Co konkretnie można wliczyć w koszty uzyskania przychodu w to 19%?
Dokonując transakcji potrzebuje komputera, internetu, itp itd.
Gdzieś wyczytałem że można szkolenie wliczyć a nawet gazetę o tej tematyce(nie pamiętam która to)
Z góry dzięki

Źle wyczytałeś. Do kosztów uzyskania przychodu możesz co najwyżej wliczyć prowizje brokera, lub opłaty za prowadzenie rachunku brokerskiego (na fx zdarzają się rzadko).m@rcin1508 pisze:Być może pytanie już się pojawiło w tym wątku ale nie jestem w stanie przebrnąć przez tyle stron.
Co konkretnie można wliczyć w koszty uzyskania przychodu w to 19%?
Dokonując transakcji potrzebuje komputera, internetu, itp itd.
Gdzieś wyczytałem że można szkolenie wliczyć a nawet gazetę o tej tematyce(nie pamiętam która to)
Z góry dzięki
Nie, o ile zrobili wszystko poprawnie. Słyszałem tylko o przypadkach, gdzie inwestorzy byli wzywani do US na wyjaśnienie ale pokazanie zestawienia transakcji załatwiało sprawę.enderius pisze:Spotkaliście się kiedyś z sytuacją gdy urząd skarbowy sprawiał problemy inwestorom podobnie jak robi to przedsiębiorcom ?
Nieważne gdzie inwestujesz. Ważne, gdzie jest Twoja rezydencja podatkowa. Jeśli płacisz podatki w Polsce to też tutaj odprowadzasz podatek od zysków kapitałowych.hank4 pisze:Witam
Mam pytanie o podatki. Jezeli inwestuje np.na zagranicznej giełdzie kontrakty,opsje itp. osiagam zysk to jaki podatek zapłace? Polski tzn.19% + podatek gdzie inwestowałem na innej giełdzie?
Pozdarwiam
Wręcz przeciwnie - to również jest ważne. Nie każde państwo ma podpisaną umowę o unikaniu podwójnego opodatkowania z polską, a te co mają należy rozpatrywać indywidualnie.raposo pisze:Nieważne gdzie inwestujesz.