Leonardo pisze:"Nigdy nie sugeruj się innymi, to ty masz być traderem i na tobie będzie spoczywać odpowiedzialność za twoje pieniądze,"
Taki mały żarcik napiszę : To dlaczego powinien słuchać Ciebie, mnie czy kogokolwiek np. w temacie od czego ma zacząć ?

Chodziło mi o zawieranie transakcji, założę się że każdy z nas na pewnym etapie swej drogi
szukał natchnienia co do ruchu ceny u kogoś innego

na ogół uchodzącego za kogoś dobrego.
Wiadome że w takich sytuacjach wszyscy chcą dobrze a wychodzi jak zwykle

Bo ktoś np. wyskoczył na BE czy mały plus a my nie wiedząc co ten ktoś miał na myśli trzymaliśmy
pozycję

Ja tak kiedyś miałem dawno temu ale było i wiem że nie warto
Od czego zacząć się pyta

no to podałem PA z S/D ZL S/R, bo to jak by nie patrzeć ważne kwestie są
jeśli na technice operujemy. Znając to i wiele innych łatwiej mu będzie zbudować własny system,
bez którego jak to kolega wyżej napisał może tylko walić na oślep lżejszym lub cięższym kalibrem.
Pic na wodę, fotomontaż a przede wszystkim strata czasu.
Tak czy siak im więcej technik / systemów znasz tym bardziej świadomy jesteś gdzie cię mogą wycyckać

Psychologia jest bardzo ważna, pewne zachowania się powtarzają i na tym trzeba bazować.
Naszym zadaniem jest zwiększać prawdopodobieństwo, stworzyć dobry system i wygrać statystyką.
Droga ciężka i raczej długa u mnie już mierzona w latach

pełna licznych upadków, na początku
generalnie mało boli bo odbijamy się jak piłka ale wraz z czasem sytuacja się odwraca i jest
coraz ciężej.
To co napisałem podpieram własnym doświadczeniem i niczym więcej

Nikt z nas nie zna autora i tylko on wie co mu odpowiada a co nie, jak nie wie jeszcze to musi to odkryć,
jak będzie odpowiednio długo i ciężko szukał to albo mu się uda albo da sobie spokój.
Znam gości co po 4-6 latach z pewnym minusem na depo poddają się, bo kto się w to bawi to wie że na
początku jest cholernie ciężko.
Ja np. podczas tych trzech lat poszukiwań, nauki itd. itp. miałem okres że z logicznego punktu widzenia
lepiej było by odpuścić

ale serduch nie pozwolił
Może być całkiem inaczej ale wiedz że jeśli po kilku latach nauki pomyślisz sobie że jesteś
idiotą że w ogóle tyle czasu na to poświeciłeś, to nie będziesz jedyną osobą która tak myślała
A później jak mimo wszystko się nie poddasz to będzie lajtowo

jedno MC w tą czy tą żadna różnica

A do całej sprawy trzeba podejść jak najbardziej poważnie, jak najdłużej zostać na demo

to
będzie korzystne przede wszystkim dla portfela
Pozdrawiam,
Leo