Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Re: Wszystkie pytytania dozwolone-Dla początkujących Forexow

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Witaj,

Skoro to początki i tylko demo to pobaw się różnymi platformami, nie skupiaj się na jednej - w ten sposób poznasz co Ci się podoba, a co nie. Warunki handlu na ten moment nie są aż tak istotne.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

underwood
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: underwood »

Witam wszystkich,

Właśnie chciałbym otworzyć rachunek realny na mForex, ale nie wiem o co chodzi z tym beneficjentem rzeczywistym? Jest pole do zaznaczenia: * Jestem beneficjentem rzeczywistym.
Mam to zaznaczyć, czy nie? W internecie natrafiłem na następującą definicję:

Beneficjent rzeczywisty - zgodnie z (Art. 2 pkt. 1 a) Ustawy z dnia 16 listopada 2000 r. o przeciwdziałaniu praniu pieniędzy i finansowaniu terroryzmu to:

a) osoba fizyczna lub osoby fizyczne, które są właścicielami osoby prawnej lub sprawują kontrolę nad Klientem albo mają wpływ na osobę fizyczną, w imieniu której przeprowadzana jest transakcja lub prowadzona jest działalność,

b) osoba fizyczna lub osoby fizyczne, które są udziałowcami lub akcjonariuszami lub posiadają prawo głosu na zgromadzeniu wspólników w wysokości powyżej 25 % w tej osobie prawnej, w tym za pomocą pakietów akcji na okaziciela, z wyjątkiem spółek, których papiery wartościowe są w obrocie zorganizowanym, podlegających lub stosujących przepisy prawa Unii Europejskiej w zakresie ujawniania informacji, a także podmiotów świadczących usługi finansowe na terytorium państwa członkowskiego Unii Europejskiej albo państwa równoważnego – w przypadku osób prawnych,

c) osoba fizyczna lub osoby fizyczne, które sprawują kontrole nad co najmniej 25 % majątku – w przypadku podmiotów, którym powierzono administrowanie wartościami majątkowymi oraz rozdzielanie takich wartości, z wyjątkiem podmiotów wykonujących czynności, o których mowa w art. 69 ust. 2 pkt. 4 Ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi.

Powiem szczerze pogubiłem się. Dla wyjaśnienia dodam, że jestem zwykłym, szarym człowiekiem, nie mam spółek, nie jestem akcjonariuszem ani terrorystą :)
Proszę o pomoc:)

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Jesteś beneficjentem rzeczywistym :)
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

underwood
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: underwood »

raposo pisze:Jesteś beneficjentem rzeczywistym :)

A po czym to wnioskujesz?

Witek
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Witek »

W zleceniach oczekujących jedno ma cenę zaznaczoną na zielono, co to oznacza?

Korzystam z mt4, ustawienia standardowe.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Witek pisze:W zleceniach oczekujących jedno ma cenę zaznaczoną na zielono, co to oznacza?

Korzystam z mt4, ustawienia standardowe.
Hm, że zlecenie jest bliskie realizacji? ;)
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

Witek
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Witek »

chyba tak, dzięki:)

mkr93
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: mkr93 »

Witam,

Od jakiegoś czasu myślę nad założeniem rachunku rzeczywistego. Mam kilka pytań odnoście zakładania takiego rachunku, szczególnie na co powinienem co zwrócić uwagę przy podopisywaniu umowy, jak wygląda sprawa z zamykaniem takiego rachunku. Może ktoś kto korzysta z HFT ma jakieś rady. Może pytanie jest banalne ale chyba każdy miał obawy przed zakładaniem takiego rachunku pierwszy raz.

Z góry dzięki

Ps. Co myślicie o odbiciu ropy warto inwestować? :)

Kamilek
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: Kamilek »

Panowie jak czytać ceny jednostki w XM tj. Para USD PLN 10.00 i wyskakuje mi ze nie mam kasy a mam 100000 Przepraszam za naiwne pytanie ale jestem poczatkujacy

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

mkr93 pisze:Witam,

Od jakiegoś czasu myślę nad założeniem rachunku rzeczywistego. Mam kilka pytań odnoście zakładania takiego rachunku, szczególnie na co powinienem co zwrócić uwagę przy podopisywaniu umowy, jak wygląda sprawa z zamykaniem takiego rachunku. Może ktoś kto korzysta z HFT ma jakieś rady. Może pytanie jest banalne ale chyba każdy miał obawy przed zakładaniem takiego rachunku pierwszy raz.

Z góry dzięki

Ps. Co myślicie o odbiciu ropy warto inwestować? :)
Na co zwrócić uwagę? Przede wszystkim na to czy oferowane warunki Tobie odpowiadają. Umowę najlepiej przeczytać całą. W końcu się pod nią podpisujesz i z nią zgadzasz ;). Wiem, że to 'passe' czytać regulaminy ale suma sumarum warto. Jak zamknąc konto? Zazwyczaj wystarczy kontakt z obsługą i już oni Cię pokierują przez całą procedurę.

Odnośnie ropy... Jeśli pytasz czy warto to znaczy, że nie wiesz, a jak nie wiesz to znaczy, że nieważne czy warto czy nie ale Ty tego robić nie powinieneś :). Nie sugeruj się opinią innych, bo żaden z nas może nie mieć racji, a tu będzie chodziło o Twoje pieniądze.

-- Dodano: śr 04-02-2015, 10:25 --
Kamilek pisze:Panowie jak czytać ceny jednostki w XM tj. Para USD PLN 10.00 i wyskakuje mi ze nie mam kasy a mam 100000 Przepraszam za naiwne pytanie ale jestem poczatkujacy
10.00 na MT4 to 10 lotów, czyli... równowartość 1 000 000 jednostek waluty bazowej, w tym przypadku USD.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

ODPOWIEDZ