Pieniądze to nie wszystko...ale ciężko jest łatwo żyć ;)

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
jackub

Re: Pieniądze to nie wszystko...ale ciężko jest łatwo żyć ;)

Nieprzeczytany post autor: jackub »

Wiesz, głównie chodzi o świece dzienne tygodniowe i miesięczne... różnice w datafidzie róznych brokerów i róznice w godzinie za jaką uważa sie koniec sesji dziennej powoduja spore rozbiezności wskazan wartości poziomów pomiędzy brokerami, jeśliby zmozna było zlikwidować przynajmniej róznice wynikające z pobierania danych o róznych godzinach to pivoty byłyby znacznie dokaldniejsze... tak sobie myślę.
Wczesniej przedstawilem tu na wątku Niemiaszka plik Daily Pivots (Shifted), gdzie mozna ustawić rózniće czasu w stosunku do godziny wykresu, ale niestety wskaźnik podaje wyłącznie pivoty dzienne....
Miłego weekendu!

Awatar użytkownika
Declan
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Declan »

Mam pytanie odnoście par, które obserwujecie, Niemiaszek to ma wszystko na oku, par sporo. Pytanie bardziej do Jackuba
„Porzućcie wszelką nadzieję, wy, którzy tu wchodzicie”. - Dante Alighieri

jackub

Declan pisze:Mam pytanie odnoście par, które obserwujecie, Niemiaszek to ma wszystko na oku, par sporo. Pytanie bardziej do Jackuba
W zasadzie obserwuję tylko cztery pary, AU, EU, GU i UJ.... myślę o dodaniu kolejnych dwóch do czterech ... może na początek EJ i UC ... ale to wymaga zmian technicznych ....

Awatar użytkownika
Declan
Gaduła
Gaduła

jackub pisze:
Declan pisze:Mam pytanie odnoście par, które obserwujecie, Niemiaszek to ma wszystko na oku, par sporo. Pytanie bardziej do Jackuba
W zasadzie obserwuję tylko cztery pary, AU, EU, GU i UJ.... myślę o dodaniu kolejnych dwóch do czterech ... może na początek EJ i UC ... ale to wymaga zmian technicznych ....

Właśnie, zmiany techniczne...., ja niestety etatowiec jestem, i nie za bardzo mogę, może w przyszłości rzucę robotę której mam serdecznie dość :( i wtedy :564: :D . Na dziś buduję kapitał, aby początek na spokojnie bez presji. Ale zobaczymy bo droga długa i wyboista.

Na dziś pozostanę na podstawowym zestawie par wymienionym przez ciebie. Nie ruszam tylko GU, nie mam ręki do tej pary, parę razy mnie ostro przewiozła i uraz został.
Bardzo mi odpowiada ten sys bo ma zasady sztywne a ja nad dyscypliną obok wykresu pracuje. Przegladam teraz pary weekendowo i ładnie to się składa.
Problem tylko z tymi pivotami aby wpadły na wykres właściwe, ja podobnie jak Niemiaszek w HFT, występuję różnice pipsowe pomiędzy poziomami wrzucanymi tutaj a platformą.

jackub

Wymieniłeś wszystkie powody dla których i mnie ten system się spodobał, dodam tylko jeszcze jeden element, niebagatelny żeby nie powiedzieć ZASADNICZY, to osoba samego Niamiaszka, bardzo mi odpowiada jego podejście do rynków jak i jego sposób podejścia do piszących tu w jego wątku.... "kapelusz z głowy"!
Co do GU, miałem zatargi z ta parą, więc staram się uważać na wszelkie newsy dotyczące GU, nawet te "żólte czy tylko pomarańczowe"
Kiedyś miałem MATROX-a "triplehead2go", ale się zjarał ... będę coś probował w niedługim czasie

Awatar użytkownika
Declan
Gaduła
Gaduła

jackub pisze:Wymieniłeś wszystkie powody dla których i mnie ten system się spodobał, dodam tylko jeszcze jeden element, niebagatelny żeby nie powiedzieć ZASADNICZY, to osoba samego Niamiaszka, bardzo mi odpowiada jego podejście do rynków jak i jego sposób podejścia do piszących tu w jego wątku.... "kapelusz z głowy"!
Co do GU, miałem zatargi z ta parą, więc staram się uważać na wszelkie newsy dotyczące GU, nawet te "żólte czy tylko pomarańczowe"
Kiedyś miałem MATROX-a "triplehead2g", ale się zjarał ... będę coś probował w niedługim czasie

Łee to już professional :564: , nic tylko pozazdrościć :D mam nadzieję że też do tego dorosnę. Rozumiem że trochę też już w tym siedzisz.

