Zostaje skutecznym traderem - eksperyment psychologiczny

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
arrain
Gaduła
Gaduła

Re: Zostaje skutecznym traderem - eksperyment psychologiczny

Nieprzeczytany post autor: arrain »

signal pisze:Według moich obserwacji NLP to zbiór bajek, które spłycają człowieka.
To zalezy jak sie do tego podejdzie. Mi np NLP pomaga dostrzec jak rowniez zminiac niektore swoje zachowania. Bardziej traktuje to jako narzedzie w samorozwoju niz magiczne hokus-pokus.
signal pisze:
Jesteś pewny, że Twój system jest logiczny? Ja mam wątpliwości:
Wejscie Long:
EMA 20 nad 80
Swieca zamyka sie nad EMA 20
Wejscie Short:
EMA20 pod 80
Cena zamyka sie pod EMA 20
Kupowanie (w analogicznie - sprzedawanie) gdy cena jest powyżej średniej nie jest logiczne. Gdy coś jest droższe niż zwykle, to się to sprzedaje. Druga sprawa to:
SL=2xATR
TP=2xSL.
Dlaczego akurat takie wartości? Dlaczego nie bierzesz pod uwagę "sztywnych" poziomów, jak wsparcia i opory?
Same srednie jako takie sa w sobie logiczne. Zakladajac ze rynek bedzie dalej podazal w ta sama strone wydaje mi sie bardziej prawdopodobne niz ze nagle sie odwroci. One maj wskazac kierunek gry.
A jesli cena zamyka sie pod/nad srednia dla mnie jest to logiczne ze zweryfikowala czy raczej ustabilizowala sie po jakims wiekszym odchyleniu (korekta ruchu) i idzie dalej poprzednim kierunkiem. Zauwaz ze celem mojej gry jest podazanie z trendem a nie lapanie dolkow i gorek. Poki co trend mi wyznaczaja srednie.
Co do SL i TP to chcialem by system mial R:R 1:2 Ale widze ze sztywne trzymanie sie tego nie zawsze przynosi korzysc. Bo rzeczywiscie mozna leciec z pradem do pierszego S/R i tez bedzie git. Jeszcze sie bede nad tym zastanawial.
Obrazek
Twoje myśli kreują twoją rzeczywistość.

Awatar użytkownika
oloxolo
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: oloxolo »

arrain pisze:
oloxolo pisze: Z czego wynika długość średnich 20? 80?, czy na wyższych TF średnie mają tą samą wartość?

Pozdrawiam
Darek
Na wszystkich TF jest tak samo. Srednie tlyko sluza mi do okreslenia trendu. Wzrokowcem jestem, a zalozenia byly by podazac z trendem.
Czemu 20,80.??? Tu nie ma logicznego uzasadnienia. Ladnie maja wygladac :wink: Moga byc rozne np 25 i 100. Chodzi tylko o szybka i wolna.
Czyli generalnie mógłbyś je usunąć z wykresu i stawiać zlecenie w przypadkowym punkcie zgodnie z aktualnym trendem.
W/g mnie lepiej wpisują się w wykres MA 24 i 48 dla H1 i MA 10, 20 dla D1. Ale nie oto mi chodzi. Pisałeś co cechuje dobrego tradera - cierpliwość i trzymanie się zasad. Ok, ale oprócz tego powinien mieć system który rozumie i któremu ufa, dający statystyczną przewagę nad rynkiem. Swój własny system dostosowany do siebie, do charakteru, akceptowania poziomu strat i zysków i skuteczny w dłuższym okresie czasu. Analizując twój sposób gry, wejście ok, po zamknięciu świecy pod szybką średnią, ale gdzie SL? Logicznie gdy świeca zamknie się nad średnimi - neguje sygnał który warunkował wejście w pozycję. TP? gdy średnie się przetną lub nawet wcześniej, gdy świeca zamknie się nad średnimi.
Ty nie rozumiesz swojego sytemu, o ile średnie które mają "ładnie wyglądać" można nazwać systemem. Sorry za sarkazm.
Pozdrawiam
Pieniądz robi pieniądz.

irmentruda
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: irmentruda »

Witam z nad basenu przy lampce "levkos inos". U mnie mam na D1 ema 20 i ema 50, na H1 i H4 mam ema 50 i 100. SL i TP wg s/r wg interwalu. Triggerem jest R% (10) albo pattern (zazwyczaj pokrywają sie). Ale u mnie cena też może być między średnimi. Zależy od sytuacji. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Mustafa
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mustafa »

