Czarny czwartek na franku (15.01.2015) a zachowanie brokerów

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.
Awatar użytkownika
Jarpen
Gaduła
Gaduła

Re: Czarny czwartek na franku (15.01.2015) a zachowanie brok

Nieprzeczytany post autor: Jarpen »

To skąd XTB bierze ceny skoro są Rażąco Błędne?

Czary mary,
hokus pokus,
cena w XTB,
wprost z kosmosu.
Success lies on the far side of failure

Guteks
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Guteks »

Ciekawe czy by anulowali stratna transakcje jezeli by byla zawarta po razaco blednych cenach?
W takim razie czy przypadkiem zlecenia zawierane przy razaco wielkim i kosmicznym spreadzie tez nalezy anulowac? Np te stop out po 0.70 i skorygowac na 1.00...

pik
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: pik »

Raz zdarzyło mi się w XTB, że zamknęli mi pozycje na stop out, a po kilku dniach skorygowali na moją korzyść, ale to było jedyne takie wydarzenie w historii i myślę, że ktoś im po prostu wytknął błąd, więc reszcie również skorygowali cenę zamknięcia.

Nie wiem, jak u innych brokerów, ale w XTB zamykanie pozycji na szczytach czy dołkach co do pipsa to normalka. Nieraz trafiła mi się sytuacja, że zamknęli mi pozycję w punkt, po czym trend zupełnie się odwrócił.

Guteks
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Guteks »

pik pisze:Raz zdarzyło mi się w XTB, że zamknęli mi pozycje na stop out, a po kilku dniach skorygowali na moją korzyść, ale to było jedyne takie wydarzenie w historii i myślę, że ktoś im po prostu wytknął błąd, więc reszcie również skorygowali cenę zamknięcia.

Nie wiem, jak u innych brokerów, ale w XTB zamykanie pozycji na szczytach czy dołkach co do pipsa to normalka. Nieraz trafiła mi się sytuacja, że zamknęli mi pozycję w punkt, po czym trend zupełnie się odwrócił.
A jakie wtedy byly kwotowania u innychc brokow ? Sprawdzales? Jak takie same to nie ich wina.

insajder
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: insajder »

Jarpen pisze:To skąd XTB bierze ceny skoro są Rażąco Błędne?

Czary mary,
hokus pokus,
cena w XTB,
wprost z kosmosu.
Zastanawiam się cz XTB realizował S/L klientom i naliczył im gigantyczne straty a przy okazji nielicznym którzy ustawili sie po drugiej stronie anuluje trasakcję?

Mam pytanie czy ktoś może zawierał transakcję w XTB po tych cenach?
Wykaz moich transakcji:
sell CHF/PLN 4.5547 10:45:19 zaakceptowana ( dlaczego akurat ta cena jest dobra?)
sell CHF/PLN 4.6903 10:47:20 anulowana
sell CHF/PLN 4.2731 10:50:12 anulowana

Awatar użytkownika
Ksawery_Xtbowski
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Ksawery_Xtbowski »

Informujemy, iż w związku z wydarzeniami ubiegłego tygodnia i obecną sytuacją na franku szwajcarskim, X-Trade Brokers Dom Maklerski S.A. jest w pełni stabilny i wypłacalny, a środki Klientów są bezpieczne.

Szczegóły na http://bit.ly/1Cvy9Jg

Z pozdrowieniami!
Ksawery Xtbowski

rafino
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: rafino »

insajder pisze:
green7 pisze:
basti pisze:Powoływanie świadków zbędne.mając numer zlecenia i jego historię należy w taki sposób sformułować pytania do strony, aby w odpowiednim momencie sporu sama potwierdziła , że SL nie było realizowane , ale zlecenia TP były realizowane.
Ale niekonieczne czegoś dowodzi.
Sytuacja była taka: rynek spadał, wszyscy chcieli sprzedać a nikt nie chciał kupić.
Jeśli miałeś TP - to musiałeś być w pozycji krótkiej. Realizacja TP takiej pozycji to właśnie kupno.
Pytanie jak technicznie broker realizuje takie TP. Bo może jest ono realizowane poprzez umieszczenie zlecenia po stronie offer (ask) z daną ceną. A jeśli tak to szybciutko takie zlecenie znalazło chętnych.
Pomijam tu model w jakim pracuje broker - bo broker MM też będzie się tłumaczył, że działa tak jak rynek.

Inaczej: to, że jednej osobie zrealizowano TP nie świadczy o tym, że 99 innym powinien zrealizowany być SL.
Jeśli to się komuś przyda to podaje moje anulowane transakcje w XTB....miałem to szczęście oglądać CNBC w tym feralnym momencie i otworzyłem shorta na CHF/PLN którego zamknąłem po paru minutach, w weekend oblewałem duże zyski...okazało się że piłem na kreskę.

