VSA indicator journal

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
JAREK67
Maniak
Maniak

Re: VSA indicator journal

Nieprzeczytany post autor: JAREK67 »

Fx_boy pisze:
JAREK67 pisze: Sporo jest w tym prawdy niestety. Ale jeśli się bazuje w swych analizach VSA na wolumenie tikowym pierwszego lepszego brokera to pretensje o "niedziałanie" koncepcji można mieć tylko do siebie.
U mnie AM, wielu potwierdza, że mają dobre sygnały.
Jakie sygnały? Zastanów się co ty piszesz. Pomijając wszystkie inne sprawy akurat AM ze swoimi przerwami w kwotowaniach i lukami to już chyba na samym końcu wiarygodności pozostaje.
To co próbujecie rozkminić mogłoby mieć sensowne podstawy gdybyście mieli do czynienia z rzeczywistym wolumenem. Z tym jak wiadomo sprawa jest skomplikowana.
Można się podpierać wolumenem kontraktów CME i na niskich tf. szukać logicznych zależności między nim a zachowaniem ceny.
I wtedy dopiero się rozczarować, bo sprawa jest o wiele bardziej skomplikowana i jednym wskaźnikiem z pewnością się tego nie ogarnie.

drendriu
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: drendriu »

Fx_boy pisze:A tutaj jeszcze ciekawiej 4 "ordery" pod rząd ( i to różowe ) i cały czas w górę. Zatem pojedynczy znak zapewne nie ma siły.
Występowanie "orderka" odbieram jako coś w rodzaju akumulacji, po której nastąpi przejscie w przeciwną stronę. Trzy dni z tym się bawiłem i tak to mi się rzuciło w oczy, na pierwszy rzut oka. Wchodziłbym w taki układ gdy pojawiła by się świeca w przeciwnym kolorze do akumulacji, w stronę przeciwną do "orderków".

http://images66.fotosik.pl/443/fc5a301e0dc1929a.png

Fx_boy
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Fx_boy »

JAREK67 pisze: Jakie sygnały? Zastanów się co ty piszesz. Pomijając wszystkie inne sprawy akurat AM ze swoimi przerwami w kwotowaniach i lukami to już chyba na samym końcu wiarygodności pozostaje.
To co próbujecie rozkminić mogłoby mieć sensowne podstawy gdybyście mieli do czynienia z rzeczywistym wolumenem. Z tym jak wiadomo sprawa jest skomplikowana.
Można się podpierać wolumenem kontraktów CME i na niskich tf. szukać logicznych zależności między nim a zachowaniem ceny.
I wtedy dopiero się rozczarować, bo sprawa jest o wiele bardziej skomplikowana i jednym wskaźnikiem z pewnością się tego nie ogarnie.
.

W jednym z pierwszych postów podałeś link do dobrego dostawcy sygnałów :) - czytałem i zapewne skorzystam z tego, ale póki co chciałem poćwiczyć, bo nie do końca wiem, czy jest to dobra droga, albo czy w ogóle dla mnie :( .
1/. Czy którykolwiek broker ma te sygnały na tyle dobre, aby spróbować?,
2/. Jak można sprawdzić jakość sygnałów?.

Odnośnie ostatniego akapitu Twojej odpowiedzi, czy dobrze rozumiem?, taka pointa:
..."Ludwiku Dorn, Sabo nie idźcie tą drogą...czy jakoś tak :wink:
Występowanie "orderka" odbieram jako coś w rodzaju akumulacji, po której nastąpi przejscie w przeciwną stronę.
Ale to chyba wróżenie z fusów ? :wink:
Dziękuję i pozdrawiam.

JAREK67
Maniak
Maniak

Fx_boy pisze:
JAREK67 pisze: Jakie sygnały? Zastanów się co ty piszesz. Pomijając wszystkie inne sprawy akurat AM ze swoimi przerwami w kwotowaniach i lukami to już chyba na samym końcu wiarygodności pozostaje.
.

W jednym z pierwszych postów podałeś link do dobrego dostawcy sygnałów :) - czytałem i zapewne skorzystam z tego, ale póki co chciałem poćwiczyć, bo nie do końca wiem, czy jest to dobra droga, albo czy w ogóle dla mnie :( .
1/. Czy którykolwiek broker ma te sygnały na tyle dobre, aby spróbować?,
2/. Jak można sprawdzić jakość sygnałów?.

Odnośnie ostatniego akapitu Twojej odpowiedzi, czy dobrze rozumiem?, taka pointa:
..."Ludwiku Dorn, Sabo nie idźcie tą drogą...czy jakoś tak :wink:
Występowanie "orderka" odbieram jako coś w rodzaju akumulacji, po której nastąpi przejscie w przeciwną stronę.
Ale to chyba wróżenie z fusów ? :wink:
Ale przecież żaden broker nie daje sygnałów. :shock:

Fx_boy
Pasjonat
Pasjonat

JAREK67 pisze: Ale przecież żaden broker nie daje sygnałów. :shock:
To o jakich sygnałach jest mowa w 1-szym poście As28? a potem Twoja propozycja, aby wziąć te za 4$/m-c.
Obnażyłeś moją niewiedzę, ...ale głupi ten co nie pyta :wink:
Dziękuję i pozdrawiam.

