Dlaczego i jak tylko 20% traderów zarabia?

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Arturro
Gaduła
Gaduła

Re: Dlaczego i jak tylko 20% traderów zarabia?

Nieprzeczytany post autor: Arturro »

T-REX pisze:Gratulacje, a teraz postanowiłeś zainwestować część kasy w forex? Masz już jakieś bezpieczniejsze inwestycje dla swoich pieniędzy? Czy też przygnała Cię tu chęć szybkiego wzbogacenia się? (nic w tym złego - jak każdego). To nie złośliwość, czytałem ostatnio fajną rzecz, z której wynika jakiś ogólny profil psychologiczny tradera (w sensie tego co zarabia). Otóż wszystkie podręczniki o fx zalecają całkowite wypranie z emocji bo w tym stanie trader najlepiej ocenia sytuacje na wykresach. To też zaleta dobrej kadry zarządzającej. Jak również to jedna z cech charakteryzująca psychopatów (no nie w rozumieniu biegaczy z siekierami ale ogólnie skrzywionych). Ich odsetek jest kilka procent wyższy właśnie u kadry kierowniczej niż wśród ogółu społeczeństwa, więc z dobrymi traderami może być podobnie. Dlatego koszą kasę od ludzi rządzonych strachem i chciwością...
Dzięki, ale jest takie powodzenie : Sukces to tylko uparte dążenie do celu. Dużo pracy, wysiłku i samozaparcia. Mnie jeszcze sporo pracy czeka.

Najpierw była potrzeba szybkiego wzbogacenia się. Zaczęło się od darmowego konta z bonusem na plus500 :roll: Później MM Admiral, obecnie FXSalt - tylko mogę narzekać na obsługę klienta w sprawach merytorycznych. Pod tym względem jeden z polskich brokerów bije ich na głowę, pomimo tego, że nie jestem ich klientem.

Później było zdobywanie konkretniejszej wiedzy. Chyba przeszedłem tą podręcznikową drogę, o której tak często się pisze. Czy mam zabezpieczenie? Tak. Część mam w FI , część dla płynności mam na koncie oszczędnościowym ( ma być minimalnie powyżej inflacji, ale chce mieć je w razie nagłej sytuacji pod ręką). Mam w planach uruchomienie portfela spółek dywidendowych, najlepiej z sektora energetycznego i wodnego, bo tam zazwyczaj w ładnej konsoli cena chodzi, ale to jeszcze trochę.

Co do typu psychologicznego ja bym się z tym zgadzał. Tylko muszę się przyznać, że jak np. zamknę zlecenie na sporym plusie, albo gdy widzę, że mam już spory plus na otwartej pozycji, to mnie trochę nosi :oops:

Poza tym nie dziwie się dlaczego tak mocno kładzie się nacisk na zarządzanie swoimi emocjami. Bo jak to powiedział jeden z trenerów "Nie dajcie się swoim emocją, nie ufajcie im, one będą chciały zrobić wam wodę z mózgu."I tak jest w wielu dziedzinach szczególnie jak podkreśliłeś w kadrze zarządzającej. Wyobrażasz sobie w wojsku kapitana, który nagle znalazł się z ludźmi pod ostrzałem i zaczyna panikować ? W firmach często ludzie na stanowiskach zajmującymi się finansami, mogą wydawać się przez to bardzo oziębli.

Wszystkiego można się nauczyć albo sprawić, że w jakiś sposób te emocje będą pod kontrolą. Np. stworzenie zapasu finansowego.

-- Dodano: czw 29-01-2015, 14:03 --
fxjk11 pisze:
T-REX pisze:
Arturro pisze: od ludzi rządzonych strachem i chciwością...
rok temu w związku z moim założonym na forum tematem skontaktował
się ze mną jeden gość - miał duże straty
zaproponowałem mu że nauczę go za darmo i będzie zarabiał ok 10-20% miesięcznie do jakiejś tam kwoty
w zależności ile czasu poświęci
a jak nie zarobi wg mojej metody to brakującą kasę mu dopłacę
a jak już będzie zarabiał to mi zapłaci

stwierdził że to za mało , bo ze 2 lata by odrabiał to co stracił
tylko tyle zarabiając , a potem jeszcze by się pasowało podzielić jak już odrobi

no i zrezygnował - ale nie mam mu tego wcale za złe :)
mam nadzieje że to przeczyta i że już sam odrobił szybciej
i 90% tak podchodzi do tematu - nawet procent składany ich przeraża jeśli chodzi o czas
no chyba że ktos w excelu sobie wpisze że 10 - 100 procent dziennie to pikus
w końcu excel wszystko przyjmie - życie niestety nie
Masz złe cytowanie na początku. Ja nic takiego nie powiedziałem. :?
T-REX pisze:Yyyy...Idę czytać Twój journal
Też zerknę z ciekawości :P - Tylko nie mogę znaleźć.
"Choise, the problem is choise"

fxjk11
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: fxjk11 »

