DayTrading: Piątek 26.09.2014

Dyskusje na temat aktualnej sesji: komentarze, analizy, opinie.

Prognoza EURUSD na dzisiaj

Czas głosowania minął 27 wrz 2014, 00:00

Wzrost
10
45%
Bez zmian
5
23%
Spadek
7
32%

Liczba głosów: 22

lucas75
Uczestnik
Uczestnik

Re: DayTrading: Piątek 26.09.2014

Nieprzeczytany post autor: lucas75 »

http://www.agrimoney.com/marketreport/m ... -2811.html

Najnowszy raport z rynku surowców rolnych... Powieje drobnym optymizmem dla posiadaczy L na kukurydzy i bawełnie.

Awatar użytkownika
blacha
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: blacha »

Dadas pisze:
drendriu pisze:
Dadas pisze: London_Sugar.png
Odnośnie tego cukru, to znacie/znasz Dadas jakieś info dlaczego nastąpiło takie odbicie ?.
Ostatnie jakieś konkretne wiadomości na stooq mówiły coś o nadprodukcji w Tajlandii:

http://stooq.pl/n/?f=912008&search=cukru+

"[...] Obecnie uwagę inwestorów na rynku cukru przyciąga Tajlandia. Kraj ten produkuje coraz więcej tego surowca i z coraz większą determinacją chce go sprzedać na globalnym rynku. W sezonie 2013/2014 w Tajlandii wyprodukowano 11,3 mln ton cukru - to historyczny rekord dla tego kraju. [...]"
Ja się fundamentami nie zajmuję.
Ja się zajmuję wykresem, ponieważ wykres jest bezpośrednim odzwierciedleniem fundamentów.
Nie obchodzi mnie dlaczego cena spada albo rośnie. To nie ma dla mnie najmniejszego znaczenia.
Wyjaśnienie tuvoka, że "wzrost był wg mnie wywołany dotarciem do dołka z 2010 roku" jest tak samo naiwne,
bo niby jakie znaczenie ma jakiś teoretyczny dołek czy górka?
Rynek zrobi to co będzie chciał, i nie obchodzi mnie dlaczego.
Mnie obchodzi wybadanie gdzie jest faktyczny dołek lub górka i trade w danym kierunku.
A to mi pokazuje wykres i zachowanie ceny w danym momencie.

Cała reszta to bzdury, chyba że kogoś to kręci, wtedy jo!
Najdziwniejszy sposób grania jaki widziałem. Jak można grac bez analizy fundamentalnej ? Przecież żaden pivot czy inna linia trendu nie zatrzymała przejęcia Krymu przez Rosjan i zapewne nie ogrzała USA podczas ostatniej zimy. Generalnie człowiek grający na giełdzie bez analizy fundamentalnej przypomina ślepca wybierającego swojego ulubionego "świerszczyka" w kiosku ruchy.
Obrazek

karnak
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: karnak »

blacha pisze:
Dadas pisze:
drendriu pisze:

Ja się fundamentami nie zajmuję.
Ja się zajmuję wykresem, ponieważ wykres jest bezpośrednim odzwierciedleniem fundamentów.
Nie obchodzi mnie dlaczego cena spada albo rośnie. To nie ma dla mnie najmniejszego znaczenia.
Wyjaśnienie tuvoka, że "wzrost był wg mnie wywołany dotarciem do dołka z 2010 roku" jest tak samo naiwne,
Mnie obchodzi wybadanie gdzie jest faktyczny dołek lub górka i trade w danym kierunku.

Najdziwniejszy sposób grania jaki widziałem. Jak można grac bez analizy fundamentalnej ? Przecież żaden pivot czy inna linia trendu nie zatrzymała przejęcia Krymu przez Rosjan i zapewne nie ogrzała USA podczas ostatniej zimy. Generalnie człowiek grający na giełdzie bez analizy fundamentalnej przypomina ślepca wybierającego swojego ulubionego "świerszczyka" w kiosku ruchy.
Można, można, po co sobie zaprzątać głowę AF, jak wszystko jest już zawarte w AT.
Można sobie poradzić grając tylko w oparciu o AT, natomiast przy pomocy samej AF jest to bardzo trudne.
Twoje porównania są nietrafne.

