Pychu Trading

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Pychu
Gaduła
Gaduła

Re: Pychu Trading

Nieprzeczytany post autor: Pychu »

@jackub: Bardzo sie ciesze, ze dzielisz sie tu z nami takimi ciekawymi historiami ewolucji Twojej strategii :) Oczywiscie nie traktuje tego jako ataku - ten dziennik powstal rowniez po to, zeby wlasnie doszlifowac te strategie, ktora wydaje mi sie, ze z zalozenia jest ok, ale brakuje jej paru ostatnich dokrecen sruby.

Jesli chodzi o te 3 punkty, ktore wymieniles, to:
1. musi określac jasno stan rynku - moje wyniki swiadcza o tym, ze tym jest problem
2. nie może kazać brać każdego sygnału kupna sprzedaży - ok, nie kaze, bo musza sygnal wejscia, czyli "pinbar/engulfing na waznym S/R" jest filtrowany przez RSI (>60 zeby sprzedac i <40 zeby kupic) oraz EMA200 na H1 (ponizej dla sprzedazy i powyzej dla kupna) - z zasady wchodze na m15 po korekcie trendu glownego z h1
3. nie może mieś więcej niż trzy wskaźniki - ok, nie ma - jest tylko RSI, EMA no i linie S/R (ktore okreslam uzywajac moich oczu, Fibo i Pivotow). Jest jeszcze MACD, ale patrze na to sporadycznie jedynie po to zeby znalezc dywergencje na H1

Zarzadzanie pozycja opisalem wczesniej. Natomiast problem jaki napotykam, jest nastepujacy:

Nie jestem w stanie jasno okreslic konca korekty - mam wszystkie warunki spelnione do wejscia, wchodze, a okazuje sie, ze wykres robi jeszcze glebsza korekte i dopiero pozniej zawraca i idzie juz zgodnie z trendem (oczywiscie beze mnie), albo w ogole okazuje sie, ze mamy zmiane trendu..

Wydaje mi sie, ze rozwiazaniem tej sytuacji moze byc:
- z zasady nie wchodzenie na pierwszym odbiciu od waznego S/R, ktore mogloby oznaczac koniec korekty (mimo spelnienia wszystkich tych warunkow wejscia w pozycje), tylko poczekanie na dotarcie ceny do nastepnego mocnego S/R
- wejscie nie po pierwszym pinbarze/engulfingu tylko po poczekaniu na retest (ktory moze nie nastapic :/)
- dawanie zawsze pare pipsow wiekszego SL (i powiekszanie adekwatnie TP)
Konsekwencja bedzie na pewno sporo mniej wejsc, rowniez tych dobrych..

Co o tym myslisz?

Pzdr

-------------------------------------------------
Dzisiaj nie mam powodow do zadowolenia

EURUSD
Niestety odbicie od Pivota, wzmocnione Engulfingiem nie oznaczalo konca korekty. Postanowilem ponowic wejscie po tym jak cena doszla do poziomu z ktorego ostatnio spadla, liczac, ze znowy spadnie - pozycja otwarta.

EURJPY
Pozycja otwarta po odbiciu od wsparcia, ktore wczesniej bylo oporem i po narysowaniu pinbara - pozycja juz zabezpieczona i licze ze pojdzie dalej w gore.

AUDUSD
Cena doszla do mocnego S/R, z ktorego ostatnio spadla, a do tego byl tu Pivot i narysowal sie pinbar i bylo to w strefie wykupienia RSI - jak widac, bylo to za malo...

NZDUSD
Analogicznie co do AUDUSD, ale tu postanowilem ponowic wejscie, bo doszlo do jeszcze wyzszego poziomu, z ktorego mocniej spadlo wczesniej
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
meylo
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: meylo »

Jeśli masz "pewność" co do kierunku rynku to możesz odnowić pozycję.
In uptrending markets, buy weakness as it returns to strength.
In downtrending markets, sell strength as it returns to weakness.
https://www.myfxbook.com/members/meylo/meylo/11290261
https://www.forexfactory.com/meylo#acct.33-tab.overview-explorer.252829

jackub

Nieprzeczytany post autor: jackub »