T-REX pisze:
fxjk11 pisze:
a jak nie zarobi wg mojej metody to brakującą kasę mu dopłacę
a jak już będzie zarabiał to mi zapłaci
No, to też trochę jakby jazda bez trzymanki...
zaproponowałem mu że nauczę go za darmo i będzie zarabiał ok 10-20% miesięcznie do jakiejś tam kwoty
Yyyy...Idę czytać Twój journal :mrgreen:

- a czemu "jazda bez trzymanki " ?
no jak jesteś czegoś pewny to chyba normalne - jeżeli kogoś chcesz czegoś nauczyć - tutaj zarabiać no to normalne że sam też potrafisz
więc najpierw powinieneś pokazać że sam potrafisz to czego chcesz kogoś nauczyć - a potem wziąć za to odpowiedzialność , przynajmniej na ustalony okres - to jest kasa i nie ma zmiłuj
no to jak będzie robił dokładnie to samo - a nie ma w tym nic uznaniowości więc można zawsze sprawdzić czy wejście było ok - no to czym niby ryzykuję ? a czułby się pewniej
nie dopłacałbym wtedy gdyby zrobił coś nie tak jak na kartce ma napisane

-- nie mam i nie miałem żadnego journala nigdy - a temat był inny i można znaleźć po moich wpisach na tym forum , nie ma ich za wiele

-- nie wiem o co z tym cytowaniem chodzi , ale jak cos pomyliłem to sorry

Awatar użytkownika
alinoe
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: alinoe »

Dlaczego ludzie tracą? Dlaczego zarabiają? Czy w ogóle można zarabiać na walutach? Czy można się z tego utrzymywać?
Jak się czyta te i podobne wątki nie odnosicie wrażenia, że dyskusja jest rodzaju "prowadził ślepy kulawego"?

Do zarabiania jest potrzebna dobra strategia, najlepiej w miarę możliwości mało uznaniowa i ograniczona awersja do ryzyka. Większość osób nie posiada jednego lub drugiego, albo obu elementów jednocześnie - w tym cały problem.

Walizka
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Walizka »

Nie znam ludzi zarabiajacych na forexie ale moge powiedziec ze na takich opcjach binarnych znam dosyc duzo ktorzy zarabiaja od 4,000$ w gore miesiecznie.Znam chlopaka ktory w ciagu 1,5 miesiaca z 1,000 zrobil ponad 35,000 to mu konto zablokowali haha Sam zarabialem tam. Na forach znajdziecie ludzi ktorzy maja duza wiedza i chca wam pomoc ale znajdziecie jeszcze wiecej pseudo-debili ktorzy wylewaja swoje zale, ze to jedno wielkie oszustwo,po tym jak zaczeli grac nie majac zadnego pojecia. Wiekszosc ludzi nawet nie wiem jak wyglada prawidlowy up trend,down trend,double top brakuje im podstawowej wiedzy np. co symbolizuja poszczegolne swieczki, nie wspominajac jak dziala ten rynek co go napedza i czym sie kieruje. Tacy ludzie biora sie za takie skomplikowane strategie jak ichimoku czy cypher pattern nie majac pojecia jak uzyc podstawowych narzedzia jak Fibo czy lin oporu potem dochodza do wnisoku ze przeciez Fibo to bzdura,na necie znajdziecie pelno pseudo- poradnikow ktore opisuja zle uzycie Fibo itd. o analizie technicznej czy fundementalnej nie bede wspominal.
Zadajcie sobie pytanie ile wam zajelo lat byc dobrym w tym czym robicie ? Ile lat potrzebuje taki lekarz zeby stac sie dobry w swoim fachu? Niektorzy lapia to szybciej,niektorzy wolniej.Wiekszosc ludzi ma w d..ie rady starszych kolegow w tym fachu i nie slucha ich a to z pewnoscia im nie pomoze. Wiekszosc ludzie czeka na magiczny system ktorego nie ma !
Przeprowadzajac sie do Chin bez znajomosci jezyka chinskiego wszystko co tam uslyszycie bedzie dla was jednym wielkim belkotem tak samo jest z wykresami, nie znajac ich jezyka to wszystko bedzie wygladalo chaotycznie bez ladu.

Badzmi szczerzy ktory z was opracowal sam sobie swoja strategie i sprawdzil ja wykonujac setki transakcji,kto z was sprawdzil ten system na przestrzeni historycznej rok albo 2 lata wstecz ? Kto trzymal sie wyznaczonych zasad? (o ile je mieliscie) kto byl zdyscyplinowany?A kto na chama gral ?Kto szukal z was sygnalow na sile bo musi przeciez wyrobic dzisiejsza norme ?

Dlaczego i jak tylko 20% traderów zarabia?
Odpowiedz jest prosta bo te 20% jest zdyscyplinowanych wyznaja zasade IPDE(Identify,Predict,Decide,Execute),maja kilka strategi pozwalajacych im grac w kazdym warunkach na rynku i zdaja sobie sprawe co zamierza zrobic te 80% ludzia, a przede wszystkim to ze ciagle udoskonalaja swoje umiejetnosci i szukaja nowych rozwiazan.

