Zaciekawiła mnie oferta Dukascopy, zawsze ten brok kojarzyl mi się z wysokimi depozytami, a tymczasem stał się bardziej dostępny dla trajderów z mniejszymi depozytami....
Taką furtkę otworzyło Dukascopy Europe, czyli jest tak od jakichś 3-4 lat

.
1) maks dźwignia wynosi 1:300 w kalkulatorze zabezpieczeń dla wielkości lota 0,1 podaje mi dla eurusd zabezpieczenie w wysokości 1436 pln, coś dużo ???? czy może coś źle rozkminiam???
Na stronie podawane są poprawne informacje. Zwróć jednak uwagę, że to nie 0.1 lota tylko 0.1 mio (miliona), czyli odpowiednik 1.0 lota. Analogicznie dla 0.1 lota będzie to 10 razy mniej. Dźwignia działa uniwersalnie u wszystkich brokerów. Wpisz w tabeli 0.01 mio, a otrzymasz wyliczenia dla 0.1 lota.
2) pytanie dotyczace prowizji, na tą chwilę dla o,1 lota na demo ściąga mi prowizję 3pln, natomiast jest podana tabela gdzie prowizja maleje z obrotem,
czy obrót ten jest kumulowany i z czasem osiągam niższą prowizję, czy jak to jest liczone , może nie doczytałem, sporo tam tego jest....
Obrót jest kumulowany z całego miesiąca, gdzie wpadasz pod niższe progi prowizyjne na kolejny miesiąc, chyba, że niższa stawka wyjdzie z depozytu lub środków na koncie. Zawsze brana jest pod uwagę najkorzystniejsza prowizja dla klienta. Bardziej rozbudowane opisy tych mechanizmów znajdziesz na naszej stronie.
Info ze strony Dukascopy: "Prowizja od obrotu jest ustalana codziennie o każdej godzinie rozliczeniowej. Zdefiniowana stawka będzie stosowana w kolejnym dniu handlowym."
3) Jak jest z wypłatą przelewem w PLN?????, na stronie Dukascopy jest info , że kosztuje to 65pln, jak dla mnie za dużo, wolałbym dokonywać wypłat częściej z mniejszymi kwotami...
nie mogę znaleźć linka, ale gdzieś widziałem taką opłatę....
Widziałeś ją zapewne na stronie Dukascopy Bank. Dukascopy Europe ma rachunek w mBanku i transfery krajowe są w pełni bezpłatne. Na ich stronie jest taka informacja.
Przelewy wychodzące* Bezpłatne
* Dukascopy Europe nie pobiera żadnych opłat za przelewy wychodzące, lecz prowizja może zostać naliczona przez bank, w którym deponujemy środki lub przez inne banki trzecie.
Jeśli wycofasz środki za granicę to wiadomo, że dojdzie koszt przelewu ale jeśli wypłacisz do polskiego banku to będzie to darmowe.
4) Bonusy- czy się kumulują??? Np bonus 10% od wpłaty plus bonus 100% od wplaty itd...
Czy po kolejnym depozycie można się ubiegać o zwiększenie bonusu, z tego co zrozumiałem na stronie można , natomiast do momentu wyrobienia obrotu wymaganego nie można dokonywać żadnych wypłat????
W jednym czasie możesz korzystać tylko z jednego bonusu, następnie z kolejnego lub ponownie z tego samego.
Jeśli ktoś otworzy konto przez nas to otrzymuje 20% rabatu na prowizję przez pierwszy miesiąc, a następnie może ubiegać się o powyższe bonusy. Czyli zawsze jest sposób żeby obniżyć swoją prowizję.
Bonusy mają charakter wtórny, czyli jeśli teraz weźmiesz udział w promocji 10% bonusu, wypracujesz warunek obrotu i dostaniesz bonus to możesz zlecić wypłatę, a następnie wpłacić środki i ponownie ubiegać się o bonus 10%. To samo z rabatem prowizji. Dzięki temu koszty transakcyjne mogą spaść na stałe. Warunkiem jest niedokonywanie wypłat i generwanie odpowiedniego obrotu.
Do kiedy trwa oferta bonusu 100% od wpłaty???
Data zakończenia promocji nie jest znana. Powinno to potrwać jeszcze 1-2 miesiące. Oczywiście chodzi tylko o moment zapisania się do niej. Czas na wypracowanie obrotu to równo rok od momentu jego aktywacji.
Jaki obrót muszę dokonać przy wpłacie np. 1000 pln aby uwolnić bonus 1000 pln, na stronie jest info , że powinno to być 50000 więcej, ale nie wiem dokładnie o co im chodzi w tym zapisie....
Tak jak jest napisane. Dla 100% bonusu to 50 000 -krotność, dla pozostałych dwóch bonusów (10% i -20% prowizji) to 30 000 - krotność.
Oznacza to, że jeśli wpłacasz na konto 2000 PLN to obrót musi być np. 30 000 -krotnie większy, czyli wynosić 60 000 000 PLN. Zanim ktoś powie, że to dużo... To ok. 14 000 000 EUR, a obrót to otwarcie + zamknięcie pozycji więc wystarczy, że otworzymy pozycje o łącznym wolumenie 7 000 000 EUR (70 lotów na EUR/USD). Dla traderów długoterminowych to będzie dużo ale warto pamiętać, że na wypracowanie obrotu macie równo rok od momentu jego aktywacji. Zakładając, że mamy 260 dni handlowych to dla powyższego przykładu daje 0.26 lota dziennie. Jeśli się nie uda to ostatecznie nic nie tracimy i nie musimy dopłacać.