Pychu,
Zasada pierwsza i podstawowa, gramy z trendem, nie mam trendu NIE GRAM, mam sygnał przeciw trendowi NIE GRAM. Masz cenę w konsoli NIE GRAM, czekam aż rynek się wykokosi się i pokaże zdecydowanie dokąd zmierza. To jest upierdliwe czekanie bo 75% czasu cena jest w konsoli.
Ja osobiście mniejszą uwagę zwracam na formacje świecowe na M15, fajnie jak są bo cos tam potwierdzają, ale raczej koncentruje się na poziomach gdzie cena może mieć problemy. Nie będziesz w stanie dokładnie określić co zrobi cena, czy przebije, czy odbije się, czy przełamie silnie, czy zrobi retest, NO TO CO?, ty będziesz np. brał tylko te przypadki np. z przełamaniem poziomu i z retestem i tyle.
Widziałeś to na screenie wcześniej pokazanym, mam silny trend na dół, czekam aż cena robi pullback np., trzy razy odrzuci poziom to za czwartym razem chodzę, jak odejdzie od poziomu po drugim razie , OK. będzie następna okazja --- to są tylko przykłady. Jak odrzucany jest poziom który jest PIVOTEM, Poziomem Fibo ostatniej dziennej świecy, średnią kroczącą albo ich konfluencją daje mi większe szanse że trade wyjdzie. Nie stawiaj ciasnych stopów. Ciasne stopy są dla brokerów nie dla ciebie. Nie naginaj R:R naucz się zajmować pozycję, naucz wchodzić w rynek we właściwym. Nie ważne czy zrobisz 5-8-12 czy 20 pipsów, jeszcze nie teraz. Podstawowym błędem początkujących jest (znam to z autopsji) liczenie pipsów, złotówek dolarów a najgorzej to procentów od kapitału. Chęć ZARABIANIA przesłania spokojne patrzenie na rynek, paraliżuje cię.
Świetnym eksperymentem i ćwiczeniem jest, założenie, od dzisiaj robię 25 tradów i wchodzę tylko w pierwszy pullback na mocno trendującym rynku. spróbuj zrobić konsekwentnie 25 tradów na tych samych zasadach i sprawdź się czy jesteś w stanie wykazać się podstawową dyscypliną! Podstawą tradingu jest dyscyplina , rób tylko dobre trady. A co jest dobrym tradem?/
DOBRY TRADE TO TRADE CO DO KTÓREGO NIE MOŻESZ SIĘ PRZYCZEPIĆ ŻE COŚ ZROBIŁES NIEZGODNIE Z STRATEGIĄ/METODĄ. zauważ że dobrym tradem może być również trade stratny! Jeśli tylko TY zrobiłeś poprawnie to co należało zrobić. To jest klucz do sukcesu, dyscyplina.
zapraszam cię do poczytania mojego wątku, może znajdziesz cos ciekawego dla siebie
Pozdrawiam

Wejście EUR/USD było dobre, to co że 10 pipsów, wygrałes to się liczy, w/g mojej strategi zaznaczyłem mozliwe wejścia na screenie
Na ejku pokazyję wejścia z mojej strategii....
Na Audi i Kiwi 200 EMA jest płaska nie gram, nie intresuje mnie niezdecydowany rynek
ja dzisiaj robiłem H4 CAD/JPY, toche spóźnione wejście ale w sumie 80 pisow

Jeszcze jedno nie wchodź w rynek dlatego że widzisz PIN BAra czy engulfing one muszą wystąić we wlaściwym miejscu aby zadzialać, same z siebie dzialaja w ok 30% przypadków

Pychu
Gaduła
Gaduła

jackub,

Dzieki za szybka odpowiedz :) Zgadzam sie z tym co mowisz. Mam tylko 1 watpliwosc:
Piszesz, zeby stawiac dalszy SL, a zaraz potem piszesz, ze na razie jeszcze nie jest wazne ile pipsow zrobie. Ale przeciez jesli mam stawiac dalszy SL (czyli np. 25p) to i TP musi byc odpowiednio duzy, zeby pilnowac dobrego R:R czyli np. 3 razy wiekszy - ale wtedy nie moge za wczesnie zamykac trade'ow bo nigdy nie dojde do dobrego R:R.. no chyba ze chodzi Ci o to, ze jak widze, ze rynek ewidentnie zawraca to zamykam trade'a nie patrzac ile jestem na +/-

Jesli chodz o ten eksperyment, to wchodzilem na pierwszych pullbackach i niestety w ciagu ostatnich 2 tyg to mocno mi nie wyszlo :) Ale wiem o co Ci chodzi - dyscyplina. Narzuce sobie teraz, ze wlasnie nie bede wchodzil na pierwszym lepszym pullbacku, tylko bede czekal az cena mocniej wzrosnie (liczac sie z tym, ze sporo trade'ow moze mi w ten sposob umknac) i odbije sie od naprawde mocnego S/R i zrobi na nim min 1 retest.

