Wszystkie pytania dozwolone początkujących programistów

O jezykach programowania w platformach i nie tylko.
Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Re: Wszystkie pytania dozwolone początkujących programistów

Nieprzeczytany post autor: personov »

Nie każda pozycja tylko EA.
Jest to numer dzięki któremu różne lub takie same EA grające na jednej platformie nie będą kolidowały ze sobą w obliczeniach.
W takim przypadku w każdym załączonym EA wpisujesz inny numer magic ( obojętnie jaki, ale w każdym EA inny ).
Solą życia jest kasa.

Awatar użytkownika
RafManFX
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: RafManFX »

Dzięki. Już rozumiem. Najpierw EA otwiera pozycję, gdzie jest określony numer magic dla danej pozycji a później ten numer możemy pobierać do dalszego użycia w kodzie i główna zasada tak jak napisałeś, aby EA się rozróżniały. :)

daamiian
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: daamiian »

Co dokładnie oznacza komunika podczas kompilacji: "empty controlled statement found" ?
Czy można się tym nie przejmować, bo nie będzie to miało żadnego znaczenia w działaniu ea.

robs
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: robs »

Może mieć znaczenie dla logiki programu. Na przykład jak zrobisz coś takiego to skompiluje ale czy o taką logikę chodziło?

if(bVar);
{
foo();
}
radical material simplification

LeeZero
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: LeeZero »

Kod: Zaznacz cały

for(int i = OrdersHistoryTotal() - 1; i >= 0; i--)
{
OrderSelect(i, SELECT_BY_POS, MODE_HISTORY);
Comment(OrderMagicNumber()) ;
}

Awatar użytkownika
RafManFX
Bywalec
Bywalec

Jak poradzić sobie z następującym problemem?

Jeżeli są spełnione jakieś warunki to wykonaj zlecenie kupna/sprzedaży.
Jeżeli ponownie spełnione są określone warunki to wykonaj zlecenie kupna/sprzedaży, ale nie wykonuj zlecenia jeżeli już zostało ono wykonane na dany słupek w danym okresie czasowym danego instrumentu finansowego.

Myślę nad tym i nie mogę wymyślić. Czy stworzyć jakaś zmienną, która identyfikuje każdy słupek a później zmienna ta zmienia wartość w zależności czy zlecenie się dokonało na danym słupku czy też nie, by później ją odczytać i podjąć w zależności od informacji tej zmiennej stosowane działania.

Chyba za bardzo zagmatwane. Oczywiście mógłbym wprowadzić if(OrdersTotal()<1) i problem z głowy, ale czasami jedno zlecenie trwa długo i inne ciekawe momenty na rynku są ignorowane, kiedy można by otworzyć większą liczbę zleceń spełniających określone warunki. Jedynie nie chcę aby zostały otworzone dwa lub więcej zleceń na danym słupku (w tym samym czasie).

WojtexWay
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: WojtexWay »

RafManFX pisze:Myślę nad tym i nie mogę wymyślić. Czy stworzyć jakaś zmienną, która identyfikuje każdy słupek a później zmienna ta zmienia wartość w zależności czy zlecenie się dokonało na danym słupku czy też nie, by później ją odczytać i podjąć w zależności od informacji tej zmiennej stosowane działania.
Wystarczy jedna zmienna bool, która zmieni stan wraz z otwarciem się pozycji i której stan będzie resetowany wraz z utworzeniem się kolejnego baru.

Awatar użytkownika
RafManFX
Bywalec
Bywalec

Nie wiem za bardzo jak uwzględnić pojawianie się nowego słupka na wykresie bo ze zmianą wartości bool nie ma problemu. Mam jednak trochę inną ideę.

Każdy słupek przechowuję wartość czasową, kiedy został utworzony. W momencie otworzenia pozycji zmienna SprawdzCzas jest porównywana z iTime słupka i wtedy jeżeli jest to różne wykonaj zlecenie. W momencie wykonania zlecenia podpisujemy SprawdzCzas=iTime i następnym razem warunek już nie będzie spełniony i się nie otworzy kolejne zlecenie.

Najlepsze jest to, że kod wydaje się prosty. Jestem przekonany, że dobrze zrobiłem, sprawdziłem tysiąc razy a i tak nie działa :D . No nic pomyślę nad tym później.

daamiian
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: daamiian »

Czy jest możliwe zabezpieczenie wskaźnika przed wywołaniem go funkcją iCustom ?

Damian77
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Damian77 »

pytanie być może banalne, ale nic w mql dotychczas nie pisałem, a lubię kolorki na swoim wykresie, ale zaczęło mnie trochę to irytować- tzn wstawianie obiektów jak trójkąt/linia czy prostokąt - miejsce wystąpienia tych obiektów determinuje efekt przyłożenia Fibonacci Expansion (zasięgi)

chciałbym uzyskać efekt następujący,
klikam na ikonę FE , rysuję FE jak dotychczas (zaznaczam miejsca przyłożenia) i mój kod powoduje wykreślenie prostokątu kolorowego np między FE50 a FE62

jak do tego podejść , od czego zacząć , może ktoś poradzić?

ODPOWIEDZ