To zalezy jak sie do tego podejdzie. Mi np NLP pomaga dostrzec jak rowniez zminiac niektore swoje zachowania. Bardziej traktuje to jako narzedzie w samorozwoju niz magiczne hokus-pokus.signal pisze:Według moich obserwacji NLP to zbiór bajek, które spłycają człowieka.
Same srednie jako takie sa w sobie logiczne. Zakladajac ze rynek bedzie dalej podazal w ta sama strone wydaje mi sie bardziej prawdopodobne niz ze nagle sie odwroci. One maj wskazac kierunek gry.signal pisze:
Jesteś pewny, że Twój system jest logiczny? Ja mam wątpliwości:
Kupowanie (w analogicznie - sprzedawanie) gdy cena jest powyżej średniej nie jest logiczne. Gdy coś jest droższe niż zwykle, to się to sprzedaje. Druga sprawa to:Wejscie Long:
EMA 20 nad 80
Swieca zamyka sie nad EMA 20
Wejscie Short:
EMA20 pod 80
Cena zamyka sie pod EMA 20
Dlaczego akurat takie wartości? Dlaczego nie bierzesz pod uwagę "sztywnych" poziomów, jak wsparcia i opory?SL=2xATR
TP=2xSL.
A jesli cena zamyka sie pod/nad srednia dla mnie jest to logiczne ze zweryfikowala czy raczej ustabilizowala sie po jakims wiekszym odchyleniu (korekta ruchu) i idzie dalej poprzednim kierunkiem. Zauwaz ze celem mojej gry jest podazanie z trendem a nie lapanie dolkow i gorek. Poki co trend mi wyznaczaja srednie.
Co do SL i TP to chcialem by system mial R:R 1:2 Ale widze ze sztywne trzymanie sie tego nie zawsze przynosi korzysc. Bo rzeczywiscie mozna leciec z pradem do pierszego S/R i tez bedzie git. Jeszcze sie bede nad tym zastanawial.