I jescze jedno pytanie - skoro 75% czasu to konsole to nie myslales, zeby grac pomiedzy gorna a dolna banda takiej konsoli?

Pzdr

p.s.
Crutial Point... - juz pare dni temu zaczalem czytac ;)

jackub

AdL R:R... cały czas usiłuję ci powiedzieć że mnie nie do końca interesuje R;R tylko win rate, przynajmniej na początku nauki. R:R i dbanie o dobry R:R przesłania zasadnicze zadanie jakim jest nauka rozpoznawania i spostrzegania wlaściwych poziomów zajmowania pozycji. Wiele osób chce robić wszystko od razu. Ja tez nie kladę 2% w trade. mając win rate 50% moze sie zdarzyć i 20 stratnych pozycji pod rząd 20 X 2% 40%.
Sprawdź ile masz tradów, kiedy wawala SL a potem idzie w dobra stronę?? Zobacz ile masz tradów które wywalilo SL i sprawdź ile musiałbyś miec SL aby trade wyszedł na np. 10 pipsów? Zrób statystykę, może coś ci się pokaże ciekawego, chyba lepiej wygrac część R niż stracić całe R??
Zwórc uwage na fakt z mojego własnego experymentu. 25 tradów po rząd wygranych 10 pipsów to 250 pipsów, jeden stratny to 100 pipsów straty, cigle 150 pipsów do przodu. Po 150 tradach zacząłem brac po 15 pispsów albo ile dał rynek, 8 to biore 8, 45 to biore 45, ograniczylem tez Sl z 100 do 65 pispow, dalej R:R był słaby ale ja zarabiałem coraz lepiej bo win rate ciągle wysoki.
Oczywiście gram małymi lotami bo sie uczę. Teraz jak gram na M15 to nie uzywam Sl w ogóle, wiem gdzie rynek zmieni swoje nastawienie z i wtedy zamykam stratę.
MOzna równiez powiedzieć że poniżej 200Ema gram w dół a powyżej w górę, ale to nie zmienia faktu że musi ona TRENDOWAC a nie byc płaska.
Gra w konsolidacjach na niskich ramach czasowych wbrew pozorom nie jest łatwa i wymaga dość dobrego rozpoznania struktury rynku, RYTMU rynku, nie jestem w tym wyszkolony dostatecznie dobrze aby kłaść w to forse. W ogóle jestem zwolennikiem jedenj metody dobrze opanowanej i doskonalonej cały czas.
A poza tym jestem ciągle początkującym traderem, aczkolwiek dla mnie okreslenie pocztkujący trader jest sprzeczne samo w sobie. albo początkujacy albo trader... trader to zawód zajęcie biznes podatki, wszystko inne to zabawa, pasja, nauka
Miłego wieczoru

jackub

Znowu ja.... za dużo sie rozgadałem.... i pewnie nie do końca wyjaśniłem co i jak czuję i odbieram.
Jeśli nie czytałeś jeszcze tego to proponuję świetne teksty jasonbourne'a ... facet napisąl wszystko dokładnie tak jak to czuję... wzbudził tym moją zazdrość, czuję się nagi po przeczytaniu jego wątku.... http://forum.comparic.pl/viewtopic.php?f=18&t=2263

Pychu
Gaduła
Gaduła

@jackub: dobry pomysl z tym pomiarem przyczyn blednych trade'ow. Zrobie taka analize. Ok, juz wiem o co CI chodzi :) to wymaga zmiany podejscia do SL. Niestety wiem, ze w wielu trade'ach jakie zamknelo mi na stracie, powodem porazki nie byl za maly SL i nawet 4 razy wiekszy by mnie nie uchronil :/ wtedy kilka takich trade'ow jest zabojczych, a odrabianie strat przy mniejszych profitach nie poprawia sytuacji zbytnio. Ja z kolei zauwazylem u siebie, ze za szybko czasami realizowalem zyski nie pozwalajac im rosnac, a straty trzymalem do konca - przez co R:R spadal stopniowo. Musze zobaczyc co powiedza analizy, ktore przeprowadze. Jesli chodzi o skupienie sie na zarabianiu bardziej niz na tradingu, to mysle, ze nie mam z tym problemu, choc wczesniej przyznaje, ze troche mialem.

Watek jasona zaczalem czytac - zapowiada sie dobrze :)

----------------------------------------------
Dzisiaj nie wchodzilem - cierpliwie czekalem i zamykalem trade'y z wczoraj. Na minusie nieduzym.

