Jakiego brokera wybrać

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.
Awatar użytkownika
por. Borewicz
Gaduła
Gaduła

Re: Jakiego brokera wybrać

Nieprzeczytany post autor: por. Borewicz »

Raposo, czy mógłbyś powiedzieć czym Dukascopy się tak wyróżnia, że go używasz? Założyłem sobie konto demo w Dukascopy i szczerze mówiąc JForex niczym szczególnym mnie nie zachwycił. Nadaje się do robienia analiz, ma sporo wskaźników ale w mt4 można robić to samo jak sądzę. Koszty transakcyjne są również w normie.
Czy zaletą Dukasa jest raczej szybsza i pewniejsza egzekucja zleceń niż u innych brokerów, może dostęp do informacji jak głębokość rynku albo lepsze (szybsze lub dające więcej możliwości) środowisko do robienia automatów? Byłbym wdzięczny jakbyś w kilku słowach opisał główne zalety w stosunku do konkurencji :)

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Na MT4 patrzę od 9 lat niemalże codziennie... ;) Może trochę mi zbrzydł. W JForex było wiele więcej funkcji, których do pewnego czasu brakowało w MT4 np. przesuwanie poziomów zleceń na wykresie, handel jednym klikiem, bardziej sensowny wolumen, wykresy tickowe, łączenie pozycji na tym samym instrumencie, itd. itp.... Same wykresy też jakoś ładniej się tam prezentują ;). Jeszcze z 1-2 lata temu tego wszystkiego brakowało MetaTraderowi lub trzeba było doposażać się dodatkowymi nakładkami, a w JForex było od 5 lat w standardzie.

Nie mówię, że to najlepsza platforma na świecie, bo nie ma czegoś takiego ale znam osoby, którym szybko przypadła do gustu i rzucili w kąt MT4. Jestem jedną z nich ;).

Czy zlecenia wchodzą szybciej? Jeśli nawet to w sposób nieodczuwalny, o ile mamy dobry ping do serwerów brokera. Po prostu kto co lubi. Co trader to inne preferencje ;). Estetyczne i techniczne.

-- wt 20-01-2015, 22:39 --

A padło jeszcze pytanie o automaty... Sam nie jestem programistą więc za bardzo nie pomogę pod tym względem. Wiem jedynie, że język Javy jest zdecydowanie trudniejszy od MQLa, co przemawia na niekorzyść dla początkujących programistów. Ale pod względem testowania automatów to chyba jest lepiej. Tak samo jak ich użytkowania (strategia może działać zdalnie).

Jeśli chodzi o same możliwości w programowaniu to lepiej żeby wypowiedział się ktoś kto tam programuje...
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
bartek1916
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: bartek1916 »

por. Borewicz pisze:Raposo, czy mógłbyś powiedzieć czym Dukascopy się tak wyróżnia, że go używasz? Założyłem sobie konto demo w Dukascopy i szczerze mówiąc JForex niczym szczególnym mnie nie zachwycił. Nadaje się do robienia analiz, ma sporo wskaźników ale w mt4 można robić to samo jak sądzę. Koszty transakcyjne są również w normie.
Czy zaletą Dukasa jest raczej szybsza i pewniejsza egzekucja zleceń niż u innych brokerów, może dostęp do informacji jak głębokość rynku albo lepsze (szybsze lub dające więcej możliwości) środowisko do robienia automatów? Byłbym wdzięczny jakbyś w kilku słowach opisał główne zalety w stosunku do konkurencji :)
Nie wiem jak teraz, ale jeszcze jakiś czas temu zrobienie "czystego" ECNa na MT4 było niemożliwe co próbował zrobic wlasnie Dukascopy. Dlatego maja wlasne oprogramowanei chcac byc typowo ecnowskim brokerem. Podobnie chyba jest z cTrader. Jak dla mnie swietna platforma. Tak jam wspomnial Raposo, w MT4 czesto brakuje unikatowych rozwiazan, ktore na innych platformach byly juz od dawna stad MetaQuotes probuja co chwile doscigac ich.

Przykladowo w cTrader masz mozliwosc zalogowania sie do swojego konta i automatycznie wczytuje twoj obszar roboczy wraz z naniesiona analiza na innym komputerze. Dla mnie idealne rozwiazanie bo pracuje z dwoch miejsc.

Rozwiazanie jest takie: obserwacje rynku i analizy mozesz robic na MT4 a skladasz zlecenia gdzie chcesz.

