Forex a podatki..
[ciach - głupie pytanie. znalazłem odpowiedź]
w sumie wolałbym płacić rocznie tego pita, tylko się pochlastam, jeśli będę musiał każdą transakcję przeliczać na złotówki po kursie z danego dnia...
Dodano po 5 godzinach 12 minutach:
mam inne pytanie i to poważne.
z tego, co wyczytałem, to mamy przeliczać wartość transakcji na kurs średni banku, z którego korzystamy, a jeśli ten stosuje kilka kursów, mamy odnieść się do kursów średnich NBP.
to co w przypadku, jeśli np. mam konto walutowe eur w jednym banku i z niego i na niego przepływają pieniądze (między mną a brokerem), a konto w pln mam w innym banku i swoje aktywa z konta w eur przelewam (po przewalutowaniu) na rachunek w pln.
wartość przychodu mam obliczyć w momencie zakonczenia transakcji (na Forex) po kursie nbp, kursie banku nr 1 czy banku nr 2, czy też wpisać mam kwotę po przewalutowaniu wtrakcie przelewu na rachunek polski?
mam problem
w sumie wolałbym płacić rocznie tego pita, tylko się pochlastam, jeśli będę musiał każdą transakcję przeliczać na złotówki po kursie z danego dnia...
Dodano po 5 godzinach 12 minutach:
mam inne pytanie i to poważne.
z tego, co wyczytałem, to mamy przeliczać wartość transakcji na kurs średni banku, z którego korzystamy, a jeśli ten stosuje kilka kursów, mamy odnieść się do kursów średnich NBP.
to co w przypadku, jeśli np. mam konto walutowe eur w jednym banku i z niego i na niego przepływają pieniądze (między mną a brokerem), a konto w pln mam w innym banku i swoje aktywa z konta w eur przelewam (po przewalutowaniu) na rachunek w pln.
wartość przychodu mam obliczyć w momencie zakonczenia transakcji (na Forex) po kursie nbp, kursie banku nr 1 czy banku nr 2, czy też wpisać mam kwotę po przewalutowaniu wtrakcie przelewu na rachunek polski?
mam problem
- psztymuclus
- Bywalec
A co jeśliby w ogóle wyprowadzić się gdzieś na Bahama (lub gdzieś gdzie nie płaci się podatku od Forexu), zameldować tam, założyć konto w tamtejszym banku, wyrobić NIP i mieszkać tam przez cały rok handlując na Forexie?
Wtedy z polskim US nie powinnismy mieć żadnej styczności.
Po prostu ulokować się na stałe w takim kraju, gdzie całość zarobionych na forexie zysków jest nasza
Co wy na to??
Po prostu ulokować się na stałe w takim kraju, gdzie całość zarobionych na forexie zysków jest nasza
Co wy na to??

Kto cały dzień pracuje, nie ma czasu zarabiać pieniędzy
pomysł bardzo dobrypsztymuclus pisze:A co jeśliby w ogóle wyprowadzić się gdzieś na Bahama (lub gdzieś gdzie nie płaci się podatku od Forexu), zameldować tam, założyć konto w tamtejszym banku, wyrobić NIP i mieszkać tam przez cały rok handlując na Forexie?
Co wy na to??

ja bym wprowadził jeszcze upgrade a mianowicie: podatki płacić w kraju gdzie tego podatku nie ma ale mieszkać gdzie indziej np w Polsce .. tylko czy to zgodnie z prawem możliwe? ..
.. mam skłonności do przyjemności ..
1. Oki, ja w sumie nie mieszkam w Polsce tylko w UK do ojczyzny wpadam 2 razy w roku może na 8 dni w sumie, co wtedy z moimi podatkami, dodam ze przelewy chce wykonywać z AM wprost na moje konto bankowe w UK i odwrotnie.radoslawz pisze:Nie ma możliwości nie płacenie podatku w Polsce, jeżeli żyjesz tu przynajmniej 183 dni, a gdzie jest broker i co robi to sobie możesz wsadzić do dziury w piachu i zakopać.
2.Drugie pytanie dotyczące podatków, wyczytałem gdzieś ze AM nie zgłasza traderów do US , to my sami sie rozliczamy, a jeżeli będziemy przelewać nawet na konto w Polsce sumy do 10 tys PLN to bank tego nie musi zgłaszać i urząd skarbowy ma małe prawdopodobieństwo wykrycia tego.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Nigdy nie prowadź dyskusji z debilem - najpierw sprowadzi Cię na swój poziom, następnie pokona doświadczeniem.
Nigdy nie prowadź dyskusji z debilem - najpierw sprowadzi Cię na swój poziom, następnie pokona doświadczeniem.
Czy osoba fizyczna może rozliczać koszty uzyskania przychodu, czy tylko ewentualne straty w PIT-8C??
Chodzi o takie koszta jak:
- zakup sprzętu do tradowania
- odsetki od ewentualnych kredytów
- prowizje brokera
rtc..
Chodzi o takie koszta jak:
- zakup sprzętu do tradowania
- odsetki od ewentualnych kredytów
- prowizje brokera
rtc..
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..
Nie widziałem że bank wysyła do US takie informacje, przecież przelewów jest dziesiątki tysięcy dziennie (może i setki) , myślałem ze tylko wtedy gdy chodzi o grubszą kasę US dostaje info.ww pisze: teraz wypłacaj sobie co tydzień po 2000$. bank profilaktycznie wyśle info do US, bo woli mieć swój tyłek kryty, gdyby wyszło na jaw że masz taki dochód to bekliby razem z Tobą. a tak wysyłają info do US, a ten zwykle wtedy sobie ot tak sprawdza. i udowodnij, że nie jesteś wielbłądem.
