"KNF chce ograniczyć dźwignię do 1:50"

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
forexsowicz91
Pasjonat
Pasjonat

Re: "KNF chce ograniczyć dźwignię do 1:50"

Nieprzeczytany post autor: forexsowicz91 »

z tego wszystkiego wynika, że moja teoria może mieć jednak ziarnko prawdy.
"W tej chwili pracujemy nad pomysłem, nad taką koncepcją, aby uruchomić na naszych platformach również platformę foreksową, abyśmy byli również w stanie zaoferować produkty, czy dostęp do ryzyka funkcjonowania na rynku obrotu walutami" - powiedział Tamborski.
Obroty na kontraktach walutowych nie powalają. No to zaoferują możliwość handlu walutami na platformie fx.
Ciekaw jestem zatem czy wprowadzą też CFD na WIG20. Czy wtedy ostatni bastion płynności na futures'ach padnie? :lol:

Tylko czekać, aż kolejnym genialnym pomysłem KNF'u będzie zakaz handlu CFD.

Wuza
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Wuza »

Senat uchwalił poprawkę do ustawy o obrocie instrumentami finansowymi przywracającą dopuszczalną dźwignię w handlu na forexie do 1:100. Teraz ustawa wraca do Sejmu, który wcześniej wprowadził w ustawie zapis ograniczający dopuszczalną w Polsce dźwignię do 1:50. Senat uznał, że takie ograniczenie będzie faworyzować zagraniczne platformy forexowe często działające bez licencji, kosztem polskich biur maklerskich.

Tvn24 Bis podaje takie info ~

Awatar użytkownika
freakout
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: freakout »

Wuza pisze:Senat uchwalił poprawkę do ustawy o obrocie instrumentami finansowymi przywracającą dopuszczalną dźwignię w handlu na forexie do 1:100. Teraz ustawa wraca do Sejmu, który wcześniej wprowadził w ustawie zapis ograniczający dopuszczalną w Polsce dźwignię do 1:50. Senat uznał, że takie ograniczenie będzie faworyzować zagraniczne platformy forexowe często działające bez licencji, kosztem polskich biur maklerskich.

Tvn24 Bis podaje takie info ~
no i 1:100 powinno zostać bo to jest jeszcze w miarę sensowny lewar :)

MaciejWLKP
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MaciejWLKP »

Bardzo dobra wiadomość, jednak senat czasami do czegoś się przydaje :) 1:100 jest w porządku i całkowicie wystarczy większości traderów.
"Jeśli nie ustalasz celów dla siebie, jesteś skazany na pracowanie przy osiąganiu celów kogoś innego."
"Ci, którzy nie pamiętają przeszłości, są skazani na jej powtarzanie."

Liczba83910

Nieprzeczytany post autor: Liczba83910 »

Czy indywidualny spekulant zawsze będzie klasyfikowany jako klient detaliczny? Jego wyniki czy fakt, że utrzymuje się i żyje ze spekulacji mają jakieś znaczenie?

Widziałem tu link do filmiku, gdzie ktoś rozmawiał z jakimś osobnikiem z KNF-u i ten mówił, że jak ktoś czuje się profesjonalistą, to niech założy spółkę (zoo?) i będzie miał warunki takie jak teraz. Mógłby mi ktoś przybliżyć o co chodzi z tym założeniem spółki? Rozumiem, że to pozowliłoby na otworzenie u brokera konta dla instytucji, tak?

Adrianoforex
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Adrianoforex »

1:100 brzmi sensownie
http://www.forexfactory.com/adrianoforex?__r=4502#79

Jak z 10.000 zł zrobić 50.000 zł w ciągu 12 miesięcy. Troszkę forex, troszkę giełda wszystko w ramach jednego konta. Start 2.01.2015 r.

Awatar użytkownika
psV
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: psV »

Zwolennicy redukcji dźwigni, czy nadal uważacie że lepiej trzymać kasę u brokera niż na koncie bankowym? :kosci:

Janus
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Janus »

MaciejWLKP pisze:Bardzo dobra wiadomość, jednak senat czasami do czegoś się przydaje :) 1:100 jest w porządku i całkowicie wystarczy większości traderów.
Chciałeś powiedzieć brokerów.

Adrianoforex
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Adrianoforex »

Sytuacja związana z interewencją SNB pokazuje, że sama redukcja nic nie da. Ci co mają zbankrutować i tak zbankrutują. Jak juz chcą zmniejszać to do 1:200 czyli mojej ulubionej. Inaczej się nie zgadzam.
http://www.forexfactory.com/adrianoforex?__r=4502#79

Jak z 10.000 zł zrobić 50.000 zł w ciągu 12 miesięcy. Troszkę forex, troszkę giełda wszystko w ramach jednego konta. Start 2.01.2015 r.

grubaspekula
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: grubaspekula »

1 do 100 może być, ale czy to coś na prawdę zmieni w sytuacji drobnych inwestorów? Wątpię. Ale rządzący mają misję do spełnienia i muszą się jakoś pokazać w mediach, że jednak coś robią, jakoś pomagają.

ODPOWIEDZ