Czarny czwartek na franku (15.01.2015) a zachowanie brokerów

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.
dzinks1
Bywalec
Bywalec

Re: Czarny czwartek na franku (15.01.2015) a zachowanie brok

Nieprzeczytany post autor: dzinks1 »

oszkosz pisze:Saxo jako Market macher nie mógł stracić na pozycjach z frankiem
Przecież to on " dawał cenę " dla klientów,jak cena runęła w dół mógł tylko zarobić
Gdyby zabezpieczał część pozycji to to pomniejszyło by tylko jego zyski,o pewna wartość
Saxo musiał odwalić inną manianę,
Sam wziął pozycję od Goldmanów na franku i myslał ze jest taki cwany i przeczyścili mu rurę.
Teraz ściga klientów za swoje błędy
Drobni może zapłacą część ale z fundami Hadge nie wygrają.
Oszkosz
Zgodze sie, ze w sytuacji gdyby Saxo byl pure market makerem to nie stracilby na Franku tylko zarobil, 90% pozycji na EURCHF u brokerow bylo na longu, wiec mieliby czysty zysk ze stop outow (przyklad XTB to potwierdza), niestety obawiam sie ze Saxo ze wzgledu na swoja polityke ryzyka postanowilo/musialo zabezpieczyc czesc swojej ekspozycji na zewnatrz, byly przecieki ze Deutsche Bank stal sie glownym wierzycielem Saxo po franku, wiec pewnie wiekszosc strat wynikalo z zawartych transakcji z tym bankiem. Ponadto Saxo mialo mocno rozbudowany dzial instytucjoanalny, ktory obslugiwal brokerow i tutaj na pewno nie byli czystym market makerem, co skutkowalo wiemy jakim ryzykiem.

TMS byl zwyklym WL Saxo, wszystkie pozycje szly do Saxo, TMS dostawal tylko prowizje od kazdego lota i ewentualnie jakis booksharing od wynikow klientow.

-- 06 kwie 2015, 23:58 --
Przecież to on " dawał cenę " dla klientów,jak cena runęła w dół mógł tylko zarobić
Gdyby zabezpieczał część pozycji to to pomniejszyło by tylko jego zyski,o pewna wartość
Sam wziął pozycję od Goldmanów na franku i myslał ze jest taki cwany i przeczyścili mu rurę.
Oszkosz
Zgodze sie, ze w sytuacji gdyby Saxo byl pure market makerem to nie stracilby na Franku tylko zarobil, 90% pozycji na EURCHF u brokerow bylo na longu, wiec mieliby czysty zysk ze stop outow (przyklad XTB to potwierdza), niestety obawiam sie ze Saxo ze wzgledu na swoja polityke ryzyka postanowilo/musialo zabezpieczyc czesc swojej ekspozycji na zewnatrz, byly przecieki ze Deutsche Bank stal sie glownym wierzycielem Saxo po franku, wiec pewnie wiekszosc strat wynikalo z zawartych transakcji z tym bankiem. Ponadto Saxo mialo mocno rozbudowany dzial instytucjoanalny, ktory obslugiwal brokerow i tutaj na pewno nie byli czystym market makerem, co skutkowalo wiemy jakim ryzykiem.

TMS byl zwyklym WL Saxo, wszystkie transakcje szly do Saxo, TMS dostawal tylko prowizje od kazdego lota i ewentualnie jakis booksharing od wynikow klientow.

