Korelacja par

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
sgorn
Pasjonat
Pasjonat

Re: Korelacja par

Nieprzeczytany post autor: sgorn »

Jaro, powodzenia :)
Wicks reject areas and bodies explore them-MightyOne
Nie ważne czy miałeś rację czy nie,ważne jak dużo zarobiłeś posiadając rację i jak mało straciłeś, myląc się.

JAREK67
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: JAREK67 »

Na demo biorę zysk. Ostatnie "czekanie na więcej" źle się skończyło.

Obrazek

Na koncie real nadal trzymam.

JAREK67
Maniak
Maniak

Nie wiem jak ten MyFxBook liczy spadek depozytu.
Przez cały czas pokazywał 19 %, a od pewnego czasu 25 %. W okresie kiedy nastąpiła ta zmiana największa "pływająca" strata wynosiła ok 14 000 PLN czyli 14 % kwoty początkowej. Nie mam pojęcia skąd się wzięło te 25 % ? :?
Obrazek
хостинг картинок bmp

Obrazek
хостинг фотографий

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

MyFxbook spadek (chyba nadal) liczy od początkowej wpłaty.
Jest to o tyle mylące, że jeśli np. wpłacisz jakąś kwotę, zarobisz 1000% i z tej zarobionej kwoty stracisz np. 10% to myfxbook jako spadek pokaże Ci w okolicach 100% (coś takiego widać choćby w mojej stopce).
Green
Obrazek
Obrazek

JAREK67
Maniak
Maniak

green7 pisze:MyFxbook spadek (chyba nadal) liczy od początkowej wpłaty.
Jest to o tyle mylące, że jeśli np. wpłacisz jakąś kwotę, zarobisz 1000% i z tej zarobionej kwoty stracisz np. 10% to myfxbook jako spadek pokaże Ci w okolicach 100% (coś takiego widać choćby w mojej stopce).
Sęk w tym, że maksymalny spadek był na poziomie 19 kPLN. To by się zgadzało z tym poziomem spadku depozytu = 19 %.
Tylko skąd się nagle wzięło 25 ?

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

JAREK67 pisze:Tylko skąd się nagle wzięło 25 ?
Po pierwsze w zakładce drawdown nie widać nic :) Jak włączyć analizę custom - i cały zakres dat na koncie to dopiero coś się w drawdown pokazuje. Najwyraźniej jakaś niedorobione to jest ....

A co do pytania: chyba ten DD już nie jest liczony od depo początkowego.
Jak widzę u Ciebie w historii masz zamknięte ostatnio :
DE.30. Sell 1.88 z wynikiem -42747.28
i FRA.40 Buy 10.98 na -829.30

Jak sobie dodasz te 2 minusy i policzysz względem aktualnego depo to masz circe about 24%.
Jak byś się cofnął i obliczył jakie było depo przed ich zamknięciem to pewnie wyszło by właśnie te 25%.
Wychodzi na to, że liczy jednak DD od maksymalnego equity (czyli w zasadzie tak jak powinien).

Jedno co mi natomiast nie pasuje, to to, że aktualne balance, equity i maksymalne equity są takie same.
Wydaje mi się, że po zamknięciu FRA.40 Buy 10.52 equity było wyższe niż aktualnie i to powinno być maksem (i pewnie to względem niego wychodzi 25%).
Green
Obrazek
Obrazek

JAREK67
Maniak
Maniak

green7 pisze:
JAREK67 pisze:Tylko skąd się nagle wzięło 25 ?
Po pierwsze w zakładce drawdown nie widać nic :) Jak włączyć analizę custom - i cały zakres dat na koncie to dopiero coś się w drawdown pokazuje. Najwyraźniej jakaś niedorobione to jest ....

A co do pytania: chyba ten DD już nie jest liczony od depo początkowego.
Jak widzę u Ciebie w historii masz zamknięte ostatnio :
DE.30. Sell 1.88 z wynikiem -42747.28
i FRA.40 Buy 10.98 na -829.30

Jak sobie dodasz te 2 minusy i policzysz względem aktualnego depo to masz circe about 24%.
Jak byś się cofnął i obliczył jakie było depo przed ich zamknięciem to pewnie wyszło by właśnie te 25%.
Wychodzi na to, że liczy jednak DD od maksymalnego equity (czyli w zasadzie tak jak powinien).

Jedno co mi natomiast nie pasuje, to to, że aktualne balance, equity i maksymalne equity są takie same.
Wydaje mi się, że po zamknięciu FRA.40 Buy 10.52 equity było wyższe niż aktualnie i to powinno być maksem (i pewnie to względem niego wychodzi 25%).
To jest pewnie dokładnie ten moment. To zamknięcie dało 25,08 % DD. Czyli już wiemy, że nie liczy od początkowego depo.
Obrazek
хостинг изображений png
Przyadałoby się jakieś inne narzędzie do badania DD w takich strategiach, nazwijmy hedżujących.

kiker
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: kiker »

Zyski sie juz pojawiaja.Czekamy na nastepne.:)

Grzegorz314
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Grzegorz314 »

Korelacja par jest obszernym tematem. Istnieja już cale wskaźniki bazujące na tym, ale nie tylko na korelacji par miedzy sobą, ale tez korelacji walut W PARZE, czego wielu traderow jak widze nie bierze pod uwagę, a szkoda, bo to przydatna rzecz.
Osobiscie przez dlugi czas stosowałem i teraz nawet czasami zdarza mi się zerknąć na Currency Strenght Meter autorstwa Henry'ego Liu. Wiele osob krytykuje go za ten programik, pomijając reklamę, ale widziałem nie raz jak pokazal odpowiednie wartości. Widzialem i zarobiłem. Tak, jest zmienny i najlepiej wybierac ekstrema wartości wiadomo, ale jeśli mam placic 200 dolarów za cos, co tu mam bezpłatnie to dziekuje.

Ps. Watek o arbitrażu na trojkacie już nie istnieje :/
ScarFace pisze:Temat był już poruszany miedzy innymi tutaj http://forex-nawigator.biz/forum/super-hedge-t5773.html

Zajęcie pozycji na GBPJPY i CADJPY to nic innego jak zajęcie pozycji na GBP/CAD. Złudzenie pozornej korelacji par walutowych które wymieniłeś przez to rzuciło ci się w oczy bo na gbp/cad jest wąska konsola już od kilku lat.

JAREK67
Maniak
Maniak

No i wiozą mnie :(
Dax w perfidny sposób odjechał od CAC. To wszystko prawie od chwili kiedy zacząłem grać na realnym koncie. ;)
Chyba ktoś doniósł o tym Niemcom i mi taki numer wykręcili. Ciężko z tego teraz będzie wyjść obronną ręką.
Się zobaczy.
Obrazek

Faktem jest, że aż takie odejście miało miejsce po raz pierwszy od kiedy handluję tą metodą.

ODPOWIEDZ