Jesli chodzi o te 3 punkty, ktore wymieniles, to:
1. musi określac jasno stan rynku - moje wyniki swiadcza o tym, ze tym jest problem
2. nie może kazać brać każdego sygnału kupna sprzedaży - ok, nie kaze, bo musza sygnal wejscia, czyli "pinbar/engulfing na waznym S/R" jest filtrowany przez RSI (>60 zeby sprzedac i <40 zeby kupic) oraz EMA200 na H1 (ponizej dla sprzedazy i powyzej dla kupna) - z zasady wchodze na m15 po korekcie trendu glownego z h1
3. nie może mieś więcej niż trzy wskaźniki - ok, nie ma - jest tylko RSI, EMA no i linie S/R (ktore okreslam uzywajac moich oczu, Fibo i Pivotow). Jest jeszcze MACD, ale patrze na to sporadycznie jedynie po to zeby znalezc dywergencje na H1
Zarzadzanie pozycja opisalem wczesniej. Natomiast problem jaki napotykam, jest nastepujacy:
Nie jestem w stanie jasno okreslic konca korekty - mam wszystkie warunki spelnione do wejscia, wchodze, a okazuje sie, ze wykres robi jeszcze glebsza korekte i dopiero pozniej zawraca i idzie juz zgodnie z trendem (oczywiscie beze mnie), albo w ogole okazuje sie, ze mamy zmiane trendu..
Wydaje mi sie, ze rozwiazaniem tej sytuacji moze byc:
- z zasady nie wchodzenie na pierwszym odbiciu od waznego S/R, ktore mogloby oznaczac koniec korekty (mimo spelnienia wszystkich tych warunkow wejscia w pozycje), tylko poczekanie na dotarcie ceny do nastepnego mocnego S/R
- wejscie nie po pierwszym pinbarze/engulfingu tylko po poczekaniu na retest (ktory moze nie nastapic

- dawanie zawsze pare pipsow wiekszego SL (i powiekszanie adekwatnie TP)
Konsekwencja bedzie na pewno sporo mniej wejsc, rowniez tych dobrych..
Co o tym myslisz?
Pzdr
-------------------------------------------------
Dzisiaj nie mam powodow do zadowolenia
EURUSD
Niestety odbicie od Pivota, wzmocnione Engulfingiem nie oznaczalo konca korekty. Postanowilem ponowic wejscie po tym jak cena doszla do poziomu z ktorego ostatnio spadla, liczac, ze znowy spadnie - pozycja otwarta.
EURJPY
Pozycja otwarta po odbiciu od wsparcia, ktore wczesniej bylo oporem i po narysowaniu pinbara - pozycja juz zabezpieczona i licze ze pojdzie dalej w gore.
AUDUSD
Cena doszla do mocnego S/R, z ktorego ostatnio spadla, a do tego byl tu Pivot i narysowal sie pinbar i bylo to w strefie wykupienia RSI - jak widac, bylo to za malo...
NZDUSD
Analogicznie co do AUDUSD, ale tu postanowilem ponowic wejscie, bo doszlo do jeszcze wyzszego poziomu, z ktorego mocniej spadlo wczesniej