-- 06 kwie 2015, 23:58 --
Oszkosz

TMS byl zwyklym WL Saxo, wszystkie transakcje szly do Saxo, TMS dostawal tylko prowizje od kazdego lota i ewentualnie jakis booksharing od wynikow klientow.

openinvestment
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: openinvestment »

Kolejna opinia za zaszczutymi:
czne postępowania są jeszcze w toku. Dla ich rozstrzygnięć prawnych istotne może być orzeczenie Sądu Najwyższego z września 2013 roku. Stwierdził on, że bank nie może zawierać w umowie warunków, które faworyzują go ze stratą dla klienta. Takie orzeczenie nastąpiło, mimo że w konkretnej sprawie spółka niejednokrotnie dokonywała wcześniej transakcji wymiany walut, również terminowych, i znała ryzyko. Akta niektórych spraw pokazują jednak, że banki zawierały umowy o opcje z firmami, które nie przeszły pomyślnie testu z dyrektywy MIFID, a więc – w myśl jej kryteriów – nie były w stanie ocenić ryzyka kursowego, co zabraniało zawierać z nimi tego typu umowy.

Wydaje się, że w sprawach o opcje banki stoją na straconej pozycji. Przegrywają sprawy nawet przed Sądem Polubownym przy Związku Banków Polskich, jak było w przypadku mBanku. Rok temu skargę kasacyjną mBanku w sprawie orzeczenia tego sądu odrzucił Sąd Najwyższy. Wiosną 2014 roku SN nie przyjął również wniosku o kasację złożonego przez Deutsche Bank PBC.

Orzeczenia sądów można streścić tak: choć firmy miały z bankami umowy ramowe o zawieranie transakcji na instrumentach pochodnych, do konkretnych umów w konkretnych przypadkach w ogóle nie doszło, gdyż istotne warunki transakcji nie zostały wystarczająco uzgodnione. Zwracają też uwagę na ekonomiczny sens umów – asymetrię podejmowanego przez obie strony ryzyka.
http://www.obserwatorfinansowy.pl/temat ... o-wzbiera/

Awatar użytkownika
MarioDM
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: MarioDM »

Mam ciekawy news w temacie reklamacji dotyczących frankowego przekrętu.
Sprawa dotyczy mojego konta w GO4X.
W feralnym dniu na moim rachunku była otworzona długa pozycja na Eur/Chf.
15 stycznia pozycja ta (i wszystkie inne otworzone pozycje) została zamknięta przez tzw. MC .
Pozycja na Eur/Chf została zamknięta o godzinie 10:33:08 po kursie 0,9706 . Spowodowało to wyzerowanie mojego kapitału oraz utworzenie ujemnego debetu.
Złozyłem mailem reklamację do TMS. Pierwszą reklamację odrzucili tłumacząc się, że takie mieli kwotowania od dostawców płynności. Złożyłem drugą i powołałem się na ceny z Bloomberga, które o tej godzinie (10:33) wynosiły 1,11459 . Wskazałem również w reklamcji, że GO4X jest brokerem MM więc nigdzie nie przekazywał moich zleceń. Powoływałem się również na pismo z KNF, w którym KNF podnosił kwestię, ze klient również tak jak broker powinien mieć prawo do odstąpienia od transakcji w pewnych sytuacjach.
Zażądałem aby uznali kurs Bloomberga albo cofnęli transakcję otwarcia Eur/Chf.
W czwartek 2 kwietnia dostałem na maila odpowiedź na reklamację, którą GO4X ... tam dam ... uznał w całości. Czyli rozliczył mi zamknięcie pozycji po 1,11459.
Szczerze mówiąc jestem mocno zaskoczony takim załatwieniem sprawy. Pozytywnie zaskoczony. Nie tylko, że obecnie nie mam ujemnego debetu, ale odzyskałem 50% kapitału.
Niniejszym klienci XTB i Bossy również powinni zrobić to co ja. To też brokerzy MM więc być może macie szanse na podobne rozwiazanie sprawy jak ja.
Postawa GO4X zasługuje na pochwałę. Niestety nie wszystkie rachunki TMS są tak samo potraktowane. GO4X to broker MM, a pozostałe konta TMS to najprawdopodobniej STP do Saxo. Dopóki saxo przez sąd nie zostanie zmuszony do uczciwego rozliczenia klientów , dopóty TMS też pewnie tego nie zrobi. Przynajmniej klienci GO4X powinni być usatysfakcjonowani.
Taka to wyższość brokera MM na STP/ECN.
Pisze ten tekst dopiero dziś , gdyż czekałem na wypłatę z GO4X. Jestem z natury nieco nieufny i mimo maila uwzględniającego moją reklamację wolałem się przekonać naocznie. Kasa wpłynęła na mój rachunek bankowy wczoraj.
Czyli wzystko gra. GO4X odzyskał w ten sposób moje zaufanie. Szkoda tylko, że trwało to niemal 3 miesiące. Mimo wszystko jestem zadowolony.
Dowody, na które się powołałem w reklamacji, czyli notowania z Bloomberga zamieszczam w załącznikach. Pisma KNF nie mogę dołączyć bo załącznik jest zbyt duży.Chętnie go udostępnię - może jakieś sugestie jak to zrobić.
Klienci brokerów MM niech próbują !
Ciekawe jak się zachowaja brokerzy STP/ECN jak chociażby mForex czy Noble.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Trust no bit**es.
Należy tępić ludzi o mentalności niewolników, okutych w powiciu.

