Czarny czwartek na franku (15.01.2015) a zachowanie brokerów

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.
NaviF
Stały bywalec
Stały bywalec

Re: Czarny czwartek na franku (15.01.2015) a zachowanie brok

Nieprzeczytany post autor: NaviF »

Dane z TrueFx o ile pamiętam nie zawierają wolumenu (no chyba, że masz dostęp do jakiś innych).
A skoro tak, to broker może Ci powiedzieć - owszem kwotowanie było, ale volumen był nie wystarczający do zamknięcia Twojej pozycji .....[/quote]
Niby tak, ale ... .
Po pierwsze wielu klientów miało relatywnie małe pozycje, poniżej 1 lota.
Po drugie udowodnienie, że nie było odpowiedniego wolumenu może leżeć (tak sądzę) po stronie brokera.[/quote]

Gdybym stwierdził, że ziemia jest płaska i jest wsparta na 4-rech olbrzymich żółwiach,
a ktoś by mi zarzucał głoszenie nieprawdy, to ten ktoś by musiał udowodnić, że tak nie jest.[/quote]

No własnie O TO CHODZI.

KTO PIERWSZY PÓJDZIE DO SĄDU.
TEN co ma debet czy Brok po klauzule wykonalności albo
skrojony z zysków Klient co dobrze obstawił czy broker co chowa głowę w piasek a kasę głęboko w swoich kieszeniach.
Po tej stronie leżeć będzie konieczność dowodowa.
Sprawa jest patowa i można sie bujać przez 3 lata do chwili przedawnienia.

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

Mirandola pisze:A ja zapytam po raz n-ty bo ilekroć pytam nikt się do tego nie odniósł. Wszystkie moje pozycje w AM ECN zostały zamknięte na poziomie stop-out od 1.18 do 1.14. Wszystkie..nie kilka. Była płynność czy nie? Były zlecenia przeciwstawne czy nie?
I czego miałoby to dowodzić, że Twoje zlecenia się zrealizowały ?
Przecież, że zrealizowały się Tobie, nie znaczy, że zrealizują się wszystkim innym na świecie - płynność nawet jak jest to nie jest nieskończona prawda ?
Green
Obrazek
Obrazek

bolek_i_lolek
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: bolek_i_lolek »

Pablo90 pisze:Panowie, ale ja miałem wtedy longa na eur/chf, SL został zrealizowany z 3 pipsowym poślizgiem, cóż, jakoś przeżyję ;) Tak więc stwierdzenie, że SL by nie zadziałał można między bajki włożyć :)
No to gratulujemy. Napisz jeszcze u jakiego brokera masz konto to zrobisz mu dobrą reklamę bo wywiązał się prawidłowo ze swojej roboty (albo przynajmniej nie przerzucił swoich strat na klientów).
Jednakowoż, gdybyś miał rachunek np. w Saxo Banku czy TMS Brokers, zrealizowałbyś swojego stop lossa bo 0,9625 lub 0,88. Tzn. najpierw zrealizowałbyś normalnie, ale 12h później dostabyś informację że transakcja została zrekwotowana po cenach 0,9625 i 0,88. Możesz sobie teraz policzyć ile byś był w plecy i jaki miałbyś debet. I właśnie o tym jest cały wątek, którego zapewne nie zdążyłeś dokładnie przeczytać. Uwierz mi, nie chciałbyś przeżywać takiej "bajki" - bajki w której nie działa SL ani stop out. Lecz na razie możesz żyć dalej w błogiej nieświadomości że forex to bardzo bezpieczny rynek. I najpłynniejszy na świecie. A do tego jaki łatwy - "Kasia wyszła do toalety i zarobiła $1000 w 15 minut". :wink: [/quote]

