Forex a podatki..

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
m@rcin1508
Stały bywalec
Stały bywalec

Re: Forex a podatki..

Nieprzeczytany post autor: m@rcin1508 »

Być może pytanie już się pojawiło w tym wątku ale nie jestem w stanie przebrnąć przez tyle stron.
Co konkretnie można wliczyć w koszty uzyskania przychodu w to 19%?
Dokonując transakcji potrzebuje komputera, internetu, itp itd.
Gdzieś wyczytałem że można szkolenie wliczyć a nawet gazetę o tej tematyce(nie pamiętam która to)
Z góry dzięki :)

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

m@rcin1508 pisze:Być może pytanie już się pojawiło w tym wątku ale nie jestem w stanie przebrnąć przez tyle stron.
Co konkretnie można wliczyć w koszty uzyskania przychodu w to 19%?
Dokonując transakcji potrzebuje komputera, internetu, itp itd.
Gdzieś wyczytałem że można szkolenie wliczyć a nawet gazetę o tej tematyce(nie pamiętam która to)
Z góry dzięki :)
Źle wyczytałeś. Do kosztów uzyskania przychodu możesz co najwyżej wliczyć prowizje brokera, lub opłaty za prowadzenie rachunku brokerskiego (na fx zdarzają się rzadko).
Tu masz info:
http://www.sii.org.pl/6574/podatek-giel ... tml#ak6574
Green
Obrazek
Obrazek

enderius
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: enderius »

Spotkaliście się kiedyś z sytuacją gdy urząd skarbowy sprawiał problemy inwestorom podobnie jak robi to przedsiębiorcom ?
Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć.-Albert Einstein

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

enderius pisze:Spotkaliście się kiedyś z sytuacją gdy urząd skarbowy sprawiał problemy inwestorom podobnie jak robi to przedsiębiorcom ?
Nie, o ile zrobili wszystko poprawnie. Słyszałem tylko o przypadkach, gdzie inwestorzy byli wzywani do US na wyjaśnienie ale pokazanie zestawienia transakcji załatwiało sprawę.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

enderius
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: enderius »

raposo Czyli normalnie można korzystać z programu z Twojej strony i nikt się nie przyczepia ? ;) Ten program robi kompletny PIT i można dzięki niemu wydrukować listę transakcji przeliczoną już na PLN ? Dzięki za szybką odpowiedź .
Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć.-Albert Einstein

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nasz program wylicza należności na podstawie historii transakcji, które należy wprowadzić do PITu. Program jest darmowy ale jego pełna wersja dostępna jest tylko dla naszych klientów.
PIT należy wypełnić samemu ;).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

hank4
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: hank4 »

Witam
Mam pytanie o podatki. Jezeli inwestuje np.na zagranicznej giełdzie kontrakty,opsje itp. osiagam zysk to jaki podatek zapłace? Polski tzn.19% + podatek gdzie inwestowałem na innej giełdzie?

Pozdarwiam

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

hank4 pisze:Witam
Mam pytanie o podatki. Jezeli inwestuje np.na zagranicznej giełdzie kontrakty,opsje itp. osiagam zysk to jaki podatek zapłace? Polski tzn.19% + podatek gdzie inwestowałem na innej giełdzie?

Pozdarwiam
Nieważne gdzie inwestujesz. Ważne, gdzie jest Twoja rezydencja podatkowa. Jeśli płacisz podatki w Polsce to też tutaj odprowadzasz podatek od zysków kapitałowych.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

WojtexWay
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: WojtexWay »

raposo pisze:Nieważne gdzie inwestujesz.
Wręcz przeciwnie - to również jest ważne. Nie każde państwo ma podpisaną umowę o unikaniu podwójnego opodatkowania z polską, a te co mają należy rozpatrywać indywidualnie.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Chodziło mi bardziej o fakt nie miejsca przebywania, a to, w jakim kraju ma siedzibę firma w której zakładamy rachunek. Jak długo żyję nie spotkałem się z sytuacją, gdzie musimy płacić podatek w innym kraju od zysków na FX zamieszkując w Polsce.

Jeśli jest inaczej to najlepiej od razu byłoby wskazać kraje w których wygląda to inaczej.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

ODPOWIEDZ