Awatar użytkownika
freakout
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: freakout »

nic mnie tak nie bawi jak AF :d ludzie zawracają sobie głowę takimi pierdołami, a to wszystko jest już dawno zawarte w cenach, a co za tym idzie - w świeczkach :) co za problem grać np. na NFP skoro to gdzie poleci cena wiadomo już bardzo często na 4 godziny przed podaniem danych? rynek zawsze tworzy formacje zgodne z tym co później jest podawane w danych, aby cena poleciała tam gdzie sobie grubaski założyły :) po co sobie utrudniać rzeczy które już u samych podstaw są proste? nie rozumiem tego :)

Awatar użytkownika
tuvok
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: tuvok »

Dadas pisze: Ja się fundamentami nie zajmuję.

Dadas, zaczynasz zaprzeczać sam sobie. Piszesz, co cię obchodzi jakiś dołek z 2010 roku, a sam w swojej metodzie patrzysz na górki i dołki (bandy) na danym interwale - nawet w tym wątku wklejałeś bandy dla DAXa i edka parę stron temu. Tutaj obchodzą cię, a jak to dołek z 2010 to nie?
Poza tym twoja metoda jest co najmniej tak samo zawodna jak każda inna oparta o price action czy wskaźniki. Bo jak wytłumaczysz sytuację, kiedy to masz 5 spadkowych świeczek o wysokości x a następnie jedną wzrostową o wysokości 5x? Dla ciebie z tego co zauważyłem to sygnał kupna, tyle że czasem po tej wzrostowej świeczce następuje czapowanie i świeczka spadkowa o wysokości 5x a więc negacja całego układu. Napiszesz pewnie, że to szybkie układy i nie wchodzisz w nie. Tyle, że stwierdzenie faktu że to szybki układ następuje już po fakcie wejścia, więc można co najwyżej zamknąć pozycję ze stratą.

-- Dodano: ndz 28-09-2014, 19:16 --
freakout pisze:nic mnie tak nie bawi jak AF :d ludzie zawracają sobie głowę takimi pierdołami, a to wszystko jest już dawno zawarte w cenach, a co za tym idzie - w świeczkach :) co za problem grać np. na NFP skoro to gdzie poleci cena wiadomo już bardzo często na 4 godziny przed podaniem danych? rynek zawsze tworzy formacje zgodne z tym co później jest podawane w danych, aby cena poleciała tam gdzie sobie grubaski założyły :) po co sobie utrudniać rzeczy które już u samych podstaw są proste? nie rozumiem tego :)
Dokładnie, a najlepsze w AF jest to, że jak się próbuje na nią grać to nawet znając dane wcześniej nigdy nie wiadomo jak rynek zareaguje na nie :D Sam wiele razy widziałem jak na dobre dane z USA dolar spadał a tydzień później też na dobre dane - rósł :) Niektórzy mówią, że dane to nie wszystko bo liczy się jeszcze SENTYMENT rynku. Jest to zdecydowanie moja ulubiona śpiewka wszelkiego rodzaju anali, którzy na wszystko mają najlepsze wytłumaczenie. Giełdy wzrosły po dobrych danych - bo dobre dane. Spadły po dobrych danych - bo dane były już w cenie. Równie dobrze można rzucać monetą zamiast czekać na dane
Expect the Unexpected...

Dadas

Nieprzeczytany post autor: Dadas »

freakout pisze:nic mnie tak nie bawi jak AF :d ludzie zawracają sobie głowę takimi pierdołami, a to wszystko jest już dawno zawarte w cenach, a co za tym idzie - w świeczkach :) co za problem grać np. na NFP skoro to gdzie poleci cena wiadomo już bardzo często na 4 godziny przed podaniem danych? rynek zawsze tworzy formacje zgodne z tym co później jest podawane w danych, aby cena poleciała tam gdzie sobie grubaski założyły :) po co sobie utrudniać rzeczy które już u samych podstaw są proste? nie rozumiem tego :)
Tak, jak napisałem: "chyba, że to kogoś kręci".
Oczywiście, rozumiem, że są ludzie "ślepi' na wykres i nie potrafią nic w nim odczytać.
Po prostu, jedni lubią teściową, a inni jej córkę.
A wypadku kobiet, to będzie odpowiednio, teść, albo syn.

