as28 pisze:
to rozjaśnij nieco zasady na których grasz,
twe ostanie zdanie to nie zasada,
to takie samo stwierdzenie jak
trend is your fiend
kupuj tanio sprzedawaj drogo,
kupuj plotki, sprzedawaj fakty
to są przysłowia, ale nie systemy

Wiele razy na wątku DT przytaczałem moje setupy. Generalnie system jest prosty jak drugt. Biorę pod uwagę następujące rzeczy (im wyżej tym ważniejsza):
1. Głórny trend (W1, D1)
2. EMA200, EMA50, Kanały cenowe
3. Opory, wsparcia
4. BO (wybicia)
Przykład 1: W tej chwili edek jest ewidentnie w trendzie spadkowym. Oznacza to że pod żadnym pozorem nie otworze na nim longa, nawet jeśli dojdzie do istotnego wsparcia. A co zrobię - będę czekał aż kurs dojdzie do EMA50 a jeszcze lepiej EMA200 i się odbije, żebym mógł zaszortować.
Przykład 2 z życia: DAX na początku tego tygodnia (wtorek) odbił się na H1 od EMA200 - odbił to pojęcie umowne, lekko ją przebił ale knoty nie mają dla mnie znaczenia. Więc wszedłem w longa gdzieś koło 9590. Dobrałem drugiego longa wczoraj jak wybił się z flagi - kanału spadkowego na H4.
Przykład 3: Nasdaq odbił się od EMA200 na H4 (
http://forex-nawigator.biz/forum/post70 ... ml#p705726). Lekko go przebił, ale przy takiej dynamice kursu to zrozumiałe. Najważniejsze, że to był skuteczny opór i zarazem dobre miejsce do zakończenia korekty więc wziąłem longi. Nastęnego dnia był retest dla spóźnialskich i wybicie w górę.
Przykład 4: na koniec - rzeźnik. Wczoraj jak były wstępne wyniki sondaży zagrałem longa z TP na 179,9. Poziom 180 wydał mi się dobrą psychologiczą barierą do korekty (nieważne jak głębokiej). A wszedłem tak jak pisałem wcześniej po wyjściu ponad wczorajsze 3 szczyty na H1 (czyli klasyczny BO). Przy RR ratio na poziomie 3:1 ugrałem 150 pipsów. Wielu by dzisiaj rano odwóciło pozycję, ale patrz punkt 1 - gram tylko z głównym trendem więc nawet jak wiem, że będzie spadać na rzeźniku to nie wchodze bo DLA MNIE to za dużo ryzyka i niepotrzebnych nerwów
Wystarczy, czy dalej nie kumasz? Aha, najważniejsze jest to co pisał Dadas niedawno - mój system wcale nie musi być najlepszy dla ciebie. Dlatego najlepiej by było jakbyś wyrobił własny system i trzymał się go nawet jak zalicza czasami wpadki. Mój czasami zalicza wpadki - jak każdy, ale jest wystarczająco skuteczny żebym wyszedł na +
Expect the Unexpected...