Zostaje skutecznym traderem - eksperyment psychologiczny

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
irmentruda
Maniak
Maniak

Re: Zostaje skutecznym traderem - eksperyment psychologiczny

Nieprzeczytany post autor: irmentruda »

arrain pisze:Lektura na weekend:
Anthony Robbins "Obudz w Sobie Olbrzyma"
a pozniej praca nad soba.

BTW.
Dzieki irmentruda za wskazanie mi tej ksiazki:)
Witam,

to ciezka ksiazka ale bardzo wartosciowa, w jeden weekend nie do przetrawienia, polecam robienie cwiczen zawartych w tekscie w trakcie czytania.

U mnie dzis byl wielki dzien, +64% całego rachunku i 326 pipsow. Odrobilem wyjatkowe straty z calego tygodnia (winne lamanie zasad i brak cierpliwosci). Lecz nie przekroczylem mojego aktualnego "oporu", zabraklo 6 zł.

Pzdr.

Awatar użytkownika
meylo
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: meylo »

Odpuść na chwilę, złap oddech i zaatakuj.Cena tak robi, Tobie też się uda :)
In uptrending markets, buy weakness as it returns to strength.
In downtrending markets, sell strength as it returns to weakness.
https://www.myfxbook.com/members/meylo/meylo/11290261
https://www.forexfactory.com/meylo#acct.33-tab.overview-explorer.252829

Awatar użytkownika
arrain
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: arrain »

irmentruda pisze:
Witam,

to ciezka ksiazka ale bardzo wartosciowa, w jeden weekend nie do przetrawienia, polecam robienie cwiczen zawartych w tekscie w trakcie czytania.

U mnie dzis byl wielki dzien, +64% całego rachunku i 326 pipsow. Odrobilem wyjatkowe straty z calego tygodnia (winne lamanie zasad i brak cierpliwosci). Lecz nie przekroczylem mojego aktualnego "oporu", zabraklo 6 zł.

Pzdr.
Gratuluje wyniku. Oby tak dalej. A cierpliwosc sama przyjdzie w momencie gdy podejmiesz taka decyzje :d Wiesz o co chodzi... :twisted:
Ja sobie ide malutkimi kroczkami i obserwuje siebie a to co dostrzegam opisze w nastepnym poscie.
meylo pisze:Odpuść na chwilę, złap oddech i zaatakuj.Cena tak robi, Tobie też się uda :)
Wlasnie w ten sposob przebilem bariere 2k. teraz lecimy do 10k :d
Obrazek
Twoje myśli kreują twoją rzeczywistość.

Awatar użytkownika
arrain
Gaduła
Gaduła

Rozmyslalem sobie o nastepnym swoim celu czyli 10k depo. Bardzo fajnie sie czulem jak sobie wyobrazalem ze juz je posiadam a tu nagle ni stad ni z owad zjawil sie strach. Lekki ale mimo wszystko wyczuwalny na tyle bym mogl sie go czepic. Kiedys pewnie olalbym cale to zamieszanie w sobie ale nie tym razem. Jako ze postanowilem przeprowadzic na sobie ten eksperyment psychologiczny wiec uczepilem sie tego strachu. Zaczalem zadawac pytania sobie i notowac odpowiedzi jakie mi sie pojawialy. i tak po kolei na pytanie dlaczego odczuwam strach przed zarabieniem na foreksie pojawialy sie odpowiedzi:
1. Co bliscy powiedza ze tyle zarabiasz?
2. Pojawilo sie dziwne odczucie biedy.
3. Jak mozesz zarabiac takie pieniadze na foreksie skoro nie masz ekonomicznego wyksztalcenia,
4. Przeciez "latwe" pieniadze to "zle" pieniadze,
5. Na pieniadze trzeba ciezko pracowac.
6. Pieniadze nie leza na ulicy.
7. Ty sie do tego nie nadajesz.
8. Nie masz cierpliwosci.
9. Dlaczego masz miec wiecej pieniedzy od twoich bliskich. itp.
Wszystkie te stwiedzenia dotyczyly tylko jednego pytania dlaczego odczuwam strach przed zarabianiem na foreksie.
Jak mozecie zauwazyc dzialalnosc na foreksie jest gleboko powiazana z nasza psychika na poziomie emocjonalnym, podswiadomym i swiadomym.
Na swiadomym chcemy oczywiscie zarabiac jak najwiecej kasy.
Na poziomie emocjonalnym odczuwamy radosc z wygranych i wszystkie emocje negatywne zwiazane z przegrana. Im wieksza tym wieksze emocje.
I wreszcie podswiadomosc ktora przechowuje wszystkie opinie na wszystkie tematy:) I w mojej podsiwadomosci zobaczcie jak wiele ich bylo ukrytych. Czesto nie zdajemy sobie sprawy z tego co tam siedzi i sabotuje nasze dzialania az do momentu w ktorym nie zdecydujemy swiadomie sie zmienic.
A jak zabrac sie za te dziwne rzeczy w swojej glowie?
Najlepiej na spokojnie obrocic te stwierdzenia w pozytywna forme. Za kazdym razem podkreslajac to ze bierze sie odpowiedzialnosc za swoje wlasne zycie. Odwracanie negatywnych w pozytywne. I jeszcze nalezy podkreslic ze cos co mi sluzylo przez tyle lat, cos co bylo w podsiwadomosci moze nawet od dziecinstwa zasluguje na uznanie i podziekowania z naszej strony. Wiem ze to brzmi dziwnie ale tak naprawde dziekujecie sobie samym za swoje mysli chocby byly nie wiem jak negatywne i jasne okreslenie ze od dzis dzien juz nie sa potrzebne (te negatywne) i moga odejsc na odpoczynek a w ich miejsce powolujesz nowe o tresci pozytywnej. Stwierdzasz jasno i wyraznie sobie samemu ze taka jest twoja wola. Ze taka podjales decyzje. Przedstaw nastepnie te pozytywne mysli i trzymaj sie ich od teraz.
Ja dla przykladu pozamienialem te "strachliwe" mysli na pozytywne w ten sposob:
1. Bliscy moga sobie mowic co chca. To jest ich decyzja aby tak dzialac a moj jest byc szczesliwym z moim bogactwem na ktore w pelni zasluguje.
2. Od teraz zastupuje poczucie biedy poczuciem bogactwa.
3. Nie trzeba do tego miec specjalnego wyksztalcenia. Ogolna znajomosc rynku i jego zasad wystarcza. System ktory generuje 50%/50% tranzakcji wygranych do przegrancyh z RR 1:2 w dlugim terminie bedzie zarabial na nas. Tego wlasnie potrzeba do handlu na foreksie. Prostota i konsekwencja.
itd. Sami bedziecie wiedziec jakie mysli sa pozytywne i nadaja sie na zastapienie tych negatywnych.
To jest wlasnie moja praca w celu bycia skutecznym traderem. Nie system, nie nauka o rynku tylko nauka siebie, swoich lekow i ograniczen, i zamiany ich na pozytywne mysli i opinie.