Dadas

Nieprzeczytany post autor: Dadas »

bolek_i_lolek pisze:
Lecz na razie możesz żyć dalej w błogiej nieświadomości że forex to bardzo bezpieczny rynek.
I najpłynniejszy na świecie.
A do tego jaki łatwy - "Kasia wyszła do toalety i zarobiła $1000 w 15 minut". :wink:
Kto ci takie bzdury do głowy powciskał?
A może to ty chciałeś tylko widzieć tę stronę medalu, a ostrzeżenia zignorowałeś?
I do tego nie poświęciłeś wystarczająco czasu na "badanie produktu" albo "badanie rynku".
Gdy człowiek się zabiera za poważny biznes, lub ma zamiar, to bez odpowiedniej wiedzy
może jedynie liczyć na fuks, i to się odnosi do każdego biznesu, nie tylko Forex.

Każdy broker pisze, że Forex nie jest odpowiedni dla każdego, lub że może nie być odpowiedni dla danej osoby.
Ale, ty oczywiście nie przyjmujesz do wiadomości, że ty możesz być właśnie taką jednostką.
I nie ma w tym nic złego, nie każdy musi się zajmować Forexem.

Mirandola
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Mirandola »

green7 pisze:
Mirandola pisze:A ja zapytam po raz n-ty bo ilekroć pytam nikt się do tego nie odniósł. Wszystkie moje pozycje w AM ECN zostały zamknięte na poziomie stop-out od 1.18 do 1.14. Wszystkie..nie kilka. Była płynność czy nie? Były zlecenia przeciwstawne czy nie?
Przecież, że zrealizowały się Tobie, nie znaczy, że zrealizują się wszystkim innym na świecie - płynność nawet jak jest to nie jest nieskończona prawda ?
Owszem ale czy je jestem kimś wyróżnionym,że zrealizowały się wszystkie a nie tylko pewna ich część. I to akurat na różnych poziomach? Wszystkie. Rozumiesz?

mac
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: mac »

.....
"IT'S NOT WHAT YOU TRADE, IT'S HOW YOU TRADE IT! " - TheRumpledOne

bolek_i_lolek
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: bolek_i_lolek »

Dadas pisze:
bolek_i_lolek pisze:
Lecz na razie możesz żyć dalej w błogiej nieświadomości że forex to bardzo bezpieczny rynek.
I najpłynniejszy na świecie.
A do tego jaki łatwy - "Kasia wyszła do toalety i zarobiła $1000 w 15 minut". :wink:
Kto ci takie bzdury do głowy powciskał?
A może to ty chciałeś tylko widzieć tę stronę medalu, a ostrzeżenia zignorowałeś?
I do tego nie poświęciłeś wystarczająco czasu na "badanie produktu" albo "badanie rynku".
Gdy człowiek się zabiera za poważny biznes, lub ma zamiar, to bez odpowiedniej wiedzy
może jedynie liczyć na fuks, i to się odnosi do każdego biznesu, nie tylko Forex.

