inwestowanie na GPW z Luksemburgu
inwestowanie na GPW z Luksemburgu
Witam,
Czy jeśli uzyskam rezydencje podatkową Luksemburgu bądź kraju w którym capital gain tax (podatek od zysków kapitałowych - belki) jest równy zero - to inwestując na GPW jako osoba fizyczna nie będę płacił żadnych podatków od zysków kapitałowych ? Czy ciągłe posiadanie obywatelstwa polski ma tu jakieś znaczenie?
Czy firmy inwestujące np. z Deleware z USA które mają CGT=0% również są zwolnione z polskiego podatku belki, jeśli obracją polskimi akcjami/kontraktami ?
Pozdrawiam
Czy jeśli uzyskam rezydencje podatkową Luksemburgu bądź kraju w którym capital gain tax (podatek od zysków kapitałowych - belki) jest równy zero - to inwestując na GPW jako osoba fizyczna nie będę płacił żadnych podatków od zysków kapitałowych ? Czy ciągłe posiadanie obywatelstwa polski ma tu jakieś znaczenie?
Czy firmy inwestujące np. z Deleware z USA które mają CGT=0% również są zwolnione z polskiego podatku belki, jeśli obracją polskimi akcjami/kontraktami ?
Pozdrawiam
Re: inwestowanie na GPW z Luksemburgu
Sugeruje uzyskać odpowiedzi na te pytania w kancelarii, która zajmuje się taką tematyką. Na pewno coś znajdziesz w sieci
Jak masz obcą rezydencję podatkową i spełniasz dodatkowe warunki to nie płacisz podatków w Polsce.
Te warunki to głównie: przebywanie ponad pół roku kalendarzowego w danym kraju i przeniesienie tam "ośrodka interesów życiowych" jak to nasz US nazywa ...
Te warunki to głównie: przebywanie ponad pół roku kalendarzowego w danym kraju i przeniesienie tam "ośrodka interesów życiowych" jak to nasz US nazywa ...
-
- Maniak
Luksemburg się niestety kończy. I to w szybkim tempie.
http://wyborcza.pl/1,75248,16924566,_Lu ... tkowe.html
http://www.bankier.pl/wiadomosc/Luxleak ... 63694.html
Izby Skarbowe dostały zalecenie z góry dot. kontroliw 2015. Zobaczysz, że Luksemburg będzie jednym z tematów prewodnich i wiele dowiemy się z prasy.
http://wyborcza.pl/1,75248,16924566,_Lu ... tkowe.html
http://www.bankier.pl/wiadomosc/Luxleak ... 63694.html
Izby Skarbowe dostały zalecenie z góry dot. kontroliw 2015. Zobaczysz, że Luksemburg będzie jednym z tematów prewodnich i wiele dowiemy się z prasy.

