Czarny czwartek na franku (15.01.2015) a zachowanie brokerów

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.
Awatar użytkownika
Janek Trader
Pasjonat
Pasjonat

Re: Czarny czwartek na franku (15.01.2015) a zachowanie brok

Nieprzeczytany post autor: Janek Trader »

Wuza pisze:
Janek Trader pisze:Czy można gdzieś w sieci zapoznać się z cenami Reutersa czy Bloomberga z feralnego dnia ?
reuterstick.png
Tu masz tick chart z Reutersa, Bloomberg pokazywał podobne kwotowania. Inną sprawą jest na ile miały one cokolwiek wspólnego z płynnością na rynku.

Bez czarnowidztwa, ale byłbym uważny w najbliższych kilku-kilkunastu dniach. W przypadku ECN'ów ich dostawcy płynności z pewnością wystawili "rachunek" za straty klientów które mogą iść w miliony złotych i być nie ściągalne, co może w przypadku niektórych firm (pomimo ich zapewnień) doprowadzić do kłopotów z płynnością.
Co do MM to z jednej strony sprawa jest prosta bo ich zlecenia nie trafiają na rynek i może je "wymazać" ale... zapominacie o dwóch innych kwestiach. U MM też ktoś zapewne zarobił na tych ruchach i to generuje sporą stratę i druga sprawa, dużo bardziej istotna. Wielu dużych brokerów MM ma zespoły odpowiedzialne za minimalizowanie ryzyka poprzez zawieranie transakcji odwrotnych do tego co przeważa u klientów na rynku. Mówiąc inaczej, jeżeli dany broker miał wśród klientów 95% pozycji długich na EUR/CHF i 5% pozycji krótkich to istnieje duże prawdopodobieństwo, że część ekspozycji była zabezpieczona na rynku. I tutaj mogą pojawić się spore straty bo o ile wyzerowanie depozytów klientów jest możliwe, to broker mógł ponieść sporą stratę na swoich pozycjach zabezpieczających.
nie chodzi mi o płynność lecz kwotowanie brokerów MM którzy zazwyczaj kwotują wg cen tych serwisów i jeżeli taka cena była w serwisie powinni zrealizować wszystkie zlecenia niezależnie od płynności bo są drugą stroną transakcji

to co pokazałeś to przed zwałą jeszcze ?
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Forex - wielka zmanipulowana szulernia

Jakby co, to jestem po spożyciu legalnych napojów........
http://www.youtube.com/watch?v=mOB-LTL4jjg

gientek
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: gientek »

Wuza pisze: U MM też ktoś zapewne zarobił na tych ruchach i to generuje sporą stratę i druga sprawa, dużo bardziej istotna. Wielu dużych brokerów MM ma zespoły odpowiedzialne za minimalizowanie ryzyka poprzez zawieranie transakcji odwrotnych do tego co przeważa u klientów na rynku. Mówiąc inaczej, jeżeli dany broker miał wśród klientów 95% pozycji długich na EUR/CHF i 5% pozycji krótkich to istnieje duże prawdopodobieństwo, że część ekspozycji była zabezpieczona na rynku. I tutaj mogą pojawić się spore straty bo o ile wyzerowanie depozytów klientów jest możliwe, to broker mógł ponieść sporą stratę na swoich pozycjach zabezpieczających.
Nie jestem biegły w tym temacie ale na logikę właśnie wydawało mi się że jest odwrotnie.
Myślałem, że broker MM, który chce zhedgować pozycje klienta otwiera dokładnie taką samą pozycję...wtedy jak klient wygra to on też i może mu z tego zapłacić a jak przegra i klient też i ma jego pieniądze. Otwarcie przeciwstawnej pozycji powoduje podwójną stratę lub zysk czyli jest raczej zwiększaniem ryzyka niż zabezpieczaniem się.
Pewnie czegoś nie wiem, więc będę wdzięczny za wyjaśnienie.