Ponieważ poświęciłem kilka lat na studiowanie wykresów i rozumienie ich,
jestem w stanie napisać swój własny wykres, który wg. mnie, przedstawia rzeczywistość rynku, i
pozwala precyzyjnie przewdidywać ruch i zasięg ceny.

Na Edeku, najprawdopodobniej zobaczymy korektę do góry - poziomy widać:
EURUSDM15.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
tuvok
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: tuvok »

Dadas pisze:
Oczywiście, rozumiem, że są ludzie "ślepi' na wykres i nie potrafią nic w nim odczytać.

jestem w stanie napisać swój własny wykres, który wg. mnie, przedstawia rzeczywistość rynku, i

EURUSDM15.png
I to czysty przypadek, że dwa górne poziomy pokrywają się z ostatnimi szczytami? ;)
Expect the Unexpected...

Dadas

Nieprzeczytany post autor: Dadas »

tuvok pisze:
Dadas, zaczynasz zaprzeczać sam sobie. Piszesz, co cię obchodzi jakiś dołek z 2010 roku, a sam w swojej metodzie patrzysz na górki i dołki (bandy) na danym interwale - nawet w tym wątku wklejałeś bandy dla DAXa i edka parę stron temu. Tutaj obchodzą cię, a jak to dołek z 2010 to nie?
Poza tym twoja metoda jest co najmniej tak samo zawodna jak każda inna oparta o price action czy wskaźniki. Bo jak wytłumaczysz sytuację, kiedy to masz 5 spadkowych świeczek o wysokości x a następnie jedną wzrostową o wysokości 5x? Dla ciebie z tego co zauważyłem to sygnał kupna, tyle że czasem po tej wzrostowej świeczce następuje czapowanie i świeczka spadkowa o wysokości 5x a więc negacja całego układu. Napiszesz pewnie, że to szybkie układy i nie wchodzisz w nie. Tyle, że stwierdzenie faktu że to szybki układ następuje już po fakcie wejścia, więc można co najwyżej zamknąć pozycję ze stratą.
Spoko, fakt, że kiedyś bardzo dużo pracowałem z poziomami historycznymi, jednak zauważyłem już dawno,
że bieżące poziomy reakcji ceny zadziwiająco pokrywają się z historycznymi.
W związku z tym, należy tylko zaufać temu co jest, bez szukania potwierdzenia w historii.
Większość traderów AT próbuje przewidzieć poziom odbicia ceny.
Ja zrozumiałem, że takie przewidywanie też jest tylko na 50%, jak i wszystko inne.
Są w wykresie bieżącym sygnały, ale potrzeba znaleźć sposób ich odczytania, bo same świeczki to jednak nadal 50%.

Kłopot w tym, że na jednym obrazku nie jestem w stanie wam pokazać jak działa moje najnowsze osiągnięcie.
A więc, nie możecie wiedzieć do końca, o co w tym wszystkim chodzi.

Ci, którzy stosują mój skrypt, są bardzo zadowoleni.

-- Dodano: ndz 28-09-2014, 19:28 --
tuvok pisze:
Dadas pisze:

EURUSDM15.png
I to czysty przypadek, że dwa górne poziomy pokrywają się z ostatnimi szczytami? ;)
Nie wiem, czy to przypadek, czy magia, czy po prostu Fibo.
Mój skrypt jest zainicjowany od tej świecy, którą wskazuje strzałka.
EURUSDM15.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
freakout
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: freakout »

jeżeli chodzi o historyczne poziomy cenowe (te mniej i bardziej ważne) to one w tradingu są istotne, ale jeszcze bardziej istotną rzeczą jest formacja świecowa która na danym poziomie się kształtuje :) to ona decyduje o tym czy dany poziom się wybroni czy też zostanie przebity :) świece mówią wszystko - wystarczy podążać ich śladami ;)

Awatar użytkownika
blacha
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: blacha »

Nikt nie obiecywał że gra na giełdzie to łatwizna. No może z wyjątkiem kilku szkoleniowców cudotwórców. W każdej dużej firmie zajmującej się giełda 90 procent to analitycy fundamentalni. Co ciekawsze to AF decyduje kiedy następuję wejście na rynek a AT wyznacza tylko "pin point"
Obrazek

Zablokowany