Powodzenia dla tych ktorzy tez zmieniaja siebie :564:
Obrazek

irmentruda
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: irmentruda »

arrain pisze:
Gratuluje wyniku. Oby tak dalej. A cierpliwosc sama przyjdzie w momencie gdy podejmiesz taka decyzje :d Wiesz o co chodzi... :twisted:

Ja na tydzień daję sobie spokój z fx, mam nadzieję, że w strefie basenowej nie będzie wi-fi i nie będzie mnie korciło aby na tablecie włączyć mt4. Oczywiście liczę na to, że w tym tygodniu rynek będzie w konsolidacji a później wróci do trendów :)
Zabieram ze sobą Hilla do odświeżenia.

Pzdr.

Awatar użytkownika
arrain
Gaduła
Gaduła

irmentruda pisze:
Ja na tydzień daję sobie spokój z fx, mam nadzieję, że w strefie basenowej nie będzie wi-fi i nie będzie mnie korciło aby na tablecie włączyć mt4. Oczywiście liczę na to, że w tym tygodniu rynek będzie w konsolidacji a później wróci do trendów :)
Zabieram ze sobą Hilla do odświeżenia.

Pzdr.
Na pewno kazdy cos znajdzie dla siebie na rynku. Nawet jak jest konsolidacja to tez sa jej milosnicy. :lol:
Dobrego odpoczynku.
Obrazek

Awatar użytkownika
meylo
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: meylo »

arrain pisze:Rozmyslalem sobie o nastepnym swoim celu czyli 10k depo. Bardzo fajnie sie czulem jak sobie wyobrazalem ze juz je posiadam a tu nagle ni stad ni z owad zjawil sie strach. Lekki ale mimo wszystko wyczuwalny na tyle bym mogl sie go czepic.
Jesteśmy podobno tak skonstruowani by szukać przyjemności i unikać spraw trudnych, zmian itp.Umysł walczy z nowym wyzwaniem.Ale co on może... :)
arrain pisze:Powodzenia dla tych ktorzy tez zmieniaja siebie :564:
Dzięki :564:
In uptrending markets, buy weakness as it returns to strength.
In downtrending markets, sell strength as it returns to weakness.
https://www.myfxbook.com/members/meylo/meylo/11290261
https://www.forexfactory.com/meylo#acct.33-tab.overview-explorer.252829

jackub

Nieprzeczytany post autor: jackub »

arrain pisze:A tak z innej beczki troche by sie dobrze spalo to zalaczam zorze polarna z Morza Barentsa zrobiona przed chwila:)

Obrazek
Wow!!!
Kocham te rejony, byłem trzy razy na Spitsbergenie, raz nawet az do października, ale to było dawno .... :p
Dopiero dzisiaj zajrzałem do twojego journala, fajnie się czyta, no i polarnikowi wierzę we wszystko!!!
:564:

Awatar użytkownika
arrain
Gaduła
Gaduła

jackub pisze: Wow!!!
Kocham te rejony, byłem trzy razy na Spitsbergenie, raz nawet az do października, ale to było dawno .... :p
Dopiero dzisiaj zajrzałem do twojego journala, fajnie się czyta, no i polarnikowi wierzę we wszystko!!!
:564:
Do polarnika mi daleka droga. Chyle natomiast czola prawdziwemu :D
Zadziwiajace jest jak rozne rzeczy pojawiaja sie w zyciu gdy juz jestes na nie gotowy. Z ciekawosci zajrzalem na Twoj profil by zobaczyc gdzie piszesz a tu... pach taki skarb. :lol:
Dla innych co u Cibie nie byli link do oryginalu pozwalam sobie wkleic.
http://www.forexfactory.com/showthread. ... ost3394110
Tlumaczenie w watku jackub'a. Piekna robota.
Ciekawe czemu dopiero teraz to czytam :?:
Chyba dlatego ze dopiero jestem gotowy na ta wiedze i w dodatku na nia otwarty.
Obrazek

Awatar użytkownika
arrain
Gaduła
Gaduła

Zaczynamy kolejny tydzien pelen mozliwosci.
Wejscie na dzis AUDJPY. Warunki spelnione na wszystkich trzech okresach wiec go ahead.

Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