Zostaje skutecznym traderem - eksperyment psychologiczny

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
arrain
Gaduła
Gaduła

Re: Zostaje skutecznym traderem - eksperyment psychologiczny

Nieprzeczytany post autor: arrain »

Nie moge wyjsc z podziwu dla siebie i swojego zachowania. Jeszcze niedawno to wrzucalbym kilkanascie pozycji bo cos sie dzieje a zwlaszcza jak pojawiaja sie szefowie bankow centralnych. Te ruchy na walutach takie duze i i mozna duzo zarobic :563: a jeszcze wiecej stracic.
Teraz zamknalem pozycje przed danymi caly szczesliwy ze jestem poza calym zawirowaniem.
Chyba zrozumialem w koncu ze lepiej plynac z pradem spokojnie i sie cieszyc widokiem rosnacego depo niz ciagle byc tarmoszony przez uskoki, spietrzenia i bog wie co jeaszcze.
To mi sie nasunela na mysl metafora forexu jako rzeka. I zapewne wielu z was o tym samym myslalo. Czasem plynie spokojnie czasami lekko meandruje sobie a czasami jest rozwidlenie i jedna prowadzi do zguby a druga czesc do niezlych profitow. Takie rozwidlenie to wazne dane i wydazenia na rynku jak np przemowy. Tylko ktore rozwidlenie wybrac?
Wole stac od tego z daleka. A wy?
Obrazek
Twoje myśli kreują twoją rzeczywistość.

Awatar użytkownika
arrain
Gaduła
Gaduła

Nowa pozycja na wieczor
NZDJPY

Wyrzucilem z podpisu konto demo bo i tak sie juz nim nie zajmuje. Za duzo skakania bylo pomiedzy realem i deom i postanowilem sie skupic tylko na real.

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
arrain
Gaduła
Gaduła

Update:
NZDJPY zamknieta na SL.
Dzis +91.05
Tydzien +68.71
Obrazek

Awatar użytkownika
arrain
Gaduła
Gaduła

Witam o poranku.
Dzisiejsza pozycja USDCHF. Prawde powiedziawszy licze na dobre payrole.

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
arrain
Gaduła
Gaduła

Zdecydowanie mniej sie dzieje teraz gdy postanowilem wlaczyc do analizy interwaly H4 i D1 i grac tylko i wylacznie gdy sie zgadzaja wszystkie. Mniej tranzakcji ale tez mniej stratnych pozycji. Ciekawe jak mi statystyka wyjdzie w tym tygodniu. Stosunek zyskowncyh do stratnych. Chcialbym oscylowac w poblizu 60% zyskownych +/- 10pkt.
Obrazek

Awatar użytkownika
arrain
Gaduła
Gaduła

Zauwazylem ostatnio pewna zaleznosc pomiedzy wielkoscia mojego depo a krzywa jak ono rosnie. Dostrzeglem ze poziom 2000 PLN dziala jak opor na foreksie. Co sie do niego zblize pojawia sie jakas tranzakcja stratna i laduje pod oporem.
I tu mi sie nasunelo skojarzenie albo raczej porownanie ludzkiej psychiki i blokad zawartych w podswiadomosci do foreksu.

Twoj umysl jest jak forex

Startujemy z jakiegos poziomu i idziemy albo w gore albo w dol. Nie jest to zazwyczaj linia prosta ale tak samo jak na wykresie poszarpana linia. Zdarzaja sie nagle strzaly zarowno w dol jak i w gore. Tak samo wyglada wykres naszego depo. I co mozna zauwazyc u znacznej wiekszosci nowicjuszy (w tym rowniez u mnie) cena porusza sie w trendzie spadkowym. :( niestety. Krzywa przyrostu czy spadku podlega tak samo naszym wewntrznych poziomom wsparc i oporow. Tak samo jak foreks jest napedzany przez ludzkie emocje. Te zas wywolywane sa informacjami z gospodarek itp. Pojedyncze strzaly depo w gore mozna porownac do zaskakujacych danych na rynku ale nie dosc silnych aby odwrocic trend. Cena (depo) leci w dol i dalej i dalej az osiaga poziom ktory jest chroniony przez nasz Bank Centralny zwany Margin Call. Dodatkowo moze sie pojawic QE na naszym rachunku w postaci wplaty, ale na nic to w dlugim terminie nie pomaga jak fundamenty sa do dupy:( Niestety taka jest prawda. I albo przeprowadzimy reformy w sobie, w swojej psychice, albo nasz rating pozostanie smieciowy do konca naszych dni, wykluczeni z grupy G5% zarabiajacych dobra kase na foreksie:)

Twoj umysl to wykres ceny na foreksie. Jak dobry jestes w analizie technicznej???