Ciekawe czy jak bym przelewał do Barclays'a na wyspy ( z AM w Polsce) to czy on też będzie wysyła info do naszego US ( w co raczej wątpię) czy raczej do Angielskiej "skarbówki".
Niedawno gdzieś, nawet chyba na tym forum był link w którym wyczytałem że sporo Banków w Anglii dołączyło do programu mający na celu namierzenie nieopodatkowanych dochodów z giełdy itp
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Banki przekażą urzędnikom dane podatników
(Gazeta Prawna/13.08.2008, godz. 06:00)
Organy kontroli skarbowej będą mogły żądać od banków i SKOK przedstawienia informacji o przepływach na rachunkach, o pożyczkach i kredytach przedsiębiorców.
Ministerstwo Finansów opublikowało projekt nowelizacji ustawy o kontroli skarbowej, który ma m.in. rozwiać wątpliwości interpretacyjne dotyczące procedury postępowania kontrolnego oraz uprościć proces kontroli i audytu środków pochodzących z Unii Europejskiej. Projekt dostosowuje także przepisy do wyroku Trybunału Konstytucyjnego (sygn. akt K 8/04).
Jedną z istotnych zmian dla podatników, w tym dla przedsiębiorców, jest wprowadzenie przepisów, które nakazują bankom oraz SKOK podawanie informacji o przepływach na rachunkach bankowych, o wysokości pożyczek i kredytów. Dostęp do takich informacji ma szczególne znaczenie dla skuteczności zwalczania naruszeń prawa polegających na zaniżaniu podstaw opodatkowania i nieujawniania źródeł przychodów i majątku.
Ponadto informacje o kontrolowanym będą zobowiązane przekazywać zakłady ubezpieczeń i towarzystwa emerytalne, a pracownicy jednostek organizacyjnych kontroli skarbowej będą uprawnieni do tzw. kontroli krzyżowych, czyli będą mogli żądać od kontrahentów kontrolowanego, aby przedstawili dokumenty.
Projekt nowelizacji przewiduje również uproszczenie kontroli i audytu środków unijnych. Audyty systemów zarządzania i kontroli oraz wydatków z programów UE będą przeprowadzały urzędy kontroli skarbowej. Co więcej, audyt będą mogli wykonywać również inspektorzy i pracownicy urzędów kontroli skarbowej. Ponadto kontroli będą podlegały także dotacje oraz wszystkie środki publiczne, w tym podmioty o kapitale mieszanym (państwowym i prywatnym).
* 5 lat ma na kontrolę organ podatkowy w zakresie zobowiązań podatkowych
Łukasz Zalewski
(Gazeta Prawna/13.08.2008, godz. 06:00)
Organy kontroli skarbowej będą mogły żądać od banków i SKOK przedstawienia informacji o przepływach na rachunkach, o pożyczkach i kredytach przedsiębiorców.
Ministerstwo Finansów opublikowało projekt nowelizacji ustawy o kontroli skarbowej, który ma m.in. rozwiać wątpliwości interpretacyjne dotyczące procedury postępowania kontrolnego oraz uprościć proces kontroli i audytu środków pochodzących z Unii Europejskiej. Projekt dostosowuje także przepisy do wyroku Trybunału Konstytucyjnego (sygn. akt K 8/04).
Jedną z istotnych zmian dla podatników, w tym dla przedsiębiorców, jest wprowadzenie przepisów, które nakazują bankom oraz SKOK podawanie informacji o przepływach na rachunkach bankowych, o wysokości pożyczek i kredytów. Dostęp do takich informacji ma szczególne znaczenie dla skuteczności zwalczania naruszeń prawa polegających na zaniżaniu podstaw opodatkowania i nieujawniania źródeł przychodów i majątku.
Ponadto informacje o kontrolowanym będą zobowiązane przekazywać zakłady ubezpieczeń i towarzystwa emerytalne, a pracownicy jednostek organizacyjnych kontroli skarbowej będą uprawnieni do tzw. kontroli krzyżowych, czyli będą mogli żądać od kontrahentów kontrolowanego, aby przedstawili dokumenty.
Projekt nowelizacji przewiduje również uproszczenie kontroli i audytu środków unijnych. Audyty systemów zarządzania i kontroli oraz wydatków z programów UE będą przeprowadzały urzędy kontroli skarbowej. Co więcej, audyt będą mogli wykonywać również inspektorzy i pracownicy urzędów kontroli skarbowej. Ponadto kontroli będą podlegały także dotacje oraz wszystkie środki publiczne, w tym podmioty o kapitale mieszanym (państwowym i prywatnym).
* 5 lat ma na kontrolę organ podatkowy w zakresie zobowiązań podatkowych
Łukasz Zalewski
Zajmij dobrą pozycję.
Witam,
Mam konto w Stanach (Bank of America) i tak sie zastanawiam, czy jesli na nie przelewalbym kase od zagranicznego brokera, a nastepnie ta kase wyplacal z bankomatu w Polsce, to chyba US nie ma jak tego namierzyc? Bank of America ma jako eurpoejskiego partnera Deutsche Bank i wyplaty z bankomatow DB sa bezplatne.
Oczywiscie metoda dobra tylko do pewnego poziomu zarobkow z Forex...
Mam konto w Stanach (Bank of America) i tak sie zastanawiam, czy jesli na nie przelewalbym kase od zagranicznego brokera, a nastepnie ta kase wyplacal z bankomatu w Polsce, to chyba US nie ma jak tego namierzyc? Bank of America ma jako eurpoejskiego partnera Deutsche Bank i wyplaty z bankomatow DB sa bezplatne.
Oczywiscie metoda dobra tylko do pewnego poziomu zarobkow z Forex...