-- wt 20-01-2015, 22:58 --

P.S.
Raposo czy aktywacja rachunku w Dukascopy następuje po wpłacie depozytu? Jest na to jakiś określony czas? Mam na myśli to czy mógłbym ogarnąć formalności z otwarciem teraz, a wpłacić po x czasie a rachunek sobie czeka?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Dokładnie. Dlatego nie warto zamykać się w jednej platformie.

MT4 z uwagi na swoją popularność (poniekąd uzasadnioną) stał się punktem odniesienia do pozostałych platform. Tyczasem jej twórcy coraz częściej starają się właśnie nadgonić braki podążając za innymi platformami ;). Pech chciał, że jak ktoś się do MT4 przyzwyczai to potem ciężko mu z tego wyjść.
cTrader mi np. nie pasuje wizualnie i narzędziowo. Denerwuję się jak mam tam przeprowadzać jakąś analizę. Ale bez wątpienia ma też swoje plusy. Jak każda platforma - dlatego testujcie je na demach. To nic nie kosztuje, a na MT4 świat się nie kończy.
bartek1916 pisze: P.S.
Raposo czy aktywacja rachunku w Dukascopy następuje po wpłacie depozytu? Jest na to jakiś określony czas? Mam na myśli to czy mógłbym ogarnąć formalności z otwarciem teraz, a wpłacić po x czasie a rachunek sobie czeka?
Otrzymuje się dane do rachunku po zaksięgowaniu wpłaty, gdzie w Dukascopy Europe wynosi ona 100 USD (ok. 370 PLN). Regulaminowo ma się chyba na to 30 dni ale możesz zasilić konto i potem zostawić tylko część środków na koncie. Teraz wszystko załatwiane jest on-line więc otwarcie konta to kwestia 1-2 dni wraz z wpłatą do banku w Polsce ;).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

YoungD
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: YoungD »

Raposo

Zaciekawiła mnie oferta Dukascopy, zawsze ten brok kojarzyl mi się z wysokimi depozytami, a tymczasem stał się bardziej dostępny dla trajderów z mniejszymi depozytami....

Mam kilka pytań:
1) maks dźwignia wynosi 1:300 w kalkulatorze zabezpieczeń dla wielkości lota 0,1 podaje mi dla eurusd zabezpieczenie w wysokości 1436 pln, coś dużo ???? czy może coś źle rozkminiam???

http://www.dukascopy.com/europe/pl/fore ... ts/margin/

2) pytanie dotyczace prowizji, na tą chwilę dla o,1 lota na demo ściąga mi prowizję 3pln, natomiast jest podana tabela gdzie prowizja maleje z obrotem,

czy obrót ten jest kumulowany i z czasem osiągam niższą prowizję, czy jak to jest liczone , może nie doczytałem, sporo tam tego jest....

http://www.dukascopy.com/europe/pl/abou ... ommissions

3) Jak jest z wypłatą przelewem w PLN?????, na stronie Dukascopy jest info , że kosztuje to 65pln, jak dla mnie za dużo, wolałbym dokonywać wypłat częściej z mniejszymi kwotami...

nie mogę znaleźć linka, ale gdzieś widziałem taką opłatę....

4) Bonusy- czy się kumulują??? Np bonus 10% od wpłaty plus bonus 100% od wplaty itd...
Czy po kolejnym depozycie można się ubiegać o zwiększenie bonusu, z tego co zrozumiałem na stronie można , natomiast do momentu wyrobienia obrotu wymaganego nie można dokonywać żadnych wypłat????

Do kiedy trwa oferta bonusu 100% od wpłaty???

Jaki obrót muszę dokonać przy wpłacie np. 1000 pln aby uwolnić bonus 1000 pln, na stronie jest info , że powinno to być 50000 więcej, ale nie wiem dokładnie o co im chodzi w tym zapisie....