A to fakt Niemiaszek to klasa. Staż, doświadczenie i spokój którego tylko zazdrościć.
Parę lat temu nie posłuchałem jego rad, i poszło depo :( . Później przerwę miałem teraz wracam, w ubiegłym roku, nieźle szło, syndrom Boga na jenie , przelewarowałem S i odpuściłem rok na zero. Co już jest sukcesem w porównaniu do 2012 :( .
I taka sytuacja jest.

jackub

Declan pisze: Łee to już professional :564: , nic tylko pozazdrościć :D mam nadzieję że też do tego dorosnę. Rozumiem że trochę też już w tym siedzisz.
Siedzę, tak cztery lata, ale wiele z tego nie wynika, może teraz wyniknie... miałem całkiem długie okresy zyskowne, potem się mi nudziło rozpoczynały się eksperymenty i 50% konta szło z dymem (ale nigdy prawdziwe MC).... cały kalejdoskop systemow i tak naprawdę nigdy żaden nie opanowany do konca....
może teraz -- "świadom przysługujących mi praw i obowiązków, uroczyście przy ..." pójdzie jak nalezy.
Kiedyś jak pracowalem była kasa to MATROX nie był problemem, dzisiaj lapcio z extra monitorkiem,
Powodzenia zycze!!

Awatar użytkownika
niemiaszek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: niemiaszek »

sys gralem nie jest, ale działa tak samo na wszystkim, ponieważ to rynek/cena kreski rysuje i nic tego nie zmieni :idea:

żeby było łatwiej w doborze crosów na monitorze to zwróćcie uwagę na korelację :idea: :!:

mój podstawowy/główny monitor i kolejność :
EURUSD, GBPUSD, USDJPY
EURJPY, GBPJPY, EURGBP

nie ma co się bać i mieć uprzedzenia, bo w przypadku GPBUSD (GU) podczas publikacji danych jest większa zmienność, ale tak jak i na innych parach, więc najlepszym rozwiązaniem jest nie wydawać się w awanturę i pomijać takie chwile, a tylko obserwować czy układ średnich nadal trzyma, pęka kreska to jechać razem z nimi :idea:

AOC(mało znana firma, ale polecam, bo stosunek jakości do ceny - najlepszy) monitor 23.6 cala(wystarczający na 6 okienek), matryca IPS(nie męczy wzroku), FullHD(wszystkie szczegóły widoczne)
nowe monitory kupowałem po 590 zł, a za Della o tych parametrach trzeba zapłacić min 850 zł, więc rachunek jest prosty :568: :wink:

cieszę się, że podpasował Wam sys i bardzo dobrze, że zdajecie sobie sprawę gdyż to dopiero początek tej drogi w stałym i regularnym zarabianiu...
powoli i na spokojnie więcej można zdziałać, bo na szybko to już pewnie wiecie, że się nie uda :!:

czasem lepiej się zatrzymać, niż dalej iść na ślepo i dopiero ruszyć na nowo, stawiając sobie ten sam cel, ale mając świadomość tego co się robi... :564:
... zbieraj pips do pipa bo jak nie to z depo będzie lipa... G."niemiaszek"

Awatar użytkownika
freakout
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: freakout »

tak obserwuję sobie ostatnio Wasze poczynania i przyznam szczerze że podoba mi się to podejście "małą łyżeczką i powoli do celu" :) sam ostatnio przerzuciłem się na taki styl gry i chyba już przy nim zostanę, bo mniej mnie to stresuje :P

ale - nurtuje mnie jedna rzecz... dlaczego tak szybko przestawiacie SL na BE? czy przeglądaliście może swoje poprzednie trejdy pod kątem tego co by było gdyby SL wskakiwał na BE np. po 15 pipsach? pytam bo sam kiedyś miałem ustawione zabezpieczanie pozycji po 10 pipsach i często wywalało mnie na BE, a od kiedy EA przestawia mi to po 15 pipsach liczba transakcji zamkniętych na TP wzrosła mi kilkukrotnie :) SL=30 pips, BE+1 po 15 pipsach, TP=30 pips, ryzyko max 2-3%, kilka trejdów dziennie i można grać ;)

pozdrawiam 8)

jackub

Freakout odpowiem za siebie.... ta technika szybkiego BE jest dla mnie nieodłącznym elementem "małej łyżeczki", jeśli momentum jest zdecydowane i przebija poziom mocno to szybko masz BE i trade idzie dobrze, jak bawi sie cena wokół PIVOTA to masz okazje ponowić , raz czy dwa razy wejscie, może sie momentum wykokosi, wyżre zlecenia zalegakące na pziomie pivota i poleci dalej .... Ty nawyżej może weźmiesz ten trade ponownie po gorszej cenie a czasem przy lepszej cenie i tyle, ja czuję sie bezpieczniej ... SL działa w zasadzie w sutuacji jak cena zdecydowanie zawraca bo źle rozpoznałem sytuacje z wsparciami/oporami... masz szanse zamknąc ten trade przed poziomem SL albo masz przestrzeń ma ponowne uderzenie i atak poziomu ...
Tak mi się wydaje że istotą sysa jest nawet kilkukrotne podejście do tego samego tradu w bardzo bezpieczny sposób ...
Się mnie tak wydaje .... :idea:

ODPOWIEDZ