DayTrading: Piątek 19.09.2014

Dyskusje na temat aktualnej sesji: komentarze, analizy, opinie.

Prognoza EURUSD na dzisiaj

Czas głosowania minął 20 wrz 2014, 00:00

Wzrost
7
41%
Bez zmian
4
24%
Spadek
6
35%

Liczba głosów: 17

Dadas

Re: DayTrading: Piątek 19.09.2014

Nieprzeczytany post autor: Dadas »

lukpiasek pisze:GOLD dla zuchwałych - to tylko moja kolejna wróżba proszę się nie sugerować na pierdylion procent bedzię innaczej ;) :mrgreen:

https://www.tradingview.com/x/lT77zYEz/
Spoko, na wzrosty nic nie wskazuje.
Dla mnie ciągle obowiązuje ten scenariusz spadkowy:
GOLDH4.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
tuvok
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: tuvok »

as28 pisze: to rozjaśnij nieco zasady na których grasz,
twe ostanie zdanie to nie zasada,
to takie samo stwierdzenie jak
trend is your fiend
kupuj tanio sprzedawaj drogo,
kupuj plotki, sprzedawaj fakty

to są przysłowia, ale nie systemy ;)
Wiele razy na wątku DT przytaczałem moje setupy. Generalnie system jest prosty jak drugt. Biorę pod uwagę następujące rzeczy (im wyżej tym ważniejsza):
1. Głórny trend (W1, D1)
2. EMA200, EMA50, Kanały cenowe
3. Opory, wsparcia
4. BO (wybicia)

Przykład 1: W tej chwili edek jest ewidentnie w trendzie spadkowym. Oznacza to że pod żadnym pozorem nie otworze na nim longa, nawet jeśli dojdzie do istotnego wsparcia. A co zrobię - będę czekał aż kurs dojdzie do EMA50 a jeszcze lepiej EMA200 i się odbije, żebym mógł zaszortować.
Przykład 2 z życia: DAX na początku tego tygodnia (wtorek) odbił się na H1 od EMA200 - odbił to pojęcie umowne, lekko ją przebił ale knoty nie mają dla mnie znaczenia. Więc wszedłem w longa gdzieś koło 9590. Dobrałem drugiego longa wczoraj jak wybił się z flagi - kanału spadkowego na H4.
Przykład 3: Nasdaq odbił się od EMA200 na H4 (http://forex-nawigator.biz/forum/post70 ... ml#p705726). Lekko go przebił, ale przy takiej dynamice kursu to zrozumiałe. Najważniejsze, że to był skuteczny opór i zarazem dobre miejsce do zakończenia korekty więc wziąłem longi. Nastęnego dnia był retest dla spóźnialskich i wybicie w górę.
Przykład 4: na koniec - rzeźnik. Wczoraj jak były wstępne wyniki sondaży zagrałem longa z TP na 179,9. Poziom 180 wydał mi się dobrą psychologiczą barierą do korekty (nieważne jak głębokiej). A wszedłem tak jak pisałem wcześniej po wyjściu ponad wczorajsze 3 szczyty na H1 (czyli klasyczny BO). Przy RR ratio na poziomie 3:1 ugrałem 150 pipsów. Wielu by dzisiaj rano odwóciło pozycję, ale patrz punkt 1 - gram tylko z głównym trendem więc nawet jak wiem, że będzie spadać na rzeźniku to nie wchodze bo DLA MNIE to za dużo ryzyka i niepotrzebnych nerwów

Wystarczy, czy dalej nie kumasz? Aha, najważniejsze jest to co pisał Dadas niedawno - mój system wcale nie musi być najlepszy dla ciebie. Dlatego najlepiej by było jakbyś wyrobił własny system i trzymał się go nawet jak zalicza czasami wpadki. Mój czasami zalicza wpadki - jak każdy, ale jest wystarczająco skuteczny żebym wyszedł na +
Expect the Unexpected...

Awatar użytkownika
Tracha
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Tracha »

tuvok pisze:
as28 pisze: to rozjaśnij nieco zasady na których grasz,
twe ostanie zdanie to nie zasada,
to takie samo stwierdzenie jak
trend is your fiend
kupuj tanio sprzedawaj drogo,
kupuj plotki, sprzedawaj fakty

to są przysłowia, ale nie systemy ;)
Wiele razy na wątku DT przytaczałem moje setupy. Generalnie system jest prosty jak drugt. Biorę pod uwagę następujące rzeczy (im wyżej tym ważniejsza):
1. Głórny trend (W1, D1)
2. EMA200, EMA50, Kanały cenowe
3. Opory, wsparcia
4. BO (wybicia)