http://www.forexfactory.com/adrianoforex?__r=4502#79
Jak z 10.000 zł zrobić 50.000 zł w ciągu 12 miesięcy. Troszkę forex, troszkę giełda wszystko w ramach jednego konta. Start 2.01.2015 r.
Jak z 10.000 zł zrobić 50.000 zł w ciągu 12 miesięcy. Troszkę forex, troszkę giełda wszystko w ramach jednego konta. Start 2.01.2015 r.
chodzi mi strikte o podatek od zysków kapitałowych.
jeśli mam rezydencja podatkową w kraju w którym podatek = 0% to rozumiem ze rowniez od inwestycji na GPW nie place zadnych podatków? czy musze zaplacic, a potem mogę sobie je odliczyć zgodnie z klauzulami o podwojnym opodatkowaniu
jeśli mam rezydencja podatkową w kraju w którym podatek = 0% to rozumiem ze rowniez od inwestycji na GPW nie place zadnych podatków? czy musze zaplacic, a potem mogę sobie je odliczyć zgodnie z klauzulami o podwojnym opodatkowaniu
Hmmm ..... przyjrzałem się problemowi jeszcze raz. Jeśli spełniasz warunki (rezydencja, okres przebywania centrum) to podlegasz w Polsce tylko ograniczonemu obowiązkowi podatkowemu. Czyli płacisz w Polsce tylko podatek od dochodów osiągniętych na terenie naszego kraju.RaeMorris pisze:chodzi mi strikte o podatek od zysków kapitałowych.
No i teraz zachodzi pytanie czy dochody z GPW są osiągane na terenie naszego kraju czy nie ?
Jak się tak zastanowić ...to się obawiam, że niestety tak. Choć musisz dokładnie sprawdzić umowę o unikaniu podwójnego opodatkowania z konkretnym krajem. Ona powinna to regulować (choć te dochody mogą nie być wymienione wprost lecz opisane np. jako "inne" itd).
Oczywiście nawet jak już się wgłębisz w umowę to i tak może to nie być całkiem jasne.
Zobacz sobie tu:
http://www.pit.pl/1709_miejsca_opodatko ... e_8669.php
Izba skarbowa twierdzi, że w wypadku rezydencji w Irlandii taki dochód będzie opodatkowany.
To samo pytanie zdane przedstawicielowi ministerstwa finansów (pod koniec strony):
http://zielonalinia.gov.pl/Rozliczanie- ... nych-37910
i masz odpowiedź, że podatkowi nie podlega.
I bądź tu podatniku mądry !
Jedyne co jeszcze można poradzić: sprawdź dokładnie umowę UPO i tam szukać nadziei.
Ale obawiam się, że jednak podatek będzie należny. A jak już korzystałeś z naszego biura maklerskiego to posprzątane ....
ja tam znalazłem coś takiego:
"Monika Miedziak: Zgodnie z art. 13 ust. 5 polsko – irlandzkiej umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania dochody ze sprzedaży akcji na polskiej giełdzie papierów wartościowych przez osobę będącą rezydentem podatkowym w Irlandii, podlegają opodatkowaniu tylko w Irlandii."
"Monika Miedziak: Zgodnie z art. 13 ust. 5 polsko – irlandzkiej umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania dochody ze sprzedaży akcji na polskiej giełdzie papierów wartościowych przez osobę będącą rezydentem podatkowym w Irlandii, podlegają opodatkowaniu tylko w Irlandii."
No to zerknij jeszcze na wcześniejszy link a znajdziesz:RaeMorris pisze:ja tam znalazłem coś takiego:
Czyli interpretacja dokładnie przeciwnaJednakże, zgodnie z art. 13 ust. 1 umowy z dnia 13 listopada 1995 r. między Rządem Rzeczypospolitej Polskiej a Rządem Irlandii w sprawie unikania podwójnego opodatkowania i zapobiegania uchylaniu się od opodatkowania w zakresie podatków od dochodu (Dz. U z 1996 r. Nr 29, poz. 129) zyski osiągane przez osobę mającą miejsce zamieszkania lub siedzibę w Umawiającym się państwie (Irlandii) z przeniesienia tytułu własności majątku nieruchomego, o którym mowa w art. 6, a położonego w drugim Umawiającym się państwie (Polsce) mogą być opodatkowane w tym drugim Państwie (Polsce).
Dochody z przeniesienia własności udziałów (akcji) opodatkowane są tylko w państwie rezydencji podatkowej zbywcy (art. 13 ust. 5 ww. umowy).
Wobec tego dochód z tytułu zbycia akcji na polskiej giełdzie papierów wartościowych, za pośrednictwem biura maklerskiego podlega opodatkowaniu w Polsce.

-
- Maniak
Za każdym razem niestety wygra państwo.
Raz, że przepisy sa mało czytelne, dwa, że tzw. skarbówka ma tak szerokie uprawnienia interpretacyjne, że nawet długoletnia batalia sądowa na wielu poziomach instancyjnych niewiele daje.
Ale każdy prawnik, który nie będzie chciał ciągnąć od ciebie kasy a tylko ci powiedzieć to co sądzi spyta się o jedno "biuro maklerskie z którego korzystasz przy zawieraniu transakcji giełdowych mieści się w Polsce, czy nie?"
Transakcja de facto zawierana jest w Polsce, czy tego chcesz czy nie.

Ale każdy prawnik, który nie będzie chciał ciągnąć od ciebie kasy a tylko ci powiedzieć to co sądzi spyta się o jedno "biuro maklerskie z którego korzystasz przy zawieraniu transakcji giełdowych mieści się w Polsce, czy nie?"

http://www.forexfactory.com/adrianoforex?__r=4502#79
czy nie lepiej zaplacic 19% i miec swiety spokoj...?
"...wyniki z przeszlosci wcale nie daja gwarancji zyskow w przyszlosci"...