Każdy broker pisze, że Forex nie jest odpowiedni dla każdego, lub że może nie być odpowiedni dla danej osoby.
Ale, ty oczywiście nie przyjmujesz do wiadomości, że ty możesz być właśnie taką jednostką.
I nie ma w tym nic złego, nie każdy musi się zajmować Forexem.
Dadas, miałeś przy tej wypowiedzi taki znaczek: :wink: Oznacza on że właśnie niekoniecznie w to wierzę. Forex to nie jest produkt dla każdego, ale jest sprzedawany i reklamowany jako produkt dla każdego. To było odniesienie się do reklam. Potem 70-80% inwestorów traci. Oczywiście że analiza rynku jest kluczowa. Przy czym inaczej się analizuje akcje, inaczej waluty a jeszcze inaczej towary. Niemniej jednak, wydarzenia z 15.01 dobitnie pokazały że na forexie istnieją ryzyka dodatkowe w stosunku do rynkowego, a związane z samą konstrukcją rynku OTC - można je nazwać umownie instytucjonalnymi:
-nieefektywność transakcyjna związana ze skomplikowaną w stosunku do giełdowej konstrukcją,
-asymetria ryzyka między brokerem a klientem. Tzn. klient ponosi ryzyko za wszystkie wydarzenia - nawet jeżeli spadnie kometa i uszkodzi system transakcyjny brokera - winny jest klient. Oczywiście, nie wszyscy brokerzy mają identyczne umowy - część gwarantuje SL albo że klient nie wejdzie na debet. Część brokerów mimo że nie ma takich zapisów, debety anulowała - i chwała im za to. Część jednak ściga klientów bezlitośnie.
Mój post był adresowany do ludzi, którzy nie zdają sobie sprawy co się wydarzyło 15 stycznia, takich jak Pablo czy Ty, Dadas. Takich, którzy są nadmiernie podejrzliwi wobec tych, którzy opisali swoje własne doświadczenia. Takich, którzy uważają że SL czy stop out zawsze ich ochroni i nie wierzą, że broker może zrobić po 12h rekwotowanie o 20 figur w dół. I potem zasłaniać się ogólnikami w stylu "w naszym systemie transakcyjnym wystąpiły błędne kwotowania", "brak płynności", itd. Nie wierzą, dopóki sami się nie przekonają na własnej skórze. Owszem, może broker faktycznie ma rację - ale tak łatwo tego nie stwierdzisz bo Ci zwyczajnie nie wyjaśni i nie pokaże dokumentów. Zasłania się ogólnikami i zwala winę na dostawców płynności (których nawet z nazwy nie wymieni).
Żeby nie było że tworzę teorie spiskowe, zapoznaj się ze stronami 15-17 tego raportu KNF:
http://www.knf.gov.pl/Images/stanowisko ... -35192.pdf

Dadas

bolek_i_lolek pisze: Mój post był adresowany do ludzi, którzy nie zdają sobie sprawy co się wydarzyło 15 stycznia, takich jak Pablo czy Ty, Dadas.
Nie, no wiesz, ja i Pablo90, to my jesteśmy niezorientowane "leszcze" i totalnie nie zdajemy sobie sprawy z tego co się stało.
:509:
Patrzałem setki razy, i nijak nie rozumiem, kto mógł stawiać na Long na EURFCHF w tym dniu.
Tym szczegółem różnię się może od innych.

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

Mirandola pisze:
green7 pisze:
Owszem ale czy je jestem kimś wyróżnionym,że zrealizowały się wszystkie a nie tylko pewna ich część. I to akurat na różnych poziomach? Wszystkie. Rozumiesz?
- Forex to rynek OTC. Rozumiesz ?
- To, że broker X zrealizował zlecenia nie znaczy, że broker Y je zrealizuje, bo każdy może mieć innych LP. Rozumiesz ?
- To, że broker X zrealizował Ci zlecenia nie znaczy, że była płynność. Większość brokerów reklamujących się jako ECN tak naprawdę jest zwykłym MM. Rozumiesz ?

Zobacz na przykład Saxo - zrealizował zlecenia. I co z tego ? Nie świadczy to o tym, że płynność była. Dzień później Saxo doszedł do wniosku, że jednak skoryguje zrealizowane zlecenia. Dodatkowo Saxo cenę EURCHF ustalił licząc ją syntetycznie na podstawie kwotowań EUR i USD (a to dlatego, że brak było płynności na EURCHF).
Zapewne podobnie było z Twoim "ECN" w AM. Zrealizowali zlecenia ale naiwnością jest sądzić, że widziały one realny rynek. Równie dobrze dzień później AM mogło dojść do wniosku, że opłaca im się skorygować pozycje - i kwiczałbyś jak inni.
Green
Obrazek
Obrazek

Dadas

Pozatym, LP dla brokera może też być inny broker.
Patrz przykład FxSalt, którego LP był Boston Prime.
I dupa zimna, czy akurat miałeś pozycję na instrumentach CHF, czy na jakichkolwiek innych.
Budzisz się, chcesz tradować, a tu ZONK i platforma nie działa, a na stronie komunikat.

ODPOWIEDZ