NaviF
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: NaviF »

Ciekawe jak się zachowaja brokerzy STP/ECN jak chociażby mForex czy Noble.[/quote]

Z tego co mi wiadomo, a mam wieści z kręgów mocno zbliżonych, NOBLE również zachował się elegancko niwelując debety. Co do rzeczywistego poziomu realizacji Margin Call niestety nic nie wiem. Al ebrak debetu jest również dobrym rozwiązaniem.

mForex - niestety mimo upływu do dziś 45 dni na odpowiedź (a zastrzegają sobie 30 dni) na moją ponowną reklamację, gdyż pierwszego pisma: nie rozumiałem, nie odnieśli się do wszystkiego i podnoszonych przeze mnie w reklamacji kwestii, udzielili pokrętnych odpowiedzi oraz chyba, jak sądzę, żartowali pisząc w odpowiedzi o ludzkich skłonnosciach i mozliwościach psychotechnicznych, a także na odpowiedź i odrzucenie przeze mnie ich wezwania do zapłaty jednocześnie, do dziś nie uzyskałem od nich na to pismo odpowiedzi!!! Zwarłem w nich dowody o ich nierzetelnosci, zadałem chyba niewygodne pytania i ... cisza.
Nóż dziś płodzę pismo kolejne ale równolegle do UOKiK-u. Potem KNF.

andrzej-sk
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: andrzej-sk »

NaviF pisze:Ciekawe jak się zachowaja brokerzy STP/ECN jak chociażby mForex czy Noble.
Z tego co mi wiadomo, a mam wieści z kręgów mocno zbliżonych, NOBLE również zachował się elegancko niwelując debety. Co do rzeczywistego poziomu realizacji Margin Call niestety nic nie wiem. Al ebrak debetu jest również dobrym rozwiązaniem.

mForex - niestety mimo upływu do dziś 45 dni na odpowiedź (a zastrzegają sobie 30 dni) na moją ponowną reklamację, gdyż pierwszego pisma: nie rozumiałem, nie odnieśli się do wszystkiego i podnoszonych przeze mnie w reklamacji kwestii, udzielili pokrętnych odpowiedzi oraz chyba, jak sądzę, żartowali pisząc w odpowiedzi o ludzkich skłonnosciach i mozliwościach psychotechnicznych, a także na odpowiedź i odrzucenie przeze mnie ich wezwania do zapłaty jednocześnie, do dziś nie uzyskałem od nich na to pismo odpowiedzi!!! Zwarłem w nich dowody o ich nierzetelnosci, zadałem chyba niewygodne pytania i ... cisza.
Nóż dziś płodzę pismo kolejne ale równolegle do UOKiK-u. Potem KNF.[/quote]

tak wyglada niemiecka jakość-- niestety.Kto jak kto ale chyba nie masz wątpliwości , że to niemiec Cię może oszwabić :mrgreen: :(

openinvestment
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: openinvestment »