EURUSD
Blad polegal na zlym umiejscowieniu SL - albo pownienem zostawic krotko tuz nad szczytem i wtedy by byla mala strata (i moznaby potem ponowic wejscie), albo dac sporo wiekszego nad okraglym poziomem 1.33

EURJPY
Po wyrysowaniu gwiazdy zamknalem 1 pozycje na +19p, a reszte zostawilem na BE

jackub

Pychu,
Jeśli czterokrotny SL nie spowodowałby wyjścia na plus twoich tradów, oznacza to że kierunek tradu był zły, albo rynek, że się tak wyrażę nie tradowalny dla twojej metody... np pin bary grane w konsolidacji (nie jestem złośliwy... tak sobie pomyślałem). Czyli złe wejście, błąd w sztuce, brak dyscypliny, niedopatrzenie i gra w okolicy news etc.... mając dobrze trendujacy rynek dzienny range 50-60 pipsów, w wiekszości przypadków zwiększony SL zadziała i poprawi niedociągnięcie, ale musisz wiedzieć że TWOJE WEJSCIA SĄ 100% wlaściwe, i to wlasnie było obiektem moich ćwiczeń ze duzym SL.
Co do wejścia na Euro to nie widzę powodu zajęcia pozycji na twoim poziomie, za wczesnie, ale kierunek właściwy tutaj swobodniejszy SL załatwiłby sprawę, Inna sprawa że świeca która cię sprowokowała to świeca w momencie news z EU i USA, bym omijał takie chwile, nie umiem grac takich sytuacji., nawet późniejsze wejście na krótko , pokazujące piękne odrzucenie poziomu 1.32836 nie powędrowało za bardzo na dół, i pewnie zamknąłbym to na zero i poszedł spać, tym bardziej że obserwuje malutkie świece zakręsające do góry. Na EJ wejście dobre, ale ja wszedłbym niżej na oporze gdzie cena zatrzymywała się przez kilka kolejnych świec. Jak widać News specjalnie popsuły tradu.
Generalnie nie gram na M15 po zamknięciu Londynu….
Miłego Weekendu

Awatar użytkownika
silveRbull
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: silveRbull »

Hi Pychu

Mam bardzo mało czasu, więc rzadko też będę odpowiadał. Wcześniejsze posty pisałem z mojego telefonu więc nie mogłem załączyć przykładów. Jeżeli dalej chcesz naprawiać swoją strategię to moim zdaniem powinieneś - tak jak wcześniej powiedziałem skupić się na stawianiu Stop Lossa. Nie chodzi o to ażeby stawiać go gdziekolwiek tylko w tym miejscu które pokazuje ci rynek. Generalnie chodzi o zawieszenie zlecenia oczekującego nie pod formacją świecową ale nad jakąś strukturą rynkową. Twój SL spełnia wówczas podwójne zadanie. Poza zleceniem zabezpieczającym jest sygnałem odwrócenia trendu a w najgorszym przypadku korekty nieregularnej. Podobnie też jak wspominałem nie szukasz wejścia nad/pod linią S/R, tylko poniżej/powyżej niej - w zależności od trendu. Na poniższym screenie masz w sposób praktyczny rozrysowane przykładowe wejście na parze EUR/USD H1 22.08.14 Jest to tylko setup, i żeby grać tym sposobem trzeba jeszcze spełnić więcej kryteriów. Mam nadzieje, że to wyjaśni wszystkie twoje wcześniejsze pytania....

Ps. Swoją drogą kolega Jackub bardzo ciekawie pisze.... :564:

Pozdrawiam

Pychu
Gaduła
Gaduła

Przez ostatnie 4 dni nie mialem dostepu do kompa, wiec nic nie gralem ani nie odpowiadalem. Od jutra zaczynam trading z nowymi silami :)

@jackub: No wlasnie problem w tym, ze ja nie jestem jeszcze takim wymiataczem, zeby moje wejscia byly 100% wlasciwe - no bo czasem zdarzy sie, ze to nie korekta, tylko zmiana trendu, albo glebsza korekta.. Co do Twojego komentarza do tradow, to zgadzam sie.

@silveRbull: Dzieki za analize, ale tam chyba powinno byc Sell limit - bo rozumiem, ze po wyrysowaniu takiego setupu, czekamy az cena troche podskoczy do tego szarego prostokata i wtedy wchodzimy w Shorta z SL nad ta wyrazna struktura cenowa jak oznaczyles? A jak okreslasz TP? Co oznacza to czerwone SL set?

Pzdr

ODPOWIEDZ