JAREK67
Maniak
Maniak

Fx_boy pisze:
JAREK67 pisze: Ale przecież żaden broker nie daje sygnałów. :shock:
To o jakich sygnałach jest mowa w 1-szym poście As28? a potem Twoja propozycja, aby wziąć te za 4$/m-c.
Obnażyłeś moją niewiedzę, ...ale głupi ten co nie pyta :wink:
Chodzi o źródło danych wolumenu a nie o sygnały.
Na navi coś chyba o tym pisałem, ale więcej tu http://fx-forum.pl/viewtopic.php?p=7146#p7146

Fx_boy
Pasjonat
Pasjonat

JAREK67 pisze: Na navi coś chyba o tym pisałem, ale więcej tu http://fx-forum.pl/viewtopic.php?p=7146#p7146
Dzięki fest za stronę :) , a myślałem, że już wszystkie krajowe znam :wink: , odszukam też na FN.
Dziękuję i pozdrawiam.

drendriu
Pasjonat
Pasjonat

JAREK67 pisze:Chodzi o źródło danych wolumenu a nie o sygnały.
Na navi coś chyba o tym pisałem, ale więcej tu http://fx-forum.pl/viewtopic.php?p=7146#p7146
Jeżeli mogę to wrzucę też to, o czym mówi Henryk Woźniak z ForexTrader.pl na swoim Expresso, który ostatnio podejmował kwestię volumenu u różnych brokerów (stoi to w opozycji do tego co mówi Jarek):

http://www.forextrader.pl/portal/2014/1 ... ac-wykres/

Nie to żebym chciał kogolkolwiek do czegokolwiek przekonywać, niemniej słyszy się różne głosy odnośnie tego tematu ....

JAREK67
Maniak
Maniak

drendriu pisze:
JAREK67 pisze:Chodzi o źródło danych wolumenu a nie o sygnały.
Jeżeli mogę to wrzucę też to, o czym mówi Henryk Woźniak z ForexTrader.pl na swoim Expresso, który ostatnio podejmował kwestię volumenu u różnych brokerów (stoi to w opozycji do tego co mówi Jarek):

http://www.forextrader.pl/portal/2014/1 ... ac-wykres/

Nie to żebym chciał kogolkolwiek do czegokolwiek przekonywać, niemniej słyszy się różne głosy odnośnie tego tematu ....
drendriu.
Nie wiem, czy zwróciłeś uwagę, że w przytoczonym materiale pan Woźniak operuje na dużym tf. to znaczy na D1. Jest rzeczą jak najbardziej naturalną, że istnieje pewna konsekwentna zgodność między wolumenami tikowym i CME porównywanymi w takich przedziałach czasowych. Spróbuj tylko z tego skorzystać w swoim handlu. Kilka postów wyżej wasze rozważania dotyczyły wskazań wolumenu tikowego na tf M5, M15 itp. I tu się objawiają zasadnicze różnice między wol. tikowym i kontraktów walutowych. Nie będę się powtarzał ale pisałem o tym już na tym forum kilka razy (pisałem też o delcie). Załączałem screeny obrazujące te różnice. Pisałem też, że wg mnie VSA tak naprawdę działa na niskich tf. i może być efektywne przy skalpowaniu. Przy takim sposobie handlu wskazania wolumenu z CME potrafią dać naprawdę pewną przewagę na rynku. Na dużych tf. są one wg mnie mało przydatne ponieważ występują niejako " po fakcie."

drendriu
Pasjonat
Pasjonat

JAREK67 pisze: Nie wiem, czy zwróciłeś uwagę, że w przytoczonym materiale pan Woźniak operuje na dużym tf. to znaczy na D1. Jest rzeczą jak najbardziej naturalną, że istnieje pewna konsekwentna zgodność między wolumenami tikowym i CME porównywanymi w takich przedziałach czasowych. Spróbuj tylko z tego skorzystać w swoim handlu. Kilka postów wyżej wasze rozważania dotyczyły wskazań wolumenu tikowego na tf M5, M15 itp. I tu się objawiają zasadnicze różnice między wol. tikowym i kontraktów walutowych. Nie będę się powtarzał ale pisałem o tym już na tym forum kilka razy (pisałem też o delcie). Załączałem screeny obrazujące te różnice. Pisałem też, że wg mnie VSA tak naprawdę działa na niskich tf. i może być efektywne przy skalpowaniu. Przy takim sposobie handlu wskazania wolumenu z CME potrafią dać naprawdę pewną przewagę na rynku. Na dużych tf. są one wg mnie mało przydatne ponieważ występują niejako " po fakcie."
Jarek. Ja już ci mówiłem. Podstawą do zabawy w volumen jest sumowanie volumenów za swing. Póki co tylko ty masz takie narzędze i trzymasz go przy dupie, więc o solidnym zajeciu się tematami volumenowymi możemy tylko sobie pogadać. Chętnie chciałbym sobie posprawdzać jak twój sumator działał by z np. VSA indikatorem (może z jakimiś innymi jescze wskaźnikami, np. harmonikami), lecz czas mija a ja palcem w d.... mogę pogrzebać.

Wiesz jest nadzieja, bo może gdy teraz (wstępnie????) zakończyłeś przygodę z koleratorami zaczniesz wstawiać jakieś analizy odnośnie volumenu, bo jak na razie to tylko kisisz ten wskaźnik i nikt z niego nie ma pożytku .....

Zablokowany