Forex a podatki..

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
radoslawz
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: radoslawz »

Nie ma możliwości nie płacenie podatku w Polsce, jeżeli żyjesz tu przynajmniej 183 dni, a gdzie jest broker i co robi to sobie możesz wsadzić do dziury w piachu i zakopać.
:).........:);)

Awatar użytkownika
bartic
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: bartic »

[ciach - głupie pytanie. znalazłem odpowiedź]

w sumie wolałbym płacić rocznie tego pita, tylko się pochlastam, jeśli będę musiał każdą transakcję przeliczać na złotówki po kursie z danego dnia...

Dodano po 5 godzinach 12 minutach:

mam inne pytanie i to poważne.

z tego, co wyczytałem, to mamy przeliczać wartość transakcji na kurs średni banku, z którego korzystamy, a jeśli ten stosuje kilka kursów, mamy odnieść się do kursów średnich NBP.

to co w przypadku, jeśli np. mam konto walutowe eur w jednym banku i z niego i na niego przepływają pieniądze (między mną a brokerem), a konto w pln mam w innym banku i swoje aktywa z konta w eur przelewam (po przewalutowaniu) na rachunek w pln.

wartość przychodu mam obliczyć w momencie zakonczenia transakcji (na Forex) po kursie nbp, kursie banku nr 1 czy banku nr 2, czy też wpisać mam kwotę po przewalutowaniu wtrakcie przelewu na rachunek polski?

mam problem

Awatar użytkownika
psztymuclus
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: psztymuclus »

A co jeśliby w ogóle wyprowadzić się gdzieś na Bahama (lub gdzieś gdzie nie płaci się podatku od Forexu), zameldować tam, założyć konto w tamtejszym banku, wyrobić NIP i mieszkać tam przez cały rok handlując na Forexie?
Wtedy z polskim US nie powinnismy mieć żadnej styczności.
Po prostu ulokować się na stałe w takim kraju, gdzie całość zarobionych na forexie zysków jest nasza
Co wy na to?? :)
Kto cały dzień pracuje, nie ma czasu zarabiać pieniędzy

ktos
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: ktos »

psztymuclus zmieniać kraj zamieszkania, znajomych, brać rodzinę ze sobą, lub ją porzucić tylko po to żeby nie płacić 19% od zysku? chyba trochę przesadzasz...
ech...

Awatar użytkownika
hiptrip
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: hiptrip »

psztymuclus pisze:A co jeśliby w ogóle wyprowadzić się gdzieś na Bahama (lub gdzieś gdzie nie płaci się podatku od Forexu), zameldować tam, założyć konto w tamtejszym banku, wyrobić NIP i mieszkać tam przez cały rok handlując na Forexie?
Wtedy z polskim US nie powinnismy mieć żadnej styczności.
Po prostu ulokować się na stałe w takim kraju, gdzie całość zarobionych na forexie zysków jest nasza
Co wy na to?? :)
pomysł bardzo dobry :)

ja bym wprowadził jeszcze upgrade a mianowicie: podatki płacić w kraju gdzie tego podatku nie ma ale mieszkać gdzie indziej np w Polsce .. tylko czy to zgodnie z prawem możliwe? ..
.. mam skłonności do przyjemności ..

Awatar użytkownika
Eko
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Eko »

radoslawz pisze:Nie ma możliwości nie płacenie podatku w Polsce, jeżeli żyjesz tu przynajmniej 183 dni, a gdzie jest broker i co robi to sobie możesz wsadzić do dziury w piachu i zakopać.
1. Oki, ja w sumie nie mieszkam w Polsce tylko w UK do ojczyzny wpadam 2 razy w roku może na 8 dni w sumie, co wtedy z moimi podatkami, dodam ze przelewy chce wykonywać z AM wprost na moje konto bankowe w UK i odwrotnie.

2.Drugie pytanie dotyczące podatków, wyczytałem gdzieś ze AM nie zgłasza traderów do US , to my sami sie rozliczamy, a jeżeli będziemy przelewać nawet na konto w Polsce sumy do 10 tys PLN to bank tego nie musi zgłaszać i urząd skarbowy ma małe prawdopodobieństwo wykrycia tego.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Nigdy nie prowadź dyskusji z debilem - najpierw sprowadzi Cię na swój poziom, następnie pokona doświadczeniem.

