Pozew zbiorowy przeciwko bossa

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.
Awatar użytkownika
forexpolska
Pasjonat
Pasjonat

Re: Pozew zbiorowy przeciwko bossa

Nieprzeczytany post autor: forexpolska »

nieudacznik pisze:Ładnie. Ale jak to mówią mały dług to problem dłużnika, duży to problem wierzyciela. Teraz rozpocznie się wojna nerwów. Będziesz dostawał straszące pisma, że jak nie zapłacisz to odsetki, koszta sądowe, koszta zastępstwa procesowego, komornicze itp i to jest wszystko prawda. Ale ten medal ma też drugą stronę. Sprawę można wygrać, ale można też przegrać, będzie się ciągnęła latami (nie da się tego załatwić e-sądem), możesz się okazać nieściągalny, no i last but not least wiąże się z dużymi stratami wizerunkowymi. No i to strona pozywająca musi wnieść opłaty sądowe. Więc myślę, że sprawa się jakoś rozwiąże sama. Taki jest forex i trzba to godnie przyjąć na klatę. Jeżeli biznes polega na zarabianiu kasy jednym kliknięciem, to i ma swoje ryzyka zawodowe.

Tak tylko to Bank, który ma prawników na sznurku i po kosztach, a ty jako klient musisz wziąć swojego z rynku i to dodatkowe koszta. Na starcie walka jest już nie równa. Trzeba się do tej walki przygotować bo można dołożyć x2 lub 3 długu.

-- wt 27-01-2015, 17:54 --
jasonbourne pisze:A moze zamiast do prawnika lepiej i taniej po prostu tak?

https://www.knf.gov.pl/dane_wspolne/Ser ... cyjnej.jsp

Jeżeli takich skarg wpłynie bardzo dużo, moze KNF ruszy tyłek i coś zrobi w tej sprawie?
''

Ja kiedyś pozwałem do KNF BOŚ o to, że nie chcieli uznać mbanku za bank przy potwierdzeniu konta maklerskiego. To mam jeszcze to pismo z KNF tak trzymam na pamiątkę ale to śmiech na sali.
AVAFX - uwaga uwaga to oszuści i krętacze nigdy tam nie wpłacaj pieniędzy

grubaspekula
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: grubaspekula »

Jak zachował się KNF? Jeśli to nie tajemnica.

Awatar użytkownika
forexpolska
Pasjonat
Pasjonat

Nie ma sprawy już zamieszczam scan dokumentu.

Obrazek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

andrzej-sk
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: andrzej-sk »

forexpolska pisze:Nie ma sprawy już zamieszczam scan dokumentu.

Obrazek
No i co z tego pisma wynika? Przecież napisali , że Bossa może tak postępować. Czyli nie miałeś racji.
Jedyny wniosek jaki się z tego nasuwa to , że działali zgodnie z prawem. Nie rozumiem więc po co o tym wspominasz w tym wątku. Watek dotyczy bezprawia jaki się dopuszcza ten broker a Ty przytaczasz dowód na to, że działa zgodnie z prawem :shock:

Awatar użytkownika
MarioDM
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: MarioDM »

andrzej-sk pisze:
forexpolska pisze:Nie ma sprawy już zamieszczam scan dokumentu.

Obrazek
No i co z tego pisma wynika? Przecież napisali , że Bossa może tak postępować. Czyli nie miałeś racji.
Jedyny wniosek jaki się z tego nasuwa to , że działali zgodnie z prawem. Nie rozumiem więc po co o tym wspominasz w tym wątku. Watek dotyczy bezprawia jaki się dopuszcza ten broker a Ty przytaczasz dowód na to, że działa zgodnie z prawem :shock:
Chyba nie zrozumiałeś o co chodziło.
forexpolska dał przykład, że nie ma co za bardzo liczyć na KNF. Albo się tam nie znają, albo kładą lachę.
I ponoć ne tylko polski KNF ma takie podejście. W większości krajów bedzie podobnie.
Jak się okazuje forex to taka wolna amerykanka czyli dziki zachód. Niby są jakieś unormowania , ale wiele jeszcze rzeczy nie jest jasnych.
Trust no bit**es.
Należy tępić ludzi o mentalności niewolników, okutych w powiciu.

Awatar użytkownika
forexpolska
Pasjonat
Pasjonat

andrzej-sk bardzo dobrze to wyjaśnił MarioDM. Ja miałem nie miłą przyjemność przechodzić 2 prawdziwe sprawy przeciwko brokerom, gdzie w żadnej z nich KNF nie staną po stronie klienta. Powiem ci więcej, że logicznie myślać to po każdej takiej sprawie trzeba by było skarżyć KNFy. Prawdopodobnie ten Pan z forum co pomagał w walce przeciwko brokerowi na Polskim podwórku ( temat masz na tym forum) miał sprawy przeciw KNF.
Zastanawiam się czy od razu to nie trzeba uderzać do prokuratury zgłaszając przestępstwana rynku forex.

