inwestowanie na GPW z Luksemburgu

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
RaeMorris
Bywalec
Bywalec

inwestowanie na GPW z Luksemburgu

Nieprzeczytany post autor: RaeMorris »

Witam,

Czy jeśli uzyskam rezydencje podatkową Luksemburgu bądź kraju w którym capital gain tax (podatek od zysków kapitałowych - belki) jest równy zero - to inwestując na GPW jako osoba fizyczna nie będę płacił żadnych podatków od zysków kapitałowych ? Czy ciągłe posiadanie obywatelstwa polski ma tu jakieś znaczenie?

Czy firmy inwestujące np. z Deleware z USA które mają CGT=0% również są zwolnione z polskiego podatku belki, jeśli obracją polskimi akcjami/kontraktami ?

Pozdrawiam

Laguna
Stały bywalec
Stały bywalec

Re: inwestowanie na GPW z Luksemburgu

Nieprzeczytany post autor: Laguna »

Sugeruje uzyskać odpowiedzi na te pytania w kancelarii, która zajmuje się taką tematyką. Na pewno coś znajdziesz w sieci

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

Jak masz obcą rezydencję podatkową i spełniasz dodatkowe warunki to nie płacisz podatków w Polsce.
Te warunki to głównie: przebywanie ponad pół roku kalendarzowego w danym kraju i przeniesienie tam "ośrodka interesów życiowych" jak to nasz US nazywa ...
Green
Obrazek
Obrazek

Adrianoforex
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Adrianoforex »

Luksemburg się niestety kończy. I to w szybkim tempie.

http://wyborcza.pl/1,75248,16924566,_Lu ... tkowe.html
http://www.bankier.pl/wiadomosc/Luxleak ... 63694.html

Izby Skarbowe dostały zalecenie z góry dot. kontroliw 2015. Zobaczysz, że Luksemburg będzie jednym z tematów prewodnich i wiele dowiemy się z prasy. :mrgreen:
http://www.forexfactory.com/adrianoforex?__r=4502#79

Jak z 10.000 zł zrobić 50.000 zł w ciągu 12 miesięcy. Troszkę forex, troszkę giełda wszystko w ramach jednego konta. Start 2.01.2015 r.

RaeMorris
Bywalec
Bywalec

chodzi mi strikte o podatek od zysków kapitałowych.
jeśli mam rezydencja podatkową w kraju w którym podatek = 0% to rozumiem ze rowniez od inwestycji na GPW nie place zadnych podatków? czy musze zaplacic, a potem mogę sobie je odliczyć zgodnie z klauzulami o podwojnym opodatkowaniu

green7
Maniak
Maniak

RaeMorris pisze:chodzi mi strikte o podatek od zysków kapitałowych.
jeśli mam rezydencja podatkową w kraju w którym podatek = 0% to rozumiem ze rowniez od inwestycji na GPW nie place zadnych podatków? czy musze zaplacic, a potem mogę sobie je odliczyć zgodnie z klauzulami o podwojnym opodatkowaniu
Hmmm ..... przyjrzałem się problemowi jeszcze raz. Jeśli spełniasz warunki (rezydencja, okres przebywania centrum) to podlegasz w Polsce tylko ograniczonemu obowiązkowi podatkowemu. Czyli płacisz w Polsce tylko podatek od dochodów osiągniętych na terenie naszego kraju.

No i teraz zachodzi pytanie czy dochody z GPW są osiągane na terenie naszego kraju czy nie ?
Jak się tak zastanowić ...to się obawiam, że niestety tak. Choć musisz dokładnie sprawdzić umowę o unikaniu podwójnego opodatkowania z konkretnym krajem. Ona powinna to regulować (choć te dochody mogą nie być wymienione wprost lecz opisane np. jako "inne" itd).

Oczywiście nawet jak już się wgłębisz w umowę to i tak może to nie być całkiem jasne.

