Wielki Wybuch

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

Re: Wielki Wybuch

Nieprzeczytany post autor: highend »

Zrozumiałem :)
FB: highendforex - Tańczący z Wykresami

jackub

Nieprzeczytany post autor: jackub »

jackub pisze:
freakout pisze: to nie jest poprawna formacja spadającej gwiazdy tylko inverted hammer - dlatego poszli up ;)
Poszli up bo duża oferta lezy na 1.0750 ... a może i nawet zechcą wziąć ofertę i SL-e na 1,08000?
No i pukamy do drzwi 1.0800 na edku...

i wypukaliśmy miesięcznego pivota.......

Mpapiez

Nieprzeczytany post autor: Mpapiez »

Patrzcie co sobie wymodziłem :D .
Zminiłem sobie opis poziomów Fibo i zamiast cyferek wyświetla mi się Target 1 i Target 2 :).

Wedle uznania po prostu sobie będę jeden obierać :)... taki to będzie mieć u mnie kształt na realu :)...
A jeżeli chodzi o samo wejście - to troszke za późno, ale myślę że Target 2 siądzie na retest wsparcia.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

To teraz tak serio, edek dzienny i edek tygodniowy. Koło południa to zrobiłem.

Patrząc na edek dzienny wiadomo dlaczego 1.08 opór ;) i tak też się stało.
Na tym dziennym widać dokładnie odbicie od FIBO 61 (podstawa!).
Natomiast świeca dołek-młot jest objęta od Fibo 0 do... Fibo 61. Wcześniej była F0-F100 ale target F423 wyszedł wyżej. Więc przesuwamy F100 wyżej. Potem F100 przesuniemy na miejsce F161. Wszystko musi się tak zgadzać i to jest fraktalność wykresu. I własnie to działa :564:

mam konto demo (moge nawet podpiąć tutaj), z małym depo 3000 PLN, już jest 5500 PLN. Ale po co mam to podpinać?
założyłem w niedzielę żeby testować OCT Andrzeja Pierza.

Mpapiez

highend pisze:To teraz tak serio, edek dzienny i edek tygodniowy. Koło południa to zrobiłem.

Patrząc na edek dzienny wiadomo dlaczego 1.08 opór ;) i tak też się stało.
Na tym dziennym widać dokładnie odbicie od FIBO 61 (podstawa!).
Natomiast świeca dołek-młot jest objęta od Fibo 0 do... Fibo 61. Wcześniej była F0-F100 ale target F423 wyszedł wyżej. Więc przesuwamy F100 wyżej. Potem F100 przesuniemy na miejsce F161. Wszystko musi się tak zgadzać i to jest fraktalność wykresu. I własnie to działa :564:

mam konto demo (moge nawet podpiąć tutaj), z małym depo 3000 PLN, już jest 5500 PLN. Ale po co mam to podpinać?
założyłem w niedzielę żeby testować OCT Andrzeja Pierza.

Ale czy to już nie jest dopasowywanie po fakcie ?
Wg mnie ta pierwsza zasada żeby obejmować świecę od F0-F100 wydaje się logiczna i sensowna.
Widze że porównujesz to fibo tak jak by do narzędzia dadasa.

Moim zdaniem nie powinieneś aż tak się bawić we wróżbitę, bo całego rynku nie rozgryziesz...
Jak byś ustawił świecę od F0-F100 to cele byłby dużo niżej i jest większa szansa że się zrealizują, a ty kolejne poziomy fibo widze traktujesz jako S/R :)...

Spójrz poniżej. Ja sobie wyznaczłem od F0-F100 na świecy i zachwile mi TP siądzie.
Moim zdaniem kapitalna metoda do wymierzania i brania w miarę pewnych zysków.

Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

Mpapiez pisze: Spójrz poniżej. Ja sobie wyznaczłem od F0-F100 na świecy i zachwile mi TP siądzie.
Moim zdaniem kapitalna metoda do wymierzania i brania w miarę pewnych zysków.
To ja już dawno wiedziałem, ale nikt mnie nie chciał słuchać, a jeszcze mi dogryzali.
Cieszę się, że Ci spasowało :564:

Co do wyznaczania. Zauważ co się dzieje jak przesuwasz fibo.

