Przerwa w działaniu ea

O jezykach programowania w platformach i nie tylko.
Awatar użytkownika
oiro
Pasjonat
Pasjonat

Przerwa w działaniu ea

Nieprzeczytany post autor: oiro »

Witam,
mam pewien problem z protekcją ea.
Mam problem zsytuacjem w której nasz komputer się nagle zawiesza i resetuję... Odpalam mt4 i strategie od początku i teraz zastanawiam się nad dwoma rzeczami:

1)jak najłatwiej sprawdzić czy jakieś zlecenie trwa czy nie już nie (zadziałał SL lub TP)? (proszę o radę jaki sposób według Was jest najlepszy - bo jest kilka opcji)

2)Ustawiając zlecenia przy OrderSend podaje mac (magic number) - po każdej transakcji zwiększam o 1, jeśli po awarii uruchomię ea to zacznę nadawać stare! magic - a to chyba może namieszać ? Jak zatem można odczytać ostatni użyty mac?

Z gory bardzo dziękuję za pomoc

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Pasjonat
Pasjonat

Re: Przerwa w działaniu ea

Nieprzeczytany post autor: MaRCHeW »

Witam :)
oiro pisze:Witam,
mam pewien problem z protekcją ea.
Mam problem zsytuacjem w której nasz komputer się nagle zawiesza i resetuję... Odpalam mt4 i strategie od początku i teraz zastanawiam się nad dwoma rzeczami:

1)jak najłatwiej sprawdzić czy jakieś zlecenie trwa czy nie już nie (zadziałał SL lub TP)? (proszę o radę jaki sposób według Was jest najlepszy - bo jest kilka opcji)

2)Ustawiając zlecenia przy OrderSend podaje mac (magic number) - po każdej transakcji zwiększam o 1, jeśli po awarii uruchomię ea to zacznę nadawać stare! magic - a to chyba może namieszać ? Jak zatem można odczytać ostatni użyty mac?

Z gory bardzo dziękuję za pomoc
Zapisuj wszystkie ustawienia oraz ich zmiany do pliku. Po ponownym uruchomieniu komputera możesz dać opcję czy EA ma czytać ustawienia z pliku czy brać defaultowe.
Dobrym rozwiązaniem też byłoby dodać możliwość ręcznego wprowadzania ustawień w razie gdyby przerwa w działaniu EA byłaby za długa i odczyt z pliku ostatnich ustawień nie wchodziłby w grę (ale to też zależy od specyfiki EA).

Pozdrawiam
Karol Marchewka

Awatar użytkownika
oiro
Pasjonat
Pasjonat

dziękuję też o tym myślałem - to dobre rozwiązanie (choć ma jedną wadę - otwarto trans, a mac się nie zapisał do pliku na skutek awarii - prawd. małe:))
Zastanawiam się czy nie ma jakiejś funkcji w mt4 która pokaże otwarte zlecenie i jego mac bo to rozwiązywałoby sprawę od razu bez mieszania w to plików? np poprzez OrderSelect?

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Pasjonat
Pasjonat

oiro pisze:Zastanawiam się czy nie ma jakiejś funkcji w mt4 która pokaże otwarte zlecenie i jego mac bo to rozwiązywałoby sprawę od razu bez mieszania w to plików? np poprzez OrderSelect?
Adres MAC masz przy kartach sieciowych :) Rozumiem, że chodzi Ci o Ticket number lub MAGIC number, w takim przypadku OrderSelect Ci wystarczy do pobrania tych danych.

Pozdrawiam
Karol Marchewka

Awatar użytkownika
oiro
Pasjonat
Pasjonat

:):) też mi się to tak skojarzyło - mogłem magic oznaczać np. 'mag':)

Móglbyś napisać jak w takim razie jak ustalić czy są otwarte pozycje i o jakim magic przy pomocy OrderSelect?
(odwrotnie znając magic to nie problem, ale jak w tym wypadku?)

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Pasjonat
Pasjonat

oiro pisze::):) też mi się to tak skojarzyło - mogłem magic oznaczać np. 'mag':)

Móglbyś napisać jak w takim razie jak ustalić czy są otwarte pozycje i o jakim magic przy pomocy OrderSelect?
(odwrotnie znając magic to nie problem, ale jak w tym wypadku?)
Taki przykładowy kodzik do testów.

Pozdrawiam
Karol Marchewka
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
oiro
Pasjonat
Pasjonat

dzięki, wczoraj jeszcze myślałem i mozna tak:

for(i=0;i<OrdersTotal();i++)
{
if(OrderSelect(i,SELECT_BY_POS,MODE_TRADES))
{
//jesli jakaś pozycja jest niezkonczona to się wykona
mag=OrderMagicNumber();
}
}

ODPOWIEDZ