arrain pisze:
signal pisze:Według moich obserwacji NLP to zbiór bajek, które spłycają człowieka.
To zalezy jak sie do tego podejdzie. Mi np NLP pomaga dostrzec jak rowniez zminiac niektore swoje zachowania. Bardziej traktuje to jako narzedzie w samorozwoju niz magiczne hokus-pokus.
signal pisze:
Jesteś pewny, że Twój system jest logiczny? Ja mam wątpliwości:
Wejscie Long:
EMA 20 nad 80
Swieca zamyka sie nad EMA 20
Wejscie Short:
EMA20 pod 80
Cena zamyka sie pod EMA 20
Kupowanie (w analogicznie - sprzedawanie) gdy cena jest powyżej średniej nie jest logiczne. Gdy coś jest droższe niż zwykle, to się to sprzedaje. Druga sprawa to:
SL=2xATR
TP=2xSL.
Dlaczego akurat takie wartości? Dlaczego nie bierzesz pod uwagę "sztywnych" poziomów, jak wsparcia i opory?
Same srednie jako takie sa w sobie logiczne. Zakladajac ze rynek bedzie dalej podazal w ta sama strone wydaje mi sie bardziej prawdopodobne niz ze nagle sie odwroci. One maj wskazac kierunek gry.
A jesli cena zamyka sie pod/nad srednia dla mnie jest to logiczne ze zweryfikowala czy raczej ustabilizowala sie po jakims wiekszym odchyleniu (korekta ruchu) i idzie dalej poprzednim kierunkiem. Zauwaz ze celem mojej gry jest podazanie z trendem a nie lapanie dolkow i gorek. Poki co trend mi wyznaczaja srednie.
Co do SL i TP to chcialem by system mial R:R 1:2 Ale widze ze sztywne trzymanie sie tego nie zawsze przynosi korzysc. Bo rzeczywiscie mozna leciec z pradem do pierszego S/R i tez bedzie git. Jeszcze sie bede nad tym zastanawial.
Wrące swoje trzy grosze - średnia nie przedstawia wartości tylko tendencje jakie występują dla badanych danych. Dlatego uważam, że zawieranie transakcji gdy cena zamyka się pod czy nad nie jest dobrym pomysłem. Druga sprawa to złe podejście do SL/TP. Samo założenie TP = 2 x SL to takie myślenie życzeniowe, bo niby dlaczego ma akurat tam pojechać...?

Planowanie trejdów - kiedy masz sygnał patrzysz gdzie znajdują się strefy S/D i jeżeli po obliczeniu SL wychodzi, że odległość do najbliższego SD jest większa niż 2 x SL to znaczy, że sygnał jest opłacalny w innym przypadku potencjał jest zbyt słaby i nie wart zachodu.
Nie chodzi o to czy masz rację czy nie, tylko o to, co robisz kiedy masz rację lub jak się zachowujesz jeżeli racji nie masz.

Awatar użytkownika
arrain
Gaduła
Gaduła

oloxolo pisze:
Czyli generalnie mógłbyś je usunąć z wykresu i stawiać zlecenie w przypadkowym punkcie zgodnie z aktualnym trendem.
W/g mnie lepiej wpisują się w wykres MA 24 i 48 dla H1 i MA 10, 20 dla D1. Ale nie oto mi chodzi. Pisałeś co cechuje dobrego tradera - cierpliwość i trzymanie się zasad. Ok, ale oprócz tego powinien mieć system który rozumie i któremu ufa, dający statystyczną przewagę nad rynkiem. Swój własny system dostosowany do siebie, do charakteru, akceptowania poziomu strat i zysków i skuteczny w dłuższym okresie czasu. Analizując twój sposób gry, wejście ok, po zamknięciu świecy pod szybką średnią, ale gdzie SL? Logicznie gdy świeca zamknie się nad średnimi - neguje sygnał który warunkował wejście w pozycję. TP? gdy średnie się przetną lub nawet wcześniej, gdy świeca zamknie się nad średnimi.
Ty nie rozumiesz swojego sytemu, o ile średnie które mają "ładnie wyglądać" można nazwać systemem. Sorry za sarkazm.
Pozdrawiam
:oops: Dzieki za konstruktywna krytyke. Wlasnie tego mi teraz potrzeba. I nie ma co byc sorry za sarkazm bo czasami tylko to moze trafic do odbiorcy. (O ile jest gotowy cos zmienic w swoich zalozeniach i przyznac sie do bledu)
oloxolo pisze:Analizując twój sposób gry, wejście ok, po zamknięciu świecy pod szybką średnią, ale gdzie SL? Logicznie gdy świeca zamknie się nad średnimi - neguje sygnał który warunkował wejście w pozycję. TP? gdy średnie się przetną lub nawet wcześniej, gdy świeca zamknie się nad średnimi.
SL ustawialem na 2xATR, w wiekszosci wypadkow dawalo mi to odpowiednia przestrzen dla ceny. I prawde powiedziawszy nie bralem pod uwage tego co teraz zasugerowales o zanegowaniu sygnalu kupna czy sprzedazy gdy swieca zamknie sie po przeciwnej stronie sredniej. Do tej pory trafialo mi w SL. Nie bralem tez pod uwage tego by wyjsc z zyskownej tranzakcji wczesniej niz TP ktore mam 2xSL co czesto konczylo sie zamknieciem w najlepszym przypadku na BE ale czesciej SL.
Musze to sobie jeszcze raz przemyslec. i dopracowac szczegoly jako ze sama idea tego systemu mi bardzo odpowiada.
Jeszcze raz dzieki za podpowiedzi.
Obrazek