Zobacz sobie tu:
http://www.pit.pl/1709_miejsca_opodatko ... e_8669.php
Izba skarbowa twierdzi, że w wypadku rezydencji w Irlandii taki dochód będzie opodatkowany.

To samo pytanie zdane przedstawicielowi ministerstwa finansów (pod koniec strony):
http://zielonalinia.gov.pl/Rozliczanie- ... nych-37910
i masz odpowiedź, że podatkowi nie podlega.

I bądź tu podatniku mądry !
Jedyne co jeszcze można poradzić: sprawdź dokładnie umowę UPO i tam szukać nadziei.
Ale obawiam się, że jednak podatek będzie należny. A jak już korzystałeś z naszego biura maklerskiego to posprzątane ....
Green
Obrazek
Obrazek

RaeMorris
Bywalec
Bywalec

ja tam znalazłem coś takiego:
"Monika Miedziak: Zgodnie z art. 13 ust. 5 polsko – irlandzkiej umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania dochody ze sprzedaży akcji na polskiej giełdzie papierów wartościowych przez osobę będącą rezydentem podatkowym w Irlandii, podlegają opodatkowaniu tylko w Irlandii."

green7
Maniak
Maniak

RaeMorris pisze:ja tam znalazłem coś takiego:
"Monika Miedziak: Zgodnie z art. 13 ust. 5 polsko – irlandzkiej umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania dochody ze sprzedaży akcji na polskiej giełdzie papierów wartościowych przez osobę będącą rezydentem podatkowym w Irlandii, podlegają opodatkowaniu tylko w Irlandii."
No to zerknij jeszcze na wcześniejszy link a znajdziesz:
Jednakże, zgodnie z art. 13 ust. 1 umowy z dnia 13 listopada 1995 r. między Rządem Rzeczypospolitej Polskiej a Rządem Irlandii w sprawie unikania podwójnego opodatkowania i zapobiegania uchylaniu się od opodatkowania w zakresie podatków od dochodu (Dz. U z 1996 r. Nr 29, poz. 129) zyski osiągane przez osobę mającą miejsce zamieszkania lub siedzibę w Umawiającym się państwie (Irlandii) z przeniesienia tytułu własności majątku nieruchomego, o którym mowa w art. 6, a położonego w drugim Umawiającym się państwie (Polsce) mogą być opodatkowane w tym drugim Państwie (Polsce).

Dochody z przeniesienia własności udziałów (akcji) opodatkowane są tylko w państwie rezydencji podatkowej zbywcy (art. 13 ust. 5 ww. umowy).

Wobec tego dochód z tytułu zbycia akcji na polskiej giełdzie papierów wartościowych, za pośrednictwem biura maklerskiego podlega opodatkowaniu w Polsce.
Czyli interpretacja dokładnie przeciwna :)
Green
Obrazek
Obrazek

Adrianoforex
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Adrianoforex »

Za każdym razem niestety wygra państwo. :lol: :lol: :lol: Raz, że przepisy sa mało czytelne, dwa, że tzw. skarbówka ma tak szerokie uprawnienia interpretacyjne, że nawet długoletnia batalia sądowa na wielu poziomach instancyjnych niewiele daje. :mrgreen:

Ale każdy prawnik, który nie będzie chciał ciągnąć od ciebie kasy a tylko ci powiedzieć to co sądzi spyta się o jedno "biuro maklerskie z którego korzystasz przy zawieraniu transakcji giełdowych mieści się w Polsce, czy nie?" :evil: Transakcja de facto zawierana jest w Polsce, czy tego chcesz czy nie.
http://www.forexfactory.com/adrianoforex?__r=4502#79

Jak z 10.000 zł zrobić 50.000 zł w ciągu 12 miesięcy. Troszkę forex, troszkę giełda wszystko w ramach jednego konta. Start 2.01.2015 r.

Awatar użytkownika
andy11
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: andy11 »

czy nie lepiej zaplacic 19% i miec swiety spokoj...?
"...wyniki z przeszlosci wcale nie daja gwarancji zyskow w przyszlosci"...

ODPOWIEDZ