Gra na dane makro

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
luktom
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: luktom »

Nie, to jest właśnie ryzyko gdy na danych - że możesz wylecieć na obu zleceniach, dlatego jak najszybciej zabezpieczaj zyski.
algotronic- zaawansowane rozwiązania dla traderów
Odwiedź naszą stronę WWW, aby poznać pełną ofertę

mbor112
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: mbor112 »

luktom czy mógł byś powiedzieć jakie zyski (pipsowe) masz z danych na miesiąc?
:)

Awatar użytkownika
luktom
Gaduła
Gaduła

Kilkadziesiąt pipsów, przy czym zaznaczę, że na real gram tylko na FEDzie i payrollsach, poza tym na real gram ostrożnie, zwłaszcza, że AM ostatnio mieli opóźnienia w realizacji zleceń.

Natomiast na demo to w tym tygodniu na danych High EA zarabiał 10-20 pipsów na publikację.

Reprezentatywne dane zamierzam zebrać w najbliższym czasie, bo zdradzę, że planuję publiczną betę mojego EA do gry na danych.

mbor112
Gaduła
Gaduła

Ok to czekam na twoje EA :) Jak chcesz to moge Ci pomóc... powiedz tylko jak :) Jeszcze mi tylko powiedzcie na jakim TF gracie ? Niby dużo ludzi gra na M1 ale na M5 to ładniej wygląda.

ra74
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: ra74 »

może się ktoś podzielić doświadczeniem jak wchodzą zlecenia oczekujące w xtb po publikacji danych ? przypuszczam że trzeba dać większy slippage ale ruch jeśli jest to na 50-90 pips więc może z 10 pipsów by starczyło ?

ogólnie napisałem sobie automat do wchodzenia, przetrenowałem na demo na payrolsach od początku roku i wyniki są dobre, w sumie za dobre żeby mogły być prawdziwe i że wcześniej nikt na to nie wpadł.

Z moim krótkich jak na razie statystyk wynika że ruch jeśli jest to najczęśniej 60-90 pips, extremum jest w ok 4 minucie lub później, trzeba dać trochę większe SL nawet mimo ostrego zjazdu. Ogólnie mamy kilka minut za zamknięcie pozycji w przypadku niezależnie czy był fałszywką czy nie. To tyle teori :roll: w najbliższym czasie przetrenuje w realu

Myślałem jeszcze o postawiniu 2 przecistawnych zleceń jako remedium na opóźnienia przy zleceniach oczekujących ale tu w przypadku fałszywego wybicia jesteśmy 2x w plecy, Co prawda chyba tylko 2x w tym roku była taka sytuacja więc może warto też zaryzkować

Awatar użytkownika
luktom
Gaduła
Gaduła

Kwestia jest taka, że XTB niekorzystnie zwiększa spread na publikacji, co jest nieco problematyczne, zwłaszcza w kontekście wchodzenia oczekującymi.

Z tego co pamiętam, na demo spreadu nie zwiększają, więc warunki są o niebo lepsze.

Natomiast metodę z przeciwstawnymi jak najbardziej polecam - sam obecnie z niej korzystam (+ oczekujące na drugi ogień).

Pozostaje jednak problem czasu realizacji oraz requote, czyli poczytaj wątek o XTB bo tam jest wszystko i nawet więcej na ten temat...

ra74
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: ra74 »

luktom pisze:Kwestia jest taka, że XTB niekorzystnie zwiększa spread na publikacji, co jest nieco problematyczne, zwłaszcza w kontekście wchodzenia oczekującymi.

Z tego co pamiętam, na demo spreadu nie zwiększają, więc warunki są o niebo lepsze.

Natomiast metodę z przeciwstawnymi jak najbardziej polecam - sam obecnie z niej korzystam (+ oczekujące na drugi ogień).

Pozostaje jednak problem czasu realizacji oraz requote, czyli poczytaj wątek o XTB bo tam jest wszystko i nawet więcej na ten temat...
tzn właśnie automat na 20 minut przed publikacją wchodzi mi ze zleceniami, z tego co czytałem to właśnie xtb realizuje zlecenia, a AD który nie zwiększa spreadu ma z tym kłopoty, ale ok poczytam jeszcze. Zleceń składam kilka na wypadek zmiany ceny w ciągu tych 20 minut więc zamknąć te najbliższe

mbor112
Gaduła
Gaduła

No to może troszke praktyki..... Jakie ustawienia proponujecie na jutro... ja proponuje odstęp 17 i SL około 20 Co wy na to??

Awatar użytkownika
luktom
Gaduła
Gaduła

20 minut przed publikacją?!
To przecież pół wieczności... 8)

Ja osobiście wchodzę na 20 sekund przed publikacją (AM mają ostatnio lekkie opóźnienia, więc wolę wejść nieco wcześniej), ale kilka osób z tego forum na 2-3 sekundy przed wchodzi i uważam to za najbardziej optymalne.

@mbor112:

Standardowo:
1. Wejście przeciwstawnymi, SL 20, TS 25
2. Wejście oczekującymi, odległość 35 , SL 25, TS 30

mbor112
Gaduła
Gaduła

Aha dzięki :) Ja dysponuje automacikiem któy otwiera albo oczekujące albo przeciwstawne, otworze oczekujące..... jedni polecają odstęp 7p i taki sam SL czy wg Ciebie nie jest to za mało ?

ODPOWIEDZ