Platforma Jforex miło mnie zaskoczyła dużo przydatnych funkcji, których nie ma w mt4...

pozdrawiam

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Zaciekawiła mnie oferta Dukascopy, zawsze ten brok kojarzyl mi się z wysokimi depozytami, a tymczasem stał się bardziej dostępny dla trajderów z mniejszymi depozytami....
Taką furtkę otworzyło Dukascopy Europe, czyli jest tak od jakichś 3-4 lat :).
1) maks dźwignia wynosi 1:300 w kalkulatorze zabezpieczeń dla wielkości lota 0,1 podaje mi dla eurusd zabezpieczenie w wysokości 1436 pln, coś dużo ???? czy może coś źle rozkminiam???
Na stronie podawane są poprawne informacje. Zwróć jednak uwagę, że to nie 0.1 lota tylko 0.1 mio (miliona), czyli odpowiednik 1.0 lota. Analogicznie dla 0.1 lota będzie to 10 razy mniej. Dźwignia działa uniwersalnie u wszystkich brokerów. Wpisz w tabeli 0.01 mio, a otrzymasz wyliczenia dla 0.1 lota.
2) pytanie dotyczace prowizji, na tą chwilę dla o,1 lota na demo ściąga mi prowizję 3pln, natomiast jest podana tabela gdzie prowizja maleje z obrotem,

czy obrót ten jest kumulowany i z czasem osiągam niższą prowizję, czy jak to jest liczone , może nie doczytałem, sporo tam tego jest....
Obrót jest kumulowany z całego miesiąca, gdzie wpadasz pod niższe progi prowizyjne na kolejny miesiąc, chyba, że niższa stawka wyjdzie z depozytu lub środków na koncie. Zawsze brana jest pod uwagę najkorzystniejsza prowizja dla klienta. Bardziej rozbudowane opisy tych mechanizmów znajdziesz na naszej stronie.
Info ze strony Dukascopy: "Prowizja od obrotu jest ustalana codziennie o każdej godzinie rozliczeniowej. Zdefiniowana stawka będzie stosowana w kolejnym dniu handlowym."
3) Jak jest z wypłatą przelewem w PLN?????, na stronie Dukascopy jest info , że kosztuje to 65pln, jak dla mnie za dużo, wolałbym dokonywać wypłat częściej z mniejszymi kwotami...

nie mogę znaleźć linka, ale gdzieś widziałem taką opłatę....
Widziałeś ją zapewne na stronie Dukascopy Bank. Dukascopy Europe ma rachunek w mBanku i transfery krajowe są w pełni bezpłatne. Na ich stronie jest taka informacja.
Przelewy wychodzące* Bezpłatne
* Dukascopy Europe nie pobiera żadnych opłat za przelewy wychodzące, lecz prowizja może zostać naliczona przez bank, w którym deponujemy środki lub przez inne banki trzecie.
Jeśli wycofasz środki za granicę to wiadomo, że dojdzie koszt przelewu ale jeśli wypłacisz do polskiego banku to będzie to darmowe.
4) Bonusy- czy się kumulują??? Np bonus 10% od wpłaty plus bonus 100% od wplaty itd...
Czy po kolejnym depozycie można się ubiegać o zwiększenie bonusu, z tego co zrozumiałem na stronie można , natomiast do momentu wyrobienia obrotu wymaganego nie można dokonywać żadnych wypłat????
W jednym czasie możesz korzystać tylko z jednego bonusu, następnie z kolejnego lub ponownie z tego samego.
Jeśli ktoś otworzy konto przez nas to otrzymuje 20% rabatu na prowizję przez pierwszy miesiąc, a następnie może ubiegać się o powyższe bonusy. Czyli zawsze jest sposób żeby obniżyć swoją prowizję.
Bonusy mają charakter wtórny, czyli jeśli teraz weźmiesz udział w promocji 10% bonusu, wypracujesz warunek obrotu i dostaniesz bonus to możesz zlecić wypłatę, a następnie wpłacić środki i ponownie ubiegać się o bonus 10%. To samo z rabatem prowizji. Dzięki temu koszty transakcyjne mogą spaść na stałe. Warunkiem jest niedokonywanie wypłat i generwanie odpowiedniego obrotu.
Do kiedy trwa oferta bonusu 100% od wpłaty???
Data zakończenia promocji nie jest znana. Powinno to potrwać jeszcze 1-2 miesiące. Oczywiście chodzi tylko o moment zapisania się do niej. Czas na wypracowanie obrotu to równo rok od momentu jego aktywacji.
Jaki obrót muszę dokonać przy wpłacie np. 1000 pln aby uwolnić bonus 1000 pln, na stronie jest info , że powinno to być 50000 więcej, ale nie wiem dokładnie o co im chodzi w tym zapisie....
Tak jak jest napisane. Dla 100% bonusu to 50 000 -krotność, dla pozostałych dwóch bonusów (10% i -20% prowizji) to 30 000 - krotność.
Oznacza to, że jeśli wpłacasz na konto 2000 PLN to obrót musi być np. 30 000 -krotnie większy, czyli wynosić 60 000 000 PLN. Zanim ktoś powie, że to dużo... To ok. 14 000 000 EUR, a obrót to otwarcie + zamknięcie pozycji więc wystarczy, że otworzymy pozycje o łącznym wolumenie 7 000 000 EUR (70 lotów na EUR/USD). Dla traderów długoterminowych to będzie dużo ale warto pamiętać, że na wypracowanie obrotu macie równo rok od momentu jego aktywacji. Zakładając, że mamy 260 dni handlowych to dla powyższego przykładu daje 0.26 lota dziennie. Jeśli się nie uda to ostatecznie nic nie tracimy i nie musimy dopłacać.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

