Forex a podatki..
Re: Forex a podatki..
Czy jeżeli zarobki nie przekraczają kwoty wolnej od podatku, to trzeba również wykazywać je w PIT? Czy może wpisac jako inny dochód i tyle? czy są do tego jakieś specjalne formularze?
Kwota wolna od podatku nie dotyczy PIT-38.
Jak rozliczyć PIT 8c, gdy mam konto akcyjne w bossa i foreksowe w tms borker ??. Połączyć te dwa pity w jeden czy jest na to jakiś inny sposób?
Rozliczasz się jednym PITem sumując wartości.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
Takie dwie sytuacje odnosnie podatkow od zyskow. Mozecie napisac jak to bedzie?
1. Dla uproszczenia wplacam we wrzesniu do polskiego maklera/forexa 1000 pln i kupuje akcje/otwieram dluga. W listopadzie sprzedaje akcje/dluga za 2000 pln (zysk 1000 pln, podatek 190). W grudniu doplacam do rachunku 190 pln i za 2190 kupuje akcje/otwieram dluga i zostawiam do nastepnego roku.
Na pit8c co bede mial? zysk?
2. Kupuje akcje za 1000 pln w 10.2014, w 2015 nic nie handluje. Sprzedaje akcje w 2016 roku za 1500 pln. Jaki zysk bede mial na pit8c za rok 2016?
1. Dla uproszczenia wplacam we wrzesniu do polskiego maklera/forexa 1000 pln i kupuje akcje/otwieram dluga. W listopadzie sprzedaje akcje/dluga za 2000 pln (zysk 1000 pln, podatek 190). W grudniu doplacam do rachunku 190 pln i za 2190 kupuje akcje/otwieram dluga i zostawiam do nastepnego roku.
Na pit8c co bede mial? zysk?
2. Kupuje akcje za 1000 pln w 10.2014, w 2015 nic nie handluje. Sprzedaje akcje w 2016 roku za 1500 pln. Jaki zysk bede mial na pit8c za rok 2016?
Ad.1) Nieważna jest ta dopłata. Liczy się tylko osiągnięty zysk z zamkniętych pozycji w danym roku. Skoro zysk w tamtym roku wyniósł 1000 PLN to podatek wynosi 190 PLN - i tyle też płacisz US.
Ad.2) 1500 - 1000 = ................... 500
Rozliczasz się tylko z zamkniętych transakcji w danym roku, bo to one powodują, że osiągasz zysk lub stratę.
Ad.2) 1500 - 1000 = ................... 500

Rozliczasz się tylko z zamkniętych transakcji w danym roku, bo to one powodują, że osiągasz zysk lub stratę.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
- aniacfiszan
- Gaduła
Witam, czy ktoś wie może jak rozliczać podatek od obrotu w dwóch przypadkach:
1) jeśli jestem IB i dostaje zwrot za każdego lota
2) klient dostaje ode mnie część z obrotu, który wykona na swoim rachunku, jak on ma się z takiego dochodu rozliczyć?
3) jaki wpływ ma to na moje rozliczenie, jeśli część obrotu ja oddaje klientowi?
1) jeśli jestem IB i dostaje zwrot za każdego lota
2) klient dostaje ode mnie część z obrotu, który wykona na swoim rachunku, jak on ma się z takiego dochodu rozliczyć?
3) jaki wpływ ma to na moje rozliczenie, jeśli część obrotu ja oddaje klientowi?
krotkie pytanie odnosnie nie otrzymania od brokera pit 8c
mam cala historie od brokera z poprzedniego roku
gdzie moge znalezc wszystkie informacje jak sobie poradzic z pobraniem tego pliku historii transakcji i przerobienie tego na pit 8c, aby moc pozniej rozliczyc koncowy pit w skarbowce?
Wielkie dzieki za pomoc
Ps. zapewne jest to proste, ale potrzebuje malej wskazowki, jak sobie poradzic bez pit 8c oraz jak do stworzyc

mam cala historie od brokera z poprzedniego roku
gdzie moge znalezc wszystkie informacje jak sobie poradzic z pobraniem tego pliku historii transakcji i przerobienie tego na pit 8c, aby moc pozniej rozliczyc koncowy pit w skarbowce?
Wielkie dzieki za pomoc
Ps. zapewne jest to proste, ale potrzebuje malej wskazowki, jak sobie poradzic bez pit 8c oraz jak do stworzyc

Rozumiem, że chodzi o brokera zagranicznego, a nie o sytuację, gdzie zgubiłeś czy też Twój broker Ci tego PITu nie wysłał... Otóż PIT-8C nie jest Ci potrzebny. Rozliczasz się PITem 38. Skąd wziąć dane do jego wypełnienia? Z historii transakcji za dany rok. Np. na platformie MT4 wybierasz sobie cały okres w historii i już. Schodki zaczynają sie w momencie, gdy prowadziłeś rachunek w walucie innej niż PLN...
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
Czy możemy w celu zmniejszenia podatku doliczyć do kosztów uzyskania przychodu zakup np. laptopa czy smartfonu? Wiadomo, że musimy zawierać transakcję za pośrednictwem czegoś stąd zakup takiego sprzętu. Z tego co czytałem odnośnie optymalizacji podatkowej dotyczącej zysków kapitałowych możemy odliczyć zakup literatury fachowej lub szkoleń, czy to prawda? Robił tak ktoś?