Wuza
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Wuza »

gientek pisze:
Wuza pisze: U MM też ktoś zapewne zarobił na tych ruchach i to generuje sporą stratę i druga sprawa, dużo bardziej istotna. Wielu dużych brokerów MM ma zespoły odpowiedzialne za minimalizowanie ryzyka poprzez zawieranie transakcji odwrotnych do tego co przeważa u klientów na rynku. Mówiąc inaczej, jeżeli dany broker miał wśród klientów 95% pozycji długich na EUR/CHF i 5% pozycji krótkich to istnieje duże prawdopodobieństwo, że część ekspozycji była zabezpieczona na rynku. I tutaj mogą pojawić się spore straty bo o ile wyzerowanie depozytów klientów jest możliwe, to broker mógł ponieść sporą stratę na swoich pozycjach zabezpieczających.
Nie jestem biegły w tym temacie ale na logikę właśnie wydawało mi się że jest odwrotnie.
Myślałem, że broker MM, który chce zhedgować pozycje klienta otwiera dokładnie taką samą pozycję...wtedy jak klient wygra to on też i może mu z tego zapłacić a jak przegra i klient też i ma jego pieniądze. Otwarcie przeciwstawnej pozycji powoduje podwójną stratę lub zysk czyli jest raczej zwiększaniem ryzyka niż zabezpieczaniem się.
Pewnie czegoś nie wiem, więc będę wdzięczny za wyjaśnienie.
Bo dokładnie tak jest ;) Może mało zrozumiale to napisałem. Jeżeli broker XYZ miał aktualnie przykładowo 5000 lotów na L w EUR/CHF to z pewnością część tego zabezpieczył na rynku swoją własną pozycją długą na wypadek eventu typu podniesienie progu z 1,20 do 1,25.

-- pn 19-01-2015, 10:19 --
Janek Trader pisze:
To jest moment ogłoszenia komunikatu i kilka minut po tym, masz skalę z czasem na dole :)

Awatar użytkownika
MarioDM
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: MarioDM »

Wuza pisze:
To jest moment ogłoszenia komunikatu i kilka minut po tym, masz skalę z czasem na dole :)
Możesz ten wykres wrzucić jako załącznik ? Może się wielu osobom w przyszłości przydać. Dodatkowo jeśli możesz wrzuć linka skad jest ten wykres.
Trust no bit**es.
Należy tępić ludzi o mentalności niewolników, okutych w powiciu.

Awatar użytkownika
SuperFOREX
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: SuperFOREX »

MaRCHeW pisze: Jak dobrze wiemy FXCM nie zawsze stosował się do "regulaminów", przez co spotykała go za to kara ze strony organów nadzorujących. Możemy mieć tylko nadzieję i trzymać Cię za słowo, że będzie tak jak mówisz.
I choć jesteście partnerem biznesowym FXCM, to zawsze wyróżnialiście się rzetelną wiedzą na ich temat, a także pełną informacją dla forumowiczów. Także mam nadzieję, że się mylę i będzie tak jak mówisz. Czas pokaże :564:
Temat kary był na tym forum kilkakrotnie omawiany, więc nie będę powtarzał szczegółów. W skrócie chodziło o fakt, że Klienci nie mieli szans na "dodatnie poślizgi cenowe" - wg FXCM była to kwestia techniczna związana z systemam zawierania transakcji. Od roku 2010 problem jest rozwiązany i Klienci korzystają z tzw. price improvements.
Tu statystyki za okres od września 2013 do sierpnia 2014:
76.2% of all orders had NO SLIPPAGE.
13.5% of all orders received positive slippage.
10.2% of all orders received negative slippage.
Over 58% of all limit and limit entry orders received positive slippage.
52% of all stop and stop entry orders received negative slippage.

Oczywiście nie mamy pełnej wiedzy o sytuacji w FXCM, ale jest to spółka notowana na NYSE, więc standardy informacyjne ma bardzo wysokie.
MaRCHeW pisze: Nie pracuję i nigdy nie pracowałem w DM.
Przepraszam, czytając Twoje poprzednie posty doszedłem (jak widać do błędnego) wniosku, że pracujesz dla Aliora.

