Jak tak dalej pójdzie to Niemcy zaczną przyjeżdżać do Polski pracować. A co tam Anglia na to ? dalej się szykują do opuszczenia euro strefy w sumie dobry czas nastał. No i było by to bardzo w ich stylu. Ale też ich winić nie można raczej nie chcą iść na dno razem z eurokołchozem.cugan pisze:edek
DayTrading: Piątek 02.01.2015
Re: DayTrading: Piątek 02.01.2015
wizja ostateczna 

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
AIM FOR THE IMPOSSIBLE!
DavidFx pisze:wizja ostateczna
Przedstawione, poglądy, oceny i wnioski są wyrazem osobistych poglądów autora i nie mają charakteru rekomendacji autora.Wyłączną odpowiedzialność za decyzje inwestycyjne, podjęte i z wykorzystaniem wniosków w nich zawartych, ponosi inwestor.
Jeśli chodzi o Stany to nie bardzo widać sygnałów do oczekiwanej przez tak wielu głębszej korekty:
S&P tygodniowe
S&P tygodniowe
karnak tak z cieakwosci to Ty korzystasz z takich wykresow jak wstawiasz na screenach czy to tylko tak na potrzeby forum ? 

Myśleć i działać jak Goldman !
-
- Gaduła
Sobota wieczór, na żale się zebrało z "oczywistych" względów. Jak nie oczywistych to po %% analiza swojego życia forexowego, ale jakże młodego ! Ostatnio było sporo zysków, jednakże nadszedł podły czas, kiedy to straty coraz dotkliwsze. Stale byłem na plus do momentu ... do momentu wejścia w L na EUR/USD. To był błąd. Gram na mikro lotach i aktualnie na jakże "kochanym" Edku mam około -270pips. Modlę się, aby nastąpiła korekta chociaż do -200 pips i wtedy zamykam tę felerną pozycję i zaczynam odrabiać straty. Jednakże teraz wszystkie kroki muszą być dużo bardziej przemyślane bo wcześniej grałem na 0,01lot a teraz mój broker zwiększył minimalną ilość do 0,03 lot, a więc przy małej wpłacie do depo potencjalne straty mogą być w miarę dotkliwe. Chyba przechodzą aktualnie pierwszą lekcję istnienia na Forex, a więc wchodzenia w pozycję, które to są nieprzemyślane i są poparte gderaniem wszelkiego rodzaju analityków. Tak więc, stwierdzenie "Trend is your friend" staje się dla mnie coraz bardziej prawdziwe. Nie zawsze gra pod prąd jest opłacalna
Tak, z pewnościąKusus napisze, że stale o tym mówi
Przyznaje Ci w tej materii rację ! Aczkolwiek analizy Highend również są niejednokrotnie trafne i pozwalają na zajęcie dobrych pozycji. I wszystkiego dobrego w nowym roku wszystkim życzę ! Sporo pipsów !

Kazdy trend się kiedyś kończy. Dadas pisał, ze trend trwa wiecznie. Tak długo aż sie nie odwróci. I wtedy ten nowy trend tez trwa wiecznie. Itd. Szkoda, ze wcześniej (jakieś pół roku temu) nie dowiedziałem sie tak prostej rzeczy 
Jeśli grasz z trendem - zarabiasz. Jeśli zaczynasz tracić - robisz pauzę i obserwujesz czy aby trend sie nie odwraca. Ńie musisz codziennie i na sile zajmować pozycji. Czy ktoś do tego zmusza?
Jest sens łapać ryzykowne okazje jak L na edku od 1.20 czy S na usdpln od 3.60?. Czasami tak. Czasami nie. Raz sie uda,a dwa razy nie.mjesli pozycja z trendem przestaje zarabiać - to pauza. Po co próbować odwracać rynek? Jak sie trend odwróci to trader to zauważy i tez sie odwroci
rynek daje miliony okazji dziennie. Nawet jeśli L na edku od 1.20 okaże sie trafny i bedzie super okazja to co z tego?

Jeśli grasz z trendem - zarabiasz. Jeśli zaczynasz tracić - robisz pauzę i obserwujesz czy aby trend sie nie odwraca. Ńie musisz codziennie i na sile zajmować pozycji. Czy ktoś do tego zmusza?
Jest sens łapać ryzykowne okazje jak L na edku od 1.20 czy S na usdpln od 3.60?. Czasami tak. Czasami nie. Raz sie uda,a dwa razy nie.mjesli pozycja z trendem przestaje zarabiać - to pauza. Po co próbować odwracać rynek? Jak sie trend odwróci to trader to zauważy i tez sie odwroci

FB: highendforex - Tańczący z Wykresami
-
- Gaduła
Ja pomimo tego, iż jestem tutaj nowy to nauczyłem się przede wszystkim jednego. Otóż, jak wspominałem, gram na mikro lotach i jeśli zrobię dobrą transakcję, która dostarczy mi zysku ponad normę (a mam pewne minimum zyski dziennego) to wyłączam platformę i otwieram nowych pozycji. Dlaczego? Bo zazwyczaj pazerność doprowadza do tego, że druga pozycja, która przynosi zysk odwraca się w drugą stronę i zaczyna generować straty przez co po prostu zysk z pierwszej transakcji idzie w niepamięć. Szkoda, że dostrzegłem do dopiero po około 2 miesiącach tradowania (a może aż dopiero po dwóch?). I to co mnie na początku również doprowadzało do strat to złe dobieranie transakcji na parach. O co mi chodzi? A no o to, że otwierałem transakcje w których istniała pewna korelacja. Podaję teraz PRZYKŁAD : Otóż, otwierałem pozycję S na EUR/USD i S na USD/JPY . Jak widać jeśli dolar zaczynał się mocno umacniać do Edek szedł w dół, a więc był zysk, ale zarówno wtedy w S na Ujku traciłem. Nie wiem czemu aż tyle razy popełniałem takowe błędy, ale zazwyczaj w tak skorelowanych parach traciłem, ewentualnie na takich transakcjach w najlepszym przypadku wychodziłem na 0. Nie wiem po co tutaj to pisze, ale może akurat jakiś nowy trader, taki jak ja, to przeczyta i zrozumie swoje błędy przez które się traci. Od tego roku zaczynam grać zgodnie z ustalonym planem, a nie jak do tej pory "jak się mi zachciało". Zrozumiałem, że czasami lepiej stracić okazję do zajęcia pozycji niżeli stracić część depo (Ktoś tutaj na forum tak pisał, nie pamiętam dokładnie kto, przepraszam Cię autorze za to !:( )
@highend
Po czym poznasz, że trend się odwrócił?
Po czym poznasz, że trend się odwrócił?