Przeanalizowalem to co powiedziales i musze z przykroscia przyznac Ci racje. Wybralem tak na pale te srednie bo pasowaly do historii.oloxolo pisze:
Problemem nie jest "ze poprzedni system nie dziala", ale to, że nie do końca go rozumiesz. Dlaczego średnie 20 i 80, a nie np: 25, 70? Czy sprawdziłeś czy ten układ średnich daje na tyle wiarogodne sygnały aby uzyskać choćby małą przewagę nad rynkiem? Ile wiarygodnych a ile fałszywych? Bo w końcu na ich podstawie podejmujesz decyzje o zawarciu tranzakcji. Może mała zmiana wartości średnich podniosła by skuteczność, dawała więcej wiarygodnych sygnałów albo wyeliminowała część fałszywych. Wtedy możesz powiedzieć: tak ten układ średnich jest najlepszy dla mnie, daje na tyle wiarygodne sygnały, że jestem w stanie zarabiać. Podobnie SL dlaczego 2xATR a nie 2,5xATR a może 1xATR czy 10pips a nie 11? Może SL 1xATR nie wpłyneło by na skuteczność a zmniejszyło straty? Podobnie TP. Te wszystkie elementy trzeba przeanalizować i dopiero wtedy możesz powiedzieć "system nie dziala"
Pozdrawiam
Natomiast przegladajac swoje stare szablony natrafilem na zakurzony ale jakze poczciwy NLA z tunelem 50. Kiedys dawno temu gralem nim i mi nawet wychodzilo. Pytanie czemu go wtedy porzucilem? Nie jestem teraz w stanie odpowiedziec. Natomiast z szablonu tego zostawilem tylko i wylacznie tunel i zasady moje z poprzedniego systemu. Cena musi "zresetowac" sie poprzez zamkniecie w kanale a nastepnie gdy z niego wyjdzie i zamknie sie na zewnatrz skladam zlecenie na otwarcie nowej swiecy.
Pod uwage biore trzy TF. M15 na tym gram, H1 i H4. Jako ze wieksze to dla mnie wiecznosc. Poza tym na H4 i tak mam poglad kilku tygodni wiec jest git.
Zmienilem rowniez poziomy SL i TP. Ten pierwszy leci nad ostatni szczyt/pod dolek a TP przed najblizszym szczytem/dolkiem z H1 lub H4. ( w zaleznosci jak to wyglada) Staram sie w ten sposob miec R:R jakies 1:3 czy nawet 1:4.
PS
Co ma wsobie takiego magicznego MA50 ze cena ja tak respektuje?