Na moim wykresie wyżej - ta jedna ważna świeca była jako F0-F100, ale jej trend się już niejako "wypełnił", bo cena wyszła wyżej niż F423. Wtedy przesuwam F100 na miejsce F161 (dokładnie) i mamy kolejny trend, wówczas fibo 61 przesuwa się na miejsce Fibo 100, a poziomy zasadniczo sie nie zmieniają tylko wychodzi dalszy target na F423. Wtedy poprzednie F423 zamienia się w nowe F261. To naprawdę łatwo zrozumieć :) Po prostu narysuj dwa fibo i zobaczysz jak się poziomy nakładają na siebie. Te istotne poziomy wcale się nie zmieniają.
nic nie dopasowuję do wykresów :) Jest jedna świeczka na małym TF, a na dużym będzie to kawałek świeczki.... potem się przesuwa aż na dużym TF bedzie jedna świeczka, a na małym fala..... ;)

Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

edek M15 tak samo jak Mpapież - ale wskaźnik by DADAS.

ciekawe czy zejdą na 1.072

A jak wcześniej wyznaczałeś TP? Bo to co proponuje Niemiaszek to też zapewne wynika z fibo i odpowiada myślę Fibo 161 - ta jego pipsowa odległość na interwale M5. Skoro to tak działa to musi działać czy się na to patrzy pod kątem fibo, czy może ilości pipsów na danym interwale, czy wejściu i obserwowania pivotów (pokrywają się z fibo). Obojętnie. Wszystkie te metody sprowadzają się do tego samego.

btw, miałem już nic nie robić, ale pojechałem jeszcze na S usd/pln i S na DAX dodając do depo prawie drugie tyle ile dzisiaj wyszło :564: - pozamykałem oczywiście jak zauważyłem, że koniec tego dobrego ;)
Zgodnie z zasadą moją nową - wypłaciłem połowę utargu na konto.

Zauważ jeszcze, że target wyznaczony przez wskaźnik dadasa (czyli 1.72) pokrywa się mniej więcej z połową tej dużej świecy na lewo...... "cena zawsze wraca do połowu ruchu".... naprawdę potrzeba sporo wyobraźni aby to fraktalnie ogarnąć, ale staram się. Jak cena tam dotrze to bankowo połowa tej świecy będzie wsparciem.

Acha - i na Fibo 0-100 liczą się moim zdaniem głównie świeczki dołkowe lub szczytowe. Czyli masz tak jak tutaj na M15 spadającą gwiazdę i potwierdzenie spadku, wchodzisz wedle swojego systemu, a TP ustawiasz wedle świeczki "szczyt" i jej F161 i F261 jeśli chcesz..... Można powiedzieć, ze F161 to w zasadzie pewniak. W sumie na taki mały TF to bardzo fajnie to zrobiłes, że ustawiasz dwa TP - jedno pewniak :d , a drugie na BE i tak. Proste i Genialne. Sam na to nie wpadłem.
I po to ten journal właśnie. :564:

Mpapiez

highend pisze:
A jak wcześniej wyznaczałeś TP?
Wcześniej szukałem jakichś wcześniejszych miejsc reakcji ceny i tam się starałem uciekać.
Generalnie nie przesadzalem z TP i max w okolicach 50 pips brałem, chyba że mnie kusiło żeby wziąć więcej.

To narzędzie mi tyle odpowiada, że ja często miałem sytuacje takie, że wejście było ok, podleciało sobie tam 20-30 pipsów w moim kierunku i potem kończyłem tak zyskowną pozycje na BE lub SL.

Później to już szła frustracja i szukanie troche wejść na siłe, a to się kończy zawsze tylko w 1 sposób.

Przy tej metodzie cele się wahają od 15 do nawet 70 pipsów. Ale teraz jak widzę że cel mam odległy, to połowe kasuje na Targecie 1 i wsadzam na BE drugą połówkę :) która "powinna" dolecieć na kolejny cel.

Ja akurat na noc, się przestawiłem na podskok do góry jeszcze. Średnie mi pokazują wzrosty no i czerwoną linią jest dość istotny poziom zaznaczony. Cel złapany od świeczki która ten poziom wybiła ;) - wskazuje około 27 pipsów.

Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

tu wrzucam poprawionego edka - zasugerowałem się m_pivotem :)
zobaczymy czy tak poleci.

co przemawia za tym wykresem:

- fibo 161 trafia w aktualny opór (prawie 1.10)
- fibo 261 trafia w połowę dużej świecy (widać) - co jest istotne, bo ta świeca to była typowa trendówka
- fibo 423 trafia w.... fibo 261 spadkowe, a to się niejako wiążę z moją zasadą, że "po dojściu do F423 cena zawsze wraca do F261 - jeśli zawróci".

Mpapiez

Hehe fajnie, tylko my patrzymy zupełnie na różne przedziały czasowe :D.
Mnie bardziej interesuje branie kawałeczków w ciągu dnia, a ty się ustawiasz na long termy ;).

Ale nie zmienia to faktu, że kiedyś będzie trzeba luke domknąć na 1.2...

ODPOWIEDZ