walutami (przynajmniej tymi głównymi) istnieje pewna sieć zależności, która trzyma je w określonych poziomach i cóż, być może edek nie może np. spaść poniżej 0,9, bo jak spadnie to USA by nie ucierpić, samo utemperuje swoją walutę.

Awatar użytkownika
MR. D
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MR. D »

highend pisze:Żaba co byś zrobił gdyby ropa spadła na 5$, a edek na 0.10 ? nadal pakowałbyś eSki? I tylko o to mi chodziło.

Co innego np spółki na giełdzie. jakaś spółka plajtuje i akcje lecą na łeb na szyje, spadają do 1 grosza za akcje, aż w końcu są wycofane z notowań i akcjonariusze są w czarnej d....
:)

Ropa po $25 spowodowałaby 99% L, musieliby spuścić na 15$ żeby ich przewieźć.... To już by sie mogło nie udać.

Co do edka to oczywiście jest inaczej bo pary walutowe to nie surowce....
na spadek edka patrzą ludzie przez pryzmat QE....
mi tam naprawdę wisi czy edek będzie róśł czy spadał - mogę się podłączyć zarówno do L jak i do S.
Jednak aktualna sytuacja (fundamenty jak np wyjście Grecji - spowoduje umocnienie euro), skłania mnie do bycia bykiem. I tyle w temacie.

prognozy o parytecie w czerwcu, a o 0.90 na koniec 2015 roku na edka - prognozy goldmanów i innych, były takie na początku tego roku?
Naprawdę wierzysz, że Grecja wyjdzie z Euro? I że to umocni euro? Nikt na to nie pozwoli bo za dużo nic nie wartych obligacji zostałoby w rękach bankstery. Jeśli już by sie to jakimś cudem stało to Euro poleci na pysk bo kilkaset miliardów euro przepadnie bo Grecy ich nie spłaca a po drugie już masz kolejnych chętnych do niespłacenia długu w kolejce Hiszpania, Włochy, Portugalia.

Jeśli chodzi o surowce to co takiego magicznego jest w srebrze czy złocie? To ma wartość czysto umowną a samo w sobie nie jest nic warte. Silnik spalinowy przestarzały o 50 lat i tylko dlatego ze jest silne lobby dalej jeździmy na ropie. A odnośnie tej teorii, ze kto sprzedawałby edka poniżej parytetu to odpowiem Ci, ze np. ja. Sprzedawałem przy 1,30 przy 1,20 przy 1,10 i przy 1,05 tez. jakby doszło do 0,9 to dalej bym shorty grał na każdej górce. Zarobiłem tak sporo kasy wiec dlaczego miałbym to zmieniać? Waluta to tylko papier i nie ma pojęcia drogo czy tanio. Cena jest tu i teraz i nie ma co patrzeć na efekt świeżości. Do głowy by mi nie przyszło grać longi przy parytecie. Jak trend byłby silny to bym nawet przy 0,5 pakował sie z shortami. Zgodnie z zasad kupuj jak drożeje i sprzedawaj jak przestaje drożeć. Pułap nie ma tu nic do rzeczy. :564:

Awatar użytkownika
Kusus
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Kusus »

Highend - chyba nie bardzo rozumiesz co to jest cena produktu czy tam waluty. Obojetne. Poczytaj troche o kursach walut i o ich zachowaniach w ekstremalnych przypadkach, inflacji, deflacji, itp itd.

Skad wiesz ze 10 euro za dolara to bedzie drogo? A jak bedzie przewalutowanie?
Zauwaz ze przy poziomie 0.1 kazde 100 pipsow to juz kilka euro wiecej za dolca. Spadek ceny moze byc liniowy ale sama cena zmienia sie logarytmicznie. Wiesz dlaczego?

I druga sprawa - nie wiem czy to ty o tym pisales ale oni grecji nie pozwola wyjsc. Poniewaz wtedy musialyby wyjsc wszystkie kraje srodziemnomorskie bo sa w identycznej sytuacji ekonomicznej i gospodarczej.