YoungD
Gaduła
Gaduła

Raposo,

na pewno mogę skorzystać ze zniżki 20% na prowizji i jednocześnie 100% bonus od wpłaty???
Na stronie jest info, że depozyt nie może być starszy niż 30 dni, żeby przystąpić do promocji 100%, czyli w trakcie chyba musiałbym zrezygnować ze zniżki na prowizji i odpalić bonus od wplaty...

Jeszcze jedno pytanie ....prowizja jest naliczana za otwarcie i zamknięcie pozycji oddzielnie?????
Czyli 3pln za otwarcie 0,1 lota oraz 3pln za zamknięcie - łącznie 6 pln????

Trochę inaczej to wszystko wygląda w Jforex i nie wiem co gdzie spawdzić, z czasem załapie...

Apropo wyrobienia obrotu w bonusie 100% od wplaty 50 000 krotność inaczej oznaczałoby chyba 0,5 lota za każdą złotówkę wpłaconą, dobrze kombinuje ???

pozdrawiam

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

na pewno mogę skorzystać ze zniżki 20% na prowizji i jednocześnie 100% bonus od wpłaty???
Chodziło mi bardziej o to, że jedno nie wyklucza drugiego. Możesz wpłacić depozyt i przez te 30 dni korzystać z rabatu, a potem aktywować bonus lub tak jak piszesz, zrezygnować w trakcie. Bądź trzecia możliwość - zlecić wypłatę i wpłacić środki jeszcze raz. To taki mini-trick ;). Stracisz conajwyżej 1 dzień handlu.
Jeszcze jedno pytanie ....prowizja jest naliczana za otwarcie i zamknięcie pozycji oddzielnie?????
Czyli 3pln za otwarcie 0,1 lota oraz 3pln za zamknięcie - łącznie 6 pln????
Naliczana jest osobno ale pozycję i tak zamkniesz więc na jedno wychodzi ;). Sposób wyliczania prowizji jest identyczny jak u wszystkich brokerów ECN, czyli płacisz ją od obrotu. Obrót to otwarcie + zamknięcie. Czy to będzie 3 PLN zależy też od waluty bazowej instrumentu.
Apropo wyrobienia obrotu w bonusie 100% od wplaty 50 000 krotność inaczej oznaczałoby chyba 0,5 lota za każdą złotówkę wpłaconą, dobrze kombinuje ???
No nie do końca, bo 0,5 lota na EUR/USD to inna wartość obrotu niż 0,5 lota na USD/CHF. Na jednym będzie to łącznie 100 000 EUR, na drugim 100 000 USD. Przeanalizuj wyliczenia z mojego poprzedniego postu ;).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

roloku
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: roloku »

raposo pisze:
Oznacza to, że jeśli wpłacasz na konto 1000 PLN to obrót musi być np. 30 000 -krotnie większy, czyli wynosić 30 000 000 PLN.
Z strony duka..:
"he required traded volume is equal to 50'000 multiplied by the total account equity (including the Bonus amount)"
Czy to nie oznacza, że jak wpłacasz na konto 1000 PLN, to jednak musisz jeszcze przed liczeniem wymaganego obrotu dodać potencjalny bonus ? Czyli mnożyć x50k 2000 PLN, a nie tylko wpłacone 1000.

p.s. raposo, czy prowizję + sperad płaci się zarówno po otworzeniu i zamknięciu transakcji czy tylko przy tym pierwszym ?

YoungD
Gaduła
Gaduła

Ale czy prowizja laczna za np 0,1lota to 3pln czy 6 pln ??3pln jeszcze przejdzie jak na dt :),gdzies przypadkiem to znalazlem ale juz nie wiem gdzie w jakims raporcie w Jforex a bezposrednio po otwarciu transakcji sie nie wyswietla, da tosie jakos zmienic w Jforex???

ODPOWIEDZ