MarioDM pisze:Mam ciekawy news w temacie reklamacji dotyczących frankowego przekrętu.
Sprawa dotyczy mojego konta w GO4X.
W feralnym dniu na moim rachunku była otworzona długa pozycja na Eur/Chf.
15 stycznia pozycja ta (i wszystkie inne otworzone pozycje) została zamknięta przez tzw. MC .
Pozycja na Eur/Chf została zamknięta o godzinie 10:33:08 po kursie 0,9706 . Spowodowało to wyzerowanie mojego kapitału oraz utworzenie ujemnego debetu.
Złozyłem mailem reklamację do TMS. Pierwszą reklamację odrzucili tłumacząc się, że takie mieli kwotowania od dostawców płynności. Złożyłem drugą i powołałem się na ceny z Bloomberga, które o tej godzinie (10:33) wynosiły 1,11459 . Wskazałem również w reklamcji, że GO4X jest brokerem MM więc nigdzie nie przekazywał moich zleceń. Powoływałem się również na pismo z KNF, w którym KNF podnosił kwestię, ze klient również tak jak broker powinien mieć prawo do odstąpienia od transakcji w pewnych sytuacjach.
Zażądałem aby uznali kurs Bloomberga albo cofnęli transakcję otwarcia Eur/Chf.
W czwartek 2 kwietnia dostałem na maila odpowiedź na reklamację, którą GO4X ... tam dam ... uznał w całości. Czyli rozliczył mi zamknięcie pozycji po 1,11459.
Szczerze mówiąc jestem mocno zaskoczony takim załatwieniem sprawy. Pozytywnie zaskoczony. Nie tylko, że obecnie nie mam ujemnego debetu, ale odzyskałem 50% kapitału.
Niniejszym klienci XTB i Bossy również powinni zrobić to co ja. To też brokerzy MM więc być może macie szanse na podobne rozwiazanie sprawy jak ja.
Postawa GO4X zasługuje na pochwałę. Niestety nie wszystkie rachunki TMS są tak samo potraktowane. GO4X to broker MM, a pozostałe konta TMS to najprawdopodobniej STP do Saxo. Dopóki saxo przez sąd nie zostanie zmuszony do uczciwego rozliczenia klientów , dopóty TMS też pewnie tego nie zrobi. Przynajmniej klienci GO4X powinni być usatysfakcjonowani.
Taka to wyższość brokera MM na STP/ECN.
Pisze ten tekst dopiero dziś , gdyż czekałem na wypłatę z GO4X. Jestem z natury nieco nieufny i mimo maila uwzględniającego moją reklamację wolałem się przekonać naocznie. Kasa wpłynęła na mój rachunek bankowy wczoraj.
Czyli wzystko gra. GO4X odzyskał w ten sposób moje zaufanie. Szkoda tylko, że trwało to niemal 3 miesiące. Mimo wszystko jestem zadowolony.
Dowody, na które się powołałem w reklamacji, czyli notowania z Bloomberga zamieszczam w załącznikach. Pisma KNF nie mogę dołączyć bo załącznik jest zbyt duży.Chętnie go udostępnię - może jakieś sugestie jak to zrobić.
Klienci brokerów MM niech próbują !
Ciekawe jak się zachowaja brokerzy STP/ECN jak chociażby mForex czy Noble.
Gratulacje. Deteminacja i cierpliwość popłaciły.