Przykład 1: W tej chwili edek jest ewidentnie w trendzie spadkowym. Oznacza to że pod żadnym pozorem nie otworze na nim longa, nawet jeśli dojdzie do istotnego wsparcia. A co zrobię - będę czekał aż kurs dojdzie do EMA50 a jeszcze lepiej EMA200 i się odbije, żebym mógł zaszortować.
Przykład 2 z życia: DAX na początku tego tygodnia (wtorek) odbił się na H1 od EMA200 - odbił to pojęcie umowne, lekko ją przebił ale knoty nie mają dla mnie znaczenia. Więc wszedłem w longa gdzieś koło 9590. Dobrałem drugiego longa wczoraj jak wybił się z flagi - kanału spadkowego na H4.
Przykład 3: Nasdaq odbił się od EMA200 na H4 (http://forex-nawigator.biz/forum/post70 ... ml#p705726). Lekko go przebił, ale przy takiej dynamice kursu to zrozumiałe. Najważniejsze, że to był skuteczny opór i zarazem dobre miejsce do zakończenia korekty więc wziąłem longi. Nastęnego dnia był retest dla spóźnialskich i wybicie w górę.
Przykład 4: na koniec - rzeźnik. Wczoraj jak były wstępne wyniki sondaży zagrałem longa z TP na 179,9. Poziom 180 wydał mi się dobrą psychologiczą barierą do korekty (nieważne jak głębokiej). A wszedłem tak jak pisałem wcześniej po wyjściu ponad wczorajsze 3 szczyty na H1 (czyli klasyczny BO). Przy RR ratio na poziomie 3:1 ugrałem 150 pipsów. Wielu by dzisiaj rano odwóciło pozycję, ale patrz punkt 1 - gram tylko z głównym trendem więc nawet jak wiem, że będzie spadać na rzeźniku to nie wchodze bo DLA MNIE to za dużo ryzyka i niepotrzebnych nerwów

Wystarczy, czy dalej nie kumasz? Aha, najważniejsze jest to co pisał Dadas niedawno - mój system wcale nie musi być najlepszy dla ciebie. Dlatego najlepiej by było jakbyś wyrobił własny system i trzymał się go nawet jak zalicza czasami wpadki. Mój czasami zalicza wpadki - jak każdy, ale jest wystarczająco skuteczny żebym wyszedł na +
Pamiętaj że przy przejściu przez EMA 200, SMA 50 może zmienić nachylenie do osi i to będzie znak kolejnego ruchu spadkowego - więc samym przekroczeniem EMA 200 bym się nie sugerował.

Awatar użytkownika
tuvok
Gaduła
Gaduła

Tracha pisze:Pamiętaj że przy przejściu przez EMA 200, SMA 50 może zmienić nachylenie do osi i to będzie znak kolejnego ruchu spadkowego - więc samym przekroczeniem EMA 200 bym się nie sugerował.
Ale ja na przekroczenia EMA nie patrze tylko na odbicia od nich. Odbicia zgodne z trendem. Jak przejdzie przez EMA200 w dół co się zdarza to nie znaczy to jeszcze, że zaczynam szorcic. Zamykam na SL i czekam co będzie dalej. S&P ostatnio robił zmyłki i potrafił na klikanaście godzin albo nawet 2 dni zejść poniżej ema200 na H4 a później wrócił ponad nią. Idealnie jest jak po takiej akcji zrobi retest żeby można było wejść :D
Expect the Unexpected...

Awatar użytkownika
Tracha
Gaduła
Gaduła

Źle mnie zrozumiałeś, chodziło o to, że potwierdzam Twoje słowa :)
Nie myślałeś może o zmianie wskaźników z EMA 200 na EMA 233 i z EMA 50 na SMA 55?

Awatar użytkownika
tuvok
Gaduła
Gaduła

Tracha pisze:Źle mnie zrozumiałeś, chodziło o to, że potwierdzam Twoje słowa :)
Nie myślałeś może o zmianie wskaźników z EMA 200 na EMA 233 i z EMA 50 na SMA 55?
Nie sprawdzałem. EMA200 i 50 podpatrzyłem od jednego z sensowniejszych anali jakich znam. Przeanalizowałem wiele instrumentów na różnych interwałach i wyszło, że faktycznie sprawdzają się. EMA233 i SMA55 trzebaby przeanalizować historycznie i sprawdzić, a skąd pomysł? Używasz?
Expect the Unexpected...

Dadas

Nieprzeczytany post autor: Dadas »

A mój system też jest prostacko prosty, jednak jego źródło leży u podstaw zrozumienia Supply/Demand (Sam Seiden).

Awatar użytkownika
atlanticos
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: atlanticos »

ujek h1 - bardzo luzna projekcja poniewaz górna banda trójkąta się jeszcze nie ukształtowała. Jesli jednak dzisiejsza świeczka zamknie się jako mocny pin to istnieje spore prawdopodobieństwo że zniesiemy w poniedziałek jej 50-76% i utworzymy trójkąt z zasięgiem na 50 fibo wzrostów z obecnego tygodnia oraz na dolnej bandzie kanału wzrostowego do którego dziś wróciliśmy...

https://www.tradingview.com/x/znjs6HDV/
"Audaces fortuna iuvat" - Wergiliusz
Poprowadzę Twój rachunek. Szczegóły na priv

Awatar użytkownika
Tracha
Gaduła
Gaduła

Tak, często i dają dobre sygnały. Oczywiście na H4 wzwyż, poza tym zawsze byłem zwolennikiem liczb fibo :) Ale też muszę sprawdzić na danych historycznych. Jednak na samym H4 używam SMA 8 po close i EMA 55 po medianie. Ostatnio szczególnie dał mnóstwo dobrych sygnałów - spójrz (potwierdzam trend na tygodniówce):
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
pedro
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: pedro »

dobri,

każdy sposób jest dobry, jeżeli na końcu jest zysk :)

ed 1h, znalazłem kolejne fibo na 1.277 .. są już 3, i tam widzę zakończenie 5 i jakąś korekte, albo boczniak ;)
https://www.tradingview.com/x/ab7wqKyH/

bless!
Jutro też jest dzień.
Trend is Your Friend... a setup Twoja stara!

Witam wszystkich serdecznie. Prawda jest taka, że trzeba być nieźle ukierunkowanym debilem, żeby zarobić milion dolarów. - A. Ostrowski

Zablokowany