Awatar użytkownika
Mustafa
Pasjonat
Pasjonat

arrain pisze:Nie bralem tez pod uwage tego by wyjsc z zyskownej tranzakcji wczesniej niz TP ktore mam 2xSL co czesto konczylo sie zamknieciem w najlepszym przypadku na BE ale czesciej SL.
Musze to sobie jeszcze raz przemyslec. i dopracowac szczegoly jako ze sama idea tego systemu mi bardzo odpowiada.
Jeszcze raz dzieki za podpowiedzi.
Dlatego czesto konczylo sie w najlepszym przypadku na BE ponieważ po drodze do twojego TP były strefy SD, które olałeś. Przed otwarciem pozycji parzysz tylko gdzie postawić SL a TP to tylko SL x 2.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nie chodzi o to czy masz rację czy nie, tylko o to, co robisz kiedy masz rację lub jak się zachowujesz jeżeli racji nie masz.

Awatar użytkownika
arrain
Gaduła
Gaduła

Dzieki wszystkim za sugestie i slowa krytyki. Czas zabrac sie do pracy i to wszystko zebrac do kupy i posegregowac.
Obrazek

Kazik
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Kazik »

Aby zabrać się do pracy, która ma dać pozytywny efekt, to trzeba wiedzieć co i jak.
Mieć merytoryczną wiedzę.Niestety po tym co czytam Ty takowej nie posiadasz.
Niestety, NLP i inne cuda niewidy nie zastapią realnej wiedzy. Dotyczy wszystkich
dziedzin także Forexu.
Zresztą Forex i giełda to jedna z najtrudniejszych dziedzin.

NLP pomoże przekręcić niedouczonych głupków i nauczy jak wciskać kit.
Wiedzy nie wciśnie realnej niestety he,he,

Gdybym powiedział, że się zaprogramuje i za tydzień/miesiąc bedę kapitanem
na statku lub, będę pilotem F16 to co byś o mnie pomyślał?

Jak chcesz grać systemem mechanicznym (i nie tracić) to musisz poznać
metody testowania, obliczania i wszystkich procedur jakie ludzie już wymyślili.
w celu oceny czy to coś ma jakieś szanse.
To robi się przed złożeniem pierwszego zlecenia a nie jak kasa się skończy.

Jeżeli to coś ma dodatnią wartość oczekiwaną, dobiera się do tego MM.

Pytanie na forum co zmienić jest mało poważne dlatego, że takie próby
były przeprowadzane wielokrotnie a finał był zawsze taki sam.
Przeważnie po kolejnych modernizacjach powstaje inny system
o gorszych parametrach niż pierwowzór.
Możesz to sprawdzić ale uwierz mi na słowo (prawo wielkich liczb) he,he,he,
Nie sprawdzaj na sobie.....he, he...

Awatar użytkownika
Mustafa
Pasjonat
Pasjonat

Cel:Do konca sierpnia 2016 zarobic 10 000 000 PLN. Slownie dziesiec milionow zlotych.
Wyznaczanie celów jest zupełnie niezrozumiałym pojęciem a z tym NLP to chyba żart, powinieneś to przeczytać;

http://forex-biznes-mc.blogspot.com/201 ... -cz-5.html

Należy poznać swoje mocne i słabe strony następine wyrabiać w sobie dobre nawyki, nie potrzeba do tego jakiś głębokich filozofii i czarnej magii NLP.

Awatar użytkownika
arrain
Gaduła
Gaduła

Dzieki Kazik za sprowadzenie na ziemie.
Jak juz podkreslalem kilka razy wczesniej cale NLP wykorzystuje do wylapywania i eliminacji zachown ktore tradingowi nie sprzyjaja takie jak chciwosc, rzadza odegrania sie, strach przed strata, itp i uwazam ze coraz lepiej mi to sluzy. Gdy porownam to jak sie teraz czuje w pewnych aspektach a jak kiedys to jest roznica.
Co do wiedzy jako takiej to nie musze byc ekspertem by malymi kroczkami zarabiac na foreksie. Uwazam ze posiadam jej wystarczajaco na poczatek a reszta przychodzi z doswiadczeniem. Kapitanem tez sie nie zostaje od razu :wink: Wiem cos na ten temat.
Wiem ze rzucilem na poczatku by w dwa lata dojsc do 10 milionow ale to traktuje jako drogowskaz do czego daze. Moje pragnienie wewnetrzne. I nie jest to zwiazane z NLP bynajmniej.
Obrazek

ODPOWIEDZ