Taką informacje dostałem od XTB po anulowaniu moich zyskownych transakcji na CHF/PLN z 15.01.2015
sell CHF/PLN 4.6903 10:47:20
sell CHF/PLN 4.2731 10:50:12

Informujemy, iż wymienione niżej pozycje zostały zawarte w dniu 15.01.2015 po rażąco błędnych cenach w związku z czym zostaną anulowane. Podstawą anulowania tych transakcji jest punkt 16.6 Regulaminu świadczenia usług wykonywania zleceń nabycia i zbycia praw majątkowych, prowadzenia rachunków tych praw oraz rachunków pieniężnych przez X-Trade Brokers DM S.A. (“Warunki Ogólne”) z dnia 5 listopada 2014 r.:

16.6. Bez względu na przyczynę wystąpienia błędu, XTB ma prawo uchylić się od skutków prawnych Transakcji zawartej z Klientem, jeśli cena Instrumentu Finansowego będącego przedmiotem Transakcji zawartej przez Klienta była Rażąco Błędn

Pozdro

Oj, podrążyłbym temat. Byłeś drugą stroną transakcji dla tych, którzy chcieli zamykać swoje S-ki sprzed 10:30. Im faktycznie można mówić, że nie było partnera do transakcji i mają głębokie debety, ale Tobie mówić, że ceny są rażąco błędne to już śmierdzi na kilometr. Na pewno był ktoś kto zawierał w tym momencie przeciwną transakcję i nikt mu potem zleceń nie kasował

przemolb
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: przemolb »

Ksawery_Xtbowski pisze:Informujemy, iż w związku z wydarzeniami ubiegłego tygodnia i obecną sytuacją na franku szwajcarskim, X-Trade Brokers Dom Maklerski S.A. jest w pełni stabilny i wypłacalny, a środki Klientów są bezpieczne.

Szczegóły na http://bit.ly/1Cvy9Jg

Z pozdrowieniami!

KO dostał juz wezwanie do uregulowania debetu

Awatar użytkownika
Janek Trader
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Janek Trader »

insajder pisze:
green7 pisze:
basti pisze:Powoływanie świadków zbędne.mając numer zlecenia i jego historię należy w taki sposób sformułować pytania do strony, aby w odpowiednim momencie sporu sama potwierdziła , że SL nie było realizowane , ale zlecenia TP były realizowane.
Ale niekonieczne czegoś dowodzi.
Sytuacja była taka: rynek spadał, wszyscy chcieli sprzedać a nikt nie chciał kupić.
Jeśli miałeś TP - to musiałeś być w pozycji krótkiej. Realizacja TP takiej pozycji to właśnie kupno.
Pytanie jak technicznie broker realizuje takie TP. Bo może jest ono realizowane poprzez umieszczenie zlecenia po stronie offer (ask) z daną ceną. A jeśli tak to szybciutko takie zlecenie znalazło chętnych.
Pomijam tu model w jakim pracuje broker - bo broker MM też będzie się tłumaczył, że działa tak jak rynek.

Inaczej: to, że jednej osobie zrealizowano TP nie świadczy o tym, że 99 innym powinien zrealizowany być SL.
Jeśli to się komuś przyda to podaje moje anulowane transakcje w XTB....miałem to szczęście oglądać CNBC w tym feralnym momencie i otworzyłem shorta na CHF/PLN którego zamknąłem po paru minutach, w weekend oblewałem duże zyski...okazało się że piłem na kreskę.

Taką informacje dostałem od XTB po anulowaniu moich zyskownych transakcji na CHF/PLN z 15.01.2015
sell CHF/PLN 4.6903 10:47:20
sell CHF/PLN 4.2731 10:50:12

Informujemy, iż wymienione niżej pozycje zostały zawarte w dniu 15.01.2015 po rażąco błędnych cenach w związku z czym zostaną anulowane. Podstawą anulowania tych transakcji jest punkt 16.6 Regulaminu świadczenia usług wykonywania zleceń nabycia i zbycia praw majątkowych, prowadzenia rachunków tych praw oraz rachunków pieniężnych przez X-Trade Brokers DM S.A. (“Warunki Ogólne”) z dnia 5 listopada 2014 r.:

16.6. Bez względu na przyczynę wystąpienia błędu, XTB ma prawo uchylić się od skutków prawnych Transakcji zawartej z Klientem, jeśli cena Instrumentu Finansowego będącego przedmiotem Transakcji zawartej przez Klienta była Rażąco Błędn

Pozdro
to jeszcze niech podadzą jakie były te właściwe ceny :)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Forex - wielka zmanipulowana szulernia

Jakby co, to jestem po spożyciu legalnych napojów........
http://www.youtube.com/watch?v=mOB-LTL4jjg

archog
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: archog »

U mnie cofnięta została:

sell CHF/PLN 4.6903 10:48:26 anulowana
też jestem ciekaw czy ktoś kupił po takiej cenie.

ale reklamować tego póki co nie planuję, czekam na przelew, potem się pomyśli czy dalej im ufać.

pozdro.
Moje komentarze i opinie nie stanowią „rekomendacji” w rozumieniu przepisów Rozporządzenia Ministra Finansów z 19.10.2005 ws. informacji stanowiących rekomendacje dot. instrumentów finansowych, lub ich emitentów (Dz.U. z 2005 r. Nr 206, poz. 1715).

ODPOWIEDZ