Odnosząć się do samego scanu od KNF to sprawa błach bo co tam chodziło o otworzenie konta i nie chcieli mi uznać dokumentu z mBanku, który wtedy był najbardziej znanym bankiem w Polsce i chyba w pierwszej 5 banków w Polsce.
Jak wklejałem ten scan to go przeczytałem i ciekawe zdanie tam jest:

"celem nadzoru nad rynkiem finansowym jest zapewnienie prawidłowego funkcjonowania tego rynku, jego stabilność bezpieczeństwo oraz przejrzystość, zaufania do rynku finansowego, a także zapewnienie ochrony interesów uczestników tego rynku"

MarioDM - ja ci powiem, że przy tej mojej sprawie z brokerem AVA to też zwróciłem się do KNF Polska to mnie odesłali z kwitkiem. Według mnie to klient polski poszkodowany powinien zgłosić sprawę Polskiemu KNF i procedura powinna iść przez Polski KNF, a dalej do konkretnego urzędu jakiemu podlega broker. Dlaczego? Dlatego, że priorytet sprawy i dokumentów powinien być większy. Bo tu nie da się zamieść sprawy pod dywan jak to w tradycyjnym postępowaniu.

Jak ktoś nie wierzy to proponuje przejść sprawę w jakimś KNF i zobaczycie jak to wygląda.

Dlaczego jest tyle brokerów oszustów, a pozostali czują się bezkarni? Dlatego, że pozwalamy robić z siebie Jeleni i dajemy sobą pomiatać. Jakby każdy zgłaszał swoje sprawy do urzędu w końcu by coś z tym syfem musieli zrobić.

Awatar użytkownika
MarioDM
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: MarioDM »

forexpolska pisze:
MarioDM - ja ci powiem, że przy tej mojej sprawie z brokerem AVA to też zwróciłem się do KNF Polska to mnie odesłali z kwitkiem. Według mnie to klient polski poszkodowany powinien zgłosić sprawę Polskiemu KNF i procedura powinna iść przez Polski KNF, a dalej do konkretnego urzędu jakiemu podlega broker. Dlaczego? Dlatego, że priorytet sprawy i dokumentów powinien być większy. Bo tu nie da się zamieść sprawy pod dywan jak to w tradycyjnym postępowaniu.
Też tak uważam. Trudno aby klient jeździł po poszczególnych państwach. KNF kraju klienta POWINIEN się tym zająć zaraz po otrzymaniu zgłoszenia. To , że tak nie jest pokazuje przydatność tego urzędu.
BTW. Rozumiem, że nic nie odzyskałeś od ava ?
Trust no bit**es.
Należy tępić ludzi o mentalności niewolników, okutych w powiciu.

grubaspekula
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: grubaspekula »

Nie wiem czemu KNF tak działa. Ale ta instytucja została wypaczona wiele lat temu przez niejakiego Kluzę, który nigdy szefem nadzoru finansowego zostać nie powinien. Był ściśle powiązany z IDM, które dało mu zarobić wiele milionów złotych tuż przed objęciem stołka. A potem działy się cuda. Co teraz reprezentuje sobą IDM chyba pisać nie muszę. I tak sobie "działają" cały czas. Być może wynika to z chęci, braku wiedzy. A oni powinni być czujni i skuteczni jak UOKiK który nie kłania si,e instytucjom i rządzącym.

Awatar użytkownika
forexpolska
Pasjonat
Pasjonat

forexpolska pisze:

Też tak uważam. Trudno aby klient jeździł po poszczególnych państwach. KNF kraju klienta POWINIEN się tym zająć zaraz po otrzymaniu zgłoszenia. To , że tak nie jest pokazuje przydatność tego urzędu.
BTW. Rozumiem, że nic nie odzyskałeś od ava ?

Niestety nic nie odzyskałem, a jeszcze poniosłem koszta 2000€ na kancelarię prawniczą. Cały przebieg opisany jest na forum pod tytułem " Wielkie oszustwo w AVAFX". Procedury trwały około 2 lat. Na końcu została mi tylko droga sądowa ale jak zobaczyłem i przeliczyłem ile to może kosztować to prawdopodobnie drugie tyle bym dołożył i bez gwarancji efektu, a jak by się broker uparł to mógłby walczyć o odszkodowanie. Przy mojej stracie około 20.000$ to trzeba rządać odszkodowania z 50.000$, żeby odzyskać swoje i zapłacić koszta.

-- pn 02-02-2015, 21:05 --
grubaspekula pisze:Nie wiem czemu KNF tak działa. Ale ta instytucja została wypaczona wiele lat temu przez niejakiego Kluzę, który nigdy szefem nadzoru finansowego zostać nie powinien. Był ściśle powiązany z IDM, które dało mu zarobić wiele milionów złotych tuż przed objęciem stołka. A potem działy się cuda. Co teraz reprezentuje sobą IDM chyba pisać nie muszę. I tak sobie "działają" cały czas. Być może wynika to z chęci, braku wiedzy. A oni powinni być czujni i skuteczni jak UOKiK który nie kłania si,e instytucjom i rządzącym.
Wystarczy sobie zbadać historię kar jakie dali komu kolwiek. Jakby to był prawdziwy KNF to wiele osób powinno siedzieć, a wielu z dożywociem i przepadkiem majątków jak w USA. Niestety nasz KNF to taka marionetka instytucja dla instytucji nic nie robi i nikomu nie pomaga. Co z tego, że firma działa w Polsce niezgodnie z prawem to nasz SUPER KNF wystawia ich na ich stronę, a firma wypina 4 litery i krzyczy pocałujcie nas. Jakby taka firma zapłaciła z 2-5-10 mln kary to by inne poważanie do KNF było, a tak to marionetka.

wiad

Nieprzeczytany post autor: wiad »

Dużo się tu pisze o KNF, a mnie się wydaje, że raczej UOKiK ma tu większe pole do popisu.

ODPOWIEDZ