Nie jestem zadnym Ekspertemtym forum ani milionerem , jestem od kilku dni tu ale niektore osoby bardzo mi pomogly naprowadzily na dobry tor.Gdybym ich nie posluchal do dalej stalbym w miejscu a tak z dnia na dzien jestem coraz dalej.Kloccie sie dalej to wam na pewno pomoze...Wasz wybor gdzie sie znajdziecie macie dwie mozliwosc 20% albo 80%
Zycze sukcesow.
Walizka pelna czy pusta ?

MaciejWLKP
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MaciejWLKP »

Płoć pisze:30% to nie jest dużo? :d Ale Wy macie wyobrażenia...
400 000zł? Znam ludzi, którzy mają taką miesięczną płacę..., a nawet znam lepiej zarabiających... .
nie pomyliłeś się o jedno zero? W jakiej branży w PL płacą 400k na miesiąc?
prezesi największych banków w Polsce czy największych spółek giełdowych mają 150-300k na miesiąc
ten jest nr1 http://www.money.pl/gospodarka/wiadomos ... 97473.html
"Jeśli nie ustalasz celów dla siebie, jesteś skazany na pracowanie przy osiąganiu celów kogoś innego."
"Ci, którzy nie pamiętają przeszłości, są skazani na jej powtarzanie."

Awatar użytkownika
forexpolska
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: forexpolska »

400 000zł? Znam ludzi, którzy mają taką miesięczną płacę..., a nawet znam lepiej zarabiających... .
To zależy od jakiej sumy. Od 100 000 pln to nie tak dużo w skali roku. Od 1 mln to już jest bardzo duża suma itd.
AVAFX - uwaga uwaga to oszuści i krętacze nigdy tam nie wpłacaj pieniędzy

MaciejWLKP
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MaciejWLKP »

forexpolska pisze:
To zależy od jakiej sumy. Od 100 000 pln to nie tak dużo w skali roku. Od 1 mln to już jest bardzo duża suma itd.
Zainteresowało mnie te 400000 w jakiej to branży?. Skoro napisał że ktoś ma taką miesięczna płacę to nie chodzi o forexy (bo tu nic pewnego nie ma) tylko o jakaś posadkę. Czytamy ze zrozumieniem :wink:
"Jeśli nie ustalasz celów dla siebie, jesteś skazany na pracowanie przy osiąganiu celów kogoś innego."
"Ci, którzy nie pamiętają przeszłości, są skazani na jej powtarzanie."

Awatar użytkownika
forexpolska
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: forexpolska »

Na Forexie nie zarobisz bo firmy musiałby stracić, a one nie pozwolą sobie na straty dlatego udupiają klientów ale wcześniej wyuściły marketingową wizję szybkiego i pieknego zarabiania.

Zadajcie sobie proste pytanie dlaczego na zwykłej giełdzie jak GPW nie ma takiego syfu z firmami oferującymi dostęp do rynku. Bo one zarabiają na prowadzeniu konta, prowizji od kupna sprzedaży i nie mają pozycji przeciwko klientom.
AVAFX - uwaga uwaga to oszuści i krętacze nigdy tam nie wpłacaj pieniędzy

Płoć
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Płoć »

MaciejWLKP pisze:
forexpolska pisze:
Zainteresowało mnie te 400000 w jakiej to branży?. Skoro napisał że ktoś ma taką miesięczna płacę to nie chodzi o forexy (bo tu nic pewnego nie ma) tylko o jakaś posadkę. Czytamy ze zrozumieniem :wink:

Oczywiście, że trzeba być prezesem/dyrektorem w dużej firmie przemysłowej/finansowej...., i nie miałem tutaj w żadnym wypadku na myśli PL... .

Chciałem nadmienić, że większość z tych ludzi nie ma ochoty ani czasu do stracenia na jakieś czcze gadaniny. Są zwyczajnie bardzo zajęci i mają na sobie masakryczną odpowiedzialność... . Kto pracuje/pracował w korpo wie jak się rozchodzi opieprz od klienta/właścicieli.... .

Wbrew pozorom jeżeli ktoś zarządza dużym biznesem to 4 800 000zł rocznie, to około 1,2 mln euro rocznie brutto..., myślicie, że to dużo jak na prezesa dużej firmy przemysłowej?

Awatar użytkownika
ZielonaMgielka
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: ZielonaMgielka »

forexpolska pisze:Na Forexie nie zarobisz bo firmy musiałby stracić, a one nie pozwolą sobie na straty dlatego udupiają klientów ale wcześniej wyuściły marketingową wizję szybkiego i pieknego zarabiania.

Zadajcie sobie proste pytanie dlaczego na zwykłej giełdzie jak GPW nie ma takiego syfu z firmami oferującymi dostęp do rynku. Bo one zarabiają na prowadzeniu konta, prowizji od kupna sprzedaży i nie mają pozycji przeciwko klientom.
Jaki masz problem? Przejdz do ECN , na ETF albo na Futures jesli dostajesz wysypki na mysl o MM.

Nie kazdy kapital wchodzi na FX z checi zarobku.

ODPOWIEDZ