Cześć,
Czy rząd USA byłby w stanie zablokować transakcję na wall street jeśli uznaliby, że takowa transakcja grozi ich bezpieczeństwu? Nie chodzi mi tutaj o zakup akcji, ale na przykład o masowy zakup surowców? Przypuśćmy, że Kreml ogłasza likwidację rubla i powstanie nowej waluty opartej na surowcach, których zakup chce przeprowadzić na międzynarodowym rynku.
Realizacja zlecenia-bezpieczeństwo
Re: Realizacja zlecenia-bezpieczeństwo
Nie rozumiem pytania ale jeśli to by było niezgodne z antitrust law to pewnie tak.
radical material simplification
Bardzo mi się to podoba. Jeszcze mi się podoba to, kto stwierdza czy dana transakcja jest zgodna czy nie...
Nie rząd bezpośrednio, raczej wymiar sprawiedliwości.
radical material simplification
Oczywiście...., natomiast wymiar sprawiedliwości naturalnie podejmie właściwą decyzję, chyba nikt nie ma wątpliwości jaka by ona była?
Wnioskuję więc, że jeżeli transakcja mogłaby być niekorzystna dla USA to lepiej ją realizować w Londynie, jeśli na Zachodzie byłaby niekorzystna to lepiej w Szanghaju..., itd. Mówię oczywiście o znacznych transakcjach... . Domyślam się, że Pekin by bronił inwestora wykonującego transakcję na ich giełdzie, jeśli by ona nie stwarzała zagrożenia dla Państwa Środka.
Wnioskuję więc, że jeżeli transakcja mogłaby być niekorzystna dla USA to lepiej ją realizować w Londynie, jeśli na Zachodzie byłaby niekorzystna to lepiej w Szanghaju..., itd. Mówię oczywiście o znacznych transakcjach... . Domyślam się, że Pekin by bronił inwestora wykonującego transakcję na ich giełdzie, jeśli by ona nie stwarzała zagrożenia dla Państwa Środka.
na giełdzie NY jest limit wielkości zlecenia jakie jeden podmiot może złożyć - nie wiem jak duży jest ten limit bo jakoś nie zdarzyło mi się takiego zlecenia składać
więc takie zlecenie byłoby blokowane z automatu - nie potrzeba żadnej "interwencji"

Jeśli mnie pamięć nie myli jest to 5% na głowę. Jeśli chcesz kupić więcej, to musisz pokombinować. Tyle, że to dotyczy akcji. Nie wiem jak z surowcami.
"Choise, the problem is choise"
1) Na Wall Street to się nie handluje surowcami
. Od tego jest w Stanach CME.
2) Pewnie mogą zrobić co chcą, ale prawnie nie ma takiej możliwości. Widać, że w niebezpiecznych sytuacjach, jak ta z braćmi Hunt i ich zakupami srebra, z problemem musiały sobie poradzić same giełdy.

2) Pewnie mogą zrobić co chcą, ale prawnie nie ma takiej możliwości. Widać, że w niebezpiecznych sytuacjach, jak ta z braćmi Hunt i ich zakupami srebra, z problemem musiały sobie poradzić same giełdy.