Super Hedge ::..

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
trzycenty

Nieprzeczytany post autor: trzycenty »

Nie w tym rzecz moim zdaniem, Magictrader, aby okreslic punkt, ktory jest Punktem od ktorego liczysz.
Patrzymy tylko na roznice bezwzgledna za pewien okres, jak na razie 200 swieczek M5 jest bardzo odpowiednie i porownujemy obecny spread do MAX i MIN z tego okresu.

To ma chyba wiekszy sens, bo wahania sie zmieniaja i jezeli byly duze w ciagu tygodnia, a w piatek sa malutkie, to male beda u Ciebie, tymczasem na Maxymalnym z tych piatkowych i na Minimalnym tez sa sygnaly.
Zmienilo sie po prostu Volatility ; ) i trzeba za nim podazac.

Awatar użytkownika
magictrader
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: magictrader »

Od początku próbowano wyłączyć repainting i jedyną metodą, aby to zrobić jest ustanowienie czasu początkowego. Teraz też zaczynam się wahać co do takiej strategii. Np. spread na USD/CHF i USD/JPY z punktem startowym na początku tygodnia wynosi teraz ponad 100 pipsów. Jeżeli repaint ma wyjść na zdrowie, to wskaźniki NeutralHedge są extra. I sam nie wiem czego jeszcze szukam, czy średnio 80 pipsów na dzień to mało :)?
Cierpliwość i konsekwencja są kluczem do tej strategii, zobaczymy co pokaże jutrzejszy dzień.

Dodano po 35 minutach:

Trzycenty, ten wskaźnik chyba działa tak samo, jak ten który jest w arkuszu.
Oblicza bezwzględne różnice między cenami, bez repaintów.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
MrYogi
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: MrYogi »

Bardzo dziwna sytuacja miała miejsce na EURJPY-GBPJPY

Wszedłem w pozycję koło 19:30 przy rozjeździe 32pipsy
pozycja się męczyła i męczyła i trochę bardziej się rozeszła bo w sumie do 40 pipsów rozjazdu. i tak mniej-więcej chodziła. Rozjazd się utrzymywał więc pozycję zostawiłem tak jak jest, z oczekiwaniem albo na większy rozjazd i dobranie, lub wyjście pozycji na plus.
Gdy tu nagle o 01:50 wykres zupełnie się zmienił, z rozjazdu który był w okolicach 40 pipsówm zrobiło się ok 3-4 pipsy, a na wykresie pokazywało tak jakby w ogóle nie było rozjazdu. Pozycję zamknąłem ze stratą ok 20, ale z tego co widzę co się teraz dzieje to było by znacznie gorzej, bo już ok 33 pipsów na minus.
Ciekawe czemu tka się stało, ale fakt faktem że poszło mi po kieszeni :/
Pierwsza wtopa tym sysem.
Rzeczą, którą najtrudniej w świecie zrozumieć, jest podatek dochodowy.
Albert Einstein

trzycenty

GBP sie umacnial silnie do EUR, (wklejone h4).
Zatem JPY byl slabszy do GBP, niz do EUR. Rozjazd.

Jeszcze tylko nie wiem, czy Ty Yogi nie masz odwrotnie kursow, czyli pierwszy EURjpy - ale powinno byc tak, ze pierwszy jest ten z wiekszymi wartosciami.

Awatar użytkownika
MrYogi
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: MrYogi »

Wszystko mam ok, i cały czas miałem wszystko w porządku (do tej dziwnej sytuacji ). Pozatym nie tylko JA się przejechałem na tej pozycji.
Rzeczą, którą najtrudniej w świecie zrozumieć, jest podatek dochodowy.
Albert Einstein

trzycenty

To nie jest dziwna sytuacja. Ruchy Crossow, dla tego przypadku EURgbp tez trzeba brac pod uwage.

Nie kazdy sygnal jest dobry.

Awatar użytkownika
magictrader
Pasjonat
Pasjonat

Tak jak np: to co teraz się dzieje na USD/CHF i USD/JPY. 70 pipsów rozjazdu to coś czego wcześniej nie spotkałem, ale poczekamy, zobaczymy.

MrYogi, niestety lub też stety wskaźniki repaintują i stąd taka zmiana. Zazwyczaj, gdy jestem na stracie dokładam pozycje. Tak też zrobiłem teraz z USD/CHF i USD/JPY.

Dodano po 22 minutach:

Trzycenty, w jaki sposób są obliczane te dwie linie na dole przy histogramie? Z tego co widzę mogą uchronić nas przed przed bardziej ryzykownymi transakcjami.

EDIT: ok, już wiem. Czyli grasz tylko, gdy delta przekroczy wartość maksymalną lub minimalną z okresu 200 świeczek M5, czy też może masz na stałe ustawione wartości 0,002 i 0,008 i tylko powyżej i poniżej ich grasz?

trzycenty

Sorry Magic, nie widzialem ze pisales, nie dotarlo powiadomienie, dopiero teraz zobaczylem post jak wszedlem manualnie ; )

Tak, te dwie linie nas uchronia, tylko ze one nie sa wyliczane, he he,
po prostu sa naniesione, mozesz sobie je przesunac, bo to tylko linie na wykresie ; )

Nie ma problemu zeby zrobic a nie formule. Na wyzsza proponuje:

=0,95*maxOdch.

a na dolna:

=0,05*maxOdch.

Tylko ze bedzie troche malo sygnalow ]
Co do delty, to jest co innego.
Delta to roznica miedzy EUR i GBP. Wykorzystywana tylko do Hedge Range (tego srodkowego wskaznika). Ma on znaczenie drugorzedne bo to w zasadzie to samo co Neutral Hedge, a to oznacza repaint.

Najwazniejszy jest Hedge Normal, ten na dole, do niego delta sie nie liczy.

PS: ale bylo uderzenie po danych, co?

PS2: znalazlem cos bardzo ciekawego: prace Kluzy i Slawinskiego na temat obligacji i prognozy od odchylen za pomoca ECM.

http://www.nbp.pl/Konferencje/Falenty20 ... l/skas.pdf

wiec mozna...

Awatar użytkownika
magictrader
Pasjonat
Pasjonat

Po danych miałem nadzieję, że CHF/JPY trochę się dźwignie, bo spada i spada i mam ładny minus. Zobaczymy co przyniesie nowy tydzień. Bo co wtedy, jeżeli jest to możliwe, np. tygodniowy trend w jedną stronę dzień w dzień? Wtedy mamy mega spread między parami. Ciekawe rzeczy zauważyłem natomiast przy testach z naliczaniem delty od ustalonej daty początkowej, ale o tym za 10 godzin :).

matix
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: matix »

Na jakim interwale najlepiej grać?
Mam odpalony Neutral Hedge i na TF M5 mam HR; 32,5 i buy GBPUSD i sell EURUSD, za to już na H4 HR=141 buy EURUSD i sell GBPUSD i na H4 jest Trading:OK a na M30 też jest trading OK a jest S EURUSD i long GBPUSD. To w końcu jak na to patrzeć? Kiedy i jaką i na jakim interwale zajmować pozycje?

ODPOWIEDZ