No dobra ale jakie reformy, jakie zmiany w sobie wprowadzic? To zalezy tylko i wylacznie od Was samych. Wy i tylko Wy jestescie tworcami wlasnej rzeczywistosci.
Ja dalej bede pisal o sobie, co w sobie zmieniam, co mnie blokuje i co juz zmienilem. Dalej bede podrzucal metody rozwiazywania problemow. I tylko od Was bedzie zalezalo czy bedziecie miec odwage by cos w sobie zminic. By podazyc droga szlonego arraina :d
Obrazek

Awatar użytkownika
arrain
Gaduła
Gaduła

Pozycja USDCHF zabezpieczona juz na BE i czekam na payrolle.
Tej nie bede dzis zamykac. stracic na niej juz nie strace:)

Update:
Payrolle piekne, dolar w gore wiec i moja pozycja zamkniete na wiecej o 35% niz TP bo byl poslizg. :mrgreen: Takie poslizgi lubie. Zamykam trading na dzis z przekroczona magiczna granica 2000. Swieca tygodniowa zamyka sie nad oporem co dziala mobiluzujaco na byka w mojej podswiadomosci aby podazac z trendem wzrostowym na depozycie :wink:

Dzisiaj
+268.38 >2%
Tydzien
+337.09 >10%
Obrazek

Awatar użytkownika
arrain
Gaduła
Gaduła

Lektura na weekend:
Anthony Robbins "Obudz w Sobie Olbrzyma"
a pozniej praca nad soba.

BTW.
Dzieki irmentruda za wskazanie mi tej ksiazki:)
Obrazek

Awatar użytkownika
Michał-fx
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Michał-fx »

pozowlisz ze odniose sie troche do tej bariery psychologicznej 2000 na rachunku.
Na poczatku stawiasz sobie cel zeby dosjsc do tych 2k, nastepnie sie kolo niej krecisz to na plus to na minus, troche odbiegasz od 2k troche przebijasz. GDy przebijesz znacznie ponad 2k umysl bedzie dzialal w druga strone, podobnie do analizy technicznej. Owe 2 k bylo do tej pory oporem a po znacznym przekroczeniu 2k stanie sie wsparciem.
Po wyznaczeniu, nawet nieswiadomie nastepnego oporu cenowego depa sytuacja bedzie sie powtarzac ;)
Myśleć i działać jak Goldman !

Awatar użytkownika
arrain
Gaduła
Gaduła

michal_fun pisze:pozowlisz ze odniose sie troche do tej bariery psychologicznej 2000 na rachunku.
Na poczatku stawiasz sobie cel zeby dosjsc do tych 2k, nastepnie sie kolo niej krecisz to na plus to na minus, troche odbiegasz od 2k troche przebijasz. GDy przebijesz znacznie ponad 2k umysl bedzie dzialal w druga strone, podobnie do analizy technicznej. Owe 2 k bylo do tej pory oporem a po znacznym przekroczeniu 2k stanie sie wsparciem.
Po wyznaczeniu, nawet nieswiadomie nastepnego oporu cenowego depa sytuacja bedzie sie powtarzac ;)
Jest to calkiem mozliwe:). Juz teraz widze kolejny cel jako 10k gdzie byki w mojej podswiadomosci beda dazyc.
No to mam nastepna rzecz do przepracowania w sobie. Ciekawie sie to wszystko rozwija. Zmiany ida jeszcze wieksze, cos czuje. Jest to dla mnie kolejne potwierdzenie ze nasza psychika dziala jak rynek forex. Opory i wsparcia. Znaczy sie trza dalej pracowac nad fundamentami:)
Obrazek

ODPOWIEDZ