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Tig3r »

Czy osoba fizyczna może rozliczać koszty uzyskania przychodu, czy tylko ewentualne straty w PIT-8C??

Chodzi o takie koszta jak:
- zakup sprzętu do tradowania
- odsetki od ewentualnych kredytów
- prowizje brokera
rtc..
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

Awatar użytkownika
Eko
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Eko »

ww pisze: teraz wypłacaj sobie co tydzień po 2000$. bank profilaktycznie wyśle info do US, bo woli mieć swój tyłek kryty, gdyby wyszło na jaw że masz taki dochód to bekliby razem z Tobą. a tak wysyłają info do US, a ten zwykle wtedy sobie ot tak sprawdza. i udowodnij, że nie jesteś wielbłądem.
Nie widziałem że bank wysyła do US takie informacje, przecież przelewów jest dziesiątki tysięcy dziennie (może i setki) , myślałem ze tylko wtedy gdy chodzi o grubszą kasę US dostaje info.

Ciekawe czy jak bym przelewał do Barclays'a na wyspy ( z AM w Polsce) to czy on też będzie wysyła info do naszego US ( w co raczej wątpię) czy raczej do Angielskiej "skarbówki".

Niedawno gdzieś, nawet chyba na tym forum był link w którym wyczytałem że sporo Banków w Anglii dołączyło do programu mający na celu namierzenie nieopodatkowanych dochodów z giełdy itp
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Nigdy nie prowadź dyskusji z debilem - najpierw sprowadzi Cię na swój poziom, następnie pokona doświadczeniem.

spekul
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: spekul »

Banki przekażą urzędnikom dane podatników
(Gazeta Prawna/13.08.2008, godz. 06:00)
Organy kontroli skarbowej będą mogły żądać od banków i SKOK przedstawienia informacji o przepływach na rachunkach, o pożyczkach i kredytach przedsiębiorców.

Ministerstwo Finansów opublikowało projekt nowelizacji ustawy o kontroli skarbowej, który ma m.in. rozwiać wątpliwości interpretacyjne dotyczące procedury postępowania kontrolnego oraz uprościć proces kontroli i audytu środków pochodzących z Unii Europejskiej. Projekt dostosowuje także przepisy do wyroku Trybunału Konstytucyjnego (sygn. akt K 8/04).

Jedną z istotnych zmian dla podatników, w tym dla przedsiębiorców, jest wprowadzenie przepisów, które nakazują bankom oraz SKOK podawanie informacji o przepływach na rachunkach bankowych, o wysokości pożyczek i kredytów. Dostęp do takich informacji ma szczególne znaczenie dla skuteczności zwalczania naruszeń prawa polegających na zaniżaniu podstaw opodatkowania i nieujawniania źródeł przychodów i majątku.

Ponadto informacje o kontrolowanym będą zobowiązane przekazywać zakłady ubezpieczeń i towarzystwa emerytalne, a pracownicy jednostek organizacyjnych kontroli skarbowej będą uprawnieni do tzw. kontroli krzyżowych, czyli będą mogli żądać od kontrahentów kontrolowanego, aby przedstawili dokumenty.

Projekt nowelizacji przewiduje również uproszczenie kontroli i audytu środków unijnych. Audyty systemów zarządzania i kontroli oraz wydatków z programów UE będą przeprowadzały urzędy kontroli skarbowej. Co więcej, audyt będą mogli wykonywać również inspektorzy i pracownicy urzędów kontroli skarbowej. Ponadto kontroli będą podlegały także dotacje oraz wszystkie środki publiczne, w tym podmioty o kapitale mieszanym (państwowym i prywatnym).

* 5 lat ma na kontrolę organ podatkowy w zakresie zobowiązań podatkowych

Łukasz Zalewski
Zajmij dobrą pozycję.

Awatar użytkownika
Jacas
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Jacas »

Witam,

Mam konto w Stanach (Bank of America) i tak sie zastanawiam, czy jesli na nie przelewalbym kase od zagranicznego brokera, a nastepnie ta kase wyplacal z bankomatu w Polsce, to chyba US nie ma jak tego namierzyc? Bank of America ma jako eurpoejskiego partnera Deutsche Bank i wyplaty z bankomatow DB sa bezplatne.
Oczywiscie metoda dobra tylko do pewnego poziomu zarobkow z Forex...

ODPOWIEDZ