Prawo regulujące zasady zarządzanie cudzym kontem
Re: Prawo regulujące zasady zarządzanie cudzym kontem
Prawo jest zbyt restrykcyjne w Polsce. Za granicą założenie własnego funduszy nie graniczy z cudem, tutaj bez licencji, 10 zatrudnionych DI, tony wniosków i papierów nic nie zdziałasz. A KNF to jest śmiechu warte, kto jest bardziej wnikliwy to sam zobaczy, jak oni "nadzorują" rynek.
Czy kurcze nikt nie ma prawnika w rodzinie, który mógł rozwiązać ten spór? 

"Choise, the problem is choise"
Też zastanawiałem się ostatnio nad tym tematem, oraz innym: czy można rozliczać zyski z Forexa w ramach prowadzonej działalności gospodarczej. Przeczytałem inny temat na tym forum: "FX jako działalność gospodarcza" i z wypowiedzi wynika że można, chociaż nie wypowiedział się ostatecznie nikt kto taką działalność już prowadzi.
Pomyślałem więc nad takim rozwiązaniem omawianego tutaj problemu:
Pan A i pan B zakładają spółkę (nie wiem dokładnie jaka ta spółka miała by być bo jest kilka rodzajów, ale osoby znające tematykę działalności gospodarczej i spółek na pewno będą wiedziały). Z tego co wiem, aby założyć spółkę, pan A i pan B muszą wcześniej mieć własne firmy (działalności gospodarcze). Udziały w spółce można chyba dowolnie dzielić np pan A 75%, pan B 25%. I tak jeśli pan A zasili konto spółki u brokera, a pan B będzie obsługiwał to konto i zawierał transakcje to zyskami będą się dzielić zgodnie ze swoimi udziałami 75%/25%. W takim przypadku nie ma zarządzania cudzym kontem, bo konto jest jakby wspólne. Może nie jest to idealne rozwiązanie dla osób, które chcą zarządzać kontami wielu inwestorów, ale w przypadku jednego inwestora może się sprawdzić.
Co o tym myślicie, czy byłoby to zgodne z prawem PL, czy jednak nie do końca?
Pomyślałem więc nad takim rozwiązaniem omawianego tutaj problemu:
Pan A i pan B zakładają spółkę (nie wiem dokładnie jaka ta spółka miała by być bo jest kilka rodzajów, ale osoby znające tematykę działalności gospodarczej i spółek na pewno będą wiedziały). Z tego co wiem, aby założyć spółkę, pan A i pan B muszą wcześniej mieć własne firmy (działalności gospodarcze). Udziały w spółce można chyba dowolnie dzielić np pan A 75%, pan B 25%. I tak jeśli pan A zasili konto spółki u brokera, a pan B będzie obsługiwał to konto i zawierał transakcje to zyskami będą się dzielić zgodnie ze swoimi udziałami 75%/25%. W takim przypadku nie ma zarządzania cudzym kontem, bo konto jest jakby wspólne. Może nie jest to idealne rozwiązanie dla osób, które chcą zarządzać kontami wielu inwestorów, ale w przypadku jednego inwestora może się sprawdzić.
Co o tym myślicie, czy byłoby to zgodne z prawem PL, czy jednak nie do końca?
- Janek Trader
- Pasjonat
Prawo jest nie jednoznaczne i zalecałbym przepisać cały majątek na kogoś zaufanego lub przetransferować do "wolnego k-raju"
A po tym to już hulaj dusza i rób co chcesz

A po tym to już hulaj dusza i rób co chcesz

-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Forex - wielka zmanipulowana szulernia
Jakby co, to jestem po spożyciu legalnych napojów........
http://www.youtube.com/watch?v=mOB-LTL4jjg
Forex - wielka zmanipulowana szulernia
Jakby co, to jestem po spożyciu legalnych napojów........
http://www.youtube.com/watch?v=mOB-LTL4jjg
Nie należy oczekiwać, że Komisja Nadzoru Finansowego zajmie w tej sprawie jednoznaczne stanowisko. Tak naprawdę oni sami nie wiedzą jak odnosić się do rachunków PAMM, Zulu i innych form zbliżonych do inwestowania zbiorowego. To trudny prawniczy problem i co za tym idzie starają się zająć asekuracyjne stanowisko, które chroni ich przed limitowaniem ich zakresu kompetencji, ale ceną jest duże ryzyko prawne zaangażowanych w tego rodzaju działalność podmiotów. Urzędnikom taka sytuacja wcale nie przeszkadza, wręcz przeciwnie, jest dla nich bardzo dogodna.
Stanowisko Komisji Nadzoru Finansowego nie wiąże sądów. Te ostatnie mogą wziąć je pod uwagę, ale niestety nie muszą. Hier liegt der Hund bergraben. Dlatego jeśli ktoś uważa, że jest w stanie całkiem łatwo ten problem rozstrzygnąć, to po prostu nie jest uczciwy. Trzeba czekać na pierwsze prawomocne orzeczenie sądu.
Można natomiast stworzyć rozsądną argumentację, która może przekonać sąd o naszej racji.
Rachunki PAMM to jest w mojej ocenie działalność maklerska, bowiem:
Stanowisko Komisji Nadzoru Finansowego nie wiąże sądów. Te ostatnie mogą wziąć je pod uwagę, ale niestety nie muszą. Hier liegt der Hund bergraben. Dlatego jeśli ktoś uważa, że jest w stanie całkiem łatwo ten problem rozstrzygnąć, to po prostu nie jest uczciwy. Trzeba czekać na pierwsze prawomocne orzeczenie sądu.
Można natomiast stworzyć rozsądną argumentację, która może przekonać sąd o naszej racji.
Rachunki PAMM to jest w mojej ocenie działalność maklerska, bowiem:
... i to niezależnie od ostatecznej klasyfikacji. Jednak w ostatecznym rozrachunku wydaje się, że usługodawcą jest dana firma inwestycyjna. Działalność graczy jak się zdaje nie jest wówczas działalnością maklerską i nie podlega obowiązkowi licencji. Na pewno nie jest zarządzaniem portfelem w rozumieniu ustawy, bowiem:Ustawa o obrocie instrumentami finansowymi:
art. 69(...)
2. Działalność maklerska, z zastrzeżeniem art. 16 rynki wyodrębnione i alternatywne systemy obrotu ust. 3 i art. 70 wyłączenie stosowania przepisów o uczestnictwie w obrocie instrumentami finansowymi, obejmuje wykonywanie czynności polegających na:
1) przyjmowaniu i przekazywaniu zleceń nabycia lub zbycia instrumentów finansowych;
2) wykonywaniu zleceń, o których mowa w pkt 1, na rachunek dającego zlecenie;
3) nabywaniu lub zbywaniu na własny rachunek instrumentów finansowych;
4) zarządzaniu portfelami, w skład których wchodzi jeden lub większa liczba instrumentów finansowych;
... zleceniodawca nie tyle przekazuje środki do dyspozycji ile kopiuje samodzielnie inne transakcje. To subtelna różnica.Art. 75. Umowa o zarządzanie portfelem
1. W umowie o zarządzanie portfelem, w którego skład wchodzi jeden lub większa liczba instrumentów finansowych, firma inwestycyjna zobowiązuje się do podejmowania i realizacji decyzji inwestycyjnych na rachunek klienta, w ramach pozostawionych przez zleceniodawcę do dyspozycji zarządzającego środków pieniężnych lub instrumentów finansowych.