Przemo02
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: Przemo02 »

pik pisze:Ja mam konto w XTB, nie grałem na CHF, ale jak zobaczyłem co się dzieje wycofałem kasę w czwartek przed godziną 11-nastą. Normalnie kasę miałbym tego samego dnia koło 15. Kasy nie było, podobnie jak w piątek. Zadzwoniłem do nich i otrzymałem informację, że wypłaty zostały zablokowane w czwartek, ale w piątek zostały odblokowane i wyszły. Jeżeli mówią prawdę to jutro kasa będzie.

Na pewno jakąś kasę umoczyli i zawiesili wypłaty, żeby ustalić jak wybrnąć z sytuacji, więc myślę, że wszystko skończy się dobrze i nie wpadałbym tutaj w panikę. Myślę, że odpowiednio skorygują pozycje, żeby wyjść na swoje i podobnie zrobią pozostali brokerzy. Choć oczywiście żyjemy w Polsce i należy się spodziewać wszystkiego.

Jutro wszystko powinno być jasne.
No to mamy "jutro". W piątek żadne wyplaty z XTB nie wyszły, a oni swoje. Mamy poniedziałek, kilka dni po Armagedonie, a w XTB mówią tak jak w czwartek, piątek, że może dzisiaj wypłacą, ale na razie tego nie robią. I nie jest ważne, czy ktoś miał ekspozycję na franku.

Awatar użytkownika
Janek Trader
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Janek Trader »

Wuza pisze:
Janek Trader pisze:

czyli kwotowania były, a nie jak niektórzy informowali, że kwotowania zostały zawieszone na ok pół godz.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Forex - wielka zmanipulowana szulernia

Jakby co, to jestem po spożyciu legalnych napojów........
http://www.youtube.com/watch?v=mOB-LTL4jjg

Awatar użytkownika
SuperFOREX
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: SuperFOREX »

green7 pisze: Na przykładzie fxcm widać, że lewarowanie 1:50 nie załatwia problemu bezpieczeństwa. Mówiło się, o tym, że inwestorzy w USA są lepiej wyedukowani, mają mniejszy lewar, i ponoć mniej tracą na fx. A tu proszę, niby tak pięknie miało być a wygenerowali straty na 220 mln $.
Pamiętajmy, że lewar 1:50 dotyczył tylko inwestorów w USA. Klienci FXCM z pozostałych części świata mają dostęp do dźwigni 200:1.
225 mln baksów, to duża kwota, warto jednak ją zestawić z kilkoma dodatkowymi liczbami:
- przed komunikatem SNB 11% wszystkich otwartych pozycji, które posiadali inwestorzy w FXCM to był EURCHF , dodatkowo 3% pozycji to USDCHF,
- 99% pozycji na EURCHF było długich - ratio 67:1, na USDCHF 62% długich (stosunek 1:56:1)
- depozyt złożony przez Klientów w FXCM 1,3 mld USD.

Awatar użytkownika
Dareczekart
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Dareczekart »

Czy ktos ma konto w CMC? Ja mialem otwarte zlecenie sell na eurchf... sl.1.1998 . Zamknelo sie po dokladnie tej cenie... !.1998!!! po 12 godzinach od CMC otrzymalem korekte !!!! -45K !!! Zmienili sobie cene ..... czy oni kur.... tak moga? Czy ktos ma jakies doswiadczenia z CMC?

Wuza
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Wuza »

Janek Trader pisze:
Wuza pisze:
Janek Trader pisze:

czyli kwotowania były, a nie jak niektórzy informowali, że kwotowania zostały zawieszone na ok pół godz.
To jest kwestia dyskusyjna, to nie jest wykres z EBS. Ciężko będzie o udostępnienie na forum czegoś co udowodniłoby rzeczywiście jak kwotowane były wybrane pary w czasie tych 30 minut po decyzji SNB.

Wykres jest z Forexlive ~
http://www.forexlive.com/blog/2015/01/1 ... -the-plug/

ODPOWIEDZ