Przy okazji dodam, że XTB i Noble anulowały debety po złożeniu reklamacji już wcześniej wg otrzymanych informacji (przewinęły się już na wątku tutaj).

bolek_i_lolek
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: bolek_i_lolek »

openinvestment pisze: Gratulacje. Deteminacja i cierpliwość popłaciły.
Mi z kolei TMS Brokers odrzucił powtórną reklamację, uznając że jest "całkowicie bezzasadna". Reklamacja zaś opierała się o te same argumenty co Mario (stanowisko KNF, notowania z ich systemu, z Bloomberg, Reuters). Tylko moja platforma to nie GO4X, a TMS Direct. TMS PRO z tego co wiem też nie uznawali reklamacji - ale tu potrzebna by była informacja z pierwszej ręki. Bardzo mi się podoba ta polityka firmy.

Awatar użytkownika
Szwajcar
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Szwajcar »

Musicie z nimi walczyć.
Sam widziałem jak EURCHF latał przez 1 min od 1.11 do 1.16.
Musiała być płynność tam, bo nie tylko spadał, ale kurs BID odbił się od 1.11 i poleciał na 1.16.
Obserwowałem to w HFT.

Nie wiem czy ktoś wstawiał już wykres minutowy z HFT, ale ja wstawiam poniżej. Screen zrobiłem następnego dnia.
Takie rzeczy lepiej dokumentować.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
„Nie słuchaj tego co ktoś mówi o rynku, słuchaj tego co rynek mówi o kimś.”

daniel1985
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: daniel1985 »

Ja dzwoniłem dzisiaj do TMS BROKERS i powiedziałem ze wiem że umozyli debet i oddali pieniądze osobie z platformy GO4X i zapytałem kiedy wszystkim tak wyrównają to konsultant tak się zmieszał ze kazał napisac reklamacje bo niby on nic nie wie.Po 2 godzinach dzwonił do mnie z propozycją ugody i chcieli mi anulować 40% debetu pod warunkiem natychmiastowej wpłaty(śmieszni są)propozycje jak wiadomo odrzuciłem,czy jest ktoś kto wie jak wydrzeć im pieniądze które do nas należą?

NaviF
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: NaviF »

Obserwowałem to w HFT.[/quote]

HFT ktoś inny dostarcza kwotowania, dla Aliora i mForex to firma Integral ale i tu można (nie bez problemów) zdobyć pełne kwotowania z 15.01.br, które jednoznacznie pokazują, że płynność była. Była też duża zmienność i rozstrzał ofert ale nie uspawiedliwa to jeszcze faktu fizycznego odłączenia od kwotowań platform MT4 Klientów (poszukajcie w swoich logach - w 2 plikach - i wszystko jasne!).
Na dostarczane dowody ich ingerencji w dostęp do kwotowań, prezentację kwotowań z Integrala, kwotowania z pokrewnego rynku międzybankowego, kwotowania instrumentów bazowych (nawet na GPW) itd. nabierają wody w usta!
"Zamiatanie pod dywan" - to kolejny dowód na brak ich bezinteresowności a z pewnością ponownie nie świadczy o profesjonalnym podejściu do sprawy profesjonalnego podmiotu? (Za jaki się zapewne uważają)
Dziś minęło 45 dni oczekiwania na reklamację.
Podejrzewan, że prime brokerem dla mForeksu jest ich Departament Skarbu (Banku - grupa kapitałowa, wspólny właściciej, choć oddzielne podmioty - osobowości prawne) a cały ich ECN, poprzez rozdzielenie na kilka podmiotów z grupy kapitałowej BRE kilku licencji KNF ma na celu stworzenie pozorów ECN. To STP i chyba nic innego.
W konsekwncji i tak wszyscy traderzy trafiaja do MM, tylko o tym nie wiedzą.
Jeśli tak jest, to doskonale zrozumiałe staje się ich zachowanie względem Klientów i unikanie wobec nich odpowiedzialności. A z pewnością mataczenie w kwestii przekazywanych informacji. Bardzo profesjonalne jest to, że "ktoś uciekł z rynku". Nobla z literatury w oficjalnym pismie bym przyznał. :P

ODPOWIEDZ