Ropa - chyba tez nie za bardzo kumasz co to jest i od czego zalezy tak na prawde jej cena.
Poczytaj troche o ropie i o wplywie instrumentow na jej cene.

Nie obraz sie ale rozmowa z toba jest na zasadzie rozmowy z kims kto nigdy nie mial z tym stycznosci i zadaje milion pytan.

Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: highend »

Macie racje z tym, ze:

- jest mozliwosc wyjscia grecji. Tutaj nic nie jest przesadzone i nie mozna mowic ze na pewno nie pozwola.

- baby z wozu koniom lzej. Dlatego sie euro umocni jesli grecja wypadnie

- ropa to nie tylko paliwo do aut. To surowiec przemyslowy do produkcji np drog... lekarstw... wielu innych rzeczy

- umowna wartosc maja akcje. Moga spasc do zera

- surowce zawsze beda mialy jakas wartosc. Zloto i srebro zawsze bylo duzo warte i porzadane w dziejach ludzkosci.

Co do par walutowych to zgoda. Tu nie ma granicy gora/dol.
FB: highendforex - Tańczący z Wykresami

Awatar użytkownika
grzelulukas
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: grzelulukas »

Ja dalej uparcie twierdze, że to co na DAXie się dzieje to pochodna braku konkretnych informacji w sprawie Grecji. Do piątku mieli się dogadać, wcześniej miało być jeszcze spotkanie z Obamą- pewnie dzisiaj się dowiemy co tam się wydarzyło, ale fakt, że jest totalna cisza w tej sprawie moim zdaniem nie wróży dobrze. Jeśli się dogadają (chociaż tu też jest wiele scenariuszy) to DAX odbije, a w Grecji będą palić znowu auta. Jeśli nie to w Pireusie będą stacjonować ruskie okręty :lol:

Nie trzeba być specjalnie rozgarniętym, żeby wiedzieć że nie bierze się kredytów, żeby spłacić inne kredyty (o ile ktoś chce w ogóle pożyczyć) bo to prowadzi tylko w jedno miejsce. Nie mogę się doczekać konfy o 18.
"Jedyna rzecz, nad którą masz kontrolę, to część kapitału, jaką jesteś gotów zaryzykować w jednej transakcji"

Awatar użytkownika
niemiaszek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: niemiaszek »

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
... zbieraj pips do pipa bo jak nie to z depo będzie lipa... G."niemiaszek"

Awatar użytkownika
MR. D
Pasjonat
Pasjonat

highend pisze:Macie racje z tym, ze:

- jest mozliwosc wyjscia grecji. Tutaj nic nie jest przesadzone i nie mozna mowic ze na pewno nie pozwola.

- ropa to nie tylko paliwo do aut. To surowiec przemyslowy do produkcji np drog... lekarstw... wielu innych rzeczy

- surowce zawsze beda mialy jakas wartosc. Zloto i srebro zawsze bylo duzo warte i porzadane w dziejach ludzkosci.

Troche zapominasz ze forex to nie 100% spekulantów tylko rownież banki, korporacje, instytucje finansowe. Spekula to 30-40% w zależności od instrumentu. Pozostali kupują bo muszą nie patrząc na cenę bo np. maja jakaś inwestycje w danym kraju i kupują walutę tego kraju niezależnie od ceny. Tak jak importerzy z Chin płacąc w usd musza je kupować niezależnie czy usd to 3,80 czy 3,20. Jeśli jest duża podaż pieniądza tak jak np. Euro czy jena to ich wartość bedzie spadać. Tak samo jest w przypadku surowców jak nie ma popytu to cena spada i nie ma znaczenia poziom cen. Jak Chiny sie kurczą to popyt na surowce też. Nie ma znaczenia czy ropa kosztuje 100 usd czy 40 bo i tak będziesz tankował samochód. Wiec popyt jaki generujemy jest stały. Nie zaczniesz kupować piec razy wiecej benzyny jak bedzie po 3 złote bo nie bedzie Ci do niczego potrzebna. Oczywiście przy innych czynnikach niezmienionych. To duże uproszczenie bo dochodzą jeszcze kwestie nowych technologii które pozwalają w sposób opłacalny wydobywać z nowych złóż. Złoto już było po 800 usd i jeśli banki centralne bedą ograniczać wysokość rezerw w złocie to jego cena bedzie spadać bo jest duża podaż a nowe technologie pozwalają je wydobywać nawet z miejsc wcześniej eksploatowanych. Nawet ceny produktów rolnych sa trudne do przewidzenia bo wzrost popytu prowadzi do jeszcze większego wzrostu podaży co prowadzi do spadku ceny i w konsekwencji spadku podany bo produkcja przestaje być opłacalna. Spadek podaży powoduje wzrost den bo popyt jest stały albo rośnie i znowu budzi sie podaż. Never ending story :564:

Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: highend »

Mr D. Ja tankuje auto na prad ;)
Dla mnie cena ropy jest bez znaczenia bo i tak jej nie tankuje ;)
FB: highendforex - Tańczący z Wykresami

Awatar użytkownika
MR. D
Pasjonat
Pasjonat

MR. D pisze:
highend pisze:Macie racje z tym, ze:

Troche zapominasz ze forex to nie 100% spekulantów tylko rownież banki, korporacje, instytucje finansowe. Spekula to 30-40% w zależności od instrumentu. Pozostali kupują bo muszą nie patrząc na cenę bo np. maja jakaś inwestycje w danym kraju i kupują walutę tego kraju niezależnie od ceny. Tak jak importerzy z Chin płacąc w usd musza je kupować niezależnie czy usd to 3,80 czy 3,20. Jeśli jest duża podaż pieniądza tak jak np. Euro czy jena to ich wartość bedzie spadać. Tak samo jest w przypadku surowców jak nie ma popytu to cena spada i nie ma znaczenia poziom cen. Jak Chiny sie kurczą to popyt na surowce też. Nie ma znaczenia czy ropa kosztuje 100 usd czy 40 bo i tak będziesz tankował samochód. Wiec popyt jaki generujemy jest stały. Nie zaczniesz kupować piec razy wiecej benzyny jak bedzie po 3 złote bo nie bedzie Ci do niczego potrzebna. Oczywiście przy innych czynnikach niezmienionych. To duże uproszczenie bo dochodzą jeszcze kwestie nowych technologii które pozwalają w sposób opłacalny wydobywać z nowych złóż. Złoto już było po 800 usd i jeśli banki centralne bedą ograniczać wysokość rezerw w złocie to jego cena bedzie spadać bo jest duża podaż a nowe technologie pozwalają je wydobywać nawet z miejsc wcześniej eksploatowanych. Nawet ceny produktów rolnych sa trudne do przewidzenia bo wzrost popytu prowadzi do jeszcze większego wzrostu podaży co prowadzi do spadku ceny i w konsekwencji spadku podany bo produkcja przestaje być opłacalna. Spadek podaży powoduje wzrost den bo popyt jest stały albo rośnie i znowu budzi sie podaż. Never ending story :564:
Tak sie kształtują trendy a my mamy tylko stać z boku i podłączać sie w odpowiednim kierunku. Jak drożeje to kupować a jak tanieje to sprzedawać. Nie dorabiać teorii ani nie zawracać kijami Wisły.

simon000111
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: simon000111 »

Grecja jeśli ogłosi bankructwo, będzie musiała oddać wierzytelności co do gorsza tym różni się państwo od zwykłego przedsiębiorstwa. Istotnym element jest to, że jeśli Grecja ogłosi niewypłacalność i odejdzie od euro to przez 3-2 lata będą tam gryźli ziemię. Ale to w przestrzeni ok 10 lat da im dużą konkurencyjność cenową na rynku. Jeśli okres 10 lat wykorzystali by w 100% to mieli by lepiej jak teraz, gdzie muszą zaciskać pasa i cierpieć na chory system ekonomiczny. Pytanie jeszcze na ile sami obywatele są w stanie zrezygnować z nic nie robienia i z życia na zasiłkach. Typu pół roku pracy w branży turystycznej a pół na rachunek państwa, czytaj długu.
To czy mam rację na rynku, sprawdzam spekulacją.

Zablokowany